Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Turunçlu’da yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz!

Turunçlu’da yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz!
  • 21.01.2020
  • Turunçlu’da yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz! için yorumlar kapalı
  • 1.193 kez okundu

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Turunçlu mahallesindeki Arıtma tesisinin yerine yeni bir tesisin yapımına kesinlikle izin verilmeyeceği belirtildi.

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Defne Evi’nde düzenlenen toplantıda, Turunçlu’daki arıtma tesisi konusu masaya yatırıldı.

Defne’nin Geleceği platformunun düzenlediği toplantıya Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ila vatandaşlar katılmıştı.

Toplantıda tesisin çevreye yaydığı pis kokuya dikkat çekilirken, daha sonra yayınlanan deklarasyonda, seçim öncesinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın tesisin başka yere taşınacağı sözünü yerine getirmesi çağrısında bulunularak şu ifadeler dile getirildi:

“On yılı aşkın bir süredir; canımıza okuyan, insanca yaşam koşullarımızı ortadan kaldıran, fiziksel ve ruhsal sağlığımızı bozan atıksu arıtma tesisinin, Turunçlu mahallemizden taşınması için mücadele etmekteyiz. Siyasi öngörüsüzlük sonucu, şehir gelişme alanında planlanmış olmasından dolayı, faaliyete girdikten birkaç yıl sonra ne yazık ki meskun mahal bölgesinin tam ortasında kalmıştır.

Defne İlçemizin; Turunçlu, Akdeniz, Sümerler, Armutlu ve Aşağıokçular mahallelerinde yaklaşık 60.000 nüfusun sağlığını tehdit eder hale gelmiştir.

Mevcut Arıtma Tesisi, tamamen ilkel olan ve yıllar önce kullanımı terk edilen Damlatma teknolojisiyle inşa edilmiştir. Bu teknolojiyle inşa edilen Arıtma Tesislerinde atıksu, tamamen açık havuzlarda işleme tabi tutulmaktadır. Dolayısıyla; tonlarca atıksuyun yarattığı koku ve kirlilik bütün mahallelerimize yayılmaktadır. Tesisten yayılan metan gazı, toprağa ve bitki örtüsüne nüfuz etmekte, yıllarca doğaya ve bizlere telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir.

Geçtiğimiz günlerde, önce İl Sağlık Müdürlüğü’ne, ardından CİMER’e yaptığımız başvurularda tesisin bu şekilde çalıştırılmasının, halk sağlığını tehdit ettiğini ve tesisin işletmesini yapan HATSU ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin suç işlediğini ilettik.

Konunun muhatabı olan HATSU, cevap yazısında; tesiste parfümleme sisteminin bulunduğunu ve 24 saat aktif olarak çalıştırıldığını belirtmiş, ayrıca HATSU ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda kokunun ise, Asi nehrinde bulunan “Balon”dan kaynaklandığının tespit edildiğini iddia etmiştir.

Üstü açık havuzlarda arıtılan tonlarca atıksuyun yaratacağı kirliliğin, sıkılacak parfümle bertaraf edilebileceğini iddia etmek, en basit ifadeyle saflıktır. Hele, kokunun Asi deki “Balon”dan kaynaklandığını iddia etmekse, hepimizin aklıyla dalga geçmektir!

Hepinizin bildiği gibi Hata; Büyükşehir yapılırken, hiçbir altyapısı olmadığı halde mahalleler ortadan ikiye bölünerek Defne İlçesi yaratılmış ve mahallelerimiz merkez ilçeden koparılmıştır!

Turunçlu mahallemiz de, Defne ilçemizin tam ortasında ve merkezinde yer almıştır.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş, hatırlanacağı üzere 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Arıtma Tesisinin bu bölgeden taşınacağı sözünü, kamuoyu önünde defalarca vermişti.

Yerel seçimler sonrasında yaptığımız görüşmeler sırasında, teknik ekibinin kendisine sunduğu hatalı proje ve buna bağlı olarak çıkardıkları yüksek maliyeti gerekçe göstererek Arıtma Tesisini taşımaktan vazgeçmek istemektedir. Yapacakları tesisin son teknoloji ürünü olduğunu, koku yapmayacağını söylemekte, Muhtarlarımızdan halkı, yeni tesisin yine Turunçlu’da yapılmasına ikna etmelerini istemektedir.

