Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: / Satış:
€ EURO → Alış: / Satış:

Basın meslek örgütlerinden tepki: Aslında ikinci bir RTÜK oluşturuluyor!

Basın meslek örgütlerinden tepki: Aslında ikinci bir RTÜK oluşturuluyor!
  • 22.06.2022
  • Basın meslek örgütlerinden tepki: Aslında ikinci bir RTÜK oluşturuluyor! için yorumlar kapalı
  • 334 kez okundu

Basın meslek örgütleri, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifini İstanbul’da düzenledikleri basın toplantısıyla protesto etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı Turgay Olcayto, tek sesli toplum yaratmak isteyen iktidarın farklı düşüncelerden korktuğunu belirterek, bu teklife karşı ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Basın meslek örgütleri, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ‘sosyal medya yasa teklifi’yle ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  binasında basın toplantısı düzenledi.

“Basın meslek örgütleri sansür yasasına hayır diyor” sloganıyla düzenlen toplantıda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası  Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR) Başkanı Kenan Kocatürk konuşmacı olarak yer aldı.

TURGAY OLCAYTO: İNSANLARIN AYKIRI DÜŞÜNCELERİNDEN KORKUYORLAR

TGC Genel Başkanı Olcayto, basın özgürlüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu:

“İktidarın çok sesli bir toplum yaratmak istemediği açık. Tam tersine tek sesli, tek düşünceyi içeren bir topluma dönüştürmek konusunda çalışmaları var. Sosyal Medya Yasa Tasarısı da bunlardan bir tanesi. Türkiye’de sansür-oto sansür yetmezmiş gibi tehditler, iktidarın baskıları yetmezmiş gibi bir de sosyal medyadaki insanlara kapıları kapamak istiyorlar. Neden korkuyorlar korkmasalar böyle bir şey yapmazlar diye düşünüyorum. İnsanların aykırı düşüncelerinden korkuyorlar İnsanların tasarladıkları düşüncelerinin nelere yol açacağından korkuyorlar. Belki yeni düşünceler çok daha güzel ufuklara yol açabilir, demokrasiye yol açabilir, demokrasinin yeşermesine yol açabilir.

Yıllardır bir demokrasi lafı gidiyor ama demokrasi yolunda bir arpa boyu bile yol alamadık. Hep darbelerle, iktidarın baskılarıyla, askerlerin baskılarıyla insanların düşünceleri örselenmiş, edilgen kılınmış bir toplum. Bu yasa tasarıyla toplum daha da edilgen hale getirilmek isteniyor. Tasarı Meclis’te yasalaştığında cezaevlerine yeni müşteriler eklenecek. Türkiye’de okullar yerine, cezaevi inşaatları hızla sürüyor. Ne kadar çok insan doldurursak oraya o kadar iktidarda kalacağız zanneden bir yönetim var. Haklı bir mücadelemiz var. Elimizden geldiğince mücadelemizi sürdüreceğiz. Gazeteciliğin, haberin serbest dolaşmadığı, gazeteciliğin rahatça yapılamadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez.”

GÖKHAN DURMUŞ: BU TEKLİF, GAZETECİLERE SORULMADAN HAZIRLANDI

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’de medya sektörünün 3 haftadır bu kanun teklifini konuştuğunu belirterek şunları söyledi:

“3 haftadır bu kanun tasarısının çıkmaması için meslek örgütleri mücadele ediyor. Neden çıkmasını istemiyoruz? Bu kanun teklifi, gazetecilere, basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlandı. Bürokratlar, hukukçular tarafından hazırlandı. Dolayısıyla bu kanun tasarısının içerisinde gazeteciler yok, gazetecilerin menfaatleri yok, gazetecilerin haber yapmasını kolaylaştıracak bir düzenleme yok. Tam tersi. Türkiye’nin tarihinin belki de en büyük sansür yasası. Neden Türkiye tarihinin en büyük sansür yasası diyoruz? Çünkü sadece gazetecilik faaliyetini değil, aynı zamanda toplumun haberleşme kanallarına dönüşen sosyal medya ağlarını da kontrol altına alan, onları da susturmaya çalışan bir kanun düzenlemesi. Bu kanun teklifi iki haftadır Meclis’in Dijital Mecralar ve Adalet Komisyonu’nda görüşüldü. Buralara meslek örgütleri olarak katıldık ve itirazlarımızı ilettik. Bütün grup başkanvekilleriyle görüştük, itirazlarımızı ilettik. Her bir görüşmenin arkasından bir şeylerin düzeleceğine dair sinyaller aldık ama yarın Meclis gündemine, aynı şekilde, hazırladıkları şekliyle geri geliyor.”

