Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

ÖYLE HALKA BÖYLE YÖNETİM!

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 29.12.2021
  • ÖYLE HALKA BÖYLE YÖNETİM! için yorumlar kapalı
  • 418 kez okundu

Değerli okurlarım! Bizim halkımız sosyalistleri sevmez! Bilmez ki, burjuva ekonomisi fakiri ezer. Ama şimdiki iktidar burjuva ekonomisini de uygulamıyor. Neden? Çünkü bugünkü vurguncu sistemde gidiş daha büyük felakete doğrudur. Oysa burjuva ekonomisi süreklilik ister. Aslında emekçileri sömürür ama onlara inek sahibinin ineğine bağlılığı gibi de sahip çıkar. Kendi maksimum faydası için sanayi ve tarım emekçilerinin ölmemesi hatta biraz daha güçlü olması gerektiğini bilir. Kapitalizmin metropolü durumundaki ülkeler işçilerine nispi refah duygusu için yoksul ülkelerden ucuz tarım ve tekstil gibi malzemeler sağlar. Tarımlarına da yüksek sübvansiyon uygular.

Ama vurgun düzeninde işler böyle çalışmıyor! Türkiye motoru durmuş akıntı tarafından kayalara sürüklenen ülkeye benziyor. İktidar son 10 yıldır iktisadi bir karar almıyor. Zaten Neo-Liberalcilikte  emperyalistleri de solladıklarından ellerinde faiz ve para basmaktan başka  bir manivela da yok. Para politikaları da reel sektörü öldürdü. Şimdi para spekülatörlerde, mafyada, uyuşturucu baronlarındadır. Daha çok da havuza hortum bağlamış malum çevrede.

Gemi de bu kesimin yarattığı akıntı ile kayalara sürükleniyor. Dibe vura vura gidiyor.  Karinasında delikler açılmaya başladı. Bu nedenle baştakiler hala laylaylomdalar. İhvan’ı yeniden canlandırmak için Malezya ve Pakistan’la görüşüyorlar.  Saraya son model lüks arabalar alıyorlar. Ama gemiyi de zaman zaman hatırlıyorlar. Hepimiz aynı gemideyiz diyorlar. İyi de kaptan ‘dümen sebeptir motor sonuç’ gibi şeyler söyleyip bu işten hiç anlamadığını gösteriyor.

Bütün dünyada gençlerin yeni eğlencesi ‘robot’ üretmektir.  Dünyada Çin endüstrisi sayesinde robot bileşenleri çok ucuz. Bizde de 4-5 tane online robot marketi kuruldu. Ama sitelere giren hem çeşit çok yetersiz hem de fiyatlar artık bize pahalı geliyor. Oysa çocuklarımızın yarınki teknoloji dünyasında var olması için bunlarla uğraşması lazım. Ama ne yazık ki bugün 13 yaşında çocuklarımız açlığını unutmak için ‘su içiyorum’ diyor. Onlara çağdaş eğitim vermek yerine beslenme derdine düşürdüler.

Halkın çocuklarına yarım simit öngören ama kendi çocuklarına da beş milyon değerinde araba alan bir sınıf peydahlandı. Kendine ‘sanatçı’ diyen bir kadın var. Hülya Avşar şarkıcı mı oyuncu mu? İki de bir gözümüze sokulduğundan öyle biri var ve 55 milyona ada alacakmış. Pahalı bir kadın yani…  Geçenlerde gazetede haber yapmışlar. Özetle ‘gerekirse simit yenecek ama devlete sahip çıkılacak’ diyor. Bu tipler cahil olduklarından ülke ile devleti, devlet ile de hükümeti ayıramazlar. Kendisinin tuzu kuru tabi…

Türkiye’de hiper enflasyon kaçınılmaz olmuştur.  Çünkü kuruyan ekonomide devletin geliri de olmaz. Ahlak, eğitim, paralar,  kaynaklar tüketildi. Yatak yorgan da ikinci elde para etmiyor. Karadeniz yaylalarını Arap pazarına sunacaklar ama çok ucuza gidecek. Ekonomi küçüldükçe kamu gelirleri de küçülüyor. Ortaya çıkan sorunlara da olmayan kaynaklardan kamu ödemesi sözleri veriliyor. Faiz inadına karşı faizi kamu bütçesinden ödemeye dayalı kur garantili mevduat gibi. Bu dünyada ciddi bir dolar değeri artışında bütçenin tümünü aşan bir yüke dönüşebilir. Günübirlik olarak kanun gerektiren karar alınıyor. Böyle bir ödenek bütçede yok. Hazine ve Merkez Bankası da teşkilat kanunlarında olmadığından ödeyemez. Kanun teklifi Meclis’e gönderilse bile tek çare para basmak olur ki, bu da hiper enflasyona neden olan döngüyü başlatır. Hatta başladı bile…

Endüstrimiz çöktü! Ülke sanayisi hem verimlilik bakımından hem de kalite yönünden kendini yenileyemedi. Sanayi üretimi dış talep görmüyor. Övündükleri ihracat rakamları; Batılı markalara yan sanayi olarak çalışan üreticilerin üretimi, yabancıların Türkiye’deki fabrikalarının üretimi ve Çin mallarının yeniden markalanmasıdır. Bir de halka yedirilmeyip dışarı satılan gıdalar. İhracatın yüzde 64 kadarı ithal girdilerden oluşuyor. Görünmeyen kalemler ağırlıkta. Uyuşturucu ticareti ve kürü pürü ise önemli bir yer tutuyor. Her şeyi bilen bir kişinin yönetiminde kayalara doğru sürükleniyoruz!

Ve işte AKP’nin yeni ekonomi modeli: Köprüler yandaşa geçiş garantili, hastaneler yandaşa hasta garantili, yollar yandaşa araç garantili, havalimanı yandaşa uçuş garantili, zenginin bankadaki parası dolar garantili. Davul zurna ile bayram yapan da fakir!  Öyle halka böyle yönetim!

Mehmet Çardak

Araştırmacı Yazar

m-cardak@windowslive.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