Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,29 / Satış: 32,42
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

Vali Mustafa Masatlı Altınözü İlçesindeki Mahalle Muhtarlarıyla bir araya geldi: 6 Ağustos’ta enkaz kaldırma oranı %49 iken şu an itibarıyla bu oran % 94!

Vali Mustafa Masatlı Altınözü İlçesindeki Mahalle Muhtarlarıyla bir araya geldi: 6 Ağustos’ta enkaz kaldırma oranı %49 iken şu an itibarıyla bu oran % 94!
  • 15.11.2023
  • Vali Mustafa Masatlı Altınözü İlçesindeki Mahalle Muhtarlarıyla bir araya geldi: 6 Ağustos’ta enkaz kaldırma oranı %49 iken şu an itibarıyla bu oran % 94! için yorumlar kapalı
  • 10 kez okundu

Hatay Valisi Mustafa Masatlı Başkanlığında, Altınözü ilçesindeki mahalle muhtarlarıyla13.11.2023 Pazartesi günü  bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcıları, Altınözü Kaymakamı Mehmet Sert, İlçe Belediye Başkanı Rıfat Sarı, ilçede hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile mahalle muhtarları katıldı.

 Toplantı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın depremde hayatını kaybeden vatandaşlara ve muhtarlara Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı; yaralı olanlara da acil şifalar dilemesiyle başladı.

 Yaşadığımız büyük afet sonucu en fazla yıkıma uğrayan Hatay’da , yıkımın yaralarının sarılması için Hatay Valiliği öncülüğünde belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile muhtarların çalışmalarıyla bugüne kadar gelindiği ve ilçe genelinde neler yapıldığı, nelerin yapılıyor olduğu ve nelerin yapılacağı, toplantının ana gündemini oluşturdu.

Konuşmalarının başında Valilik ve kurumların çalışma prensiplerinden söz eden Hatay  Valisi Mustafa Masatlı, “Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi, vatandaşı merkeze alan, vatandaş odaklı hizmet anlayışına göre çalışan bir sistemdir. Bu anlayışın bir gereği olarak vatandaşlarımıza hizmet etmekle yükümlü kurumların başında olan yetkililerle sürekli istişarelerde bulunmak için bir araya gelinmektedir. Valiliğimiz öncülüğünde; kaymakamlıklarımız, yerel yönetimlerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve muhtarlıklarımızla birlikte vatandaşlarımızın sorunlarını çözme ve taleplerini alarak, ivedi bir şekilde çözüm odaklı bir anlayışla bir araya gelinmektedir. Bugünkü toplantımız da  bu sürecin bir ayağını oluşturmaktadır” dedi.

 Yaşanılan afetin Hatay halkını topyekûn bir sınavla karşı karşıya bıraktığını belirten Vali Mustafa Masatlı konuşmasına şöyle devam etti:

 “Depremin ilk saatlerinden itibaren Cumhurbaşkanımızın liderliği ve öncülüğünde 7/24 esaslı bir çalışma süreci içinde olduk. Bugün afetin üzerinden 281 gün geçti. Bu süre zarfında arama, enkaz kaldırma, vatandaşımızın iaşesi ve barınması gibi sorunlarda çok boyutlu çalışma içerisinde olduk ve oldukça önemli yol katettik. Herbir insanımızı önemseyen bir anlayışın sahadaki gayretlerinin sonucudur bu. Bu sürecin altından, ancak güçlü bir Devlet yönetiminin varlığıyla kalkılabileceği unutulmamalı. Bu bakımdan ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın ana gündemini deprem bölgesi özelde de ilimiz oluşturmaktadır. Bu bakımdan Devletimiz tarafından hızlı karar alma mekanizmaları devreye sokularak ilimizin, her alanda eş zamanlı ayağa kalkabilmesi için her türlü imkan ve kabiliyet seferber edilerek yaralarımız sarılmaktadır. Bugün geldiğimiz nokta, bunun somut fotoğrafıdır.”

Hatay  genelinde iyileştirme, ihya ve inşa çalışmaları kapsamında şu ana kadar yapılan faaliyetlerden bilgiler aktaran Vali Mustafa Masatlı; 6 Ağustos’ta 80.512 binadan enkaz kaldırmanın bitirilme oranı %49 iken şu an itibarıyla bu oranın %94 olduğunu ve bu konuda sona yaklaşıldığının altını çizdi.

Bunun yanında Hatay’da beklenen hak sahipliği başvurusunun  297.053 olduğunu ve 240.157 kişinin hak sahipliği müracaatının geçtiğimiz günlerde tamamlandığını; bu başvuruların, kurulan komisyonlarca incelenerek sonuçların askıya çıkarıldığını kaydeden Vali Mustafa Masatlı;  

Geçici barınma yerleri hakkında da, Hatay genelinde çadır kent kalmadığını, bütün vatandaşların kurulan 173 konteyner kente yerleştirildiğini; böylece bu kentlerde 170 bin vatandaşın barındığını belirterek, konteyner kent sayısının 202’ye çıkarılacağını sözlerine ekledi.

