Yayladağı’nda Lavanta dikimi gerçekleştirildi
Hatay’ın Yayladağı Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında Yayladağı’nda lavanta dikimi gerçekleştirildi.
ÇABALA MAHALLESİNDE 7 BİN ADET LAVANTA FİDESİ TOPRAKLA BULUŞTURULDU
Tarım, kozmetik ve gıda alanında etkin verimlilik sağlayacak olan Lavanta bitkisi ekimine AK Parti Hatay Bölge Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, AK Parti Yayladağı İlçe Başkanı Doğan Gürlen ve Belediye Meclis Üyeleri katılım gösterdi.
Çevreyi güzelleştirmek ve istihdam sağlamak adına desteklerinden dolayı Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür eden Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın şunları söyledi:
“ Çabala Mahallemize 7 bin adet lavanta fidesini dikiyoruz. Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Tesis edildiğinde ilk 2-3 yıllık iyi bakımdan sonra uzun yıllar verim alınır. Son yıllarda yaşanan şartlara bağlı olarak çiftçilerimizce tıbbi ve aromatik bitkilere yöneliş gözlemlenmektedir. Orman köylerinde kıraç yerlerde boş alanlara lavantayı köylülerimize ektirebilirsek ayrı bir gelir kaynağı olur. Bunun yanında arıcılık da yapabilecek. Lavantanın olduğu yerlere kovanlar yerleştirerek lavanta balı elde edebileceğiz. Buna bağlı olarak son yıllarda lavantaya olan talep artışı nedeniyle bizde hem istihdam alanı oluşturmak hemde Fotoğraf Platosu ile farklı güzelliklere ev sahipliği yapmak istedik.”
Düşük verim alınan kıraç arazileri lavanta ile değerlendirdiklerini belirten AK Parti Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik şu ifadelerde bulundu.
“Tıbbi aromatik bitkilere talebin artmasından dolayı Yayladağı’nda alternatif diğer ürünlerin yanında özellikle kıraç arazilerde lavanta ve tıbbi aromatik bitkiler ekiyoruz. Böylece kıraç araziler değerlendiriliyor, lavanta üretimi yapılarak turizme de fayda sağlıyoruz. Lavanta hem ilaç sektörü hem de kozmetik sektöründe kullanılabiliyor. İnsanlar bu tarlalara gelip fotoğraf çektiriyor. Gelin-damatlar buralarda dış çekimler yapıyor. Tarlalarda adeta görsel şölen yaşanıyor diyebiliriz. Hem turizm boyutundan para kazanılıyor hem de buradan elde edilen sabun ve kozmetik ürünlerin de satışı yapılıyor. Çiftçilerimize tavsiyemiz, ellerinde bulunan küçük parselli, kıraç arazileri üretime ve tarıma kazandırsınlar.”