Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Siyasette İnce Hesaplar

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 13.08.2020
  • Siyasette İnce Hesaplar için yorumlar kapalı
  • 940 kez okundu

Saygıdeğer okurlarım! Siyaset uzun soluklu bir yarıştır. Bu yarışın sonunda kazanmak da var, kaybetmek de. Ama siyaset kaybetmek için değil, kazanmak için yapılır! Demokratik ortam içinde örgütlenerek, siyasi alanda kendi çıkarlarını savunan yeni partiler kurulabilir. Siyaset, davranış biçimidir, düşünce yapısıdır. Bir hedefe varmak için karşısındakilerin duygularını okşama, zayıf noktalarından veya arkalarındaki uyuşmazlıklardan yararlanma vb. yollarla işini yürütmektir.

Ali Babacan’ın partisi, Ahmet Davutoğlu’nun partisi derken şimdi de kamuoyunda Muharrem İnce’nin parti kuracağı konuşuluyor, tartışılıyor. Ancak polemikle siyaset yapılmaz, ilke ile siyaset yapılır.  Öncelikle İnce parti kuracak mı? Güvenilir gazetecilerin de İnce’nin çevresinden doğruladığı üzere bir çalışma var. Bu çalışmayı şiddetle destekleyen ve isteyenler olduğu gibi şiddetle karşı çıkanlar da var! 

Şahsen ben Muharrem İnce’nin partisinden ayrılabileceğini düşünenlerden değilim. Ancak Cumhuriyetçi tabanda ciddi bir rahatsızlık var. Cumhuriyetçi tabanı zoraki olarak CHP temsil ediyor. Cumhuriyetçiler, Atatürkçüler, vatanseverler Türkiye’nin gidişatından memnun değil. Türkiye’nin kazanımları yok ediliyor. Bu haliyle CHP umut olamıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayı olmuyor. Dolayısıyla da CHP tek başına iktidara yürümüyor! Oysaki tasfiye edilmekte olan Atatürk Cumhuriyeti’nin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Ama bu haliyle CHP,  bunları giderecek program ve söylemlere sahip değil. Kılıçdaroğlu bu işi dostlarıyla yapmak istiyor. Elbette ki her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

Peki, Muharrem İnce parti kuracak mı? Muharrem İnce bugün açıkladı: 4 Eylül’de yola çıkıyor, ‘Memleket Hareketi’ kuruluyor. Muharrem İnce’yi ben de izliyorum, takip ediyorum, Türkiye için yeni bir umut olabilir mi? Bu konuda bir değerlendirme yapmak için çok erken. her şeyi yaşayarak göreceğiz.

Ama asıl mesele şudur: İnce’nin kuracağı ‘Memleket Hareketi’ne Türkiye’nin ihtiyacı var mıdır, yok mudur? Öncelikle şunlar aklımızda olsun!  Muharrem İnce usta bir siyasetçidir, iyi bir hatiptir, gündem yaratmayı iyi bilir. Hareketi görmeden, değerlendirme yapmak yok!  

Ancak Muharrem İnce her kesimden oy alabiliyor. Bu 24 Haziran’da görülmüştür. Genel Seçim sonuçları ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri mukayese edilirse bu sonuç daha net anlaşılabilir. Aslında Muharrem İnce yüzde 31 ile bıraktığı yarışı, yüzde 51’e tırmandırmaya çalışıyor. Açıkçası Muharrem İnce Türkiye’de 2023 yarışını başlatmak istiyor, Türkiye’yi yönetmek istiyor.  

Daha ortada görünen bir şey yok! Ancak CHP’nin ikiye ayrılacağı aşikâr! Peki,  bu doğru olan mı? Benim için doğru olan elbette bu değil.  Benim için doğru olan CHP’nin Atatürkçü ilkelere ve Kemalist vizyona dönmesidir. Ancak bu pek mümkün görünmüyor. CHP artık liberallerin egemen olduğu bir parti konumundadır. CHP, Altı Ok’tan uzaklaşmıştır. CHP yönetimi Altı Ok’u unutmuştur. CHP, Türkiye’de rejimin değişmesine dâhi izin vermiş, parlamenter sistemi koruyamamıştır. CHP’nin Salı’dan Salı’ya sesi çıkıyor; muhalefet yapma görevini Belediyelere ve Başkanlarına bırakmıştır.

 Bu düzlemde hem CHP’nin hem Türk Solu’nun selameti için yeni bir harekete ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.  Çünkü birçok sebeplerden dolayı CHP’ye oy vermeyen birçok küskün seçmen var. Muharrem İnce’nin Cumhur İttifakı’nın içine girmesi beklenemeyeceğine göre, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yeni parti kurması yanlış olarak değerlendirilemez.

