Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 39,71 / Satış: 39,87
€ EURO → Alış: 46,57 / Satış: 46,76

ENERJİSA: Çiftçinin kullanmadığı Elektrik faturasını zorla aldı

ENERJİSA: Çiftçinin kullanmadığı Elektrik faturasını zorla aldı
  • 20.07.2020
  • ENERJİSA: Çiftçinin kullanmadığı Elektrik faturasını zorla aldı için yorumlar kapalı
  • 1.332 kez okundu

EnerjiSA bir çiftçinin kullanmadığı elektrik faturasını zorla tahsil etti.

Enearjisa’nın zorla tahsil ettiği fatura olayı şöyle gelişir:

EnerjiSA, Antakya ilçesine bağlı Hasanlı bölgesinde çiftçilik yapan Nebi Gali’ye meyil ortamında dört kez elektrik faturası keser. Nebi Gali üç kez elektrik faturasını iptal ettirir. Çünkü fatura kesilen dönemde elektrik kullanılmadığı gibi trafo kapalıdır. Kapatılma dilekçesini EnerjiSA Hatay kurumuna bildirmiştir.

EnerjiSA Dördüncü kez fatura keser, bu kez çiftçi Nebi Gali, yine itiraz eder, elektrik faturasının internet yani meyil ortamında kesildiğini bu dönemde da elektrik kullanmadığını belgeler ama EnerjiSA Nebi Gali’nin pamuk destekleme priminden keser, Nebi Gali’nin destekleme primine kullanmadığı elektrik faturasını ödemediği gerekçe ile el konulur. Nebi Gali şaşırır çünkü, buna elektrik kurumunun yetkisi olmadığını ve hangi kurumun yardımcı olduğunu öğrenmeye çalışarak, mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Nebi Gali ile Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi olarak Amik Ovasına gittik. Yerinde gördük ve röportaj yaptık.

Amik ovasındaki çiftçinin sorunlarına ilişkin Vatan Partisi Hatay il başkanı Yunus Özgür Yılıdırım’da katıldı “Çiftçimizin haksızlığının giderilmesi ve üretimin devamı için destek verilmelidir” dedi.

NEBİ GALİ (ÇİFTÇİ)

EnersiSA Üretimi Engellemektedir. Devlet Bizleri Bunlara Ezdirmemelidir.

Bizlere gösterdiğiniz ilgi ve yanımızda olduğunuz için sizlere teşekkür ederim.

Bu sorun yani benim de başıma gelen sorun, EnerjiSA ile çiftçiler arasındaki sorundur. Bunları aktarmak istiyorum.

Bu sorun Hatay’da, hatta Türkiye’de üretimi engelleyen, üretimi baltalayan, bu durum yani EnerjiSA artık çiftçiler açısından bir sorun merkezi haline gelmiştir. Devletin bu konuya el atması ve çözüm bulması artık zorunlu hale gelmiştir. Eskiden TEDAŞ vardı, TEDAŞ’a sorunlarımızı iletebiliyorduk, bu kurum bize her durumda yardımcı olunabiliniyordu. TEDAŞ zamanında çiftçinin elektriğini kesme, üretimi engelleme oluşmuyordu. Ne zaman özelleştirildi ve EnerjiSA devreye sokuldu; çiftçinin elektriği kesildi, destekleme parasına el konulmaya başlandı,bu anlamda yasadışı uygulamalar diyebileceğim uygulamalar ortaya çıktı. Çiftçinin hiçbir itirazı kabul görmediği gibi muhatap bile bulamıyor. Şu anda Hatay’daki merkezine gidin muhatap bulamazsınız. Bir ekistre isteseniz bile Ankara’dan talep ediyorlar. Oradaki memurları ve çalışanları suçlamıyorum. Yardımcı olmaya çalışıyorlar ama onların hiçbir yetkisi yoktur. Bu insanların EnerjiSA’nın vitrininde duran ama yetkisi olmayan insanlardır. Bütün proje merkezden yönetilmektedir.

Benim EnerjiSA ile problemim 20+8 tarihinde başladı. Biz trafolarımızı yaz dönemi yani sulama dönemi bittikten sonra, çalınmasın diye, üzgünüm ama çiftçilerin trafo çalınması diye bir derdi vardır. Bizler çalınmasın diye trafoları söktürüp depolara alıyoruz. Bizler dilekçeler verip, EnerjiSA’nın onay verdikten sonra “kaldırabilirsiniz” dedikten sonra trafolarımızı kaldırıyoruz.

