Ulusal Pamuk zirvesi Hatay’da gerçekleştirildi!
Hatay’ın Antakya ilçesi Ottman Otelinde gerçekleşen 6.Ulusal Pamuk Zirvesine büyük katılım gerçekleştirildi. Altı bölgeden pamuk üreticileri, ziraat oda başkanları katıldılar. Salon tıklım, tıklım doldu ve taştı.
Ulusal Pamuk Zirvesine Tarım ve Orman Bakan yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitgisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ve Ulusal Pamuk Konseyi Genel Başkanı Bertan Balçık katılarak, konuşma yaptılar.
ÇİFTÇİMİZİ DESTELEMEYE DEVAM EDECEĞİ
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece konuşmasında şunları söyledi:
‘Pamuk Sektöründe Sürdürülebilirlik’ ana temasıyla düzenlenen zirvedeki konuşmasında, 2017-2021 yılları arasında yüzde 78’lik bir artışla tarımsal hasılanın 337 milyar TL’ye ulaştığını hatırlatarak, “Toplam tarımsal ihracatımız ise 2021 yılında 25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çiftçimize desteklerimiz sürüyor. Son 19 yılda 396 TL’lik destek verdik. En Son Cumhurbaşkanımızda 3.2 milyarlık ilave destek verileceğini açıkladı. Girdi maliyetlerine ek bir nefese olması açısından dağıtmış olduk. Bu yıl destek ödemeleri ise mart ayında başvuruları bitecek gerekli işlemlerinin bitmesinin ardından gerçekleşecek.”
Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 87’lik kısmının 6 il tarafından gerçekleştirildiğini belirten Ayşe Ayşin Işıkgece, “Üretim 432 bin hektarlık alanda 2.3 milyon ton olarak gerçekleşti. 2002-2020 yıllarında arasında sertifikalı tohum ihracatında 11 katlık bir artışla 185 milyon dolarlık bir çizgideyiz ve 117 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz” diye konuştu.
GDO’SUZ PAMUK ÜRNETİYORUZ
Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ise Türkiye’nin köklü bir pamuk ülkesi ve çiftçilerin bilgili ve deneyim sahibi ayrıca mesleklerinin zirvesinde olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin dünya pamuk üretiminin yüzde 3.3’ünü gerçekleştirdiğini aktaran Bertan Balçık, “Üstelik bu başarıyı kuzey yarım kürenin pamuk ekilebilen en kuzeyinde marjinal iklim koşullarında ve sadece GDO’suz tohum kullanarak sağlamış bulunuyoruz. Tekstil ve hazır giyim sanayilerimiz 2021 yılı itibariyle 30 milyar doları aşan ihracat dilimi 18 milyar dolar dış ticaret fazlası ve barındırdıkları istihdam ile ülkemiz ekonomisinin tartışmasız en başarılı ekonomik faaliyet grubu oldu” şeklinde konuştu.
2020 yılında pamuk ekim alanlarının yüzde 40 azalarak 353 bin hektara gerilediğini vurgulayan Balçık, ”Buna rağmen tarla veriminin yüzde 25 artması sayesinde kütlü pamuk rekoltesi 1 milyon 600 bin tonla sınırlı kalmıştır. Aynı yıl pamuk fiyatlarının 2019 yılına göre yüzde 40 artması ve fark ödemelerinin desteklerinin 82 kuruştan 110 kuruşa yükselmesi sonucunda üreticilerimiz 2020 yılını kazançla kapatmıştır” diye konuştu.
