Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,26 / Satış: 32,39
€ EURO → Alış: 35,00 / Satış: 35,14

Başkan Lütfü Savaş: Ben Hiçbir şeyin karşısında direkt karşıyım demem

Başkan Lütfü Savaş: Ben Hiçbir şeyin karşısında direkt karşıyım demem
  • 26.08.2020
  • Başkan Lütfü Savaş: Ben Hiçbir şeyin karşısında direkt karşıyım demem için yorumlar kapalı
  • 648 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  HRT Akdeniz TV’de yayınlanan ‘Yeni Bir Gün’ programının canlı yayın konuğu oldu.

24 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilen programda Gazeteci Mehmet Ali Solak, Ömer Cihangir ve Mehmet Ergündüz’ün katıldığı programda Başkan Lütfü Savaş, gündem hakkında yöneltilen soruları yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu.

ÇIKARTTIĞINIZ MADEN, ÜRKÜTTÜĞÜNÜZ KURBAĞAYA DEĞECEK MİDİR

Hatay’da dokuz farklı bölgede maden arama izni verilmesi ve ihaleye çıkılacağı konusu hakkında sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Dünya artık yeşile dönüyor. Karbon gazından üretilen enerjiye veya doğalgaza değil dünyanın döndüğü nokta yeşil enerji. Güneşten, rüzgârdan, denizdeki dalgalardan sudan sağlanan enerjiden sağlanıyor. Böyle bir ortamda madenlerin çıkarılması elzem midir değil midir diye bakmamız lazım. Çıkarttığınız maden ürküttüğünüz kurbağaya değecek midir  değmeyecek midir. Çıkarılan maden efektif midir değil midir diye bakmak gerekir. Madenler gerçekten de doğayı ne kadar tahrip edecek, biz buradan ne kadar maddi kazanç sağlayacağız ve doğa ile insana ne kadar zarar verileceğini ölçmek lazım. Ben hiçbir şeyin karşısında buna direkt karşıyım demem. Ama direkt de bu işi kabul ediyorum demem. Bunun ülkemize getireceği fayda ve zararına bakmamız lazım. Ona göre karar vermek lazım. Biz bu durumu ilgili arkadaşlarımız ile araştırırız ona göre de kararımızı veririz. Karşısında olacaksak da olacağızdır. Bu şehri kirletecek ve yeşile zarar verecekse tabi ki karşısında oluruz. Faydalı bir şey ise yapılması için biz de uğraşırız ama faydası yoksa veya azsa karşısında dururuz” dedi.

Hatay’daki vaka sayıları ile ilgili sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ İnsanlarımız yazın daha rahat hareket ediyor. Ve şu bir gerçek ki biz çok korunmadık. Cumartesi günü 6 tane nikâh kıydım. Bazı düğünlerde dikkat ediliyor bazılarında da sıkı temas var. 50 metrekarelik piste 100 kişi oluyor. Böyle olması demekte nefeslerin birbirine karışması demek. Nefes karıştıktan sonra da virüsün bulaşmamasının imkânı yok” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAVAŞ: YAKIN İLLERDE VAKA SAYISI HATAY’DAN DAHA FAZLA

Yakın illerde vaka sayısının Hatay’a göre daha fazla olduğunu belirten Başkan Savaş, “ Hatay’a yakın illerimizde bizden daha fazla vaka sayısı var. Onlarla da ticari ilişkiler ve birçok ilişkiden dolayı insanlarımız birbirlerine gidip geliyorlar. Bu şekilde olunca bulaşma riski artıyor. Birkaç yıl daha azalsa da virüs devam edecek. Ocak veya Şubat ayında da aşısı bulunursa önce ekonomik durumu iyi olan ülkeler sonra da orta ve fakir ülkelere aşı ulaşır. Ortalama iki yılı falan bulur. Hassas insanların aşı yapması lazım. Enfekte olan insanın daha sonraki aşamalarda enfekte olmaması için geçen sürenin ne kadar olduğunu bilemezsiniz. Vücuda virüs giriyor. Virüs girdikten sonra antikor oluşuyor, bu antikorun koruyucu özellikteki miktarının kalıcılığı çok önemli. Belli seviyeye kadar da antikor varsa insan organizmasını korur. Şuanda virüs muamma olduğu için virüs enfekte olan kişinin de kaç veya kaç yıl koruyuculuk oranının kaldığını bilemezsiniz. Oluşan antikorun ne kadar sürede azalıp da fonksiyon göremez hale geldiğini bilemeyiz. Bundan dolayı da en sağlıklı konu aşının oluşması ve aşı vurulduktan sonra virüsün insanlardan kaybolması. Bu gidişle bu durum iki yılı bulur” dedi.