Ne yazık ki, bu prosedürü düzgün şekilde yapmamıza rağmen borcumuz olmamasını da söylemeliyim, bu duruma rağmen size anlatacağım bu durumu yaşadım.

Bize ilk fatura 06.11.2019 tarihinde gelmektedir. Bize bu fatura ‘kaçak elektrik tüketim  faturası’ olarak 47085 lira olarak geliyor. Biz itiraz ettik ve ‘biz her türlü dilekçemizi, kapanmasını, kullanılmadığına ilişkin bilgileri’ verdik dedik. Bizim itiraz dilekçemizi incelediler, bu “kaçak” dedikleri faturayı iptal ettiler. Kaçağın nedeni neymiş? Kendilerine göre bir neden çıkarmışlar ama sonuç olarak bu faturayı iptal ettiler. Bu faturadan sonra yeniden 24.06.2019 tarihinde ikinci fatura daha geldi. 25.482 lira olarak fatura edildi. Biliyorsunuz, faturaların ilk ve son ödeme tarihleri vardır. İlk okuma tarihi 23.09.2018 ve son ödeme ise 11.06.2019 bu dönemde biz trafomuzu depoya almıştık. İlk ve son ödeme tarihlerinde trafomuz kesinlikle depodadır. Bana fatura edilen tarihlerde elektrik kullanılmadı, bu bende belgelidir, onlarda da belgelidir. Bu itirazımız üzerine bu ikinci faturayı da iptal ettiler. Bundan sonra üçüncü bir fatura geldi. 25.06.2019 tarihli 1319 liralık “boşta kayıp bedeli” bu da garip bir faturadır. Yani boşta trafo kayıp bedeli diye bir şey icat etmişler. Yani biz yeterince kullanmamış şeklinde diyorlar, buna da itiraz ettik. Bu faturayı da iptal ettiler. Sonra bir fatura daha geldi. 25.06. 2019 tarihinde 24.317 lira bir fatura daha çıkardılar. Bunun da ilk okuma 01.06.2019 son okuma 11.06.2019 yani biz 11 günde 24.317 liralık elektrik kullanmışız. Biz incelediğimizde daha önceki faturanın aynısı olduğunu gördük. 25.482 liralık faturadır. Daha önceki faturanın tarihlerini değiştirip tekrardan bana yollamışlar. Buna da itiraz ettik, maalesef iptal edilmedi, biz bu tarihlerde elektrik tüketimi olmadığını belirttik, memurlarda zaten bunu kabul ettiler. Buradaki memurların yetkisi ve sorumluluğu olmadığı için bu faturalar Ankara’dan gelmektedir. Kabul etmiyorlar ama ‘saatinizi incelemeye gönderdik’ diyorlar ama nereye gönderdiklerini de bilmiyorum. EnerjiSA’ya soruyoruz ‘bizim bu dönemde elektrik tüketimi ve trafomuz çalışmıyor?’ Bizim trafomuz depoda ve bu tarihlerde bana fatura çıkarıyorsun. Yani tarihlerini değiştirip, faturaları yeniden, yeniden gönderiyorsun.

Elektrik Faturaları Yerinde kesilmiyor, İnternet Ortamında Kesiliyor.

(Yasadışı Olarak Benim Destekleme Parama El Koydular)

Bu faturalar merkezden meyil ortamında kesilmektedir. Buralara gelip, bakarak fatura kesilmiyor. Uzaktan okuyarak, fatura kestiklerine ilişkin ise doğrudur, diyerek, hatalarını kabul etmiyorlar.

Bana bu son faturayı ödememi istediler, ben de ödemedim. Ödemedim ama destekleme ödememden devletin bana destekleme için verdiği paradan fatura kesildi. Daha ilginci ise bu para faizi ile kesildi. Faiz ise yıllık %36 aylık %2 olarak kestiler. Biz bu konuda EnerjiSA’ya dava açacağız. Ben dava açacağım, bir şekilde yargıya taşıyacağım, destekleme daha benim hesabıma girmeden, hangi hakla bunu kesebiliyorlar? Devlet neden EnerjiSA’ya bu hakkı veriyor? Bir firmaya nasıl böyle bir yetki verilebilinir? Benim destekleme paramı kaynağında kendi hesaplarına geçiriyorlar. Bu tamamen yasadışı ve üreticiyi, çiftçiyi baltalayan, üreticiyi yok etmeye yönelik uygulamadır.

