Başkan Lütfü Savaş: Asi Nehri’ndeki kirlilik kapanlarla temizlenecek!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konuğu oldu.
Katıldığı radyo programında soruları cevaplayan Başkan Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesinin Asi Nehri’ndeki kirlilik ile mücadele etmek için geliştirdiği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Japonya hükümetinin desteklediği projeyi anlattı.
BAŞKAN SAVAŞ: HABİTATA ZARAR VEREN TÜM UNSURLAR TEMİZLENECEK
Başkan Lütfü Savaş, Asi Nehri’nin Suriye’den Hatay’a doğru geldiği yerlere kapanlar konulacağını ve bu şekilde su sümbülleri başta olmak üzere, makro kirlilik yaratan ve su içi habitata zarar veren tüm unsurların temizleneceğine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
“Bunların yanı sıra bu proje içinde daha kalıcı olacak bir çalışmamız var: Anaokullarından başlamak üzere tüm okullarda, çevre konusunda çocuklara ve ailelere eğitimler vermek. 5-6 yaşlarındaki çocuklarımıza aileleri ile birlikte eğitim vereceğiz. Çünkü Asi Nehri, Lübnan’dan başlamak üzere, özellikle Suriye’deki zeytinyağı mevsiminde kimyasallarla çok kirleniyor. Hem bunun önüne geçmek hem de habitatın daha sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlamak adına güzel bir proje hayata geçireceğiz.”
KİRLİLİĞİ DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Toplanacak su sümbüllerinin yakıt ve gübreye dönüştürülmesi konusunda da çalışılacağını söyleyen Başkan Savaş, “İnşallah o projemize de destek bulduğumuzda, çevreyle ilgili hassasiyetimiz maksimum seviyeye çıkacak ve çevreyi kirleten birçok unsuru dönüştüreceğiz. Karbon ayak izlerinin minimize edilmesi için Hatay’da 2019 yılında Master Plan hazırlandı ve bu plana göre 2030 yılına kadar kirliliği yüzde 23 düşürebilmeyi hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.
EĞİTİMLER KALICI OLACAK
Başkan Lütfü Savaş, projenin 1 yıl süreceğini ve nehirdeki kapanların sürekli kalacağını vurgularken, esas olanın eğitimler olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle noktaladı:
“Şu anda Dünyanın en çok ilgilendiği şey karbon ayak izini ve iklim değişikliğinin hızını azaltmak. Sonra geriye doğru çevirmektir. Mevsimlerin değişikliği ve kuraklık, tarımda çok fazla ürün kayıplarına sebep oluyor. Özellikle çevre bilincini oluşturup bundan sonra da dünyayı miras bırakacağımız çocuklara layık olmasını sağlamak en büyük hedefimizin olması lazım.”