“ŞİMDİLİK YENİ YASAKLAR YOK”

Koronavirüse mücadele kapsamında uygulanan yasaklar hakkında sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “Şimdilik yeni yasaklar yok. Zaten Türkiye’deki pandemi kurulu hangi kuralları koyuyorsa genelde Hatay’daki pandemi kurulu da aynı kuralları koyuyor. Onlar da Dünya Sağlık Örgütü’ne paralel olarak çalışıyor. Bu nedenle ek bir tedbir alınmadı ama özellikle belli yaş aralığındaki insanlar için yeni kurallar konulabilir. Tabi ki bu da Türkiye’deki vaka sayısının oranına bağlı. Şuanda binin üstünde yeni enfekte olan insan sayısı var.  Ayrıca 20’lerde vefat eden sayısı oluyor. Bunu ne hafife almamız ne de dünyamızı karartacak şekilde ciddiye almamız gerekiyor. Virüsten kurtulmamız için uluslararası ve şahsi sağlık kurallarına uyarak bu hastalıktan korunma ihtimalimiz çok yüksek. Fiziksel teması azaltacaksınız, bir metre mesafe kuralına uyacaksınız, maske takacaksınız ve elleriniz ile yüzünüzü yıkayacaksınız” ifadelerini kullandı.

“EVRENSEL VE KİŞİSEL HİJYEN KURALLARINA UYMAMIZ LAZIM”

Konuşmalarının devamında Başkan Savaş, “Sağlıklı bir kişi bu hastalığa yakalandığı zaman kolay kolay yoğun bakımlık olmuyor. Ve çok büyük bir kısımda da semptomlar bile görünmüyor. Kronik rahatsızlığı olan insanlarımızın daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü ölümlü vakaların çok büyük kısmı yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan insanlar. Evrensel ve kişisel hijyen kurallarına uymamız lazım” dedi.

Hatayspor transferleri hakkında sorulan soruları yanıtlayan Başkan Savaş, yeni alınan sporcular hakkında bilgiler vererek kulüp başkanları ile de görüştüklerini belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILDAN İTİBAREN KENDİ ALTYAPI TAKIMIMIZDAN FUTBOLCULARIMIZI TAKIMIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Başkan Savaş konuşmalarının devamında, “ Biz ayaklarımız ile değil dizlerimize tırmanarak buralara geldik. İnsanlarımız hemen transfer yapmamızı bekliyor. Biz dizlerimizde çok yara aldık. Bir daha zor durumda olmak istemiyoruz. İnce eleyip sık dokuyoruz. İnce eleyip sık dokuduğunuz sporcular değerli oluyor. Bunları buraya getirmek bu kadar kolay değil. Değerli oyuncular kendi takımlarında da değerli oldukları için zor ikna ediyorsunuz. İşimizi sağlıklı bir şekilde yapmak istiyoruz. Takıma faydası olmayacak oyuncuları almıyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren kendi alt yapımızdaki takımımızdan futbolcularımızı takımımızda görmek istiyoruz. Şuanda altyapı hocalarımız ile konuştuk. Altyapı kadrosunda olan 18-19 yaşında sporcuları A takımının kadrosunda görmek istiyoruz. Hocalarımız sporcuları hazırladıklarını söylediler. Hocalarımız Süper Lig’de oynayabilecek 9 sporcumuzun olduğunu söylediler. Bu müthiş bir durum. Kendi yetiştirdiğimiz çocuklarımız ile bambaşka bir takım oluşturmuş olacağız” dedi.

Başkan Savaş,  “Ben hayatımda dezavantajlı grupların bireyi olarak başlamama rağmen başım önde hiç gezmedim. Hatayspor seyircisinin de başı dik gezmesini, sahaya çıkmasını, takımını gururlar seyretmesini istiyorum. Ben her ne kadar mütevazi bir kimliğe sahipsem de iddialı bir iç dünyam var. Takımı şampiyon yapıp bu kadar insanı mutlu ettikten sonra insanlarımızın üzülmesini istemem” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda bir sürpriz yapacağını belirten Başkan Savaş, “ Ben ayağı yere sağlam basmayacak konularda konuşmam. Bizim sürprizimizin ayağı yere basıyor. Sırf siyasi rant olsun diye bir şey konuşmam” dedi.

