Zamların düşmesi, Enflasyonun düşmesi için üretici desteklenmeli!
Son günlerde marketlerin fahiş zamlarına ve enflasyonun durmak, bilmez yükselişine karşı vatandaştan tepkiler gelmeye devam ediyor.
İktidarın fahiş zamların yapılmasının önüne geçmek için ceza yazmasını da vatandaşa sorduk.
Vatandaşın tepkisini ve zamların düşmesi, enflasyonun düşmesi için neler yapılması gerekir?
Üretici desteklenmesi konusunda neler düşündüklerini sorduk.
Hatay’da sokak röportajlarında halkın canının çok yandığını söylediler. Hükümetin cezalarla bu işin önlenemeyeceğini, yazılan cezalarında tüketiciye yüklendiğini ifade ettiler. Özellikle Ceza yerine sıkı denetim, yeni yasa çıkarılması ve üreticinin desteklenmesi ile enflasyonun ve zamların durdurabilineceğinin altını çizdiler.
İşte görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar ve verdikleri cevaplar:
Nazım Çulha:
“Bu işin çözümü zincir marketlere ceza yazmaktan geçmiyor. Üretimin desteklenmesi ve üretimin artırılması gerekir. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları yakından biliyorum. Öncelikle tarım ve hayvancıların girdilerinin düşürülmesi gerekir. Girdiler düştüğünde bu üretime yansıyacak, üretimden tüketiciye daha bol ve ucuz ürün olarak yansıyacaktır. Bizim bölgemizde üretim maliyetinin yüksek olmasından ötürü ekim yapılmıyor. Bu topraklarda üretim yapıldığında, üretim maliyetinin çok üstüne çıkmaktadır. Üretim desteklenirse üretimde bir düşüş bollaşma kendiliğinden tüketiciye yansıyacaktır. Tamam zincir marketleri ceza yazalım, denetleyelim ama temel mesele üretimin sonuçlarına ilişkin girişim ve desteklerin sürdürülmesidir diye düşünüyorum.”
Gürsel Parça:
“Ben iktisatçıyım, zincir marketlere ceza kesiliyor ama bu cezaların faturası bizlerden çıkarılmaktadır. Önerim ise çiftçilerin gübre, mazot ve ilaç olarak desteklense, üretime katkı olur, çiftçiler daha fazla üretir, üretim bol olduğu zaman talep karşılanır ve haliyle de zamlar önlenir. Ceza konusu ise bu fahiş fiyatları yapanların kapanması daha doğru olacağına inanıyorum.”
Doğan Yılmaz:
“Market zamları ve enflasyon canımızı yakmaktadır. Devletin bu konuda yeterli önlemi ve denetimi olduğunu düşünmüyorum. Ben çiftçiyim ama mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin yüksek olmasından ötürü tarlamı ekemiyorum. Bizim gibi üretim yapan çiftçiler desteklense bu hayatımıza mutlaka yansıyacaktır. Marketler zaten başka bir hikayedir, rafta farklı, kasada farklı işlem yapılmaktadır. Marketler serbest piyasa diyerek, istedikleri gibi vatandaşa satmaktadır. Bana göre çözüm üreticinin desteklenmesi, marketlerin sıkı şekilde denetlenmesidir.”
Özkan Demir:
“Bizim ülkemizin meselesi üretimin sorunlarının çözülmesidir. Bu üretimin desteklenmesi, üreticinin elinin genişlemesi bütün hayatımıza yansıyacaktır. Marketler her gün zam yapıyorlar, bu zamların neye göre yaptıklarını bilmiyoruz! Markete ceza keserek, caydırıcı olması mümkün değildir, markete kesilen ceza, o marketin yarım saatlik cirosudur. Zaten marketler bu zamları bilerek yapıyor ve cezayı da öderler, müfettiş kapıdan çıktığında marketler hemen fiyatları değiştirmektedir. Aylıklar elimize geçtikten bir gün sonra bitiyor, eskiden aylıklarımızda bir bereket vardı, şimdi ise uçup gidiyor. Cezaların caydırıcı olmadığını görüyoruz. Her markete bir polis, zabıta da koyamayız. Bu anlamda akıllı, makul ve halkın derdine çözüm üretilmelidir.”
Elif Yıldız:
“Ben çiftçiyim, düşünün zeytin yağı 80 lira, satarken utanıyoruz. Fabrika benden 65 liradan almaktadır. Çiftçi olarak devlet bizi desteklese, mazot, gübre, ilaç ucuz olsa, elbette ben ürettiğim zeytin ve zeytin yağını tüketiciye ucuza veririm. Yani biz zor günlerden geçiyoruz, kiralar pahalı, gıda dersen başını almış gidiyor, emekçiler 10 binde alsa bunun arkasından yetişemez. Bu sene çok böcek oldu ilaç almaya gidiyoruz, her gün zamlı almak zorunda kalıyoruz. Yani bu işin tadını kaçırdılar ve çözüm de pek görünmüyor. Girdiler düşük ve uygun olsa, zeytin yağının kilosunu 80 yerine daha ucuza, zeytinin kilosunu 30 lira yerine daha düşük ücretle tüketiciye satarız.”
Suna Can:
“Ben asgari ücretle çalışıyorum, babam emekli bir kardeşim yine çalışıyor ama halimiz yinede kötü, işi olmayanlar, ailede tek çalışanlar bu zamlara, bu enflasyona karşı nasıl direneceklerdir. Devlet üretimi desteklesin istiyoruz ama devlet yöneticileri destekler mi? Bunu bilmiyorum. Bu zamana kadar üretim desteklenmediği için hem üreticiler, hem de tüketiciler perişan oldular. “
Mehmet ve Çetin:
“Bizler öğrenciyiz, markete girmeye korkuyoruz, bak elimde 5 liram var, bununla bir şey alamam, onunun için devletimiz ne yapsın, etsin bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir yol bulsun ki, biz de korkmadan markete gidebilelim. “ HÜSEYİN GÜLER