DAHA KANUN ÇIKMADAN DİYARBAKIR’DA 16 MESLEKTAŞIMIZ TUTUKLANDI

Ne olacak bu kanun çıkınca? Daha kanun çıkmadan Diyarbakır’da 16 tane meslektaşımız tutuklandı. 20 tanesi gözaltına alındı ve 16 tanesi tutuklanıp cezaevine konuldu. Suç olarak gösterdikleri, suç delili olarak gösterdikleri şeyler, kameralar, fotoğraf makineleri ve haber içerikleri. 2 gün önce bir internet haber sitesi, haber kaynağını açıklamadığı için bütün bilgisayarlarına el konuldu. Haber kaynağını açıklamaya zorlandı. Bu yasanın içerisinde ‘dezenformasyonla mücadele edeceğiz’ derken aslında haberi ortadan kaldırmaya çalışan bir düzenleme var. ‘Dezenformasyonla, yalan haberle mücadele edeceğiz’ derken Savcılara, Hakimlere neyin yalan neyin doğru olduğunun kararını verme yetkisi var.

ASLINDA İKİNCİ BİR RTÜK OLUŞTURULUYOR

‘İnternet medyasına Basın Kartı vereceğiz, resmi ilan vereceğiz’ derken onları Basın İlan Kurumu gibi özerkliğini kaybetmiş, tamamen iktidarın bir bürosu gibi çalışan bir kuruma devretme, onların kartını iptal edip ilanını iptal etme hakkını verme gibi bir düzenleme var. Aslında ikinci bir RTÜK oluşturuluyor Basın İlan Kurumu düzenlemesiyle, yetkilerin buraya devredilmesiyle birlikte. Biz basın meslek örgütleri olarak şunu diyoruz: Evet, biz yalan haberi savunmuyoruz. Dezenformasyona karşı mücadele edilmeli ama bunu belirleyecek olan, bu konudaki bir düzenlemeyi yapacak olan bürokratlar değil, siyasetçiler değil, basın meslek örgütleridir. O yüzden bu tasarıyı geri çekin, diyoruz. Meclis önünde aynı şeyi ifade edeceğiz. Bu tasarının içerisinde Gazeteciler yok. Bu tasarının içerisinde haber yok. Bu tasarının içerisinde sadece sansür var. O yüzden biz bu tasarıyı kabul etmiyoruz ve geri çekilmesini istiyoruz.

MUSTAFA EŞMEN: ÖZGÜR MEDYAYA YÖNELİK İKTİDAR SOPASI OLARAK KULLANILACAK BU YASA

Basın Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Eşmen de teklifin yasalaşmasına temelden ve şiddetle karşı olduklarını dile getirerek şu açıklamayı yaptı:

“Bütün meslek örgütleri tam bir dayanışma içinde bunun karşısına çıktık. Bu teklif, meslek örgütlerinin görüşü alınmadan hazırlanıyor. İş olsun diye daha sonradan, komisyonlardan iki üç gün önce davet ediliyoruz. Bütün Basın Meslek örgütleri raporlar sunuyor, önerilerini sunuyorlar ama hiçbirisi kabul edilmiyor. Bu teklif Genel Kurul’a inecek. Bu iktidarın kafasındaki sansür yasasını aynı şekilde geçirmek yatıyor. Seçim ortamına geçilirken bu gelişmenin olması daha bir anlam taşıyor ve bu hukuki olmuyor. Hukuki bir metin değil bu. Kafa karıştırıcı, muğlak ifadeler var. Özgür ve bağımsız medyaya yönelik iktidar sopası olarak kullanılacak bu yasa. Yani zaten siyasallaşan bir yargının elinde, cübbe giyen parti militanlarının işte yargıda kilit noktaları aldığı bir ortamda bu yasa, bir iktidar sopası olarak, muhalif medyaya sopa olarak kullanılacak.

MESLEKTAŞLARIMIZ GECE EVLERİ BASILARAK GÖZALTINA ALINIYOR

Hâlen zaten ispatlı, belgeli haberler yayınlayan meslektaşlarımız, gece evleri basılarak gözaltına alınıyorlar, tutuklanıyorlar, haklarında davaları açılıyor. Gazeteciler ömürlerini adliye koridorlarında geçiriyor. Şu anda bile böyle. Bu yasa çıktıktan sonra durum daha da vahim olacak. Yalan haber ve dezenformasyonla mücadele elbette edilmelidir ama bu halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gasp etmeden yapılmalı. Anayasal teminat altında olan basın özgürlüğü zedelenmeden yapılmalı. Bunun için de basın meslek örgütlerinin ve hukuki otoritelerin görüşü alınarak hazırlanmalı ama hiçbirisi yapılmadan sırf iktidar partisi milletvekilleri ve ortağı parti milletvekili tarafından hazırlanmış, aynı şekilde geçirilecek.