Kaldı ki Muharrem İnce’nin CHP’den ayrılma ve yeni parti kurma hakkı var! İddia ediyorum: Muharrem İnce’nin 50+1 Seçim Sistemi’nde yeni parti kurması bölücülük olmaz. Çünkü Muharrem İnce CHP’nin düşmanı değil, evladıdır!  Öyleyse geniş bir çatı altında kararsız seçmenleri toplarsa neden güçlü bir muhalefet olmasın? DSP örneğini unutmayalım: İnce’nin başlatacağı ‘Memleket Hareketi’,  aynı zamanda CHP’yi iktidarın alternatifi olarak görmeyen seçmenlere de bir seçenek olabilir.

Ayrıca Muharrem İnce ittifaklarla değil, ‘Memleket Hareketi’ ile birinci olmak, Türkiye’yi yönetmek istiyor. İnce’nin ‘Memleket Hareketi’ Saray güdümlü bir hareket olamaz! Dolayısıyla da CHP oylarını böleceğine ilişkin iddia ve endişeler yersizdir. Çünkü CHP’yi bölmek, parçalamak Parlamenter Sistem’de olur, ittifaklar sisteminde bölücülük olmaz. Ne kadar çok yapı olursa, o kadar çok iyi olur ve seçime katılım da artar.

Muharrem İnce’nin CHP’den kopması durumunda, kuşkusuz onunla birlikte CHP’den kopacak olanlar da çıkacaktır. Aslında gün, CHP açısından ayrışma değil, birlikte, dayanışmayla iktidar yoludur. Ama Türkiye’nin yeni bir çıkış yoluna da ihtiyacı var! Ancak, Muharrem İnce’nin kuracağı ‘Memleket Hareketi’ Atatürk’ün tam bağımsızlık, laiklik ve halkçılık ilkelerini hayata geçirecek bir hareket olmalıdır. Çünkü program olmadan, ideoloji olmadan siyasi bir hareket başlatılamaz!

Peki,  Muharrem İnce partisini kurar, teşkilatlanmayı tamamlarsa nasıl mı oy alır? Muharrem İnce öyle ilginç bir siyasetçidir ki köy köy gezer, yeri gelir Cigoş oynar,  yeri gelir Selendi havası. Muharrem İnce yeri gelir traktör sürer, yeri gelir çapa yapar, yeri gelir pamuk, karpuz, fındık toplar. Muharrem İnce’nin oy alması için, Genel Başkan sıfatından sıyrılıp;  tarla işçisi, inşaat ustası olması gerek. İnce’nin pazarda manav, sanayide tornacı, serada çiftçi olması gerek! 

 Size bir şey söyleyeyim mi?  Muharrem İnce bu düşüncelerim gibi halkın içinde olsun zaten yüksek oylar alacaktır. Buna çok uygun bir profil ki bu yüzden yıllardır CHP’nin halka açılan kapısı olmuştur.

Hatırlatmakta fayda var: Kemal Kılıçdaroğlu bu işleri yapamamıştır; zeybek,  cigoş oynayamamıştır. Muharrem İnce ise,  kıraathaneye gidip çay içip dert dinlemiştir. Muharrem İnce zurnacıya para sıkıştırmış, tarlada çapa yapmıştır. Bu özelliklerini koruyup partisini gerçek bir Atatürkçü çizgiye oturtursa neden yüksek oylar almasın? Millet şu an kendisini yalnız bırakılmış gibi hissediyor. Bu hissiyat içerisinde toplumun en alt sınıfına dokunan siyasetçiler değer kazanacaktır. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı gibi…

Ayrıca,  Muharrem İnce’nin partisini kurması CHP kadar Z kuşağını hedef kitle edinen Ali Babacan’ın da planlarını bozacaktır. En önemlisi siyasette dengeleri Deva ve Gelecek Partisi’ne göre daha net ve fazla değiştirecektir.

Muharrem İnce’nin CHP’nin oylarını böleceğinden korkanlara sesleniyorum: Muharrem İnce çiftçi çocuğudur, fizik öğretmenliği yapmıştır, Atatürkçüdür, matematikten anlar. Ömrünü CHP’de geçirmiş bu adam CHP’nin oylarını bölmeyecek, kararsız seçmenlerin oylarını toplayacaktır! Muharrem İnce 2023 yarışını başlatacaktır. Cumhurbaşkanı seçilirse, tasfiye edilmekte olan Atatürk Cumhuriyeti’ni yeniden inşa edecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