CHP Milletvekili Suzan Şahin: Hatay Ormanlarıyla ilgili önerge AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi
Hatay’ın Belen ilçesinde başlayıp 15 ayrı noktada yaklaşık 350 hektara yakın alanın yanıp, 60’a yakın ev, işyerleri ve araçların hasar görüp kullanılmaz hale geldiği, zeytin bahçeleri, elektrik ve telefon direkleri, tarım alanlarının kül olduğu Hatay yangınlar sonrası Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, doğal tahribatın önlenmesi, doğal afetlerin engellenmesi, oluşan afetlerin ise en az zararla atlatılmasının yanında oksijen kaynağı, ekolojik sistemin dengeleyici unsuru gibi işlevleri bulunan ormanlarda çıkacak potansiyel yangınlara erken müdahale edilmesi ve en az zararla yangınlara zamanında müdahale edilmesi amacıyla; ‘orman yollarının inşası ve yangın emniyet yollarının inşası faaliyetlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi ile ormanların korunması’ amacıyla verdiği meclis araştırma önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre son 2 yılda 4700 yangında 17 bin 824 hektar orman alanının kül olduğu ve Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir çalışma ile olması gerektiği belirtilen önergede, ilk ve erken müdahalenin önemli olduğu, bir yangında ulaşım unsuru ihmal edildiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilmekte olduğu, Anayasanın 169. maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanların korunmasının devletin güvencesi altında olduğunun altı çizilerek, erken müdahale için hükümetin orman yangın yollarını bir an önce tamamlaması gerektiği belirtildi.
Orman yangınlarının en az zararla söndürülmesini amaçlayan önergeye kabul oyu verilmesini isteyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in TBMM’deki tüm milletvekillerine hitaben söylediği ‘‘Hep söyledik yine söylüyoruz; yangınlara müdahale kadar, yangını önleyici mekanizmaları güçlendirmek de önemlidir. Yangın yönetim planları oluşturulmaması hasarın boyutunu artırmaktadır. Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşan kadrolu personel için istihdam alanı açılmalıdır. Orman köylülerine yönelik eğitimler artırılmalıdır. Ve tabi ki yanan alanlarda kesinlikle başka bir faaliyete izin verilmemeli, imara açılmamalı, yapılaşmaya izin verilmemelidir. Bu alanlar ağaçlandırılmalıdır. Son 5 yılda yaklaşık 65 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanımızın kül olduğunu ve Anayasanın 169. maddesi ile 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanların korunmasının devletin güvencesi altında olduğunu bir kez daha hatırlatarak, çocuklarımızın geleceği için vermiş olduğumuz önergeyi vicdanlarınıza teslim ediyoruz.’’ sözlerine rağmen önerge AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Hatay’da çıkan yangınlar sonrası zarar gören araçlar, evler, iş yerleri sonrası birçok vatandaşın şu an evsiz ve işsiz kaldığını, insanların üzerlerinde sadece kıyafetlerinin kaldığını söyleyen Milletvekili Suzan Şahin, 500’den fazla aileyi etkileyen bu durum karşısında AKP hükümetinin bölgeyi afet bölgesi statüsünde değerlendirip vatandaşa destek olması, maddi zararı karşılaması ve Anayasal yükümlüğünü yerine getirmesi gerektiğinisöyledi.
CHP’li Şahin, TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesi üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘‘Yangınlara müdahale kadar, yangını önleyici mekanizmaları güçlendirmek de önemlidir. Yangın yönetim planları oluşturulmaması hasarın boyutunu artırmaktadır. Doğa bizim nefesimiz, geleceğimizdir. Doğa katliamı ise vatana ihanettir. Ormanları korumanın önünü kapatan, rant için yangınlara göz yumanlar da en az ormanı yakanlar kadar vatan hainidir’’ ifadelerini kullandı.