Biz de Basın Konseyi olarak bu ifade ve basın özgürlüğünü her koşulda savunmak, bunun yanında medyada asıl meslek ilkelerinin yerleşmesini sağlamak, yani böyle bir amaçla kurulan bir kuruluşuz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de aynı şekilde bu basın meslek ilkelerinin yerleşmesi için uzun süre faaliyet gösteriyor. Yalan haberle mücadele ancak böyle olur. Yani medyanın kendi dışarıdan değil, sopayla değil, kendi kendini denetlemesi ile olabiliyor. Biz de Basın Konseyi kimliğinin ötesinde yarım asır da bu mesleğin içindeyiz. Yaşayarak geldik bugünlere.”

ADNAN ÖZYALÇINER: TOPLUMSAL MUHALEFET SUSTURULMAK İSTENİYOR

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, teklifin temel insan hak ve özgürlüklerine düpedüz el konulması anlamına geldiğini söyleyerek şöyle konuştu:

“İnsanlar arasındaki serbestçe iletişim kurma ve konuşma özgürlüklerini de düşüncelerini söyleme ve ifade etme özgürlükleri yasaklıyor. Sansür ve oto sansür yoluyla haksızlıklar, yolsuzluklar, adaletsizlikler konuşulmasın diye toplumsal muhalefet susturulmak isteniyor. Tabii dezenformasyona, yalan habere hepimiz elbette karşıyız ama hangi haber yalan? Kışkırtıcı ya da doğru haber olacağına kim karar verecek haberin böyle olacağına? Yazdığınız ve söylediğiniz her doğrunun sonucunda hapishaneler sizi bekliyor olacak. Getirilmek istenen bu yasanın özeti bence bu. Daha çok baskı, daha çok hapis.”

ÖZGE YURTTAŞ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ALANI GİDEREK DARALTILDI

DİSK Basın İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş, konuşmasında şunları belirtti:

“Bu yasa teklifinin Meclis’e geldiği dönemle önceki komisyonun ardından Genel Kurul’a indirilmeye hazırlandığı dönemde Diyarbakır’daki meslektaşlarımızın tutuklanması ve bununla eş zamanlı olarak AKP’yi desteklemeyen, şu andaki iktidarı desteklemeyen, muhalif birtakım televizyon kanallarına, iktidar olanakları yoluyla verilen cezaların gösterdiği bir şey var. Görünen o ki Türkiye, bir sonraki genel seçime kadar medya olmak üzere basın ve ifade özgürlüğünün alanı giderek daraltıldı, gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle hedef haline geldi. Özgürlüğünün giderek daraltıldığı, gazetecilik mesleğinin icra edilemez hâle getirilmeye çalışıldığı bir dalga karşısında da birlikte, kimseyi geride bırakmadan, mücadele etmenin daha da önemli hâle geldiğini söylemek mümkün. Birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.”

HALİL İBRAHİM ÖZCAN: DAHA FAZLA SANSÜR GELECEK

PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan konuşmasında şunları dile getirdi:

“Yasa çıktıktan sonra nelerin olabileceğini ben tekrarlamayacağım ama görülüyor ki bu, daha fazla baskı, daha fazla sansür, sansürün daha fütursuz hâle geleceğini göstermektedir bize. Zaten duyarlı vatandaşlar (!) CİMER’e sürekli şikâyet ediyor. Türkiye’de arkadaşlarımızın da içinde olduğu sosyal medya paylaşımlarından dolayı tutuklanmalar, işten atılmalar, cezalandırmalar gündeme gelmektedir.”

KENAN KOCATÜRK: BASIN MENSUPLARININ YANINDAYIZ

TÜRKYAYBİR Başkanı Kenan Kocatürk de düşüncelerini şöyle aktardı:

 “Biz de basın mensuplarının yanındayız. Yayıncılar olarak da bundan çok etkileneceğimizi düşünüyoruz. Bununla da ilgili de dün nasıl mücadele ettiyse bu sektör, büyük abilerimizin bize miras olarak bıraktıkları düşünce, ifade özgürlüğü, savunma, yargı okuma listesini yeni kanunlarla da geri savunulacağının altını çizmek istiyorum.”