Hatırlarsanız, Başkanın sözünü ettiği modern tesisin ÇED raporunu hazırlayan firma bile kokunun tamamen yok olmayacağını, minimuma indirileceğini belirtmiş, oluşacak çamurun tahliyesi, filtrelerin temizliği yapılırken ve atığın tesise girdiği noktada meydana gelecek kokudansa hiç bahsetmemişti!

Kaldı ki;dile getirdiğimiz gibi bu bölge artık Defne İlçemizin merkezinde yer almaktadır.İlçemizin Asi bandındaki en önemli rekreasyon alanıdır.Eski alışılagelmiş siyasi kalıplarla şekillendirilemez!Bu bölgede yeni bir atıksu arıtma tesisi planlamak, hiçbir şehircilik anlayışıyla bağdaşmaz.

Burada yeni bir arıtma tesisinin yapımına kesinlikle izin vermeyeceğiz!

Buradan; Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz! Verdiğiniz sözü tutun ve bu tesisi buradan taşıyın! Artık biz de mahallelerimiz de temiz hava solumak istiyoruz!

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, beş yıllık süreçte 9 adet yeni arıtma tesisi yapıldığını söylüyor. Halkımız; on yılı aşkın bir süredir canımıza okuyan arıtma tesisinin yarattığı mağduriyet ve verilen sözler ortadayken, yeni arıtma tesislerinin yapılıp, bizlerden sabır beklenip sorunu ötelemeye çalışan zihniyetin samimiyetinden kuşku duymaya başlamıştır.

Ayrıca, şehrin atık suyunun büyük bölümü Turunçlu’daki arıtma tesisine bağlıyken, Narlıca da membran teknolojili Türkiye’nin en büyük tesisini inşa edip, atığın %20 sini orada arıtmaya çalışmak, büyük bir mühendislik ve yöneticilik kusurudur!

Atıksuların arıtılmasının Çevre Sağlığı açısından elzem olduğunun bilincindeyiz!

Ancak; Büyükşehir Belediyesine sunduğumuz, 1-3 Kasım 2017 yılında Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen, Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Tübitak Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünün birlikte hazırladıkları “ÇEVRESEL KOKUNUN ATIK SU ARITMA TESİSİ YAKININDA KENTSEL YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ” adlı sunum raporunda özetle;”Atıksu arıtma tesisleri koku emisyonuna neden olur. Bu nedenle atıksu arıtma tesisleri, tesis etrafında ikamet edenlerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu çalışma tesis civarındaki vatandaşların algısını ve deneyimlerini öğrenmeye, kokunun insan üzerine ve bölgedeki koku kirliliği üzerine etkisinin değerlendirilmesine katkı sağlamıştır. Deneklerin, mide, solunum ve genel rahatsızlıkları, davranış ve aktivitelerindeki etkileri, algılanan sağlık durumları ve bunun mesafeye göre etkileri değerlendirilmiş, başta günlük aktiviteler olmak üzere yaşam kalitesi ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür!” denmektedir. Her fırsatta, hekim olduğunu ve bilimsel ilkelerle hareket ettiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanımız, ne hikmetse bu çalışmayı gözardı etmektedir.

Ayrıca; İller Bankası’nın hazırlamış olduğu “EVSEL ATIKSULARIN ARITILMASINDA MEMBRAN BİOREAKTÖRLERİN TÜRKİYE’YE UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI” konulu tez çalışmasında; membran ömrü üretici firmalar tarafından yedi yıl olarak kabul edilmekte, ömrünü tamamladıktan sonra “AĞIR METAL İÇEREN TEHLİKELİ ATIKLAR” olarak tanımlanmakta ve bertaraf edilmesinin büyük bir problem olduğu ifade edilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atıksu Arıtma Tesisleri mevzuatında; yer seçimi yapılırken, hakim rüzgar yönü ve yerleşim yerlerine olan mesafenin dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Atıksu Arıtma Tesisleri Tasarım Rehberi’nde de;”tesis yeri, mevcut ve planlanan meskun mahallerden olabildiğince uzak tutulmalıdır” denilmektedir.

Bu ilkeler ışığında; arıtma tesisinin taşınması kararı alınmışken, bütün itirazlara rağmen Çed raporu sürecinin kapalı kapılar ardında tamamlanıp, Bakanlıktan “olumlu” kararı çıkarılması tamamen hukuksuzdur!

