Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

Toplu taşıma araçlarından yararlandırılmayan gümrükçüler!

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 17.02.2021
  • Toplu taşıma araçlarından yararlandırılmayan gümrükçüler! için yorumlar kapalı
  • 382 kez okundu

Sevgili okurlarım! Pandemi sürecinde normal mesai saatleri içinde veya dışında olduğuna bakılmaksızın, gümrük idarelerinde hizmet verilmektedir. Gümrük Müşavirleri her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırabilmektedir.

Zaten İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda birçok il hıfzıssıhha kurulu kararlarında da;  sokağa çıkma kısıtlamaları sürecinde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması öngörülmüştür.

Bu kapsamda; zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile havalimanları, limanlar. Sınır kapıları,  gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri, PTT vb. gibi işletmelerde çalışanlar ile ibadethanelerdeki din görevlileri sokağa çıkma kısıtlamalarından ‘muaf’ tutulmuştur.

Dolayısıyla lojistik zincirinin önemli bir parçası olan Gümrük Müşavirleri ile Gümrük Müşavir Yardımcıları, izin belgelerini ibraz etmek kaydı ile sokağa çıkma kısıtlamalarından ‘muaf’ tutulmuşlardır. Keza, Gümrük Müşavirliği Şirketlerinde çalışan sigortalı personel de, SGK belgesini ibraz etmek suretiyle istisna kapsamında değerlendirilmiştir.

Netice itibariyle, bahsi geçen kişilerin,  gerekli belgeleri ilgili görevlilere ibraz etmek suretiyle sokağa çıkma kısıtlamalarından ‘muaf’ oldukları gerçeği izahtan varestedir.

Ancak hal böyleyken, İstanbul 110 Numaralı Hıfzısıhha Meclis Kararı ile 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın 10:00 ilâ 13:00, 20 yaş altı vatandaşların ise 13:00-16:00 saatleri arası4nda şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanmaları kısıtlanmıştır.

Söz konusu önlemler içinde özellikle 65 yaş ve üstü Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının toplu taşıma araçlarından yararlandırılmaması; gümrükleme sektörünü ciddi şekilde zarara sokarak, Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları ile gümrükleme sektörü çalışanlarının üzülmesine ve hatta iş yapamaz hale gelmesine sebebiyet verilmektedir. Bu durum, gümrükleme sektöründe büyük yankı uyandırmıştır. Gümrük camiasında hoş görülmemiştir. Gümrük çalışanlarını incitmiştir.

Bu sebeplerle, uzun süredir pandemi nedeniyle zaten zorda olan gümrükleme sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcısının en az yüzde 15’inin 65 yaş ve üstü grupta bulunmaları nedeniyle gümrüklerde takip edilen iş ve işlemlerin aksamasına neden olunmakta ve Gümrük Müşavirliği meslek mensupları mağdur edilmektedir. Ayrıca Gümrük Müşavirliği Şirketlerinin alt gruplarında çalışan personelde hesaba katıldığında mağduriyetin boyutu daha da artmaktadır.

Oysa konunun önemine ve aciliyetine istinaden İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 30 Kasım 2020 günlü ve 89780865-153-20076 sayılı Talimatlarına ek ‘Sokağa Çıkma Kısıtlamalarından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi’nde ‘gümrükler’ açıkça zikredilmiştir.

Kaldı ki, pandemi sürecinin başlangıcından beri, yurda girmesi son derece önemli sağlık ve  sanayi malları ile diğer mamullerin ihracatının ve sanayicinin gerek hafta içi gerekse hafta sonu mesai işlemlerinin (uçak, gemi, Tır) durmaksızın ikmal edilmesi için, Gümrük Müşavirleri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları ile Gümrükleme şirketlerinde çalışan diğer personel,  izin ya da SGK belgelerini ibraz etmek suretiyle daha önceden olduğu gibi istisna kapsamında değerlendirilmektedir.

Gümrükleme sektöründe, 65 yaş ve üstünde olup da çalışmak zorunda kalan  işletme sahibi Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının dış ticaret unsurlarından ithalat ve ihracat işlemlerinin ifası için özellikle haftanın çalışma saatlerinde ve gün içinde izin belgelerini, karnelerini ya da çalıştıklarına dair SGK belgelerini ibraz ederek toplu taşıma araçlarının kullanımından yararlandırılmaları son derece faydalı olacaktır.

Şu pandemi sürecinde gümrükler, normal mesai saatleri içinde veya dışında kesintisiz olarak gümrük hizmet vermektedir. Gümrük iş takipçileri olmadan gümrükler hizmet verebilir mi? Ülke ekonomisin ayakta durması, dış ticaretin devam etmesi ve tıbbi cihaz ve sağlık ürünlerinin temini açısından Gümrük Müşavirleri ve Gümrük müşavir Yardımcıları ile gümrükleme sektörü elemanlarınca verilen hizmetler; tıp ve sağlık personelince verilen hizmetten daha az değerli değildir.

65 yaş ve üzeri gruba dâhil Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları ile gümrükleme şirketlerinde çalışan diğer personelin toplu taşımadan kaynaklı bu sorunu hiç şüphesiz ki bu ülke yöneticilerinin de sorunudur. Sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf kişilerin, toplu taşıma araçlarından yararlandırılmamasının gerekçesi olabilir mi?  

Toplu taşıma araçlarının kullanımında yaşanan bu büyük bir skandaldır! Devlet ve belediyeler, bu konuya derhal el atmalıdır. En  başta İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği olmak üzere, 65 yaş ve üzeri grupta olup da çalışmak zorunda kalan tüm gümrükçüler, toplu taşıma araçlarından yararlandırılmalıdır. Bu skandala son verilmelidir!

Mehmet Çardak

Araştırmacı / Yazar

m-cardak@windowslive.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