Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,22 / Satış: 32,35
€ EURO → Alış: 34,61 / Satış: 34,75

Sansürlü Yeni Türkiye Modeli

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 19.10.2022
  • Sansürlü Yeni Türkiye Modeli için yorumlar kapalı
  • 235 kez okundu

Sevgili okurlarım! Ekonominin 2023-2025 dönemindeki hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’nin 4 Eylül 2022 tarihli mükerrer sayısında yayımlanmıştır. Aslında başka bir deyişle bu programın adı ‘Tutarsız Tahminler Programı’dır.

Daha önce Devlet Planlama Teşkilatı tarafından her yıl açıklanan Orta Vadeli Program, AKP tarafından önce ‘Yeni Ekonomi Planı’ olarak açıklanmış, geçen yıl ise Orta Vadeli Program olarak değiştirilmiştir. Açıklama ise Eylül ayına bırakılmıştır.

Açıklanan OVP’de; 2022 yılı için yüzde 9.8 ve 2023 yılı için ise yüzde 8.0 olan enflasyon hedefi sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 24.9 olarak revize edilmiştir.

Haziran ayında getirilen ek bütçede yılsonu bütçe açığı 278 milyar 347 milyon TL olarak öngörülmüştü. Bu öngörünün üzerinden henüz iki ay geçmeden bütçe yeniden revize edilerek OVP’de yılsonu için 461.2 milyar TL’ye yükseltilmiştir.

Bu yükseltme, ekonomi çevrelerince seçime hazırlık olarak yorumlanmıştır. Türkiye Ekonomi Modeli’nin temel taşı olan ‘cari fazla verme’ iddiası da OVP’de yer almamıştır.

Kişi başı gelirde 2022 yılı için 9.947 dolar olarak belirlenen önceki hedef 9.485 dolara düşürülmüştür. OVP’de 2023 yılı için daha önce 10.703 dolar olarak belirlenen hedef 10.071 dolar, 2024 yılı için 11.465 dolar olan hedef ise 10.931 dolar olarak güncellenmiştir.

İktidarın daha önce 2023’te kişi başı gelir için koyduğu 25.000 dolarlık gelir hedefi, 2025’te dahi sağlanamayacaktır.

Program süresince vergi gelirleri 2023 için 3.2 milyar TL 2024 için 4 milyar TL ve 2025 için 4.7 milyar TL olarak belirlenmiştir. Bu kadar vergiye rağmen bütçe açığı artıyor. O zaman vergilerimiz nerede? Anlaşılan odur ki, AKP rejimi ekonomik iddialarından vazgeçmiştir.

Yeni OVP’yi değerlendiren ekonomistler, 461 milyar olarak hedeflenen bütçe açığı ile seçim harcamalarına dikkat çekerken, 25 liralık dolar kuru ve yüzde 9 enflasyon hedefini kayıt dışı para girişini işaret ettiğini açıklamışlardır. Ekonomiye büyük bir kayıt dışı para girişi bekleniyor. Programdaki bütçe açığı da dikkat çekici. Seçim öncesi harcamalara ayrılacak bütçenin sinyalidir bu…

Bu iktidar kaçıncı defa Orta Vadeli Program (OVP) yayınladı, sayısını unuttuk. Hedeflerini tutanını da görmedik. Hani Anadolu’da “Dostlar alışverişte görsün” derler ya! İktidarın Orta Vadeli Programları da öyle bir şey işte.

Son olarak açıklanan Orta Vadeli Program da, siyasi iktidarın mali şizofreni belgesidir. OVP’de öngörülen döviz kuru, ithalat, bütçe açığı, enflasyon, büyüme ve kişi başı milli gelir varsayımı hayal tacirliğidir; uygulanabilirlik ve yol göstericilikten uzaktır.

Bir yıllık plan yapamayanların orta vadeli program yapması trajik komik oluyor. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir tarihte bu kadar kötü yönetilmemiştir. Açıklanan programda enflasyonla mücadele

ikinci plana atılmış görünüyor. Bir nevi “3 yıl daha zamlara alışın” deniliyor. Yüksek maaş zamlarıyla etkisini yitirmesi bekleniyor. Kötü yönetim yüzünden ülkeyi yardıma muhtaç hale getirdiler.

Bu ülkede yolsuzluk da, yoksulluk da, rüşvet te var! Rüşvetin belgesi de var ama rüşvetin hesabını soracak bir tane Cumhuriyet Savcısı yok! Neden Peki? Çünkü Yeni Türkiye’de rüşveti alan adamı Cumhurbaşkanı atamış, rüşvete aracı olan kadını Cumhurbaşkanı Milletvekili yapmış, rüşvete komisyoncu olan adam ise Cumhurbaşkanı danışmanı…

AKP, 2002’de iktidara gelirken ‘bitireceğim’ dediği 3 Y, şimdilerde ülkeyi sarsmaktadır. 3 Y; yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar demektir. AKP yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla ‘mücadele edeceğim’ diyerek iktidara gelmiştir. Şimdilerde ise 3 Y’nin sahibi olduğunu düşünenlerdenim.

Meclis’te kabul edilen ve 18 Ekim 2022 günkü Resmi Gazete’de yayımlanan 7418 sayılı Sansür Yasası ile habere sınır getiriliyor. Gazetecinin haber yaparken bu sınırın ötesine geçmesi yasaklanıyor. Yasada, bu sınırı geçenler için, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Sözün özü şudur: 7418 sayılı Sansür Yasası ile halkın gerçeği konuşmasının kamulaştırıldığını düşünüyorum. Artık 3 Y ile yani yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla AKP değil, halkımız mücadele edecektir. Çünkü Sansür Yasası ile halk sussun, sadece iktidardakiler konuşsun istiyorlar. Benim 7418 sayılı Sansür Yasası’na ilişkin düşünce ve kanaatimin bu yöndedir.

İşte size iktidarın 2022 yılındaki Sansürlü Yeni Türkiye Modeli budur!

Mehmet Çardak

Araştırmacı Yazar

m-cardak@windowsileve.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