YOKSUL HALKA MENFAATİNİZ DOKUNSUN!
YOKSUL HALKA MENFAATİNİZ DOKUNSUN!
2021-2022 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla beraber okul ve kırtasiye masrafları, dar boğaz geçinen yoksul öğrenci velilerini bir çıkmaza sokmuştur. Her üründen alınan vergi (KDV gibi), ürünün fiyatını dörde beşe katlamaktadır. Bu nedenden dolayı dar boğaz geçinen yoksul halk, bunları nasıl karşılayacaklarını şimdiden kara kara düşünmeye başladı bile. 2021-2022 eğitim öğretim yılında; okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin okula başlangıç giderinin 1402 lira olarak tespit edildiği, geçen yıla göre artış oranının %17,09 olarak gerçekleştiği belirtildi. İlkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç giderinin geçen yıla göre %26,99, ortaokula başlayan öğrencinin başlangıç giderinin geçen yıla göre %23,21, liseye başlayan öğrencinin başlangıç giderinin ise %17,97 arttığı ifade edildi.
TALEBİMİZ
Talebimiz; sene başında bir defaya mahsus olmak kaydıyla halkın, öğrenci velilerinin; kırtasiye araç ve gereç masraflarının tümünü yani 18 milyon dolayındaki öğrencini tüm masraflarının ücretini devletin ödemesini talep ediyoruz. Refahı yüksek bir ülke olduğumuzu gösteriniz ve bütün bu kırtasiye ödemelerini devletimizin karşıladığını gösterelim. Bundan çevrelerinize çıkar ve rant kapısı sağlamak yerine, dar boğaz geçinen yoksul halka menfaatiniz dokunsun.
Zaten boğazından kısan “yoksul halk” zor geçinirken, bir de ürüne ekstradan ücret ödemek zorunda kalıyor. Halktan, uyguladığınız değişik vergilerle alacağınızı zaten alıyorsunuz. Halkın kaynakları halka sadece %10 geri dönmekte, siz bunu gelin %50 yapın. Halkı meclislerde temsil eden Milletvekilleri, bir zahmet bu işe el atma yolunda bir girişimleri olsun. Bir şey yapamayacaklarını biliyoruz ama en azından uğraştıklarını halk görsün.
ARAŞTIRMALARA GÖRE
Eğitim giderlerinin aile bütçesinde önemli bir yer tuttuğuna işaret edilirken gerekçede şunlar kaydedildi: Eğitimde fırsat eşitliği de olumsuz yönde etkilemektedir. En üst gelir grubunun eğitim harcaması, en alt gelir grubunun yaklaşık 21 katıdır. Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları altyapısı ve fiziki donanımı yetersiz, branş öğretmeni açığı olan, derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğu okullarda eğitim görmeye devam etmektedir. Anayasanın 42. maddesinde ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nda devlet okullarında zorunlu eğitimin parasız olduğu ifade edilmesine rağmen, okullarımızda değişik isim adı altında ailelerden para alınmaya devam edilmektedir. ‘Kayıt, dergi, hizmetli gideri, temizlik malzemesi, fotokopi gideri’ gibi alınan bu paraların önemli bölümü ‘zorunlu bağış’ şekline dönüşmüştür Bağış adı altında alınan ücretler de eklendiği zaman, okul giderlerinin özellikle alt ve orta gelir düzeyindeki ailelere ciddi bir yük getirdiği ortadadır. Halen bütün kırtasiye ürünlerinde %18; defter, kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerinde ise %8 KDV alınmaktadır.”
Haber: Erdal YILMAZÇELİK