Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 37,88 / Satış: 38,03
€ EURO → Alış: 43,01 / Satış: 43,18

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Odalarından Basın açıklaması: Yasalar öldürmez, Yaşatır, Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız!

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Odalarından Basın açıklaması: Yasalar öldürmez, Yaşatır, Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız!
  • 24.05.2024
  • Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi ve Veteriner Odalarından Basın açıklaması: Yasalar öldürmez, Yaşatır, Meslek yeminimize bağlı kalacağız, yaşatacağız! için yorumlar kapalı
  • 141 kez okundu

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi  ile  Veteriner Odaları, Meslek yeminlerine bağlı kalarak can dostlarımızı yaşatacaklarına dikkat çekerek, “Yasalar öldürmez, Yaşatır” vurgusunu yaptılar.

Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Hükümetin sokak hayvanlarının uyutulması yönündeki çalışmasına yönelik  Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan imzasıyla yayınlanan Basın açıklamasını yayınladı.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan imzasıyla yayınlanan Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ne geleceğini basından öğrenmiş bulunuyoruz. 

Değişiklik taslağı hazırlanırken Türk Veteriner Hekimleri Birliği veya herhangi bir meslek odamızın görüşü alınmamıştır. Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre; bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız.

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu öncesinde, sahipsiz hayvanlar maalesef insani olmayan yöntemlerle yok edilmekteydi. Ancak gelişen toplumsal bilinç ve itirazlar sonrası 5199 sayılı kanun çıkarılmış ve her türlü itlaf yasaklanmıştı. 5199’a göre yerel yönetimler geçici bakımevi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayarak yaşadığı bölgeye geri bırakacaktı. Yani yerel yönetimler sahipsiz hayvanların sağlıklı yaşamaları ve refahlarını sağlamakla görevlendirildi. Ancak kanuna rağmen yerel yönetimler birkaçı dışında maalesef kanunda geçen yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Seçimden seçime sahipsiz hayvanları hatırlayan yerel yönetimler sahipsiz hayvanlar için kaynak ayırmak yerine tüm yükü kurumlarda çalışan veteriner hekimlerin üzerine bırakmışlardır.

 Sahipsiz hayvan popülasyonunun artmasının en büyük nedenlerinden biri yerel yönetimlere Hayvanları Koruma Kanununun herhangi bir cezai yaptırım getirmemesi olmuştur. Kanunun 2021 yılındaki revizyonu da cezasızlığı devam ettirmiş, “Geçici Madde 4 – (Ek:9/7/2021-7332/16 md.) Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yetmiş beş bini aşan belediyeler 31/12/2022, diğer belediyeler ise 31/12/2024 tarihine kadar ek 1 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlüdür.” hükmüne rağmen yerel yönetimlerce gereken adım atılmamıştır.

Özet olarak; kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmamıştır.

 Gelinen noktada ise sahipsiz hayvanların popülasyonu artmış, her biri mahalle sakini olan sahipsiz hayvanlarımızın hayvan refahına uygun olmayan barınak adı altındaki yerlere toplatılması, kısırlaştırmanın maliyetli olacağı gerekçe gösterilerek hayvanların dişi-erkek olarak ayrılması, barınaklara toplanan hayvanların sahiplendirilmeye çalışılması, 30 gün sonra sahiplenilmeyenlerin ise ötanazi yapılarak öldürülmesi gündeme getirilmektedir. Bu düşüncenin 2004 yılı öncesi sokaklarda yapılan itlaflardan hiçbir farkı yoktur. Sahipsiz hayvanlar ile ilgili en çok gündeme getirilenlerden ve itlafa zemin hazırlamak için kullanılan argümanlardan biri de kuduz ve diğer hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıklardır. Oysa Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bilinenin aksine Kuduz kontrolü açısından, sahipsiz köpeklerin itlaf edilmelerine geniş ölçüde karşı çıkmaktadır.

Hipokrat’tan günümüze evrensel hekimliğin en önemli değerlerinden biri “önce zarar verme”, ilkesidir. “Yararlı olma” ilkesi ise hayvanların sağlık ve refahına verilecek zararın engellenmesi ve iyiliğin artırılması halidir. Ülkemiz veteriner hekimleri veteriner fakültelerinden insanlara, hayvanlara ve içinde yaşadığı doğaya duyarlı, toplumsal refah için çaba harcayan, meslek ahlakına sahip kişiler olarak yemin ederek mezun olurlar.

