Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 34,61 / Satış: 34,75

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Hatay’da Eğitime ayrılan 619 Milyon liralık bütçe, 2.5 Milyar liraya yükseltildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer:  Hatay’da Eğitime ayrılan 619 Milyon liralık bütçe, 2.5 Milyar liraya yükseltildi
  • 16.11.2022
  • Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Hatay’da Eğitime ayrılan 619 Milyon liralık bütçe, 2.5 Milyar liraya yükseltildi için yorumlar kapalı
  • 162 kez okundu

Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer, Valilik ziyaretinin ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte Kırıkhan ilçesinde hayırsever iş insanı Recep Atakaş tarafından yaptırılan Kırıkhan Recep Atakaş Fen Lisesi’nin temel atma törenine katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan tören, hayırsever iş insanı Recep Atakaş’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Hayırsever iş insanı Recep Atakaş konuşmasında düşüncelerini şöyle aktardı:

 “Sayın Bakanım, Fen Lisesinin çocukluğumun geçtiği, acı ve tatlı hatıralarımın olduğu Kırıkhan ilçemize yapılmasına olur verdiğiniz için size yürekten teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Ayrıca Fen Lisemizin yapımı için bana destek veren Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan’a, Milletvekillerimize, Kırıkhan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Bundan 25 yıl önce babam Naim Atakaş’ın adının verildiği Kırıkhan Naim Atakaş Anadolu Lisesini’de yaptırmıştım. Bunun gibi birçok okul yaptırdım, bu okullardan mezun olan çocuklarımızı belli yerlere, makamlara gelmelerini görmek beni çok mutlu ediyor, gurur duyuyorum. Sefa Atakaş Denizcilik Lisesi 8 metre uzunluğunda bir tekne yapmayı başardı, ziyaret etme imkanınız olursa gururla size bu tekneyi göstermek istiyorlar. Ayrıca Recep Atakaş Endüstri Meslek Lisesi de üretimden, satışa bölgemizin birincisi, Türkiye’nin de ikincisi oldu, bu sizlerden aldığı destek ve güçle Sayın Bakanım. Sayın Bakanım, Sayın Valim, değerli hazirun bir ülkenin kalkınmasında belirleyici unsur eğitimdir. Ülkemizi gelişmiş devletler seviyesinde görmek istiyorsak herkesin maddi ve manevi elinden geleni yapması gerekmektedir. Ben Recep Atakaş olarak yaşadığım sürece eğitime destek vermeye devam edeceğim. İnşallah benden sonra da burada bulunan oğlum Mustafa Atakaş ve yeğenim İhsan Ar bu yatırımları yapmaya, eğitime destek olmaya devam edecek. Bu okulun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Hatay Milletvekili TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman konuşmasında şu ifadelerde bulundu:

 “Değerli Bakanım zat-ı alinizi Beyazıd Bestami Hazretlerinin diyarında misafir etmekten gurur ve onur duyuyoruz, bir kez daha şehrimize hoş geldiniz, şeref verdiniz Sayın Bakanım. Bugün bir hayalimizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli Bakanım marifet iltifata tabidir. Bakan Yardımcılığı döneminizde de sizleri misafir ettik, çok değerli projelerin altına imza attınız. Sayın Bakanım Recep Atakaş Fen Lisesinin yapımında da imzanız var inşallah bu okulumuzdan da çok kıymetli insanlar yetişecek. Ayrıca 600 Milyon olan Hatay yatırımını 2,5 Milyara çıkartılması noktasında değerli Bakanımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Hatay’ımıza katkı sağlayan hayırseverlerimize de teşekkür ediyorum, hayırlarının artarak devam etmesini istiyoruz. Bu eserin ortaya çıkmasında büyük emeği olan değerli Valim Rahmi Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Burada emeği geçen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.”

Hatay Valisi Rahmi Doğan konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

 “Sayın Bakanım, sayın Milletvekillerim, hayırsever iş insanımız Atakaş Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı sayın Recep Atakaş, çok değerli mesai arkadaşlarım, kıymetli hemşehrilerim hepinizi saygı, muhabbet ve sevgiyle selamlıyorum. Sayın Bakanım sabah bir değerlendirme toplantısı yaptık. Bakanlığımızın İlimize yaptığı ve bundan sonra yapacağı yatırımları değerlendirdik. Ben Hatay halkı adına zat-ı alinize şükranlarımı sunuyorum. 2022 yılının içerisinde planlananları kat kat arttırarak Hatay’ın eksiklerini gidermek için bizlerin önünü, yolunu açtınız. Allah sizlerden razı olsun. Hatay’da milli eğitim yatırımları hızla devam ediyor. Ancak hayırseverlerimizin de Hatay’a, Hataylılara ciddi katkıları oluyor. Bizlerin yükünü alıyorlar, ben hem bu hayır işini yapacak olan Recep Atakaş’a, hem diğer ilçelerimizde benzer yatırımlar yapan ve yapmak isteyen hayırseverlere şükranlarımı sunuyorum. Sayın Bakanım burası okullar bölgesi, Kırıkhan’ın en güzel lokasyonuna sahip bir bölge. Burası ciddi yüksekliği olan bir alandı. Bu alanı Kırıkhan Belediye Başkanımızla birlikte bu duruma getirmiş bulunuyoruz. Burası yeni nesillerin yetişmesine, geleceğimizin sahibi olan gençlerimizin yetişmesine vesile olacak. Ben hayır sahibi Recep Atakaş’a, emeği geçen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Zat-ı alinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün yoğun bir programınız var, İskenderun ve Payas ilçelerimize de giderek oradaki yatırımları değerlendireceğiz. Tekrar katılımlarından dolayı tüm hemşehrilerime saygı ve sevgilerimi sunuyor, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