SAMANDAĞ EĞİTİM-SEN: TOPLU SÖZLEŞME HAKKIMIZ GREV SİLAHIMIZ!
Samandağ Eğitim Sen Şube Yönetimi; Türkiye Geneli alınan eylem kararı gereğince “Güvencesizliğe, İşsizliğe, Yoksulluğa Teslim Olmayacağız! Şiarıyla Abdullah Cömert alanında...
BAŞKAN İBRAHİM NACİ YAPAR’IN KATILIMIYLA CUMA NAMAZI ÇIKIŞI AŞURE DAĞITILACAK
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın katılımıyla, Aşure gününde Antakya Belediyesi Aşure dağıtacak. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Aşure günü münasebetiyle...
HATAY MİLLETVEKİLİ NECMETTİN ÇALIŞKAN’DAN TEKNİK PERSONEL İÇİN “MESLEK KANUNU” TEKLİFİ!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, kamuda görev yapan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının uzun süredir beklediği özlük...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DEZAVANTAJLI AİLELERİ YERİNDE ZİYARET EDİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda il genelinde dezavantajlı aileleri ziyaret etmeye devam ediyor. HATAY Büyükşehir Belediyesi  Basın...
<strong>ANTAKYA ÇEVRE KORUMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU: DEPREMİN YIKTIĞI, YANGININ YAKTIĞI ANTAYA’DA ORMAN YANGINLARINI TESPİT EDECEK SİSTEMLER KURULMALI!</strong>
Antakya Çevre Koruma Derneği, Depremin Yıktığı Yangının Yaktığı Antakya’da Orman yangınlarını tespit edecek sistemler kurulmasını istedi. Antakya Çevre Koruma Derneği...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, PAYAS’TA MAVİ VE YEŞİLİ BULUŞTURUYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi , Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ekipleri, Payas’ta Plaj ve Mesire Alanı projesini başlattı. Hatay...
TÜM EMEKLİLERİN SENDİKASI İSİKENDERUN TEMSİLCİSİ MEDİNE YAYMAN:
İKTİDARIN EMEKLİLERLE AÇLIK OYUNU OYNAMASINA İZİN VERİLEMEZ ! Tüm Emeklilerin Sendikası İskenderun temsilcisi  Medina Yayman, iktidarın Emeklilerle açlık oyunu oynanmasına...
AK PARTİ HATAY MİLLETVEKİLİ ABDULKADİR ÖZEL: TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK OTOBAN TÜNELİ BELEN TÜNELİ OLACAK!
AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel, Türkiye’nin en büyük otoban tüneli projelerinden biri olan İskenderun – Antakya Otoyol şantiyesini ziyaret...
SARILMAYAN DEPREM YARASINI, YANGIN KANATTI
Hatay bir sabah depremle uyandı, insanlar canlarını, evlerini, mallarını yitirdiler. Tam yaralar sarılacak derken büyük bir yangınla yüz, yüze geldiler....
ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANI İBRAHİM NACİ  YAPAR, YANGINDAN ETKİLENEN MAHALLELERİ ZİYARET ETTİ!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Antakya’nın ormanlık alanlarında çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle yayılan yangından etkilenen mahalleleri ziyaret etti....
AMANOS ETEKLERİNDEKİ KAYISI, ERİK ÜRETİCİLERİ “HÜKÜMET BİZİM;  SU, İLAÇ VE MÜHENDİS SORUNUMUZU ÇÖZSÜN”
Amanos eteklerindeki Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Kozaklı, Kurtbağ, Üçgüllük, Derekuyu, Ada, Karagöz gibi (saklı köyler) olarak bilenen mahallelerde, taşların, ormanların...
SOKAKTAKİ  VATANDAŞ DERTLİ: BU ŞARTLARDA BİZ GEÇİNEMİYORUZ, ONLAR BU ÜCRETE GEÇİNSİNLER!
Hatay’da sokaktaki vatandaşa nasıl geçindiklerini, ücretlerinin durumu, bu maaşla birikim sağlayabilmelerinin mümkün mü?  Sorular sorduk. Vatandaşa Nasıl geçindiklerine ilişkin şu...
TÜRK HARB-İŞ İŞÇİLERİ:  HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN MEYDANLARA İNİYORUZ
Hatay İskenderun’da eski Ağır Bakım Fabrikası diye bilinen 51. Fabrika Müdürlüğü önünde Tank bakım işçileri iş çıkışında yeniden bir eylem...
İŞÇİLER MEYDANLARI İNDİ: “MEHMET ŞİMŞEK ELİNİ CEBİMİZDEN ÇEK” DİYE HAYKIRDILAR
Türk-İş Sendikasının Türkiye genelinde hak arama mücadelesinde alanlara indi. Hatay’da eylemin adresi İskenderun ilçesi oldu. Türk-İş Sendikasına bağlı sendikalar Cuma...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK, YANGIN KAHRAMANLARINI ZİYARET ETTİ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Antakya ilçesinde 30 Haziran sabahı başlayan orman yangınına büyük bir özveriyle müdahale eden İtfaiye...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