Başkan Savaş, “ Ben Türk ve Müslüman olarak kendi insanımın yapmış olduğu ibadethanelerde ibadetimi yapmayı tercih ederim. Ayasofya’yı tercih edeceğime Sultan Ahmet Cami’de namazımı kılmayı isterim. Ama Aya Sofya’da ibadetlerini gerçekleştirenlere de tercihlerinden dolayı saygı duyarım” dedi.

Türkiye’de çıkan doğalgaz hakkında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “ Türkiye enerjide dışa bağlı bir ülke. Türkiye enerjisinin %72 sini dışarıdan sağlıyor. Doğalgaz da ise %99 ve petrolde %94 dışa bağlıyız. Yılda 35-40 Milyar dolarlık ithalatımız var. Bunun 12-13 Milyar dolarını doğalgaz oluşturuyor. Burada tespit edilen doğalgaz rezervi 320 milyar metreküp. Türkiye’nin yılda ihtiyacı olan doğalgaz miktarı 45 Milyar metreküp. Aşağı yukarı 7 yılımızı kurtarmış oluyoruz. Bu güzel bir şey ama şu da var ki Romanya bizimkisinin 100 km ilerisinde 20 yıl önce Amerika şirketi ile doğalgaz buldu daha çıkartamadı. Güney Kıbrıs’ta 9 yıl önce petrol ve doğal gaz buldu. 400 milyar metreküp denildi daha sonra uluslararası denetim kuruluşları bu kadar olmadığını söyledi ve 250 milyar metreküpe düşürdü. Anlaşılan o ki daha sonra 129 Milyar metreküp var . Yani şuan 129 milyar metreküp kadar çıkarma harekâtı yapamadı. Tabi ki milli servettir bulunması ve Türkiye de harcanmasından onur duyarız. Ama şu da var ki 175 km ileride 3 bin 500 metre derinlikte hedefe ulaşmak için de bin metremiz var. Bu bulunacak, fizibilite çalışması yapılacak, belli deneyimlerden sonra buradaki metreküpü hesaplayacağız. Platform yapılacak ve boru döşenecek. Acaba o zamana kadar doğalgaz maliyeti bunu kurtaracak mı” dedi.

“İLK İKİ MAÇIMIZI DIŞARIDA OYNAMAK İSTİYORUZ”

Hatay stadı hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “ Biz ayağımızı kışa göre uzatıyoruz. Çimler konusunda sıkıntı var. Maçlara yetişmeyecek. İlk iki maçımızı deplasmanda oynayalım diye federasyon başkanımızdan rica ettik. Sağ olsun bizi kırmayarak onayladı. İnşallah biz ilk iki maçımızı dışarıda oynamak istiyoruz. Daha sonraki maçlarımızı da tabi ki burada oynamak istiyoruz” dedi.

 “BİZ BU TAKIMI AYAKTA TUTMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZ İLE ÇALIŞACAĞIZ”

Süper Lig’in başlama tarihinde bir değişiklik bekleyip beklemediği sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Liglerin erken başlamasını futbolcuların hazır olması için Milli Takım hocamız Şenol Güneş istiyor. İleri bir tarihe erteleneceğini düşünmüyorum. Fikstür çekimine göre Hataysporumuzun da kampı şekillenecek. Bu takımı bugüne kadar bu yönetim getirdi, bu ortak bir yönetim tarzı ile ortaya çıktı. Kimse tek başına çok bir şey ifade etmez. Biz bütün olarak başarıyı sağladık. Hatay’ı insanların spor anlamında hayal bile edemediği pozisyona getirdik. Bu yönetime insanlar güvensin istiyorum. Fitne çıkaracak şer odaklarına mesafeli dursunlar. Bir takımı ayakta tutmak ileriye diri bir şekilde taşımak kolay değil, herkesin duasına ve iyi niyetine ihtiyacımız var, bize güvensinler. Biz Hatayspor’u Hatay’ı bütünleştirsin diye önemsiyoruz. En çok başarıyı isteyen benim. Bunu siyasete yansısın diye değil; Hatay’ı ve insanları sevdiğim için istiyorum. Hatayspor bizim en büyük değerimiz ve biz bu değere birlikte sahip çıkalım.  Biz bu takımı ayakta tutmak için var gücümüz ile çalışacağız. Lütfen kimse kişiler üzerinden Hatayspor’a vurmasın” açıklamasında bulundu.

