Körfez Balıkçıları bu gece yarısı Denizdeler!
İskenderun körfezindeki balıkçılar yasağın sona ermesi üzerine bu gece yarısından itibaren Denize ineceklerini belirttiler.
İskenderun Körfezindeki Trol ve Gırgır yasakları 14 Nisan gece saat: 12.00.de başlamıştı, yasak 15 Eylül saat: 12.00. de yasak bitiyor. Gırgır ve troller gece yarısından sonra “ bire bismillah” diyecekler.
İskenderun Körfezindeki balıkçılar hazırlıklarını bitirdiler. Bir günlük sürede ise hem dinleniyorlar, hem de eksikleri neyse onları tamamlamaya çalışıyorlar.
15 Nisan gece yarısından sonra yasakların kalkması ile birlikte balıkçılar heyecan içindiler. 6 Aydır denizden uzak olmanın hem tembelliğini, hem de heyecanını yaşıyorlar.
Balıkçılar altı aylık sürenin çok uzun olduğunu bunun üç aya düşürülmesini istiyorlar. Balıkçıların ikinci sorunu ise elaman sıkıntısı çektikleri, diğer önemli sıkıntıları ise İskenderun limanında demir atan gemilerin çapalarından ötürü avlanma alanlarının daralması olarak söylediler.
Altı aylık sürede ailelerini geçindirmekte zorlandıklarının altını çizen Balıkçılar, Yine yasağın 14 Nisan’da başlaması ve yasağın 15 Eylül gününden sonra başlamasını eleştirerek, “Bizim için bir gün önemlidir” vurgusunu yaptılar. Balıkçılar bakanlık konusunda sıkıntılı olduklarını belirtirken, Tarım ve Orman Bakanlığının kendilerine hizmet vermediğini ve Denizcilik Bakanlığı veya Balıkçılık Bakanlığının kurulmasını önerdiler.
DOĞU AKDENİZ BALIKÇILI IŞIKLA YAPILMALIDIR
Bu arada görüşlerine başvurduğumuz balıkçılar görüşlerini şöyle ifade ettiler:
Gökhan Şekerlisoy (Kaptan) “Biz Doğu Akdeniz balıkçıları olarak 14 Nisan gece yarısında yasaklar başlıyor ve 15 Eylül gece yarısından sonra yasaklar kalkmaktadır. Biz bu yeni sezona umutla giriyoruz. Bu sene açılışımız Samandağ ilçemiz Körfezinde yapılacaktır. Bölgemizdeki sorunlardan bir tanesi artık balıkçı barınağına sığmıyoruz. İskelemizin yapılmasını istiyoruz. Yine bölgemizin en önemli sorunlarından diğeri, 13 kulağı yasağı bulunmaktadır. Burası körfez olduğu için bunun 8 veya 10 kulaca çekilmesini istiyoruz. Doğu Akdeniz ışıkla avcılığa kapalıdır, biz Mersin ve bölgenin ışıkla avcılığa açılmasını istiyoruz. Sanayileşme sorununda engeller bulunuyor. Bu sanayileşmeden bütün küçük ve trol balıkçıları etkilenmektedir. Yine limanda gemiler var, çapa atıyorlar, bu alanlar da yasaktır ve balıkçıların gidecek yerleri kalmamaktadır. Birçok balıkçılar bu yüzden ve Eğe Bölgesinde 1 Eylül’de başlamasından ötür Eğe bölgesine gitmektedir. İlgili Bakan ve yetkililerden bu sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. “
KAFES BALIKÇILIĞI YERİNE DENİZ BALIKÇILIĞINA DESTEK VERİLMELİDİR
Kadir Akkan (Kaptan) “Herkes gibi bizim balıkçıların da ciddi sorunları bulunmaktadır. Örneklemek gerekirse ÖTE’siz mazot dışarı ile farkı 1 liranın altına düştü. 5 Aylık yasak döneminden ötürü işçi bulamıyoruz. 5 Aylık dönemde bizim kazancımız yoktur, hadi diyelim tekne bakımı için bir-iki ay veriyoruz ama sonra ödeyemiyoruz. Düşünün 5 ay bir fabrikanın kapanması ne demektir? Yasaklar çok uzun süredir. Karadeniz 1 Nisan’dan sonra balık olmuyor, bizim Akdeniz’de oluyor ama bizi de yasak kapsamına alıyorlar. Yani bölgecilik balık yoktur. Eğe, Karadeniz, Marmara ve bizim bölgemiz bu denizlerin iklim yapıları ve deniz yapıları bir değildir. Tarım ve Orman Bakanlığı bizimle uğraşmıyor, biz yıllardır dile getirdik ve Balıkçı Bakanlığı olmalıdır. Su ürünleri bakıyor, onlarda bizden uzaklaştı ve kültür balıkçığına yani kafes balıkçılığına döndüler. Deniz balıkçılığı ile suni yemle beslenen kafes içinde beslenen balık aynı olur mu? Dünya da en organik kalan balık deniz balığıdır.
Balıkların fiyat olarak halka yansımasını değerlendirelim. Bizler de aynı çiftçiler gibi aracılar almakta, birinci el, ikinci el alıyor, üçüncü el derken her el değişiminde 10 lira konulsa biz 30-40 liradan sattığımız balığa bir o kadar fiyat eklenmektedir. Çuprayı bin 30 liraya veriyor, dışarıdan ise 60 lira gibi bir fiyata almaktadır. Bu sorunlar çözülür mü? Bilemiyorum. Gelecek nesile balıkçılık nasıl yansır, ben kendi karnımı doyuramıyorum, gelecek nesile nasıl yansıyacaktır? Yani balıkçılık için bir şey yapıldığına inanmıyorum.”
DENİZDE SURİYELİ ÇALIŞMA YASAĞI KALDIRILMALIDIR. BİZİM İŞÇİYE İHTİYACIMIZ VAR
Salim Kangal (Balıkçı) “Balıkçılığı seviyoruz ama işçi, tayfa sıkıntısı yaşamaktayız. Burada çalışanlar gündelik çalışıyorlar. Bizim Cumhurbaşkanından bizlere Suriyeli balıkçılar var, onlara bizimle çalışmasına izin vermelerini istiyoruz. Bizim bu koca tekne yarın yasak bitiyor ve denize açılacak, bunların çoğu bağlanacaktır. Kendi evimize ekmek ve para götüremeyeceğiz. Çünkü tayfa bulunmadığından tekneler bağlanacaktır. Bizim gençler bu işte çalışmıyorlar, okumak istiyorlar bizim de bu mesleği sürdürmek ve işimizin sürmesi için eleman lazım,bunun içinde Suriyelilere denizde çalışmasına izin verilmesi gerekiyor. “
HÜSEYİN GÜLER