Tarım Orkam-Sen Hatay Temsilciliği: Veterinerler Sağlık sınıfından sayılsın!
Tarım Orkam-Sen Hatay Temsilciliği, Veterinerlerin de sağlık sınıfından sayılmasını talep etti.
Tarım Orkam-Sen Hatay Temsilciliği tarafından yapılan Basın açıklamasında, Hatay Toçbirsen Şube Başkanı Ali Büyükbaş Tarafından Sendikaları için yayınladığı söylem ve ithamları kınadığını belirtirken, “Gücünü iktidardan alan kamu emekçilerini açlık ve sefalete mahkum eden yetkici sendika her fırsatta yetkicilik gücünü kullanarak ithamda bulunmaktan geri durmuyor” eleştirisinde bulundu.
Tarım Orkam-Sen Hatay Temsilciliği Basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“13.03.2022 tarihinde İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan WhatsApp Hatay Kamu Veteriner grubunda Hatay Toçbirsen Şube Başkanı Ali BÜYÜKBAŞ Tarafından Sendikamız için yayınladığı söylem ve ithamları kınıyoruz.
Bu durumda bahsi geçen şahıs yüzbinlerce üyesi olan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu tarafından Türkiye’de tanınan tek sendika KESK’e böyle bir ithamda bulunma cüretini nereden almaktadır? Bu konu hakkında gerekli başvurular yapılacaktır. Kamu Emekçilerinin %5 gibi enflasyonun çok altında sefalet zamlarına mahkum eden iktidar yandaşı ve partinin memur kolları gibi çalışan bir sendika başkanı demokratik zeminde fiili ve meşru mücadele yürüten ve gücünü sadece üyelerinden alan sendikamızı karalama, itham etme hakkını nereden almaktadır? Soruyoruz: Resmi işlerin yürütülmesi için oluşturulan whatsapp grubunda bütün bunlara sessiz kalan grup yöneticileri de bu suça ortak olmamakta mıdır? Adı geçen şahıs hakkında İl müdürlüğünce herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
Veteriner sağlık sınıfı çalışanları; Koruyucu malzeme, donanım, hurdaya ayrılması gereken araçlar ve benzeri yetersiz şartlarda hayvan hastalıkları ile etkin bir şekilde mücadele etmeye çalışmaktadır. Meslek mensubu çalışanları saha çalışmalarına giderken yolda trafik kazası geçirmiş, boynuz ya da tekme vb. travmalara maruz kalmış kaburgaları, kolları, bacakları kırılmış ve hatta ölümle sonuçlanan iş kazaları meydana gelmiştir. Ayrıca Zoonoz (hayvandan insana bulaşabilen) hayvan hastalıkları ile mücadele sırasında bu hastalıklara yakalanmış personeller uzun süren tedaviler sonucu sağlıklarına kavuşmakta hatta bazen ölüm ile sonuçlanmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi, meslek hastalığı sayılması için yeniden düzenleme yapılmalıdır. 2008 yılına kadar Veteriner Hekim, Veteriner sağlık teknikeri ve benzeri personellerin almış oldukları iki aylık fiili hizmet hükümet tarafından yapılan yasal düzenlemeyle kaldırılmıştır. 657 Memurlar kanununa istinaden sağlık sınıfından sayılan Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknisyeni vb. ünvanlar için fiili hizmet düzenlemesi yapılmalıdır.
Sağlık Bakanlığı çalışanlarına yapılacak yeni düzenlemelerde yine Veteriner Sağlık Hizmetleri çalışanları gözardı edilmiş, sağlık sınıfında ayrıştırma yapılmış olup sağlık sınıfında yaşanan şiddet olaylarının bakanlığımız personelinin de başına geldiğini hatırlatırız.
Bakanlığımızdaki sağlık çalışanlarının sosyal hakları konusundaki görüşmelerde bulunan Toçbirsen’in yürüttüğü çalışmalar başarısız olmuştur. Bu başarısızlığı resmi araçları şöför olarak kullanan teknik personele alay edercesine günlük 5 TL ilave ücret ödenmesini sendikal bir başarı gibi yansıtmaları şovenizmin ta kendisidir.”