HBB Kadın Basketbol Takımı ile ilgili görüşlerini de bildiren Başkan Savaş, “HBB Kadın Basketbol Takımımızın yönetim kadrosunu genişlettik, yönetime 4 kadın geldi. Kadın eli değeceği zaman daha bereketli olacağını düşünüyoruz. Transferlerimiz de iyi. Belki sahada çok göremeyeceğiz ama saha kenarında Hataylı 4 çocuğumuzu göreceğiz. Üç sene sonra Hataylı çocuklarımızı Hatayspor forması altında sahada oynarken göreceğiz. Voleybol, hentbol, satranç ve engelli futbol takımlarımız da çok iyi durumda. Amatör takımlara da desteğimiz devam ediyor” dedi.

Serinyol- Madenli yolu ile ilgili önemli açıklamalarda bulunana Başkan Savaş, “İzin almamız gereken 2 kurumdan izin bekliyoruz. İzinler geldiği an çalışmalarımıza başlayacağız ve İlkbahar bitmeden yolu açmak istiyoruz. Belen’e alternatif bir yol olsun istiyoruz. Çünkü Belen yolu özellikle yaz aylarında sabah ve akşam tıkanır derecede kalabalık oluyor. Serinyol- Madenli arası yaklaşık 32-33 kilometre olacak. İnsanlar yarım saat içerisinde çok rahat bir şekilde seyahat edebilecek” ifadelerine yer verdi.

“BELEDİYENİN BÜTÇESİ HÜKÜMETİN BÜTÇESİNDEN BÜYÜK DEĞİL”

Hatay Valiliği tarafından yapılan Çevlik- Arsuz Yolu’nun ardından Ak Parti Milletvekili Hüseyin Şanverdi’nin HBB’den beklentileri ile ilgili sözlerinin sorulması üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Kaleden itibaren olan Arsuz’a kadar 8- 10 kilometrelik yol var ve bu yolda çok fazla kamulaştırma var. O yolu yaparken koyulacak para şu an mevcut olan yola koyulan paradan çok daha fazla.  Ben Sayın Şanverdi’den ‘Hükümet olarak güçlüyüz ve ekonomik durumumuz iyi 18 yıldır bu devleti yönettik, yönetirken de çok tasarruf ettik bu tasarrufun bir kısmını Hatay’daki yollara harcayalım. Bize bu yakışır’ demesini beklerdim. Belediyenin bütçesi hükümetin bütçesinden yüksek değildir.  Kaleye kadar olan kısmı biz yapacaktık. Projesi de bitmişti, valilik biz yapalım deyince severek verdik. Biz isterdik ki, valiliğin yapmış olduğu yolun devamındaki 8-10 kilometrelik yolu da Sayın Şanverdi’nin karayollarına yaptırmasını beklerdim. Her yere ‘Yaparsa Ak Parti Yapar’ yazmışlar. Keşke ‘Yaparsa Ak Parti Yapar; Yaptığı İşi De Hakkıyla Tamamlayıp Yapar’ deselerdi. Ödenek çıkartırlarsa ben yapardım, Sayın Şanverdi eleştiri gözüyle bakıyor ama 18 yıllık iktidarlık dönemlerinde o yolu çoktan yapmış olmaları lazımdı” açıklamasında bulundu.