Tesisin; Asi havzası kullanılarak, mevcut ve planlanan meskun mahal dışındaki en uygun yere taşınmasıyla, Asi güzergahı boyunca Harbiye, Sinanlı, Gümüşgöze, Değirmenyolu, Balıklıdere, Subaşı, Tavla, Hancağız beldelerinin atıksularının toplanacağını, bu bölgelerde aktif tarım yapıldığını, sulamanın Asi nehrinden yapıldığını, sofralarımızda zehirli gıda tüketmekten kurtulacağımızı yetkililere anlatmaya çalıştık!

Ne yazık ki, ”Halk istemedikçe yeni tesisi burada yapmam!” diyen Büyükşehir Belediye Başkanımız, bütçe yetersizlikleri ve maliyetleri öne sürerek bu fikrinden ve verdiği sözden caymıştır!

Bütün bunların ışığında Hatay Büyükşehir Belediyesinden beklenti ve taleplerimiz:

Turunçlu’daki Arıtma Tesisinin buradan kaldırılacağına dair bir an önce Meclis kararı alınması ve hayata geçirilmesi. Bu bölgenin Defne Halkına Kent Parkı olarak kazandırılması.

Bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı, elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğimizi, Büyükşehir Belediyesinin tesisi buradan taşımamak için yarattığı spekülasyonlara izin vermeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz!”

Neval ALTINÖZ

Aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı
Hatay’da çeşitli suçlardan aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına...
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı: Haydi 1 Mayıs’a
1 Mayıs, Antakya’da  düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi yaptığı çağrıda, “Haydi 1 Mayıs’a” derken, Antakya Maksim alanında toplanılacağı...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Hataylı çiftçinin sesini duyun, köylüleri terörist yerine koymayın!
Saadet partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, sınır illerinde yaşayan çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı....
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Muhasebecilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı: İyi hesaplanmamış bir girişim mesleki sorunlar yaratmıştır!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu: Mali...
Basın Vakfı Genel Kurulunu yaptı, Yılmaz Karaca güven tazeledi!
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapılan Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Mütevelliler Kurulu yeni yönetim kurulunu seçti. Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde...
İskenderun Denizciler Mahallesi Cami imamı Hasan İnci, komşusu tarafından öldürüldü
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler Mahallesi cami İmamı Hasan İnci’nin (40) komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürüldüğü bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan...
İskenderun’daki uygulamada 1103 şahıs, 728 araç ve 185 motosiklet sorgulandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince 22.04.2024 tarihinde İskenderun genelinde yapılan uygulamalarda; 1103 şahıs, 728 araç ile 185 motosikletin sorgulandığı belirtildi. Hatay...
Hatay Büyükşehir Belediyesi İncesu  Parkını revize ediyor!
Hatay Büyükşehir Belediyesi; park, bahçe ve mesire alanı gibi yeni yeşil alanlar kazandırmak için proje çalışmalarına devam ederken bir yandan...
Polis, Reyhanlı’da kaçak süt  ve süt ürünleri imalatı yapan işyerlerini mühürledi
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde kaçak süt ve süt ürünleri imalatı yapan işyerlerinin Polis tarafından mühürlendiği belirtildi. Hatay Valiliğinden konuya ilişkin şu...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden haşerelere karşı 36 bin noktada ilaçlama!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde haşere ve vektörlerle mücadele kapsamında ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı;...
Başkan İbrahim Naci Yapar talimat verdi. Uzun Çarşı güzelleştirildi
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatlarıyla kentin ticaret merkezi ve kalbi niteliğindeki Tarihi Uzun Çarşı’da Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri...
Jandarma Altınözü’nde çeşitli elektronik eşya satan bir kişiyi yakaladı
Hatay’ın Altınözü ilçesinde, çeşitli elektronik eşya satan bir kişi Jandarma tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 24.04.2024 günü Altınözü ilçesi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Et ve Et ürünlerine denetim!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Antakya İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle et ve et ürünleri satan işletmelere yönelik kapsamlı...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar 23 Nisan’da hasta çocukları unutmadı!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar Belediye personeli ile bir araya geldi:  Antakya’mızı sizlerle ayağa  kaldıracağız!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, belediye personellerinin ile yaptığı motivasyon toplantısında “Antakya’yı sizlerle birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.  Başkan İbrahim...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