Hatay’ın Antakya Samandağ arası çalışan 401 Halk otobüsü şoförleri: Buradan Sesleniyoruz, Sesimizi duyun artık!
Hatay’ın Antakya Samandağ arası çalışan 401 halk otobüsü şoförlerinin biriken sorunlarını dinlemek istedik ama bir dokunduk, bin ah işittik.
Otobüs sürücüleri biriken sorunları karşısında yetkililere mesaj göndermeyi ihmal etmezken, “Buradan Sesleniyoruz, Sesimizi duyun artık” serzenişinde bulundular.
Yıl 2022 Samandağ’ın bitmeyen sorunlar katmerleşerek büyürken Hatay’ın Antakya Samandağ arası çalışan 401 halk otobüsü şoförlerinin biriken sorunlarını dinledik.
Otobüs sürücüleri, öncelikle yetkililerin bu duruma kayıtsız kaldıklarına vurgu yaparak çektikleri sıkıntıları şöyle dile getirdiler:
“Expo 2021 Hatay Medeniyetler Bahçesi, farklı kültürlerin kaynaşmasına amaç edinmiş bir Büyükşehir belediyesi. Siz önce kendi halkınızın sesine kulak verin, dertlerini dinleyin. Yıl olmuş 2022 ve bizler hala yol, su elektrik derdindeyiz. Hatay Büyükşehir ve Samandağ Belediyesi artık bu sorunları çözsün. Yeter artık, Expo’yu Hatay iline getireceğinize önce insanların sorunlarını çözüme kavuşturulmalısınız. Bizler Kooperatif başkanları; Sabahattin Özdemir (Hacıoğlu), Mahmut Gümüş, İbrahim Zeytun ve otobüs şoförleri olarak bu durumdan hiç hoşnut değiliz. Sesimizi duyun artık. Bizleri dinleyin, tek taraflı mutluluk olmaz. Yetkililerden şunları talep ediyoruz.
Yollarımız berbat, araçların alt tarafı alçak olduğundan her çukura girdiğinde çarpıp parçalanıyor, tamamı dökülüyor. Tekerleklerimiz sürekli patlıyor, 3 yıl içerisinde araçlarımız döküldü. Aylık 19 bin TL gelir. 21 bin TL gider. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden evimizi, bağımızı, bahçemizi ipotek yaptırdığımız krediyi bile ödeyemiyoruz.
Ücretsiz yolculuk yapan, 65 yaş üstü yolcular, kocasından boşanan kadınlar vs. vs. ücretsiz yolculuk yapıyor. Bunlar karşılığında Büyükşehir Belediyesi bizlere her ay 1000 TL ödüyor ama bizim zararımız 3000 TL’den fazla. Bu yolculara Hatay Büyükşehir kota tanımlasın veya bize ödediği 1000 TL’yi ücretsiz yolculuk yapan, 65 yaş üstü yolcular, kocasından boşanan kadınlar ve daha sayamadığımız yolculara versin. Yaşlılara, yaşlılık kartı; engellilere, engelli kartı; bakıma muhtaç olanlara, bakıma muhtaç kartı verilsin ve Büyükşehir ödemeleri onların hesap kartlarına yapsın. Biz böyle zarar ediyoruz, geçinemiyoruz, biz hakkımız olanı alalım.
Bizler ne kazanıyoruz ki? Otobüs park alanları için her ay bizden 1100 TL alınıyor. Bu alımların bir an önce son bulmalarını istiyoruz. Asis cihazı 6 bin dolara mal oldu, artı her ay 1100 TL park ücreti, bize 1000 TL kalıyor mu? Şoförler, asgari ücretin altında bir ücret alıyor. Araçlarımızın parçaları çok pahalı, motor kayışı ve kayış gergisi toplamda 4000 TL ve bunun üzerine ücretsiz yolcular. Yetkililer olarak bu durumları görmezden gelemezsiniz. Hakkımızı alamıyoruz! Ücretsiz yolcu sıkıntısı büyük bir sorun. Mazot almış başını, durmaksızın her gün zam yiyor. Geçindirmeye çalıştığımız ailelerimiz var, okuttuğumuz çocuklarımız var, ihtiyaçlarımız var. Yani biz hırsızlık mı yapalım, başka yollara mı sapalım? Sadece hakkımızı olanı istiyoruz.
Büyük problemlerden bir tanesi de durak problemi, durakların azlığı. Yolcuların inip bineceği durak sayısı çok az, bu nedenle yolculardan azar işitiyoruz, sanki problem bizmişiz gibi. Sağlı sollu parklar, maskesiz yolcular, ücretsiz yolcular dertlerimiz büyük. Defalarca bu konuları dile getirdik fakat dinleyen olmadı. Buradan sesleniyoruz, Sesimizi duyun artık! Böyle bir durum olamaz, biz çok büyük sıkıntılar içerisindeyiz.”
Haber: Erdal YILMAZÇELİK