Mobilya ustaları, Her gün boş oturuyoruz!
Adım, adım bütün üretim yapan sektörleri geziyoruz. Her sektör bir kriz yaşamaktadır. Krizin nedenleri hemen, hemen ortak sadece farklı girdiler, üretim yapanların canını yakmaktadır.
Bütün sektörlerin başında elektrik fiyatlarının el yakmasıdır. Elektrik kullanmayan sektör hemen, hemen yoktur. Elektriği açtığınızda elinizi yakıyor. Arkasından sektörün kullandığı malzemeler geliyor. Malzemelerdeki zamlar öyle, böyle değil bir yıl içinde yüzde 200-300 gibi büyük rakamlardır. Gerek üreten mobilyacı, gerek mobilya satan esnaf “zamlardan mallarımızı satamaz duruma geldik” diyorlar. Bir esnaf 10 liralık mal 50 lira oldu, 300 liraya sattığım bir ufak masa 1000 lira oldu diyerek durumu izah ediyor. Mobilya satan esnaf sinek avlıyoruz , diyor ben söze karışıyorum “sinek bile yoktur” diyorum, esnaf sinek ne yapsın diyerek gülüyor.
Eski sanayi bölgesinde Vatan Partisi yöneticileri ve mobilya ustaları ile dükkanları gezdik, hem haber yapalım, hem de bazı fotoğraf çekelim dedik. Mobilya ustalarının hemen, hemen büyük bölümü çalışmıyor. Çünkü iş yoktur. Ancak fotoğraf için tezgah başına geçiyor. Bari çalışıyor gibi yapalım diyorlar.
Mobilya ustaları Vatan Partisi Kırıkhan ilçe başkanı Gönül Gökkan, il yöneticisi Ali Başkut’un ve mobilya ustalarından Ali Çeltik, MDF Tüccarı Mustafa İder, esnaf Abdullah Bilici ustalarında katıldığı ustalarla bir toplantı gerçekleştiriyor. Toplantı sonunda mobilyacılarla ve diğer meslek grupları ile Üretim Derimi Kurultayı kararı alınıyor.
Mobilya Ustaları Meslek ve Gelecekleri İle İlgili Neler Söylediler?
Ali Çeltik Mobilya Ustası ve Esnaf
Mobilyacıların Yer Meselesi Çözülmelidir.
Şu an mobilyacılar zor bir dönemden geçiyor, aldığımız duyuma göre medefe dışarıya satışı yasaklandı, bizim beklentimiz bundan sonra iyi olmasıdır. Biz Cumhurbaşkanını 2002 yılından bu yana kendisini yalnız bırakmadık, gerek başbakanlık, gerekse refarandum, gerekse Cumhurbaşkanlığı ve 2023 de yalnız bırakmayacağız. Bizim temennimiz de Cumhurbaşkanı da bizi yalnız bırakmasın.
Mobilyacılar olarak bizim yerle ilgili bir sıkıntımız var, 2014 yılında yerel yönetimlerden mobilyacılar için bir yer talep ettik, 8 senedir proje aşamasında olduğunu söylediler. Cumhurbaşkanı ve bakanlar bu yerle ilgili talimat verirse, bu bize ait olacak sanayi sitemiz hızlı şekilde olacaktır. Bir de bu meslekte yetişen elaman olmadığını ve mesleğin geriye gittiğini görüyoruz. Yeni yasaya göre çıraklara, kalfalara devlet aylık ödeme yaptığı için bizim elaman konusunda bir canlılık getirmiştir. Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum. İkinci konu ise Amik Ovasının kış geldiğinde ekinlerimizin suyun altında kalıyor, yaz geldiğinde de susuzluktan ekinlerimiz kavrulmaktadır. Bir an önce Reyhanlı barajının bitirilmesidir. Baraj çalışmaları yavaş gitmektedir.Cumhurbaşkanımız bu konuda el atarsa biter ve bir Amik Ovası insanı olarak verimli topraklarda üretim yaparız.