Üreticilerin Sorunlarını Özetlersek:

  1. Üretici satış fiyatının ne olacağını bilmediği bir ürünü ekmektedir. Yani  biz pamuk ektik ama bu pamuğun satış fiyatının ne olacağını bilmiyoruz. Tahmin ve tesadüflere dayalı olarak ekim yapmaktayız. Mecburen kış ve yaz bitkisi olarak tarlada ekim yapmaktayız. Pamuk üretimi son derece zor olan bitkidir. Pamuk daha bir karış olmadan üç kez ilaçlama yapmaktayız. Bakın korkunç maliyetler mazot, ilaç, elektrik diyebiliriz. Eskiden elektrik bu kadar bizi zorlamazdı, bu gün ise ürünün büyük bölümünü alıp, götürmektedir.
  2. Hatay bölgemizde şöyle bir sorunda yaşamaktayız. Örnek, İzmir Borsası vardır, pamuk fiyatları ilen edilir. Buğdayda Konya ve Polatlı Borsası vardır, fiyatlar ilan edilir. Hatay’da bu iller gibi değil, başka yerden gelen ürün gibi muamele görmektedir. Biz İzmir ve Konya Borsası gibi satış işlemi yapamıyoruz. Bununla ilgili büyük problemlerimiz var, eskiden Toprak Mahsulleri Ofisi, Çokobirlik çok düzenleyici roller alırdı. Her iki kurumunda işlevleri çok azalmıştır. Gerçek anlamda piyasa düzenleyici rollerini yitirmişlerdir.
  3. Devletin tarımsal için kullanılan yakıt desteği olmalıdır. Çiftçiye akaryakıt tahsisi kesinlikle devlet yapmalıdır. Gübre fiyatlarını denetlemesi gerekir. Elektrik üreten firmaları bir denetim altına almalıdır. Çiftçiyi bu firmalara ezdirmemesi gerekir. En başta bunlar yapılmalıdır. Yine piyasa düzenleyici kurumlar oluşturulmalı ve Ticaret Borsaları, Ziraat Odalarına bir takım görevler yüklenmelidir. Çiftçinin örgütlenme ve birlikte hareket etme sorunu vardır. Birlikte hareket edilse, bir takım sorunu çözebiliriz, maalesef bu konuda örgütlü değiliz.

Yunus Özgür Yıldırım (Vatan Partisi Hatay İl Başkanı)

Gıda Güvenliği için Üretim Devrimi Olmalıdır.

Amik ovasındayız, bu anlamda çok çiftçi ve üreticilerle görüşmeler yaptık. Sorunlarını, öneri ve çözümlerini dinledik.

Görünen o ki; Hatay’da devlet tarafından Çiftçiye ciddi bir destek olmadan, ayağa kalkması mümkün görünmüyor. Bura da elektrik, gübre, ilaç gibi problemlerle karşı, karşıyadır. Girdi fiyatları yükselirken, ürün fiyatları aynı orantılı artış göstermiyor. Şunu da görüyoruz; Çiftçi küçük artışlarla bile sevinç yaşamaktadır.

Bu meseleye bir çiftçinin, beş çiftçinin meselesi olarak bakmamak lazım, toplam olarak, Çukurova, Konya ve Amik ovası şeklinde değerlendirmek gerekir. Bu topraklar verimlidir, çiftçilerimiz bu ovalarda üretim yapmaktadır. Türkiye’nin gıda güvenliği vardır. Gıda güvenliğini çiftçimizi destekleyerek, geliştirerek, ancak sağlayabiliriz. Devlet denetleyen, program yapan, destekleyen bir konumda hareket etmelidir. Özellikle elektrik çiftçimizin canını yakmaktadır. Elektrik kurumunun özelleşmesinin zararlarını bu alanda daha çok görülmektedir. Çiftçinin kurumsallaşmaya ihtiyacı var, ayrıca ziraat odalarını çiftçinin ihtiyaçlarını gideren işlevsel hale getirmelidir. Biz ovada gezerken, üretim devriminin önemini gördük, kamunun desteğinde bir üretim sorunu çözüleceğine inanıyoruz.