 Vatandaşların özellikle merak ettiği konuların başında kalıcı konutlar olduğuna vurgu yapan Vali  Mustafa Masatlı; “TOKİ Başkanlığınca 33 farklı noktada inşaatı başlayan konut sayısı 32.314’tür. 1 ay içerisinde de 3.139 adet konutun daha ihalesi yapılacak; böylece toplamda 35.453 adet konuta ulaşılmış olunacaktır. Ayrıca; Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce 14 ilçemizde ihalesi yapılan 6.847 adet köy evinden 2.514’ünün inşaatına başlandı. Geçtiğimiz haftalarda da Altınözü ve Hassa ilçelerimizde 37 adet köy evimizin teslimini gerçekleştirdik. Aralık sonu itibarıyla da 244 adet köy evimizi kırsalda yaşayan hak sahibimize teslim etmiş olacağız.  Yine Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında 19 etapta 3.521’i ticarî alan; 16.338’i konut olmak üzere toplam 19.758 adet yapının çalışmaları başlamış durumdadır. Bu kapsamda ulaşacağımız hedef 35.000 bağımsız bölüm ve 2 meydan projesidir. Bunların yanında Yerinde Dönüşüm Projeleri var. Bunda da 82.855’i konut, 16.445’i ticarî alan olmak üzere toplamda 99.300 müracaat söz konusudur.” dedi.

Hatay’daki  ticarî hayatın canlandırılması adına yapılan çalışmalara da değinen Vali Mustafa Masatlı : “İlimizde bu zor süreçte ticari hayatın da sağlanması gerektiğini bildiğimizin için ilk günlerden itibaren prefabrik çarşılara da yoğunlaşarak onların yapımına başladık. Toplamda 6.283 adet planladığımız prefabrik iş yerlerinden 4.258 adedini esnaf ve sanatkârlarımıza teslim ettik. Bunun yanında ilimiz için önemli merkezlerden biri olan Tarihi Uzun Çarşı, 654 iş yeri 6 etaptan oluşacak şekilde yeniden inşa edilecektir. Şu an için 25 iş yerinden oluşan 1. etabın inşaatı başlamış durumdadır. 38 Kadın Kooperatifimiz bulunmaktadır. Kadınlarımızın iş hayatındaki tüm çalışmalarını her konuda destekleyeceğiz. Yine ilimiz ekonomisi ve tanıtımı adına önem arz eden 35 Coğrafî İşaret başvurumuz Valiliğimiz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılmıştır” açıklamasında bulundu.

Hatay’daki  öğrenci sayısına da değinen Vali Mustafa Masatlı, depremde her dört okul binasından birinin hasar gördüğünü ve buna rağmen okulların açılışının yeni eğitim öğretim dönemine yetiştirildiğini belirterek, deprem öncesi 434 bin olan öğrenci sayısının haziranda 313 bine düştüğünü ve şu an 398 bine ulaştığını, aileler de katıldığında yaklaşık 350 bin Hatay’lının geri dönüşünün sağlanılmış olduğunun altını çizdi.

 Vali Mustafa Masatlı, Hatay genelindeki yeni yapılan ve yapımı devam eden sağlık tesislerine de değinerek şunları söyledi: “300 yataklı Defne hastanemizin ameliyathaneleri tamamlanarak tam kapasite hizmete açıldı. 200 yataklı İskenderun Devlet Hastanesi’nin de on-on beş içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. 400 yataklı Antakya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yapımı devam ediyor, aralık ayında hizmete açılacak. Erzin, Payas ve Altınözü ilçelerimiz için de ihaleleri bitirdik, inşaat sürecine geçeceğiz.”

 Samandağ, Kumlu, Altınözü ve Belen Hükûmet Konağı  projelerinin tamamlandığını söyleyen Vali Mustafa Masatalı, “Valilik binamızın da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin küçük bir modelini oluşturduğu ve ihale aşamasında olduğu ve diğer ilçelerimizin hükûmet konaklarının yapımının devam ettiğini ve kurum kampüsleri oluşturarak Valiliğimize bağlı kurumların bir yerde olması sağlanacak” dedi.

 Ayrıca havaalanının yapımının devam ettiğini ve ikinci bir pisttin de yapılarak 2024 Haziran’da açılmasının hedeflendiğini; yine Belen yoluna birkaç aya kadar başlanacağına, Hassa-Dörtyol tüneline başlandığını belirten Vali Mustafa Masatlı, Hatay  genelindeki küçük sanayi ve organize sanayi bölgeleriyle ilgili çalışmaların da hız kesmeden devam ettiğini, vurguladı.

