Mustafa Kemal Üniversitesinde İpekböceği ve İpek ürünleri için yeni proje
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Karakelle, İpekböceği Yetiştiriciliği ve Defne İpeği’nin kaynak eksikliğinin giderilmesi amacıyla Defne Belediyesi Koza Evi İpek Dokuma Eğitmeni ve Kültür Bakanlığı İpek Dokuma Sanatçısı Tülay Genç ile birlikte yeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde, Hatay yöresi el sanatları envanterini çıkarmak amacıyla proje çalışmalarını sürdüren Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Karakelle, konusunda uzman kişilerden oluşturulacak bir ekiple Defne Belediyesi Koza Evi’nde İpek Dokuma Eğitmeni Tülay Genç tarafından yetiştirilen ipekböceği ve ipek ürünlerinin kaynak eksikliğini gidermek için yeni bir projeye hazırlandığı kaydedildi.
ÇALIŞMALAR DEFNE BELEDİYESİ KOZA EVİ’NDE YAPILACAK
Yapılacak olan proje hakkında bilgiler veren Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Karakelle şunları söyledi:
“Hatay eskiden olduğu gibi günümüzde de ipekli dokumacılığın yapıldığı ve sürdürülmeye çalışıldığı illerden biridir. Son yıllarda gitgide azalmakta hatta yok olmayla karşı karşıya kalan bu zanaat kolunu canlandırmak, bu bölgedeki dokumacılığın kaybolmaması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bir takım projeler uygulanmaktadır. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi koordinatörlüğünde, çok daha kapsamlı olarak Hatay yöresi el sanatları envanterini çıkarmak amacıyla tamamen işinin uzmanı kişilerce oluşturulmuş bir proje ekibiyle bu görevi üstlenmiş bulunmaktayız. İlk aşama olarak ipekböceğinin yetiştirilme ayı olan Mayıs ayı süresince Defne Belediyesi Koza Evi’nde bu zorlu ve sıkıntılı pandemi sürecinde bile böcek yetiştirme aşkından vazgeçmeyen Defne Belediyesi İpek Dokuma Eğitmeni Tülay Genç’in yanında geçirerek ipekböceğinin aşama aşama gelişim evrelerini fotoğraflayacağız. Proje sonunda da yöresel özelliklerin tanıtılması ve belgelendirilmesindeki kaynak eksikliğini gidermeye yardımcı olmayı hedeflenmekteyiz.”
TÜLAY GENÇ, BAKANLIK TARAFINDAN ÇIKARILACAK KİTAPTA YER ALACAK
Projenin tamamlanmasının ardından Defne Belediyesi Koza Evi Eğitmeni Tülay Genç’in yıl sonunda bakanlık tarafından çıkarılacak olan kitapta yer alacağını belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Karakelle açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ayrıca yine 2020 yılı sonunda Ticaret Bakanlığı, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanacak olan kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere yönelik bir kitapta da Hatay İpekçiliği ile ilgili bölümde Defne Belediyesi Koza Evi Eğitmeni Tülay Genç konu edilecektir. Hatay İpekçiliği konusunda göstermiş olduğu özverili ve fedakar çalışmalarından ötürü İpek Dokuma Eğitmeni Tülay Genç’e bir kez daha teşekkür ediyor, araştırmacılara sağladığı katkılardan dolayı kendisine minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”