Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Kontrollü Normalleşme…

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 10.03.2021
  • Kontrollü Normalleşme… için yorumlar kapalı
  • 533 kez okundu

Sevgili okurlarım! İnsan için en değerli şey hayattır. Çünkü hayat, insana bir kere verilir. Hayat aynı zamanda bir görevdir. O görev;  ‘Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve onurlu bir şekilde yaşamak’ olarak tanımlanabilir.

Bizler, son bir yıldır şu Koronavirüs Salgını yüzünden hayatımızı evlere sığdırmaya mecbur kaldık. Toplum olarak tembelleştik, anormalleştik. Pendeminin insanlık üzerinde önemli psikolojik etkileri oluştu. İnsanlar evlerde oturmaktan çok sıkıldı artık!

Neyse ki 1 Mart akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan,   Koronavirüs salgınına ilişkin alınan yeni kararları açıkladı da bir nefes aldık azıcık.  ‘Kontrollü Normalleşme’ adı verilen ve iller bazında vaka sayısına göre 4 kategoride kademeli olarak uygulanacak olan yeni önlemler, bazı yasakların kısmen gevşetilmesinden ibarettir.

Son olarak açıklanan paketinde;  kısaca, bazı işyerlerinin çalışma süreleri, hafta sonu – hafta içi sokağa çıkma saatleri,  yüz yüze eğitim faaliyetlerinin şekli ve ertelenmiş kurumsal toplantıların nasıl yapılacağı yer almaktadır.

İllere göre farklı biçimde belirlenecek olan ve 8 başlık altında sayılan yeni kuralları isteyen medyadan öğrenebilir.

Aslında toplumun dört gözle beklediği bu ‘tarihi’ açıklamanın içinde çok zor durumda olan esnafa, çiftçilere, emeklilere, işsizlere ve kesimlere dönük bir tek bile mali destek ya da kolaylık bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasında, Merkez Bankası’nın eritilmiş olan rezervleri ile ilgili olarak ise, sadece 7 saniyelik ve iki cümlelik bir savuşturma yer çalmıştır.

Yine, aynı gün İçişleri Bakanlığı’nca son dakikada yayımlanan genelge ile Koronavirüs’ü risk gruplarına göre alınacak tedbirler de açıklanmıştır. Genelgeye göre; ‘Düşük ve Orta Risk Grubu’nda illerimizde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırılmıştır.

‘Yüksek ve Çok Yüksek Risk Grubu’nda yer alan illerimizde 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma süreleri de 3 saatten 4 saate yükseltilmiştir.

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan genelge ile ‘Düşük, Orta ve Yüksek Risk Grubu’nda bulunan şehirlerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için uygulanan toplu taşıma araçlarını kullanma kısıtlaması da kaldırılmıştır.

Anormalleşen milletimize hayırlı olsun ama…

Ancak son olarak alınan yeni önlemlerin ardından,  6 Mart’ta yurtta yasaksız ilk Cumartesi geçirilmiştir. Bu yasaksız Cumartesi’de kafeler, sahiller, caddeler dolup taşmıştır. Bunun sonucu olarak yurtta vaka artışları başlamıştır.

Birçok şehirde 100 bin nüfusa düşen Koronalı vaka sayısı artışa geçmiştir. Kovıd-19 haftalık vaka haritasında ‘kırmızı’ ile gösterilen ‘Çok Yüksek Riskli Şehirler’in sayısındaki artış endişe vermektedir.

Aman maska, mesafe ve temizliğe dikkat! Sağlık Bakanlığı’nın haftalık açıkladığı vaka sayıları, illerin kaderinde etkili olacak. Başta İstanbul, daha önce ‘turuncu’ olan pek çok ilde artan vakalar ‘kırmızı’ alarma yol açıyor.

Vatandaşlar ‘Kontrollü Normalleşme’de tedbirleri elden bırakırsa son haritada ‘Turuncu’ yani ‘Yüksek Riskli’ olarak işaretlenen 34 şehir de ‘kırmızı’ya dönebilir.   Böyle giderse, yasaklar yeniden gelebilir ve hayat yeniden eve hapsedilir.

Benden söylemesi: Ölümüne normalleşme olmaz!

Mehmet Çardak 

Araştırmacı / Yazar

m-cardak@windowslive.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