 Depremde hasar alan kültürel varlıkların ihya ve inşa çalışmalarına da değinen Vali Mustafa Masatlı sözlerini şöyle sürüdürdü;

“Hasar alan 405 tescilli yapımızın 195’inin enkazı kaldırılmış durumda. 165 sivil mimarî taşınmaz için proje sözleşmeleri imzalandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün koordinesinde bulunan 105 eserden 71’i hasar aldı. Bu eserlerden 30’unda çalışmalar başlarken; 17 eserimizde restorasyon ihale süreci, 24’ünde de keşif çalışmaları devam etmektedir. Bayezid-i Bistâmî Türbesi, Habib-i Neccar Camii, Antakya Ulu Camii gibi önemli kültürel varlıklarımızın restorasyon çalışmaları, yaklaşık bin gün içerisinde bitirilecektir.”  diyerek “Gördüğünüz gibi ihtiyaç neredeyse oraya yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hep birlikte şehrimizin ihya ve inşası için uğraşıyoruz. Bu konuda muhtarlarımıza da büyük sorumluluk ve görev düşmektedir. Bu süre zarfında sizlerin de bize destek vererek çok çalışmanız gerekiyor. Birlik beraberlik içerisinde çalışıp ilimize ve vatanımıza en iyi hizmeti vermeliyiz.”

 Vali Mustafa Masatlı’nın konuşmalarından sonra söz alan muhtarlar, sorumlu oldukları mahallelerindeki çalışmalardan bahsedip mahallelerinin eksiklikleri ve ihtiyaçlarının neler olduğunu dile getirdi. Daha sonra muhtarlarla soru cevap kısmına geçilerek ilgili müdürlükler, muhtarların sorularını cevapladı. Muhtarların talepleri not edildi.

Vali Mustafa Masatlı belirtilen istek ve talepleri ilgili kurumlara not ettirerek gerekli çalışmaların, bir an önce yapılıp konunun ivedilikle çözüme kavuşturulmasını istedi.

 Toplantının çok verimli geçtiğini dile getiren muhtarlar, “Şu ana kadar yapılan hizmetler için Devletimize ve sizlere tüm içtenliğimizle teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz” açıklamasında bulundular.

Samandağ’da Başkan Emrah Karaçay,  1 Mayıs’ta işçilerle beraber yürüdü
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 1 Mayıs yürüyüşüne Belediye Başkanı Emrah Karaçay’da katıldı. 1 Mayıs yürüyüşüne katılan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve...
İskenderun’daki asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde  yapılan asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Antakya’da durumundan şüphelenilen bir kişi üzerinde pompalı tüfek ile tabanca bulundu
Hatay’ın Merkez ilçesi  Antakya’da  durumundan şüphelenilen bir kişinin üzerinde pompalı tüfek ile tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
Hırsızlıktan aranan iki kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde hırsızlıktan aranan iki kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik...
Sahtecilik suçundan aranan bir kişi Polis tarafından yakalandı
Resmi belgede sahtecilik ile dolandırıcılık suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Silah bulundurma suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinden silah bulundurma suçundan hakkında hapis cezası bulunan bir kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Aranan iki kişi Küçükdalyan ve Haraparası’nda yakalandı
Hatay’ın Merkez ilçesi Antakya’da çeşitli suçlardan aranan iki kişi Küçükdalyan ile Haraparası Mahallerinde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesinden Konteyner Kentlerde ve Öğrenci yurtlarında yangın tatbikatı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yangın tehlikelerine karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla harekete geçti. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  69. Kocaeli/Gebze Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi: Yerel Basının sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisinde araştırılmalı!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun  69. Başkanlar Konseyi toplantısı Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde 22-24 Nisan tarihleri arasında, sanayi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ten 1 Mayıs mesajı: Hatay’ın imarı sürecinde her zaman yanımızda yer alacak işçi kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Başkan Mehmet Öntürk mesajında,...
Torbacılara Polis Memuru Turan Arslan operasyonu: 20 göz altı, 15 kişi tutuklandı!
Hatay’ın Antakya, Reyhanlı, İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde torbacılara yönelik 21 adrese yapılan eş zamanlı Polis memuru Turan Arslan operasyonunda 20...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar: Muhtarın güvencesi Antakya Belediyesi’dir!
           Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, ilçede hizmet veren mahalle muhtarları ile bir araya geldiği toplantıda muhtarın en büyük...
Başkan İbrahim Naci Yapar’dan 1 Mayıs mesajı: Azimle ve Kararlılıkla Hizmet Veren Emekçi Kardeşlerimize Teşekkür Ediyorum!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.  Başkan İbrahim Naci Yapar...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerde Mezarlık temizliği yapıyor!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi il genelindeki mezarlıklarda temizlik çalışması başlattı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler...
Antakya Belediye Meclisi 2 Mayıs’ta toplanıyor
Antakya Belediye Meclisi, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 19. maddesine göre Mayıs ayı olağan toplantısını gerçekleştirmek üzere Antakya Belediye Başkanı İbrahim...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