Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

LİDERE GÖRE İTİBAR;))!?..

Ali Dal
Ali Dal
  • 19.11.2020
  • LİDERE GÖRE İTİBAR;))!?.. için yorumlar kapalı
  • 790 kez okundu

Sevgili okurlar;

Dilimizde oldukça sık kullanılan “itibar” sözcüğü; bilhassa insanda olan ve erdemi işaret eden bir kavramdır.  Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiş olan “itibar” sözcüğü, en öz tanımıyla; “saygınlık, her bakımdan güvenilirlik, kredibilite ve başkalarının verdiği değerdir.”

Bu nedenledir ki; kendilerine saygısı olanların da en çok arzuladığı şey, yaşadığı dünyada “itibarlı” kişi olup genel kabul görmektir. Zira “itibar”; ortaya konulan tutarlı ve güvenilir davranışların ve şüpheden uzak etkileşim kurmayı sağlayan kanaatlerin toplamıdır.

İtibarda asıl olan şey; kazanılmış olan saygınlığın, ulusal ve uluslar arası zeminde, aynı değerde korunması ve sürdürülmesidir. Başarılı kişilerin, başarının temel bileşeni olarak “itibarı” esas almaları da bundandır.

Dünyanın en zengin kişilerinden Warren Buffet’in; “itibarı kazanmak en az yirmi yıl sürer, mahvetmek ve bitirmek ise anlıktır” şeklindeki tanımında; “itibar” sözcüğünün ne derecede hassasiyet taşımış olduğunu gayet açık ifade eder.

“İtibarın”; cansız varlıklarda, yani şatafatlı saraylarda, sıralı uçak ve helikopter filolarında, yüzlerce zırhlı makam araçlarında, 1100 odalı külliyelerde, binlerce korumanın eskortunda ve ejder meyveli mükellef sofralarda  (?!) aranılmayacağını görüp, yanlıştan dönmenin erdem olduğunu fark etmek zor olmasa gerek:))!!..

“İtibar” ın, sosyal, siyasal, hukuksal ve iş yaşamında önem arz ettiğini algılayamamak aptallığa işarettir…

70 yaşını devirmiş bir vatandaş olarak maziyi anımsadığımda; o zamanların iktidar liderleri, olası ekonomik krizlerinde; “acı ilaçların içileceğini” söylemekle birlikte, ilk tasarrufu bizatihi kendi pratiklerinde başlatarak, inandırıcılıklarını ve güvenirliklerini vatandaşa hissettirerek, “milli itibarın” korunmasında önderlik yaparlardı… Şimdiki gibi, “itibarı” yanlış yerlerde aramazlardı… Buna en bariz örnek olarak; eski başbakan ve Eski CHP Lideri merhum Bülent Ecevit’in; “çok masraflı ithal araba yerine yerli yapım otomobil kullanırken, yüzlerce resmi araçlardan oluşan konvoyları” da reddetmiş olmasını gösterebiliriz. Kendileri ortaöğretim mezunu olmalarına rağmen, ibraz ve ispat edemeyeceği üniversite diploması almaya asla tevessül etmemiş olan ve yerli makam aracı kullanmayı tercih eden Merhum Başbakan Bülent Ecevit; gerek içeriden, gerekse de uluslar arası arenada “itibarın” zirvesinde rağbet görmüş olması, “itibarı” yanlış yerde arayanlara ışık olmalıdır!!..

…Ve 18 yıldır yönettikleri ülkeyi getirdikleri ekonomik, hukuksal ve sosyal kriz eşiğinden kurtarmak ve  kaybettikleri güvenirliği, inanırlığı yani “siyasal ve toplumsal itibarı” tekrar  kazanmayı; şatafatlı saraylarda, sıralı uçak ve helikopter filolarında, sükseli ve zırhlı makam araçlarında, 1100 odalı külliyelerde aramaktan vazgeçmeliler.!!..

Günü kurtarmak ve postu deldirmemek düşüncesiyle, ilahlara kurban seçtikleri Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası ve Merkez Bankası Başkanının hop diye görevden el çektirilmiş olmasının, ekonomik kriz ateşini düşürmeyeceğini bir şekilde (?!) anlamış görünen AKP lideri Erdoğan’ın; mealen; “gerekirse acı reçeteyi uygulamaktan kaçınmayacaklarını” söylerken, ateş topunu, “yandım Allah” diyen vatandaşın kucağına atarken dahi günlük 10 milyon TL’yi aşkın külliye masrafını, 192 kez değiştirilen “İhale Yasası” marifetiyle (?!) 5 müteahhide aktarılan milyarların ve 6 uçakla Kıbrıs’a yapılan piknik gezisinden tasarrufu akıl edememişlerdir??!!.. Muhalefetin, ekonomik krizle ilgili uyarılarını bastırmak gayesiyle; her kuracakları cümleyi “devlet sırrı” saymaya çalışan “Tek Kişi AKP Yönetim Anlayışını kim, nasıl yorumlar bilemem ama, bana göre ülkeme reva görülen bu siyasal hovardalık aymazlıktan başka şey değildir!!..  “Liderlikte itibar anlayışı”nın geldiği nokta; “liderlikte intihar anlayışı” nı gösteriyor!!.. Hastanın doktor yerine imam aramaya başladığı yer burası olsa gerek:))!!??..

***

Sultan, itibarı kürkte ararsa

Biliniz ki tahtı sallanmaktadır

Baktığı yerlerde korkusu varsa

Ya kaçmakta veya saklanmaktadır

***

İnsanda “itibar” en yüce değer

Bu değerde olan en halis cevher

Mimlenmiş sultanı sorarsan eğer

Kendi pisliğinde (?!) paklanmaktadır

***

Bihaberse sultan hukuktan, haktan

İtibar müflisi olmuştur çoktan

Her kim korkuyorsa düne bakmaktan

Biliniz ki o zat, yuhlanmaktadır

***

Sultan ülkesini bizzat soyunca

Aç millete karşı kendi doyunca

Ayıp duvarına boylu boyunca

Paslı çivi ile mıhlanmaktadır

Ali DAL

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