Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,48 / Satış: 32,61
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

UMUDUN MAYASI

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 16.02.2022
  • UMUDUN MAYASI için yorumlar kapalı
  • 485 kez okundu

12 Şubat 2022, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı 6 siyasi partinin liderleri, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya gelmişlerdir.

Başkentte CHP, İP, SP, DP, Deva ve Gelecek partilerinin Genel Başkanları ve üst düzey yöneticileri Ahlatlıbel zirvesi sonrasında gece geç saatlere dek mesai yapmışlardır. Altı muhalefet partisi içerisinde yer alan bazı partiler bu konuya özel önem vermektedir. Maya tutmuştur. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem zeminine en güçlü harç atılmıştır. Yolda ola ki kazalar yaşansa bile kısa sürede aşılabilecek bir güven havası oluşturulmuştur.

Her partinin tabanında büyük kabul gören bir yola çıkılmıştır. Ortak açıklama metnini liderler tek tek imzalarken ekonomik ve sosyal gelişmeler de değerlendirilmiştir. Millet İttifakı’ndaki partilerin hedefi, milletimizin refah düzeyini yükseltmektir. Önemli olan, demokratik Türkiye’yi inşa etmektir.

Güçlendirilmiş  Parlamenter Sistem Mutabakat Metnini hazırlayan partiler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlılığı içindedirler.

Ülkemiz , Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar her geçen gün artarak etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Bu krizin en önemli sebebi kuşkusuz , ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ adı altında uygulanan keyfi ve kural tanımaz yönetimdir.

6 siyasi parti ortak sorumluluğu,  uzlaşarak ve birlik içinde bu krizi aşarak, derin sorunlarımızı demokratik siyasetin alanını genişleterek, çoğulculuk temelinde çözebilmektir. Tüm bu inanç ve kararlılıkla yasama, yürütme ve yargı organlarının güçlendirilmesinin yanında, Demokratik Hukuk Devletini güçlendirmek amacıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni üzerinde yoğun bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Kutuplaşmayı değil, istişare ve uzlaşmayı esas almışlardır.

Ayrıca, asıl ve kapsamlı açıklamanın 28 Şubat 2022’de yapılacak olması da büyük kazanımdır. O gün yapılacak açıklama ve sonraki süreçte seçmen farklılıklarında denge sağlanması olacaktır. Artık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in gözden geçirilmesi süreci bitmiştir. Millet İttifakı’nın yönü belli, güzergâhı bellidir. İstanbul otobanına girmişseniz İstanbul’a gidersiniz.

Hatırlatmakta fayda var: iktidarın uygulamalarından sadece toplumda bir kesim değil, muhafazakâr kesim, sol kesim de çok şikâyetçidir. Bu yüzden, toplumsal sorunların dayanılmaz olduğu noktada 6 liderin bir araya gelmesi çok önemlidir.  Bu görüntünün toplumda büyük karşılığı olacaktır.

Sözün özü: Umudun mayası tutmuştur! Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem zeminine en güçlü harç atılmıştır. Her partinin elbette kendi tüzüğü, programı olacaktır. Ancak ortak zemin hukuk ve demokrasi çerçevesinde parlamenter sistem olacaktır. Gayri bu aşamadan geri dönüş düşünülemez!

Tek adam rejiminin sonlanmasında Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı tarafsız olacaktır. O sıfatı kazanacak kişinin partisi olmayacak, toplumu bölmeyecektir. Gösterilecek Cumhurbaşkanı adayının seçimi kaybetme lüksü yoktur.

Dünkü Meclis Grup Toplantısı’nda MHP lideri Bahçeli, “…Ahlatlıbel’de 5.5 saatlik bir görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada yeni ve dişe dokunur hiçbir şey yoktur” dese de, aslında tarihi Ahlatlıbel Mutabakatında çok şey var: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dönüş var, Demokrasi var, kuvvetler ayrılığı var, bağımsız yargı var, özgürlükler var, eşitlik var, adalet var!

Tek adam rejiminin sonlanmasında Millet İttifakı ortaklarınca tam mutabakata varılmıştır. Türkiye’ye hayırlı, uğurlu olsun!

Mehmet Çardak

Araştırmacı Yazar

m-cardak@windowslive.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