“HİÇBİR İLÇEMİZİ AYRIŞTIRMADIK HER İLÇEYE EŞİT YAKLAŞTIK”

HBB olarak il genelinde çok fazla yol çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş, “Göreve geldiğimiz gün hiçbir yaylanın ve köyün yolu beton asfalt değildi. Şu anda yarısından fazlası beton asfalt. Önceden muhataralarımız sathi kaplama için yıllarca beklerdi. İmkanlarımız doğrultusunda hemşehrilerimiz ile paylaşıyoruz. Hiçbir ilçemizi oy vermiş ya da vermemiş diye ayrıştırmadık herkese eşit yaklaştık. Hatay halkına daha hızlı hizmet ulaştırabilmek için talimatım doğrultusunda genel müdürümüz ve genel sekreterimiz ilgili daire başkanları ile ilçe ilçe gezerek muhtarlar ile kahvaltılı toplantı yapıyorlar. İhtiyaçlarını, beklentilerini ve bizim çalışma sistemimizi karşılıklı bir şekilde aktarıyorlar. Geliştirdiğim diğer bir proje de Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe ve il temsilcileri muhtarlar ve eğer isterlerse diğer siyasi partilerin de katılabileceği toplantılar düzenleyeceğiz. İlçe ilçe gezerek HBB’nin yaptıklarını ve yapacaklarını brifing olarak aktaracağız” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: HBB BAŞKANI OLARAK YÖNETİLMEKTEN HOŞLANMAM

İyi Parti İl Başkanı Şefik Çirkin ile ilgili yazılan haberler hakkında görüşlerini bildiren Başkan Savaş, “Şefik bey ile dostluğumuzda bir problem yok ama dostlarımı kolay bulmadım bulduklarımı da kolay kolay kaybetmek istemem. Şefik bey de benim dostum önceki il başkanı da benim dostum. Ben dostlarımı seçerken herhangi bir kişiden destur almam. Ali beyle de dostum onunla dost olmaya devam edeceğim, Şefik Bey’in de dost kapısı açıksa onla da dost kalmaya devam ederiz. Kimse bana eski kral öldü yaşasın yeni kral dedirtemez. Biz krallığa karşıyız. Çorbada tuzu olanların yemekte gözü olur. Sağ olsun Şefik Bey’in çorbada tuzu yoktu, seçimde Ali Bey bizimle omuz omuzaydı seçimi kazanmamıza katkı sağladı, kimse bizden Ali Beyi satmamızı beklemesin. İki partinin de ittifakı devam ediyor. Sosyal medya üzerinden konuşmayı seven bir insan değilim. Herkes geçmişi ile yaşar. Ben geçmişteki dostlarımla yaşamaya devam edeceğim. Ama gelecekle ilgili dost edineceklerimle de yaşamayı tercih ederim. Ne onu ne de bunu bırakırım. HBB Başkanı olarak yönetilmekten hoşlanmam, bağımsızlığıma düşkünüm” dedi.

Sosyal medyadan yer altı katlı otoparkının soruması üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Müteahhitle ilgili sorun oldu, onun kanuni süreci bitince başlayacağız. 2 katlıydı daha çok araç alabilmesi için 3 kata çıkartan benim. Üzerini de yeşil alan olarak değerlendireceğiz” dedi.

Ben 11 buçuk yıldır belediye başkanıyım, alt yapı yapmaktan milleti usandırdım. Şu anda Hatay’ın her noktasında alt yapı yapıyoruz. Maalesef %51’i kırsal olan, 50-60 yıldır alt yapısı olmayan, 64 belde ile 12 ilçenin sadece 2’sinde arıtma tesisinin çalışır halde aldığımız bir şehirden bahsediyoruz. Yarın kaç oy alacağım diye değil, Hatay’ı yarınlara daha sağlıklı taşımak için çalışmaya devam ediyoruz. İl genelinde alt yapı çalışmaları devam edeceğiz. Alt yapısı tamamlanan yollarda da asfalt çalışmalarını tamamlayacağız. Benim projem sayesinde Asi Nehri’nde 4 yıldır koku yok” dedi.

Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili de sivil toplum örgütlerimiz ile görüşmelerimiz devam ediyor. Onları Hassa’daki arıtma tesisine götüreceğim. Tesisi Antakya’daki gibi yapacağız ama ses ve koku izolasyonunu Hassa’daki gibi yapacağız. Defne’de en çok siteme maruz kalan oda başkanlarımıza arıtma tesisimizi göstereceğim. Son sistemi izolasyon ile birleştirerek Defne’de yapmak istiyoruz. Aşağıya götürmenin bir sürü komplikasyonu var. Yerinde yapmanın birçok avantajı var. Projeyi son sisteme getirdik, daha az yer kaplayacak daha az çamur çıkaracak, biraz daha fazla enerji harcayacak; ama daha efektif ve suyun %99,99’unu temizleyecek Asi’nin Defne’deki kısmını temiz tutacak, oradaki habitatı yaşatacak, insanların rahatlıkla balık avlayacağı bir sistem yapacağız. Her şeyimiz hazır sadece kamuoyunu ikna etmek kaldı. Önce kanaat önderlerini ve muhtarları ikna edeceğiz ki insanlar da ikna olsun” dedi.