Bir ülkenin en kalıcı sermayesinin beşeri sermayesi olduğuna işaret ederek bu sermayenin niteliğini artıracak en önemli enstrümanın da eğitim olduğunu getirerek ülkelerin toplumlarının refahını yükseltmek için en fazla yatırım yaptıkları alanın eğitim olduğunu işaret eden Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuşmasının devamında , “Maalesef bizler 2000’li yıllara geldiğimiz zaman eğitim karnemizin çok da iyi olmadığını görüyoruz. 2000’li yılların başında ilkokul hariç eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarının yüzde 50’nin altında gerçekleştiğini görmekteyiz. Bu, ne demek? Ülkemizin en önemli fırsat penceresi genç nüfus olmasına rağmen biz ülke olarak bu genç nüfusu tüm kademelerde eğitimle maalesef buluşturamamışız.”

2000’li yıllarda beş yaş grubundaki yüz çocuktan sadece 11’inin, lise çağındaki gençlerin yüzde 44’ünün okullarla buluşabildiğini kaydeden Bakan Mahmut Özer şu ifadelere yer verdi:

 2000’li yıllardan sonra gecikmeli bir eğitim seferberliğiyle okullaşma oranlarının ilk kez tüm kademelerde yüzde 95’in üzerine çıkarıldığını ifade eden Bakan Özer, “Beş yaştaki okullaşma oranları yüzde 11’den yüzde 97’ye ulaştı. Ortaöğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 44’ten yüzde 95’lere çıktı. Yükseköğretimdeki okullaşma oranları yüzde 14’lerden yüzde 48’lere çıktı. Sadece bunlar mı yapıldı? Hayır. Eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların tamamı kaldırıldı. Düşünün, bu ülkede kız çocuklarının eğitimle buluşmasının önünde başörtüsü gibi bir yasak vardı. İmam hatip liselerinin, meslek lisesi mezunlarının yükseköğretime erişimini engelleyen katsayı uygulaması vardı. İşte bu dönemde bir taraftan okullaşma oranları artırılırken aynı zamanda eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı.”

Tüm bunların kolay olmadığını,  2000’li yıllarda 300 binler seviyesinde olan derslik sayısının şu an 857 bine ulaştığını, 500 bin olan öğretmen sayısının 1,2 milyona, öğrenci sayısının da 19 milyonun üzerine çıktığını, son yirmi yılda eğitime verdiği tüm destekler, eğitime ayırdığı en yüksek bütçe için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini bir kez de Kırıkhan’dan sunduğunu dile getiren Bakan Mahmut Özer, Eğitimde son yirmi yılın “Türkiye Yüzyılı” şarkısında söylendiği gibi mazlumların şarkı söylediği bir döneme karşılık geldiğini, son 20 yıldaki en büyük kazanımın kız çocuklarının eğitime erişimi alanında olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Yıllarca kız çocuklarının eğitimle buluşması için dünya kadar seferberlikler yapıldı. Hatta çoğu zaman da muhafazakâr kesim, ‘Kız çocuklarını eğitimle buluşturmuyor.’ diye sürekli töhmet altında bırakıldı. Bir taraftan okul yapılmadı. Bir taraftan başörtüsü yasakları uygulandı. Bir taraftan da muhafazakâr kesim, ‘Çocuklarını eğitimle buluşturmuyor.’ diye sürekli suçlandı. 2000’li yıllarda ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde sadece 39,2 idi. Bugün yüzde 94 nokta 66. Türkiye’nin en ücra noktalarına kadar hizmetimizi, hizmetimizin kalitesini sürekli arttırmak için, gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.”

Hatay ziyaretinde kentin mevcut eğitim yatırımları bütçesinin 619 milyon liradan yaklaşık 2,5 milyar liraya yükseltildiğini, bu yatırımların sadece Hatay’a değil, Türkiye’nin her köşesine ulaştırılmaya çalışıldığını ifade eden Bakan Mahmut  Özer, “Yeter ki çocuklarımız çok daha güvenli, sağlıklı okullarda eğitime erişebilsinler. İçinde bulundukları lokasyondan, sosyoekonomik arka planlarından bağımsız şekilde herkes en nitelikli eğitime erişebilsin. Tek derdimiz bu. Hiçbir ayrım yapmadan Türkiye’nin her noktasına eğitim yatırımlarını ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. İnşallah, yarınlarımız çok daha güzel noktalara ulaşacak” vurgusunu yaptı.

