Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 35,31 / Satış: 35,45
€ EURO → Alış: 36,36 / Satış: 36,51

Sağlık Çalışanları: Ekonomik ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)REV’deyiz!

Sağlık Çalışanları: Ekonomik ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)REV’deyiz!
  • 08.02.2022
  • Sağlık Çalışanları: Ekonomik ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)REV’deyiz! için yorumlar kapalı
  • 382 kez okundu

Sağlık çalışanları haklarının ödenmesi için düzenledikleri ortak Basın açıklamasında, “Ekonomik ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)REV’deyiz” diye haykırdılar.

Hatay’da Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Samandağ Devlet Hastanesi, İskenderun Devlet Hastanesi ile Rasim Gali Aile Sağlık Merkezinde düzenlenen Basın açıklamasında konuşan Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, oyalama değil haklarını istediklerini söyledi.

Hatay Dişhekimleri Odası, Hatay Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (Ses) tarafından yapılan Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Sağlığı alınıp satılan bir meta, hastaneleri işletme, hastaları müşteri ve sağlık çalışanlarını köle olarak gören anlayışın yürürlüğe koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile, emeğimiz ucuzlatılmış, çalışma koşullarımız kötüleşmiş halkın sağlık hakkı elinden alınmış gelinen aşamada sağlık sistemi işlemez hale gelmiştir.

Pandeminin katmerleştirdiği sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorluklar ve ekonomik krizin de derinleştirdiği ekonomik hakları ile ilgili büyük kayıpları yaşamaya devam ediyoruz. Siyasal iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte, tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi bizler de artık geçinemiyoruz.

Koruyucu sağlık hizmetlerinden daha çok tedavi edici sağlık hizmetlerinin sunulduğu, sağlık hizmet sunumunda sevk zincirinin tamamen ortadan kaldırıldığı, kışkırtılmış sağlık talebi yaratan bu sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını elinden almaktadır. Sağlığa erişim giderek zorlaşmakta, katkı-katılım payları ile ekonomik krizin derinleştiği koşullarda yurttaşın cebinden giderek daha fazla para çıkmaktadır. Bu işlemeyen, sağlık değil sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü ise biz hekimler, diş hekimleri, ebeler, hemşireler, laborantlar, radyoloji teknisyenleri çekmekte, emeklerimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmekteyiz.

Bizler yetersiz istihdamın ve kışkırtılmış sağlık talebinin karşısında tükenmekte, angarya ile daha çok çalışmaya zorlanmaktadır. Bu yoğun emeğin karşılığında ise insanca yaşanabilecek temel ücrete erişmek yerine oyalama tasarılar, ek ödeme yalanları ile geçiştirilmektedirler. Performans ile sağlık çalışanları birbirine düşman edilmekte, nitelik değil nicelik önemsenmektedir. Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunların yanı sıra liyakatsiz atamalar, yönetici mobbingleri, KHK’ler ve soruşturmalar gibi antidemokratik uygulamalar ile sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık emekçilerinin iyilik hali ortadan kaldırılmaktadır.

Sağlık sisteminde yaşanan tüm olumsuzluklar sağlık emekçilerine yansıtılmakta, pandemiyle beraber daha da derinleşen yanlış sağlık politikaları, ülkeye olduğu gibi sağlığa da yansıtılan şiddet dili her geçen gün daha da can yakmakta, canımızı almaktadır. Hemen her gün sağlık emekçileri ölümlere varan sağlıkta şiddet ile karşı karşıya gelmelerine rağmen, güvenli işyerleri ve etkili-caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasası ise bakanlığın gündeminde dahi değildir.

Uzun süredir sağlık emek meslek örgütleri olarak sağlık alanında yaşanan bu olumsuz tabloya karşı hep beraber daha iyi bir sağlık ortamı için birlikte mücadele ediyoruz.

Sadece son 6 ayda gerçekleştirdiğimiz onlarca etkililiklerden bazılarını hatırlatmak isteriz.

Bunlar; 2022-2023 yıllarını kapsayan ve 2021 Ağustos ayında görüşülmeye başlanan TİS döneminde defalarca taleplerimizi dile getirdik. Yandaş sendika ve birlikte hareket ettiği sarı sendika tarafından emekçiler için hüsranla sonuçlanan bir anlaşma imzalanmıştır. 2022 Sağlık Bakanlığı bütçesine yönelik aralık ayına kadar devam eden çok sayıda eylem ve etkinlik gerçekleştirdik.

30 Haziran 2021 tarihinde ASM’ler için yayımlanan ceza yönetmeliğine karşı Ankara’da İzmir’de, İstanbul’da mitingler gerçekleştirdik, defalarca kez iş bıraktık.

Asistan hekimler başta olmak üzere sağlık emekçilerinin angarya çalışma koşullarına “Çalışırken ölmek istemiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!” şiarı ile eylemler yaptık. İş bıraktık.

Emekli aylıklarının emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle sağlık çalışanları emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Emeklilikte herkes eşittir, emekliler arasında ücret farklılığı yaratılmasını gerekli kılan herhangi bir hiyerarşi veya statü yoktur. Bu nedenle, emeklilere verilecek ilave ödemede, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak emekli olduğuna bakılmamalı, hepsine eşitlik ve adalet ölçüsünde insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı bağlanmalıdır.