MDF FİYATLARI BİR YILDA DÖRT KAT ARTMIŞTIR
Mustafa İder (Medefe Satan Esnaf)
Ben toptan medefe satıcısıyım, bu ürün giden sene altıncı ayda yani bir yıl önce 250 lira olan medefe şu an 1000 lira oldu. Hem alıcı, hem satıcı büyük bir sıkıntı yaşıyor. Bu zamlar nerede durur, nereye gider bilemiyoruz! Zaten satmakta sıkıntı çekiyoruz, zammı düşünün, dört katı olmuş, bunun üretime, tüketime yansımasını siz düşünün. Düşünün, giden sene bu zamanlar 5 bin lira olan mutfak dolabı bu gün 30 bin lira oldu. Bu anlamda zamlardan ötürü mutfak dolabı veya başka ürün yaptıracak olanlar zamlardan ötürü ötelemektedir. Alış ve satış bayağı düştü, bundan sonra ürünümüzü satalım mı, satmıyalım mı? diye düşünmeye başladık. Yani satsak mı kardayız, satmasak mı kardayız? Kesin her ay zam gelmektedir, sattığımız zaman yerine aynı malı koyamıyoruz. Bizim önerimiz Türkiye genelinde 5 veya 6 medefe fabrikası var, bu fabrikaların sahipleri ile görüşülüp, neden bu zamların yapıldığını ve daha doğrusu bunlara yaptırım uygulanmasını, bazen dolar yerinde saysa bile zam geliyor, diyorsun, zamla enflasyon aynı düzeyde olmadığını görüyoruz. Bana göre hükümet kanadı bu işi tamamen boş vermiş ve freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Önümüzü göremiyoruz, hiçbir devlet yetkilisinden bu konularla ilgili bir açıklama görmüyoruz. Dernek aracılığıyla milletvekillerine, yetkililere söylüyoruz, tış yok, sanki bu zamlar başka ülkede oluyor?
PAMUK ÇALISINDAN MDF ÜRETEBİLİRİZ
Abdullah Bilicik (Esnaf)
(MDF, ağaç parçacıklarının suntadan çok daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Bu nedenle, sunta ile kıyaslandığında hem fiziksel darbelere hem de rutubet vb. ortam şartlarına dayanıklılığı oldukça yüksektir. Suntalam, kalite açısından MDF‘ye oldukça yakındır).
Mobilyacılar çok pahalı MDF olduğunu söylüyorlar, benim acizane bu konuda bir fikrim var, bizim ovanın güzel pamuğu olur, pamuk toplandıktan sonra çalısı kalır, bu çalıdan medef imalatı yapabilirmiyiz? Ben olacağını düşünüyorum, bu ihracatı, hareketi canlandıracaktır. Kurulacak bir MDF fabrikası kaymakamlık ve yeşil kart ile geçinenlere bir çalışma alanı yaratabilir. Bu insanlara iş verdiğimizde devletin yükünü, hafifletmiş ve o insana ekmek vermiş oluruz. Cumhurbaşkanımızın zaten sözü var, istihdam yaratan yeni iş yerlerinin alt yapısını yapma sözü vardır, belediyelerin, iş insanlarının, devletin el atması, arazi sağlaması bu fabrikanın yapılmasında adım olabilir. Yani hem pamuk çalıları, hem işsiz insanlar, hem de MDF gibi öne bir ürünü üretmiş oluruz.
Gönül Gökkan (Vatan Partisi Kırıkhan İlçe Başkanı)
Vatan Partisi olarak üreticilerle görüştük, üreticiler sıkıntılarını dile getirdiler. Çözümler konusunda karşılıkla konuştuk, üreticilerle ortak kurultay yapmayı kararlaştırdık, bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Üretim kurultayı esas olarak çözüm yollarını nasıl olacağı konusunda fikirlerimizin tartışıldığı bir toplantı olacaktır. Üreticilerimizde kurultayın yapılmasında istekli olduklarını gördük, vatandaşlarımızın bu kurultaya katılmalarını ve ortak kurultayımızı yapmayı umuyorum. Herkesi bu kurultaya bekliyoruz.
HÜSEYİN GÜLER