Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca: Basın Yasası Anadolu Basınını yok etme projesidir!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, ‘Anadolu basını’ ziyaretleri kapsamında Artvin’de basın emekçileri ile bir araya geldi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Artvin Faal Gazeteciler Derneği (AFGAD) ev sahipliğinde yerel basın mensupları ile toplantı gerçekleştirdi.
Burada konuşma yapan Genel Başkan Yılmaz Karaca, çıkarılan Basın Yasasının Anadolu basınını yok etme projesi olarak değerlendirdi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun Anadolu basınının yok olmaması için mücadele ettiğini söyleyen Genel Başkan Yılmaz Karaca, “Türkiye’de 1800 olan resmi ilan alan gazete 6 yıl içerisinde sayısı 900’e düştü. Bunun en az 200 tanesi de kapanmak üzere. Bu çok acı bir olay” dedi.
Gazetecilik mesleğinin yok olması için çabalayanlara karşı her zaman muhalif olduğunu ve olacağını kaydeden Yılmaz Karaca şöyle konuştu:
“Bu mesleğin kalkınması için destek vermek zorundalar. Yüzde 15 komisyon alıyor küçücük bir ilçede üç kadro istiyor. 3 kadro iste ama bu insanın burada yaşaması için gerekli şartların oluşturulması gerekiyor. Bu gazeteleri birilerine el açtırmaman lazım. Son 4-5 yıl içerisinde özellikle Anadolu basınının yok edilme projesi başladı ve devam ediyor. Bu internet sitelerinin çıkarılması çok komik bir durum. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü büyük bir başarı elde etmiş gibi açıklama yapıyor. Şuanda 413 günlük gazeteden internet gazeteciliğine müracaat var. Neden müracaat ettiler? Eylüle kadar para alacağım deneyeceğim bakacağım dediler.”
Basın İlan Kurumunun getirdiği zorunluluklara değinen Genel Başkan Yılmaz Karaca, “Şuanda Eskişehir’de resmi ilan ortalama 100 bin lira civarında. 75 bin lira internet gazetelerine ilan vermişler. 8 kadrolu çalışanı olan kişinin maaşını bile karşılamıyor. Komple basın yasasının çıkışı bir rezalettir. Anadolu basınının yok edilmesinin bir işaretidir. Basın yasası temenni ediyorum ki 14 Mayıs’tan sonra daha demokratik bir iktidar geldiğinde tekrar görüşülerek Anadolu basınının da geleceğinin karartılmaması yönünde bir değişim olmalı” ifadelerini kullandı.
“Ne acıdır ki Türkiye’de Anadolu basınının birçoğu belediyelere veya bazı kurumlara el açarak onun emrine girerek yaşama mücadelesi vermek zorunda kalıyor” diyen Yılmaz Karaca, bu durumun son 6 yılda artış gösterdiğine işaret ederek konuşmasını şöyle sonlandırdı:
“Benim aleyhimde yazmayacaksan sana destek vereceğim diyor. Bu acı bir olay bunu yukarıdakiler görüyor ama buna rağmen Anadolu Basının yok olması için her türlü mücadeleyi veriyorlar. Bugün kontrol edemedikleri tek kurum Anadolu Basını. Biliyorsunuz Yaygın Basının büyük bir kısmının Genel Yayın Müdürünün arkasında kimin aleyhinde kimin lehine yazı yayınlamayacak listesi asılı bir ülkedeyiz. Nasıl bir Basın Özgürlüğüdür nasıl bir sistemdir anlamak mümkün değil.
Burada en samimi en dürüst görev yapan bizlerin de yok olması için de maalesef çalışıyorlar ama biz her şeye rağmen sonuna kadar mücadele edeceğiz. Fedakarca çalışan basın emekçilerinin mücadelesi takdir edilecek bir olay. Bunun mücadelesini Cemiyetlerle Gazetecilerle hep birlikte olup sorunların çözümü noktasında mücadelemizi vermemiz gerekiyor.”