Karanlığa Karşı; Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz – Emek Bizim, Söz Bizim” diyerek başlattığımız yürüyüş sonrasında gerçekleştirdiğimiz BEYAZ FORUM ile taleplerimizi duyurduk. Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikaların durdurulması sağlık hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmesi, sermayeye değil sağlığa bütçe ayrılması için önerilerimizi, taleplerimizi ifade ederek ekonomik ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini istedik.

İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerin bir kısmının gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine karşı GöREV’deydik. Ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ettik. 26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında “NÖBET” tutarak tasarının kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmesi talep ettik. 4 Şubat’ta Meclis önüne giderek taleplerimizi bir kez daha haykırdık.

Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz.”

Sağlık Çalınları taliplerini ise şöyle sıraladılar:

“Taleplerimizi açık:

Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.

Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.

Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.

COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.

Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.

Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması.

Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.

Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.

Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.

Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.

Sağlığa ve sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması.

Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı.

Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirilen bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(Ö)REV’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz”

Haber:Neval ALTINÖZ

PAYAS’TA 396 MİLYON TL’LİK DEV PROJE HAYATA GEÇTİ
BAŞKAN ÖNTÜRK’TEN PAYAS’IN İÇME SUYU SORUNUNA NEŞTER Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), “Güçlü Altyapı, Güçlü...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN HAL ESNAFINA ZİYARET
Hatay Büyükşehir Belediyesi , il genelinde esnaflara destek olacak projeleri hayata geçirmenin yanı sıra yaptığı ziyaretlerle de sorunları yerinde tespit...
HİKMET ÇİNÇİN. UZUN YILLAR SONRA YENİDEN HATAYSPOR BAŞKANLIĞINA KAVUŞTU
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Hikmet Çinçin, Hatayspor Kulübü Başkanlığına uzun bir aradan sonra yeniden kavuştu. Dün yapılan kongrede...
İSKENDERUN HALKINDAN TEPKİ: ANGUS İTHALATI İSTEMİYORUZ, HAYVANCILIĞA DESTEK VERİLSİN!
Hatay İskenderun LimakPort limanında aylardır canlı hayvan sevkiyatları ve gemilerin limana yanaştığı dönemde yaşanan koku, sinek ve hastalıklara neden olması...
MKÜ’DEKİ TIP ÖĞRENCİLERİNE VEREM KONFERANSI
Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki Tıp Fakültesi öğrencilerine, Verem Haftası etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi. Mustafa Kemal Üniversitesi Basın Yayında yapılan açıklamada, 78....
ÜCRETLERE  TEPKİ OLARAK KAMU EMEKÇİLERİ 13 OCAK’TA İŞİ BIRAKACAK:
ARTIK YETER! Kamu Emekçileri, ücretlere tepki olarak  13 Ocak Pazartesi günü iş bırakma eyleminde bulunacaklarını belirttiler. Eğitim-İş Hatay 1 Nolu...
HASSA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDE KIZILAY ETKİNLİĞİ
Hassa İlçe Sağlık Müdürlüğü, toplumsal dayanışmanın önemini bir kez daha göstererek Kızılay’a destek oldu. Bu anlamlı adımla birlikte, halkımızın sağlığı...
CHP’Lİ YILDIRIM KARA: REYHANLI BARAJI’NA SU VERİLMELİ, MAĞDURİYETLER GİDERİLMELİ
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Reyhanlı Barajı’ndaki sorunlar hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu. Sözlerine Hatay’daki tarımsal...
MİLLETVEKİLİ ÇALIŞKAN’DAN ÇALIŞAN GAZETECİLERE ANLAMLI MESAJ:  GAZETECİLER TOPLUMUN VİCDANIDIR!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Necmettin Çalışkan, gazetecilerin...
MKÜ REKTÖRÜ  VEYSEL EREN TARIM ÖĞRETİMİNİN 179. YILI KUTLAMASINA KATILDI:
YAPAY ZEKA TARIMDA YENİ BİR ÇAĞIN HABERCİSİ! Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından organize edilen ‘Tarım Öğretiminin 179. Yılı Kutlaması’na...
MKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. MERYEM İLKAY KARAGÜL: KANSER ARAŞTIRMALARINDA BİZ DE VAR OLMAK İSTİYORUZ!
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalından Dr. Öğretim  Üyesi Meryem İlkay Karagül, yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 1001...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 2025 YILI İLK MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi  2025 yılının ilk meclis toplantısını Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. 2025 Ocak Ayı Meclis...
MKÜ REKTÖRÜ EREN,  İSTE’E REKTÖR’Ü DURUEL’İ AĞIRLADI
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mehmet Duruel’i makamında ağırladı. Ziyaretten...
ANTAKYA GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI AHMET ABDULLAHOĞLU 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE MESAJ YAYINLADI:
BU KOŞULLARDA BAYRAM OLMUYOR! .Antakya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Ahmet Abdullahoğlu, günümüz koşullarında Basın Çalışanlarına Bayram yapma olanağı kalmadığı gibi,...
EMEKLİLER ZAM KARARIIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTEDİ VE YETKİLİLERE SESLENDİ: EMEKLİ YAŞAMAK İÇİN ÇÖP TOPLAMA DAHİL, EK İŞ YAPIYOR!
En düşük emekli aylığı enflasyon rakamlarına göre hesaplandı ve ortaya 14 bin 469 lira çıktı. Emeklinin beklentisi ile bu rakam...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