Vatan Partisi İl Başkanı Yıldırım’dan Hatay Milletvekillerine mektup: İşçinin Kıdem Tazminatına Dokunmayın!
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım, kıdem tazminatıyla ilgili teklif edilen kanunda ciddi tehditler bulunduğunu iddia etti.
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım “İşsizlik Sigortası ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Kanun Teklifinin” işçi haklarına yönelik ciddi tehditler içerdiğini, teklifin işçilerin hak kaybına uğrayacağını ve de çalışma barışını da tehdit ettiğine söyleyerek, 16 Ekim 2020 tarihinde TBMM’ye sunulan teklifin yeniden değerlendirmesini isteyen mektubunu, Hatay Milletvekillerine gönderdi.
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Yunus Özgür Yıldırım Hatay Milletvekilleri Hacı Bayram Türkoğlu, Hüseyin yayman, Abdulkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, İsmet Tokdemir, Suzan Şahin, Serkan Topal, Mehmet Güzelmansur ile Lütfi Kaşıkçı’ya Gönderdiği mektup şöyle:
Değerli Milletvekilimiz,
16 Ekim 2020 tarihinde TBMM’ye sunulan “İşsizlik Sigortası ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” işçi haklarına yönelik ciddi tehditler içermektedir. Teklif, işçilerin hak kaybına uğramasına neden olmanın yanı sıra çalışma barışını da tehdit etmektedir. Bu husustaki uyarılarımızı dikkatinize sunuyoruz.
Kanun teklifinde yer alan hak kayıplarına yol açacak tehditleri ve çözümleri dört başlık altında toplarsak;
1) Teklifin 28. maddesi, 25 yaşını doldurmamış kişiler ile 50 yaş ve üzeri işçilerin “belirli süreli sözleşme” ile işe alınmasının önü açılmaktadır. Bu durumda 25 yaşını doldurmamış ve 50 yaş ve üzeri işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvencesi ve işe geri dönüş davası gibi temel hakları ortadan kalkmaktadır. Çalışma hayatında işe alımlarda aslen “belirsiz süreli iş sözleşmesi” kullanılmaktadır. Yalnızca işin tamamlanmasında belirli bir süre öngörülen istisnai durumlarda “belirli süreli iş sözleşmesi” uygulanabilmektedir. Bu değişiklikle 25 yaşını doldurmamış ve 50 yaş ve üzerindeki işçilere her iş kolunda “belirli süreli iş sözleşmesi” uygulanacaktır. Böylece belirtilen yaş gruplarındaki işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı, iş güvencesi ve işe geri dönüş davası hakları ortadan kalkmaktadır. Bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, ileride kanunun kapsamı bütün yaş gruplarını kapsayacak biçimde genişletilebilir.
Çözüm: Yasa teklifine bir madde eklenerek, işveren tarafından belirli süreli iş sözleşmesi ile işe alınan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi ve işe geri dönüş davası gibi haklarını kaybetmeyeceklerinin hükme bağlanması.
2) Diğer hak kaybı ise tam zamanlı veya tam süreli çalışanların kısmî zamanlı çalışmaya geçirilmesiyle ilgidir. Kısmî süreli çalışmaya geçirilen işçilerin kıdem tazminatları aşağı çekilmektedir. Çalışma mevzuatımıza göre bir işçinin tüm çalışma süresi boyunca hak ettiği kıdem tazminatı aldığı son brüt ücret üzerinden hesaplanır. Kısmî çalışmaya geçen işçinin ücreti düşeceğinden, çalıştığı süre boyunca hak ettiği kıdem tazminatı da düşen ücrete göre azalacaktır. Kısacası kısmî çalışmaya geçirilen işçinin kıdem tazminatı biçilmektedir.
Çözüm: Yasa önerisine kısmî zamanlı veya kısmî süreli çalışmaya geçirilen işçilerin kıdem tazminatlarının en son tam zamanlı veya tam süreli ücrete göre hesaplanacağı yönünde bir fıkra eklenmesi.
3) Bir başka hak kaybı da 25 yaşını doldurmamış genç işçilerin emeklilik haklarının zorlaştırılmasıdır. Kanun teklifinin 32. maddesinde işe girdiği tarihte 25 yaşından küçük olup ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan işçiler için” yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primi ödenmesi öngörülmektedir. Bu günler için yaşlılık ve malullük ile ölüm sigortası primi ödenmeyeceğinden, genç işçilerin yaşlılık aylığı hesaplanırken çalıştıkları bu süreler dikkate alınmayacaktır. Emekli olma şartlarını 25 yaş altı gençler için daha da zorlaştıracak olan bu düzenleme kabul edilemez.
Çözüm: İşçinin prim gün hesabında hak kaybını önleyecek bir madde eklenmesi.
4) Son olarak kayıt dışı işçi çalıştıranlara yönelik yapılması öngörülen düzenleme, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin ciddi hak kayıplarına uğramasına neden olacaktır. Teklifin 8. maddesinde kayıt dışı işçi çalıştırmışken, bu durumu kabul ederek kayıt dışı çalıştırdığı işçiyi kayıt altına alan işverenlere büyük imkânlar sağlanmaktadır. Ancak işçi için durum vahimdir. Maddenin bu haliyle kabulü halinde, işveren kaçak işçi çalıştırmasına karşılık ödüllendirilirken işçi kaçak çalıştırıldığı döneme ilişkin ücret alacağı dışındaki hakları yok olmaktadır. Böyle bir durumda işçi, geçmişe dönük sigorta primlerinin yatırılmasını talep etme hakkından mahrum kalmaktadır. İşçinin ciddi hak kaybına uğramasının yanı sıra SGK’nın prim gelirlerinin ve gelir vergisi gelirlerinin de kaybına neden olacaktır. Bu durumda hem işçi hem de devletimiz önemli kayıplar yaşayacaktır.
Vatan Partisi, işçilerin temel haklarını kaybetmesine yol açan bu kanun teklifine
–istihdamı korumaya yönelik olan kısımları hariç olarak- karşı çıkmaktadır. Bu kanun teklifi hak kayıplarının yanı sıra çalışma barışına da ciddi zararlar verecektir. Böyle bir teklif, dış tehditlere karşı milli birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, ülkemizde huzurluk ve kargaşa çıkarmak ve iç cephedeki birliği bozmak isteyenlerin işine yarayacaktır. Milletvekillerimizden beklentimiz işçilerinin kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi ve işe geri dönüş davası gibi temel haklarına yönelik bu tehditlerin ortadan kaldırılmasıdır.
Bilgilerinizi sunarız.”
HÜSEYİN GÜLER