TBMM Dijital Mecralar Komitesi Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman: TİK-TOK artık Ulusal Güvelik meselesi!
TBMM Dijital Mecralar Komitesi Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok başta olmak üzere sosyal medya platformlarına yönelik yeni kuralların getirileceğini açıkladı.
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Deprem gündeminin dahi önüne geçti. Ulusal güvenlik meselesi haline geldi” dedi.
Art arda kara para aklama soruşturmaları, TikTok canlı yayınlarındaki fenomenlerin akıl almaz hareketleri. Son günlerde sosyal medya platformlarındaki olaylar Türkiye’nin en önemli konularından biri haline geldiğine dikkat çeken Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komitesi Başkanı Hüseyin Yayman, sosyal medya platformları ve fenomenlere yönelik çok ciddi çalışma içerisinde olduklarını söyleyerek şunları dile getirdi:
LÜTFEN ÇOCUKLARIMIZI KORUYUN
“Bunlar yargıya intikal eden hadiseler bu konularla ilgili benim fikir beyan etmem doğru değil ama sokakta söylenen bir söz var lütfen çocuklarımızı, ailelerimizi koruyun devlet nerede, devlet harekete geçsin ve adına fenomen diyen ama neyin fenomeni olduğu belli olmayan insanlarla ilgili muhakkak bir hukuki takip mali takibin yapılması gerekiyor. Hatay’dan yeni geldim deprem bölgesinde de en çok konuşulan konular bunlar. Başta TikTok olmak üzere dijital mecralar konusu sokağın en önemli konularından bir tanesi. Ve bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiş durumda. Deprem gündeminin dahi önüne geçmiş durumda.
HANGİ KONUDA FENOMEN?
Ben söyleyecek söz bulamıyorum ve kelimeleri seçerek özenle kullanmaya çalışıyorum. Fenomen hangi konuda fenomen? Ne yapmış? Hangi değeri üretmiş? Hangi eğitimleri almış? Hangi konuda bir fikir sahibi olmuş?
PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANTIMIZ VAR
Biz böyle büyüdük. İnsan bir iyilik sahibi olur, erdem sahibi olur. Doğru insan olur, örnek insan olur. Model insan olur, iyi bir anne olur, iyi bir baba olur. İyi bir hekim, iyi bir yazar olur. Bu iyileri uzatabilirim. Ama sonuçta topluma rol model olma iddiasında olan ve gerçekten 85 milyona kötü örnek olan çocuklarımızın zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkileyen eğitimlerini olumsuz yönde etkileyen bu uygulamalarla ilgili muhakkak düzenlemeler yapılması lazım. Biz komisyon olarak bu konuda fikir beyan ederiz. Perşembe günü de toplantımız var. İnsanlar bizi telefonla arıyorlar mesaj yazıyorlar. Siz ne zaman harekete geçeceksiniz diyorlar.
ASLA KABUL EDİLEMEZ
Adına tırnak içinde bilmem ne kızı diyen bir kişinin çıkıp orada müstehcenlik görüntüleri vermesini kabul etmek mümkün olabilir mi? Örneğin Ankara’da Kızılay Meydanı’nda düşünün bir kişi Allah korusun tasvir etmekten söylemekten bile hicap duyuyorum utanıyorum, düşünün soyunmaya başlıyor etrafta olan insanlar ona para takıyorlar ya da para bağışlıyorlar. Bu ne kadar hayatın olağan akışına ters bir şey ise bir dijital meydanda böyle insanların müstehcen görüntülerle soyunması teşhircilik yapması ve bunların örnek insanlar olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Asla doğru değil.
TIKTOK TEMSİLCİSİNE SORACAĞIM
Bu sosyal medya meselesi bir ulusal güvenlik meselesine dönüşmüş durumda. Muhakkak devletimizin kurumları harekete geçecektir. Biz de TBMM Dijital Mecralar Komisyonu olarak 7 Aralık’ta milletimizin her kesiminden şikayetine yol açan ve pek çok Avrupa ülkesinde yasaklı halde bulunan TikTok’un temsilcisini çağıracağız ve kendisine komisyon üyelerimiz sorular soracak. Komisyon üyelerimiz ne soracak onları bilemem ama benim soracağım soru şu olacak senin yakınların sizin yakınlarınız sizin aileniz bu TikTok’u takip etmiyor mu? Hiç mi bakmıyorsunuz siz? Burada neler oluyor şeklinde değerlendirmiyorsunuz? Öğretmenlerden velilere, anne-babalardan toplumun bütün kesimleri TikTok’taki bu video paylaşım konusunda şikayetleri var. Diğer sosyal medya platformlarıyla ilgili de şikayetler var. Türkiye’de yaklaşık 72 milyon internet abonesi var ve 62 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Düşünün bir insan 24 saatin 7 saatini internette geçiriyor. Bu 7 saatin 3 saatini de sosyal medyada geçiriyor. Be kardeşim yemiyor musun, içmiyor musun, dinlenmiyor musun, hiç mi bir işin yok? Ayrıca televizyon kuşaklarında da kadın programlarıyla ilgili milletimizin çok ciddi şikayetleri var. Biz komisyon olarak bu konuda bir yaptırımımız yok. Ama bizim kararımızın sembolik bir önemi var.
