ZİRAAT MÜHENDİSLERİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR.
Bütün kesimlerin sorunları masaya yatırılıyor ama Ziraat Mühendislerinin sorunları masaya yatırılmıyor. Gıda güvenliği önemli, gıdanın temizliği, sağlıklı oluşu önemeli değil mi?
Gıdanın temizliği, güvenli tüketilişi, tarım ilaçlarının kullanışı, açısından ziraat mühendislerinin görevlerini yerine getirilmesinde neden engeller çıkarılmaktadır?
Kapanma döneminde ziraat mühendislerinin sorunları ve çözümleri konusunda Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever ile görüştük.
Kapanma Döneminde Hangi Sorunlarla Karşılaşıyorsunuz?
Ahmet Sever:
Bana görü ziraat mühendislerinin çalışma özgürlükleri sınırlanmaktadır. Bu dönemde sorunlar yaşamaktayız. Sorunların çözümünde ziraat mühendislerine yardımcı olunmadığı gibi gıda güvenliği ve temizliği anlamında ciddiye alınmadığı düşüncesindeyim.
Ziraat Mühendisleri alana çıkmak için gittiklerinde, polisin denetimi ile karşılaşmaktadır. Bazı polisler mühendislere çalışma alanına gitmesine izin vermektedir. Bazı polisler ise ziraat mühendislerini izin kağıdı veya izinli olup, olmadığını sormakta, gitmesine engel olmaktadır. Ziraat Mühendisleri kimliklerini gösterdiğinde izin olmadan çalışma alanlarına gitmelidir.
Ziraat Mühendisleri olmadan, çiftçi nasıl üretim kalitesini yükseltecektir. Yani çiftçiye reçeteyi kim yazacaktır? Nasıl doktorlar önce reçete yazıyorlar, sonra eczaneden ilaçlarını alıyorlarsa, ziraat mühendisleri de ilaçları yazacaklar ve ilaç bayilerinden çiftçimiz ilaçlarını alacaktır. Yani ilaç bayilerimizin sürekli çalışma izinleri vardır. Engel yoktur, ziraat mühendislerinin de çalışma izni sürekli olmalıdır. Yoksa çiftçilerimizi ilaç bayilerinin eline bırakırız. Şunun bilinmesini isteriz ziraat mühendisleri çiftçiler için danışmandır. Bu danışmanlık hizmetini engeller veya görmezden gelirseniz, çiftçi üretim gibi konularda eksik kalır. Hangi gübre, hangi ilaç konusunda doğru kararlar veremediğinin bilinmesini isteriz.
Kapanma Sonrası ve Sorunlarınızın Çözümünde Önemli Gördükleriniz Nelerdir?
Ahmet Sever:
İnanın Ziraat Mühendislerinin durumu üzücüdür. Herkesin tarımsal üretimin önemine dikkat çektiği ziraat alanında yetişmiş beyin gücüne ihtiyaç duyulduğunu herkes söylemektedir. Bu alanda yetişmiş mühendislerimizin heba edilmesi üzüntümüzü daha da artırmaktadır.
Ziraat mühendislerinin önemini şöyle açıklayabilirim: İnsanların yaşaması için hayatın devamı için de havaya, suya ve gıdaya ihtiyacı vardır. Dolaysıyla insanların beslenmesi için çiftçilerimize ihtiyacı vardır. Çiftçiler tarımsal üretimde yeterli olmaz. Tek başına gıda üretimini yürütemezler. Ziraat Mühendislerimiz her türlü eğitimi almışlardır. Çiftçilerimiz ziraat mühendisleri ile birlikte çalışmak zorundadır. Ziraat mühendisleri tarımın bel kemiğidir. Amik Ovasının pamuk üreticisi, buğday ve mısır üreticisi kaliteli ve temiz üretim için ziraat mühendisi ile ortak çalışması gerekmektedir.
Çiftçi açısından Ziraat Mühendisi aslında danışmandır, diyebiliriz. Ziraat Mühendisi toprağın işlenmesinde, tohumun hazırlanmasında, fide çeşitlemesinde, ekim ve dikim işlerinde zaman ve
metot belirler. Çiftçi bu metot üzerinden ekim ve dikimi gerçekleştirir. Ekim ve dikimden sonra ortaya çıkan hastalık ve zararlarda Ziraat Mühendisinin önemi bir kat ortaya çıkar. Bu hastalıkların ve arzaların tespitinde ilaç müdahalesi sırasında ilacın ve dosun belirlenmesi yine Ziraat Mühendisinin devreye girmesi ve müdahalesi ürünlerin toplanması, sınıflandırılması, depolandırılması, pazarlaması Ziraat Mühendislerinin işidir. Yani çiftçi Ziraat Mühendisi olmadan işini tam yapamaz.
Kazanılmış haklarımız elimizden alınmaktadır. Bunun ötesinde bakanlık Ziraat Mühendisi alımında yeterli sayıla ulaşmamıştır. Zirai ilaç bayiliği sorunumuz vardır. Ziraat Mühendisleri ilaç bayiliği almak için sınava tabi tutulmaktadır. Bu kaldırılmalıdır. Özel sektördü meslektaşlarımız ciddi sıkıntıları vardır.Kaçak ilaç bayileri başlı, başına bir sorundur. Bu sorun da hem vergi, hem insan, bitki sağlığı açısından önemli sıkıntılar yaşatmaktadır.
Diğer önemli sorunların çözümünde Ziraat Mühendisleri gıda işletmelerinde istihdam edilmesi zorunlu olmalıdır. Yani 10 insan çalıştıran bir gıda şirketinde bir Ziraat Mühendisi çalıştırması gerekir. Yine küçük işletme ise beş işletme birleşir ve bir Ziraat Mühendisi danışmanı çalıştırır. Gıda alanları geniştir, fırınlardan tutun, büyük marketlere uzanan alan bulunmaktadır. Bu alanlarda temiz gıda, sağlıklı gıda için Ziraat Mühendisleri çalışıyor mu? Yine çiftçiler 100 dönüm sulu alanlar için bir Ziraat Mühendisi, susuzlar için 250 dönüm için danışman bulundurma zorunluluğu getirmelidir.
Sorunlarımız çok, hepsinin çözümü mümkün olmasa da, bazılarını çözebiliriz. Ziraat Mühendislerinin serbest danışmanlık sınavı kaldırılmalıdır.Devletin tarım politikasını değiştirmek ve üretime yönelik olmasını dikkate almalıdır.
Umarım Koronavirüs dönemine uygun bir gıda güvenliği açısından Ziraat Mühendislerimize yeterli imkan tanınır ve rahatlarız, diye düşünüyorum.
HÜSEYİN GÜLER