Tasarıda olduğu söylenen ötanazi işlemi, hayvanların tıbbi yöntemler yoluyla, hızlı, ağrısız ve acısız bir şekilde yaşamının sonlandırılması anlamına gelmektedir. Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir. Veteriner hekimler aldıkları eğitim ve ettikleri meslek yemini gereği tedavi ile ötanaziyi mümkün olduğu kadar geciktirmek, hayvan refahını sağlamak için çaba harcarlar.

Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Sağlıklı hayvanların ötanazisi ve itlafı veteriner hekimler açısından da etik, insani ve vicdani değildir, evrensel hekimlik değerleri ile de bağdaşmamaktadır. Veteriner hekimler olarak bizler bu yasa çıksa da ötanazi yapmayacağız. Önerilen bu yöntem sanıldığının aksine maliyet açısından da avantajlı değildir. Hayvana ötanazi yapılmadan önce uygulanacak prosedürler ile birlikte kısırlaştırmadan daha maliyetli ve zorludur, sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolüne yönelik aktif bir yöntem olarak da değerlendirilemez. Ayrıca iletişim çağında Türkiye Yüzyılında ülkemizin uluslararası kamuoyunda algısını olumsuz olarak etkileyecektir.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), evcilleştirilmiş bir tür olan köpeklerin topluma bağımlı olduğunu, sahipsiz oldukları durumlarda dahi sağlık ve refahlarını sağlamanın etik bir sorumluluk olduğunu hatırlatmaktadır.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) sahipsiz hayvan popülasyonun kontrolünde “yakala, kısırlaştır, aşılat ve yaşadığı bölgeye geri bırak” yaklaşımının sahipsiz hayvanların üremesinin kontrol edilmesine yönelik bir yaklaşım sağladığını ama bununla birlikte daha önce birçok kez meslek örgütü olarak vurguladığımız önlemlerin de birlikte alınması gerektiğini ifade etmektedir. 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve meslek odaları olarak çözüm önerilerimiz;

Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır.

Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüklerinde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır.

Geçici Bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır. Bu konuda standartlar oluşturulmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır.

İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır.

Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.

Sahipsiz kedi ve köpeklerin sokaktan sahiplenilmesi özendirilmeli, sahiplenilmesi halinde kimliklendirilmesi ile ilgili zorluklar ortadan kaldırılmalı, her yaştaki hayvan kimliklendirilebilmelidir.

Çevreye uyum gösteremeyen, yaşlı, zayıf, engelli vb. köpekler ve kediler sahiplendirilinceye kadar veya hayatları boyunca bakımevlerinde kalmalıdır

Hayvan sahiplenme şartları yeniden düzenlenmelidir.

Sokağa terkedilen hayvanlara ilişkin hayvan sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır

Önemli bir sokak hayvanı kaynağı olan kırsal yerleşim alanları ile tarım işletmelerindeki hayvanlar denetim altına alınmalıdır

Ayrıca, sahiplendirmenin özendirilmesi, devletin bu konuda destek vermesi, bireysel sahiplenmenin yanı sıra, ülkemizde bulunan çok sayıda şirketin ve kamu kurumlarının hayvanları sahiplenmesi sağlanmalıdır

Çözüm için başta meslek örgütleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllülerden yardım alınmalı, destekleri istismar eden kişi ve kurumlar denetlenmelidir.