Bu süreçte en büyük paydaşlarından birinin de geleceğin Türkiye’sini inşa edecek gençlerin eğitim alacağı okulları inşa ettiren hayırseverler olduğunu dile getiren Bakan Mahmut Özer, Kırıkhan Fen Lisesinin bölgeye kazandırılması nedeniyle Recep Atakaş ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Tören Bakan Mahmut Özer’in, Hatay Valisi Rahmi Doğan, hayırsever iş insanı Recep Atakaş ve protokol üyelerinin ilk harç için temel atma butonuna basılması ile son buldu.

Kırıkhan ilçesinde hayırsever iş insanı Recep Atakaş tarafından yapılacak olan Kırıkhan Recep Atakaş Fen Lisesi’nin temel atma törenine katılan Bakan Mahmut Özer, düzenlenen törenin ardından Hatay Valisi Rahmi Doğan ve beraberindeki heyet ile birlikte Kırıkhan Kültür ve Sanat Merkezi olarak düzenlenen Kırıkhan ilçesindeki Tarihi Sarı Okul’u gezerek, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Arazileri sular altında kalan Amık Ovasındaki çiftçiler yetkililere seslendi: Devlet Bizim Önerimize Kulak Verirse Bu Sorun Kısa Zamanda Çözülür!
Hatay’ın verimli arazilerinden Amik Ovası Mayıs ayı olmasına rağmen halen sular altında bulunmaktadır. 12 Bin dönümlük arazinin büyük bölümü ekim...
CHP Hatay Milletvekili Nermin yıldırım Kara: Yetkililer Antakya’ya gelerek Rezerv sorularına cevap vermeli!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki Depremzedelerin korkulu rüyası haline gelen Rezerv alanlarla ilgili sorulara yetkililerin Antakya’ya gelerek cevap...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz!
6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında üreticileri teşvik edebilmek ve tarımsal üretimde devamlılığı sağlayabilmek amacıyla “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi”...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Miniklere unutamayacakları bir gün yaşattı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi başarılı yazar Defne Ongun Müminoğlu ile çocukları eğlenceli ve öğretici bir aktivite ile bir araya getirdi. Hatay...
Eğitim İş’ten Türkiye Yüzyılı Maarif modelinin geri çekilmesi imza kampanyası!
Eğitim İş Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Mustafa Günal, Türkiye Yüzyılı maarif müfredatı taslağının geri çekilmesi için imza kampanyası başlattıklarını...
Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin Mazbatasını alarak ilk toplantısını gerçekleştirdi
Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanlığına yeniden seçilen Nebil Seyfettin, mazbatasını alarak ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Nebil Seyfettin toplantının açılış konuşmasında...
Antakya’da Park ve Yeşil alanlar güzelleşiyor!
Antakya Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü ekipleri, park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirdi.            Antakya Belediyesi’nden yapılan...
<strong>Hatay Büyükşehir  Belediyesi’nde  Çocuklara Tiyatro ve Animasyon etkinliği</strong>
Kırıkhanlı minik öğrenciler, Hatay Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği “Karınca Kararınca” adlı tiyatro oyunu ile keyifli bir gün geçirdi. Hatay...
<strong>Hatay’da Çocuklar,  Hatay Büyükşehir Belediyesi ile hem eğlenecek hem de öğrenecek!                             </strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve UNICEF iş birliğiyle kapsamında çocukların sosyal uyumunu güçlendirmek ve gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla bir dizi etkinlikler...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye aşırı yağışlar için teyakkuz halinde</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, aşırı yağışların hâkim olduğu il genelinde, yaşanan olumsuzluklara karşı tüm ekipleriyle hızlı ve yerinde müdahalelerde bulundu. Hatay...
Selda Asker, Defne Harbiye’de bir parkta adı yaşatılacak
Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, yakın bir zamanda hayatını kaybeden Derne eski başkanlarından Selda Asker’in Defne Harbiye’de bir...
Hatay’daki geçici konaklama merkezlerine ilişkin Genel Emir yayınlandı
Hatay Valiliği tarafından Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün Geçici Konaklama Merkezlerine ilişkin bir emir yayınladı. Hatay Valisi Mustafa...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Tamamlanmış konutlar ve kesilen kira yardımı ile yurttaşlarımızı yine mağdur ediyorlar!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremzedelerin yaşamakta olduğu konut ve kira yardımları sorununa dair yazılı bir basın açıklaması yaptı....
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan’dan Tarım Bakanlığına çağrı: Amık Ovasında 12 bin dönüm Tarım arazisi sular altında!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Amik Ovası’nda yaşanan su baskını sorununa dikkat çekmek için Tarım ve Orman...
Samandağ Belediyesi ekipleri, 10 farklı mahallede çalışmaların sürdürüyor!
Hatay’ın Samandağ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri her gün ilçenin birçok mahallesinde gerçekleştirdikleri yol bakım ve onarım çalışmaları kapsamında ilçeye...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