HÜSEYİN GÜLER

VATAN PARTİSİ HATAY İL BAŞKANI ALİ BAŞKUT TOPRAĞA VERİLDİ.
Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Ali Başkut Akciğrine pıhtı düşmesi sonucu hayata veda etti. Ali Başkut İskenderun Devlet Hastanesinden alınarak...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA. 2023-2024 YILLARINDA KİRALAMALAR İÇİN 7 MİLYAR 863 MİLYON ÖDENEK GERÇEKLEŞTİ
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Nermin Yıldırım Kara, orman yangınlarıyla mücadele edilmesi için hava taşıtı kiralamaları...
HÜRRİYET SAĞLIK SEN’DEN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. SÖNMEZ’E TEŞEKKÜR
Hürriyet Sağlık-Sen, Hatay İl Sağlık Müdürü  Dr. Sıtkı Sönmez ‘e Göreve Geldiğinde Bu Yana Vermiş Olduğu Çok Değerli Hizmetleri İçin...
BAŞKAN ÖZGÜN’DEN DEFNE’YE ÖRNEK BİR SOSYAL YAŞAM MERKEZİ
Hatay’ın Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün’ün öncülüğünde projelendirilen ve kısa sürede tamamlanan Defne Belediyesi Lions Sosyal Merkezi, bölge halkına...
MAHALLE ZİYARETLERİNİ SÜRDÜREN  BAŞKAN İBRAHİM NACİ YAPAR: HER MAHALLEMİZE  EŞİT VE ADALETLİ HİZMET GÖTÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, AK Parti İlçe Teşkilatı ile birlikte ‘95 Mahalle Bir Oluruz’ programı kapsamında mahalle ziyaretlerine...
HATSU HEYETİ, REYHANLI MUHTARLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi , “Temiz Çevre ve Sağlıklı Yaşam” anlayışıyla il genelinde ihtiyacı olan bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor.   Hatay Büyükşehir Belediyesi...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ’NDEN ÖĞRENCİLERE DİJİTAL EĞİTİM DESTEĞİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Başkan Mehmet Öntürk’ün talimatıyla eğitime destek projelerini hayata geçirerek birçok öğrencinin gelecek planlaması ve kariyer yönetimine...
DİREKTE MAHSUR KALAN KEDİYİ  HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  İTFAIYESİ KURTARDI
Hatay Büyükşehir Belediyesi , can dostların yardımına koşmaya devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne...
YİNE GÖÇMEN  KAÇAĶÇILIĞI : 14 YABANCI 5 KAÇAKÇI YAKALANDI
Hatay’da Göçmen Kaçakçılığı her geçen gün  artmaya devam ediyor. Hatay Valiliğinden son yspılan açıklamada yine 14 Yabancı ile 5 Göçmen...
AMANOSLAR’IN ZİRVESİNDE ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi, ulaşım altyapısını güçlendirmek ve vatandaşlara daha güvenli, konforlu bir seyahat imkânı sunmak amacıyla başlattığı projelere kararlılıkla devam...
HATAY MUTFAĞI UNESCO SAHNESİNDE
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Fransa’nın Enghien-les-Bains şehrinde gerçekleşen 17. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı (UCCN)...
BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK ÖĞRENCİLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Başkan Mehmet Öntürk’ün liderliğinde gençlere yönelik eğitim, spor, sanat, kültürel faaliyetler ve sosyal sorumluluk alanında birçok...
BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK, HATAY TARIMINA DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Başkan Mehmet Öntürk’ün önderliğinde Hatay’ın yeniden inşa ve ihyası sürecinde yürüttüğü altyapı ve üstyapı çalışmalarının yanı...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, DEFNE’DE SİNEKLERLE MÜCADELESİ HIZ KESMİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , il genelinde insan sağlığına zararlı haşerelere karşı mücadelesini, havadan ve karadan yaptığı ilaçlama çalışmalarıyla sürdürüyor. Hatay...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  ARSUZ’DA ASFALT ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi, İl genelinde başlattığı asfaltlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi  Yol Bakım ve Alt Yapı Koordinasyon Dairesi...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