Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İncelemelerde Bulunmak Üzere Hatay’a Geldi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan sonra Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’da, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere 29 Aralık Cuma günü Hatay’a geldi.
Bakan İbrahim Yumaklı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İl Protokolü tarafından karşılandı.
Hemen akabinde Bakanlığın iyileşme sürecinde Hatay başta olmak üzere deprem bölgelerine yapılan destek programları dahilinde; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Milletvekilleri, İl Protokolü ve vatandaşların da katılımıyla depremde hayvanları telef olan yetiştiricilere, büyükbaş hayvan teslimi töreni gerçekleştirildi.
Törende açıklama yapan Bakan İbrahim Yumaklı, “Bugün büyükbaş hayvan tesliminin bir kısmını gerçekleştirdik. Bir iki gün içerisinde de yine teslimatımız olacaktır” diyerek Tarıma ve Hayvancılığa dair üretimin sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu ve bu bakımdan Bakanlık olarak Devletin tüm imkanlarının kullanılarak üreticilere sağlanan desteklerin artarak ve çeşitlenerek devam edeceğini dile getirdi.
Törenin ardından Bakan İbrahim Yumaklı ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı, yapımını DSİ’nin gerçekleştirdiği Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde 58.516 hektar alanın tarımsal sulama suyu ihtiyacının karşılanacağı ve Amik Ovası’nda 200.000 dekar alanın taşkından korunmasını sağlayacak olan Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1. Kısım yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Geçici Valilik Binasında ziyaret ederek Bakanlık uhdesinde Hatay genelinde hayata sokulması planlanan projeler ve destek programlarıyla, bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda gelinen son durumun ele alındığı toplantıya da başkanlık etti. Toplantıya; Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Milletvekilleri, Vali Yardımcısı, Antakya Belediye Başkanı İzzetin Yılmaz ve ilgili kurum müdürleri de katıldı.
Akabinde, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Başkanlığında İl Afet Koordinasyon Merkezinde Hatay Sektör Paydaşları Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya Hatay Valisi Mustafa Masatlı ile Milletvekilleri, Vali Yardımcısı ilgili Kurum Müdürleri ile birlikte Ziraat Odaları ve Kooperatif Başkanları da katıldı. Bakan İbrahim Yumaklı, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır, yaralı vatandaşlara da acil şifalar dileyerek sözlerine başladı.
Deprem sonrasında, Devletin bütün kurumları gibi, Bakanlık olarak, yaraların sarılması için hemen harekete geçildiğini vurgulayan Bakan İbrahim Yumaklı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İçme ve kullanma suyu için su kuyularını açtık. Üreticimizin elindeki ürünlerin bir sınır olmadan alımını gerçekleştirdik. Ayni olarak ödeyeceğimiz destekleri, nakit olarak çiftçimize ödedik. Barınakları yıkılan hayvanlar için çadır temin ettik. Çiftlik hayvanları için yem tedarik ettik ve devamında yem desteği sağladık. Arıcılarımız için şeker dağıtımı gerçekleştirdik. Süt üreticilerimizin sütlerini toplayarak üretime kazandırdık. Yetiştiricimizin elindeki besilik materyalleri farklı fiyat politikasıyla aldık.”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoan’ın depremde kaybı olan hayvanların yerine hayvan verme sözünün yerine getirildiğini ve bu Hatay genelinde telef olan 7 bin 705 küçükbaş, 13 bin 777 adet kanatlı hayvanın ve 8 bin 387 adet arılı kovan’ın tamamının yetiştiricilere dağıtıldığını; bunun yanında 1.973 büyükbaş hayvanın 1.211 adetinin hak sahiplerine teslim edildiğini belirterek pazar gününe kadar da geri kalan 462 büyükbaşın dağıtımının yapılarak, bütün telef olan hayvanları hak sahiplerine teslim edileceğini sözlerine ekledi.
Bakanlık olarak, Tarım ve Orman sektöründe, Türkiye’de kronikleşen bazı sorunların çözümü noktasında da önemli gayretin sarf edildiğini ifade eden Bakan İbrahim Yumaklı, son birkaç ayda; tarımsal üretim planlaması, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması, miras ve mülkiyet sorunu nedeniyle destek alamayan üreticilerin bu kapsama alınması gibi düzenlemelerin gerçekleştirildiğinin altını çizdi.
“Yeni düzenlemeyle Gelir Koruma Sigortası artık ülke genelindeki tüm üreticilerimizi kapsayacak. Avrupa’da ilk kez ülkemizde uygulanacak sistem sayesinde, üreticilerimizin gelirini koruma altına alacağız. Ekmeklik ve makarnalık buğday üreticilerimizin geliri hasattan sonra sigorta edilen gelirin altına düşmesi durumunda aradaki fark TARSİM tarafından üreticimize ödenecek. Böylece üreticilerimizi gerek verim düşüklüğü gerekse fiyat dalgalanmalarına karşı güvence altına alacağız.” diyen Bakan İbrahim Yumaklı, Tarıma yatırım yapan ve yapacak olanlara da Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ve kırsal ekonomik altyapı yatırımlarında hibeye esas proje tutarı üst limitlerinin çeşitli kategorilerde 2 ile 3 kat arasında artırıldığı müjdesini verdi.
“Önümüzdeki dönemde, depremin yaralarını sararken; yeni düzenlemelerle Hatay’ın tarımsal üretim desenini yeniden ele alacağız” diyen Bakan İbrahim Yumaklı, “Yaklaşık, 1.4 milyar lira tutarındaki 6 su ve sulama projesi, Hatay’a hızlı bir şekilde kazandırmak için de çalışmalarımızı büyük gayretle sürdüreceğiz. İnşallah bundan sonraki süreçte de önemli çalışmalara ve projelere imza atarak sektörün yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı da başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlara Hatay’ın ihya ve inşası adına yürütülen tüm faaliyet ve çabalar için teşekkür etti.
Sektör paydaşlarınca sahadaki ihtiyaçların neler olduğu dile getirilerek toplantı sona erdi.