DÜNYANIN EN KALİTELİ PAMUĞUNU ÜRETİYORUZ
Dr. Mehmet Hasdemir pamuk üretiminin hazır giyim dahil ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye uzun yıllardan beri deneyimi ile pamuk üretiminde dünya da ilk yedi ülkeden biridir. Pamuk üretimi doğal şartlarda yapıldığından diğer ülkelerden önemli üstünlüklere sahiptir. Toprak ve iklim şartlarında önemli olmaya devam etmektedir. Başta Hatay pamuğu olmak üzeri tekstil ürünleri için dünyanın en kaliteli pamuğu olarak ihraç edilmektedir. Pamuk üretimi birim anlamında dünyada üç ülkeden biridir. Geçtiğimiz yıl ikinci sırada tamamlamıştır.”
Dr. Mehmet Hasdemir, Konuşmasını pamuğun Türkiye için stratejik sektör olduğunu söyleyerek tamamladı.
Ulusal Pamuk Konseyi Zirvesine katılan: Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ünal Evcim, İzmir Borsası Yöneticisi Şeref İyiuyarlar ve Antakya Ziraat Odası Başkanı Muzeffer Okay ile pamuk üretiminin son durumu, ekim alanları ilgili durumları ve hükümete çağrıları nelerdir? Sorularını yönelttik.
PAMUK ÜRETİMİNDE SON ON YILIN REKORU YAŞANDI
Ünal Evcim, Türkiye’nin önemli bir pamuk üreticisi ülke olduğunu ve tekstil sanayide işlenerek satışını gerçekleştirdiğine dikkat çekerek düşüncelerini şölyle aktardı:
“ Pamuk ülke ekonomisine katma değer yaratarak yolculuğunu sürdürmektedir. 2019 Pamuk üretimi olumsuz bir yıl olarak geçti. 2020 yılının daralmasına yol açtı. 2021 yılı kuraklık yılı olmasına rağmen çiftçimiz yeni koşula kendini adapte etti. Su kıtlığına rağmen daha da verimi yükselterek üretimi sürdürdüler. Pandemi sonrası pamuk fiyatları yükseldi, pamuk üreticimiz geçtiğimiz yıl güzel verim, kaliteli ürün ve hepsinden önemlisi katlanarak fiyatlar sayesinde pozitif bir bilanço ile kapattı. Bizim yıllardır hasret kaldığımız bir konumdu. Bu yıl pamuk fiyatları mevcut durumunu koruyacağını düşünüyoruz. Daha fazla artış ihtimali yok gibi gözükmektedir. Eğer iklim şartlarımız uygun olursa pamuk ekim alanlarının 500 bin hektarın üzerine çıkacağını umuyoruz. Devlet desteği devam ederse ikinci bir yıl umut ediyoruz. Pamuk üretimi son on yılın rekorunu kırmıştır. 2 milyon 350 bin ton civarında bir pamuk üretimi olacağını düşünüyorum.”
BEŞ YILLIK PLANLAR YAPILMALIDIR
Şeref İyiuyarlar’ın dikkat çektiği ise pamuk fiyatlarının iki katına çıktığını belirtirken şunları dile getirdi: “Pamuk fiyatlarının artması ve tekstil alanına katkı sağlaması önümüzdeki dönem ekim alanlarının artması demektir. Bu diğer ürünler yerine çiftçimizi pamuk ekmeye çevirmiştir. Pamukta istediğimiz istikrar, devletin desteğinin uzun dönem belirlenmesi, beş yıllık plan çerçevesinde, primlerin neler olacağı, ne kadar olacağı, bu bizi çok ilgilendirmektedir. Pamuk Türkiye’ye lazım, biz de bundan para kazanmak istiyoruz. “
GİRDİ DESTEĞİNİN GENİŞLETİLMESİNİ BEKLİYORUZ
Mehmet Muzeffer Okay’da konuşmasında, “ Çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek olması, elektrik, mazot, gübre maliyetlerle boğuşmaktadır. İnşallah bunlara da bir çözüm bulurlar. Bizim hükümetten talebimiz gübrede olduğu gibi elektrik, mazot, ilaç gibi girdiler içinde yapılmasını bekliyoruz” İfadesini kullandı.
HÜSEYİN GÜLER