Son sözümüz şudur ki, bu yasa tasarısı son halini almadan önce, uygarlığın ilk zamanlarından beri birlikte yaşadığımız kedi ve köpekler ile bütünleşik bir yaşamı en iyi bilen akademik meslek olarak görüşlerimizin alınması gerektiğini kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

BAŞKAN ÖNTÜRK, GREVDEKİ YOLBULAN İŞÇİLERİNE DESTEK VERDİ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, uzun zamandır grevde olan fabrika işçileriyle bir araya geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet...
BAŞKAN ÖNTÜRK’TEN VAKIF ÜNİVERSİTESİ  İLE  YENİ PROJELER VE MÜJDELER
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, EXPO’nun zararını karşılamak için Antakya ve İskenderun’daki EXPO alanlarında Vakıf Üniversitesi kurma girişimlerinin bulunduğunu...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN YARALI EŞEĞE YARDIM ELİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi , her türlü şiddete karşı sokak hayvanlarının yanında olmaya ve korumaya devam ediyor. Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi’nde...
SAMANDAĞ BELEDİYESİ, YOLLARIMIZI YENİLEMEYE, İLÇEMİZİ GÜZELLEŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ
Hatay’ın Samandağ Belediyesi, yollarının yenileme çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Samandağ Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, yapılan hizmetlerle ilgili olarak şu bilgiler aktarıldı:...
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİNDE MİLLİ ŞAİR MEHMET AKİF ERSOY’UN  FERASETİ KONUŞULDU
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un himayesinde düzenlenen “4 Şehir 4 Mekan 4 Akif” Sempozyum serisinin  Mustafa...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ , HATAY ÇOKSESLİ KOROSU, ÜNLÜ SANATÇILARLA BİR ARAYA GELDİ
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Çoksesli Korosu, ünlü sanatçılar tarafından düzenlenen eğitim ve söyleşiler ile ekibi geliştirmeye devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi...
<strong>11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında hastalığın tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü!</strong>
11 Nisan Dünya Parkinson Günü kapsamında hastalık hakkında bilgiler paylaşan DoktorTakvimi Nöroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Yahya Çelik, hastalığın kesin nedeninin...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, İSKENDERUN’UN ÇEHRESİNİ YENİLİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , kentin çehresini değiştirmek ve modern bir görünüm kazandırmak amacıyla yol ve refüjlerde bakım onarım çalışması gerçekleştiriyor....
REYHANLI SAĞLIKLI HAYAT MERKEZİNDE SAĞLIKLI HAYAT AKADEMİSİ İLK OTURUMU BAŞLADI
Hatay’ın Reyhanlı Sağlıklı Hayat Merkezinde Sağlıklı Hayat Akademisi (SAHA) İlk Oturumunun Başladığı bildirildi. Hatay İl  Sağlık Müdürlüğün verilen bilgiye göre,...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: HATAY’DA SAĞLIK’TA BİRÇOK SIKINTIYI YAŞIYORUZ!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da Sağlık açısından, Doktor eksikliği ve cihazlar açısından bir sıkıntının yaşandığını söyledi. Konuyu Türkiye...
İSKENDERUN BELEDİYESİNDEN ÇEVRE TEMİZLİĞİ NOKTASINDA SON UYARI!
İskenderun Belediyesi çevre temizliği noktasında kent genelinde inşaat atıklarını çevreye atanlar hakkında 5326 sayılı kabahatler kanunu madde 41/4-b uyarınca 152.895...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE  MECLİSİ NİSAN AYI TOPLANTISI’NI YAPTI
Hatay Büyükşehir Belediyesi , 2025 Yılı Nisan Ayı Olağan Toplantısı Payas Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Hatay Büyükşehir Belediye  Başkanı Mehmet...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE 1 YILLIK ÇALIŞMALAR MASAYA YATIRILDI
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde , Başkan Mehmet Öntürk’ün liderliğinde son 1 yılda yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere “Koordinasyon Toplantısı” düzenlendi. Hatay Büyükşehir...
HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN’DAN  GAZZE VE ORTADOĞU’DAKİ VAHŞETE TEPKİ:
ARTIK CAYDIRICI ADIMLAR ATMA ZAMINI! Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Gazze’de devam eden insanlık dışı saldırılara karşı...
EĞİTİM İŞ HATAY 1 NOLU ŞUBE YÖNETİM KURULU: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI: PROJE OKULU ATAMALARINDAKİ KRİTERE DAYALI OLMAYAN KEYFİ ATAMALARI İPTAL ETMELİ, KAYIRMACILIĞA SON VERMELİDİR!
Eğitim-İş Hatay 1 Nolu Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığının proje okulu atamalarındaki kritere dayalı olmayan keyfi atmaları iptal etmesini ve ayrımcılığa...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