GEREKİRSE YAPTIRIMI KONUŞMAMIZ LAZIM
Gerekirse RTÜK ve BTK ile görüşerek bant daralma reklam yasağının getirilmesi lisans iptali ve diğer uygulamaları muhakkak bizim konuşmamız lazım. Artık insanlar bir günün 7 saatini internette geçiriyorsa bu mesele artık bir ulusal güvenlik meselesidir her gündemin önüne geçmiştir.”
TİKTOK AVRASYA YÖNETİCİSİNE ZOR SORU: SİZ DE BİR BABASINIZ…
Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, daha sonra sözü TikTok’a bıraktı. Hüseyin Yayman’ın, “Siz de bir babasınız, amcasınız, dayısınız bu yayın açma ile ilgili şahsi ve kurumsal düşüncenizi açıklar mısınız?” sorusu dikkat çekti.
Hüseyin Yayman, TikTok’taki son olaylar sonrası yüzlerce mail aldığını, yüzlerce kişinin telefon açtığını, çoğu kişinin kapatılmasını istediğini ve TikTok’un savunmasını bu şekilde yapması gerektiğini söyledi.
TikTok Avrasya Yöneticisi Emir Gelen, klasik bir açıklama yapmak yerine soru cevap yapmayı düşündüğünü belirtti. Emir Gelen, kısa bir konuşmanın ardından, komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.
Emir Gelen’in TikTok ile ilgili gelen eleştirilere şu yanıtı verdi:
“Gerçek şu ki milyarlarca içerik burada milyonlarca insan tarafından üretiliyor. Ülkemizin kanunları, beklentilerine uyum sağlamaya azami özen gösteriyoruz. Bundan sonra da azami özen göstereceğiz.
3,5 yaşında bir kız çocuğu babası olarak ben de komisyon üyeleri gibi bu hassasiyeti paylaşıyorum. TikTok, aylık 1 milyar ziyaretçi alıyor. Moderasyon ekibimizin yüzde 4,5’u Türkçe biliyor. Türkiye bu anlamda 5.sırada. Hem teknoloji hem de insan gücünden yararlanıyoruz.
Bu kadar katılımcı olan bir platformda zaman zaman ek zaman ihtiyacı duyuyoruz. İhlal edici içeriklerin yüzde 81’ine daha yayınlanmadan aksiyon alabiliyoruz.
2023 yılının ilk 9 ayında 16 milyon içerik yayından kaldırıldı. 16 milyon içeriğin 12 milyonu şikayet almadan platformdan indirildi.”
TİKTOK NE KADAR VERGİ VERİYOR?
Dijital Mecralar Komisyon Üyesi Şebnem Bursalı, Tik Tok’un kapatılması üzerine çok sayıda mesaj aldığını belirterek, “TikTok ne kadar vergi veriyor? Türkiye’de kültürel adaptasyon için neler yapıyorsunuz? TikTok’un topluluk anayasası var mı? Türkiye’deki TikTok kullanıcılarının yaş ortalaması nedir?” sorularını yöneltti.
Gelen, bu sorulara şu yanıtları verdi:
“Biz resmî makamlardan suç teşkil eden konularda dönüşler alıyoruz. Resmî makamlardan gelen uyarılara uyma oranımız yüzde 97’dir. İlk altı ayda 107 talep aldık. Bunun içinde 3958 içerik var. Biz bunun yüzde 97’sini kaldırdık.
2021 yılında 93 milyon TL ödedik. Bu yıl Ekim ayına kadar 449 milyon TL vergi verdik. Burada suç teşkil eden bir şey, başka ülkede suç teşkil etmiyor olabiliyor. Tam tersi durumlar da oluyor. Akademik kuruluşlar ve STK’larla işbirliği yapıyoruz.
Üzerine konuştuğumuz canlı yayın sonrası önlemlerimizi yeniden gözden geçirme kararı aldık.
Biz resmî makamlardan suç teşkil eden konularda dönüşler alıyoruz. Resmî makamlardan gelen uyarılara uyma oranımız yüzde 97’dir. İlk altı ayda 107 talep aldık. Bunun içinde 3958 içerik var. Biz bunun yüzde 97’sini kaldırdık.
2021 yılında 93 milyon TL ödedik. Bu yıl Ekim ayına kadar 449 milyon TL vergi verdik. Burada suç teşkil eden bir şey, başka ülkede suç teşkil etmiyor olabiliyor. Tam tersi durumlar da oluyor. Akademik kuruluşlar ve STK’larla işbirliği yapıyoruz.
Üzerine konuştuğumuz canlı yayın sonrası önlemlerimizi yeniden gözden geçirme kararı aldık.”