“HER ALANDA ŞEHRİ ÜST SEVİYEYE TAŞIMA VE İNSANLARI MODERN DÜNYA İLE BARIŞIK HALDE TUTMA ÇALIŞMASI İÇERİSİNDEYİZ”

EXPO’da gelinen son aşama ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Şu anda Antakya- Defne’deki inşaat kısmında %67, İskenderun’da ise %77’ de. İskenderun’un inşaat kısmı Kasım’da Antakya’daki de Aralık’ta bitecek. Yeşillendirmeye başladık. Yaklaşık 15 ülkeden şehir geleceğini beyan etti. Bizim büyükşehirlerimiz var. Gücümüz yettiğince katılmak isteyenlere yer vereceğiz. İskenderun’u bir gastronomi merkezi yapmak istiyoruz. Her bir ülkeye bir bahçe bir de mutfak vereceğiz. Onlar burada 6 ay boyunca çalışacaklar. Aşçı yardımcıları bizden olabilir. 6 aylık zarf içerisinde yurt dışından gelen illerin yemekleri olduğu gibi kalacak, 6 ay sonra devam etmek isteyen ülkelerin illeri kalacak istemeyenlerin yerine bizim yerleştirdiğimiz insanların çalışmasına izin vereceğiz. Yani çok sonra gelen insanlar da İskenderun’daki gastronomi alanından nasibini alacak, dünya mutfağından faydalanacak. Antakya’da da Hatay’ın yemeklerini tatma fırsatı olacak. HADO’yu da yapacağız. İskenderun ilçesine Marina projemiz var. Eğer bunu başarabilirsek, bakanlıklardan da izini halledebilirsek, Marina’yı İskenderun’a taşıma fırsatımız olabilir. Yurt dışından bunu yapmak isteyen bir şirket geldi, onlarla görüşeceğiz. Biz durmadan yorulmadan Hatay’ın geleceği için çalışmaya devam ediyoruz. Kışın 450 bin nüfusa yazın ise 1 milyonun üzerinde insana hitap edecek.6 aylık EXPO döneminde daha çok insana hitap edecek. Bizim projelerimiz kalıcı, Hatay’ın yönünü batıya çeviren, pozitif bilimlere ve dünyaya çeviren projeler. Şu anda da Hatay’daki gastronomi olgusunun içini doldurma, modern dünya ile barışık hale getirme, hijyen ve kalite konusunda üst seviyeye taşıyacak bir çalışma peşindeyiz. Her alanda şehri bir üst seviyeye taşıma, daha fazla turizm geliri elde etme, ticaretten katkı alma ve insanları modern dünya da barışık halde tutmanın çalışması içerisindeyiz. Bizim için tüm ilçeler aynı ve hepsine eşit yakınlıkta durmaya çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

EXPO’ya yurtiçinden ve yurtdışından gelecek olan misafirler için konaklama yerlerinin yeterli olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “ Şu anda Antakya’da bir sürü butik otel var. Bir tanesini de biz yapıyoruz. Geçmişte Hıristiyan vatandaşların da ibadet yeri de kullandığı çok güzel bir otel olacak. Şu anda Arsuz’da birçok yazlık mevcut. Biz de kiralama yöntemi ile bir sistem oluşturacağız. Şu anda 50 kişilik bir ekip EXPO için çalışıyor. İnşallah rabbimizin izni ile bu işten alnımızın akıyla birçok kazanımı elde ederek çıkacağız” dedi.

“PANDEMİYE GÖRE YOL ALACAĞIZ”

EXPO’da sosyal ve kültürel alanların da bulunacağına dikkat çeken Başkan Savaş, “İki alanda da kültürel faaliyetlerin olacağı, oyun alanları ve eğlence yerleri olacak. Hem tıbbı aromatik hem de çiçek olarak Hatay’ın bitki örtüsü olacak. Gastronomi için sebzenin üretileceği doğal üretim merkezi olacak. Hatay’ın medeniyetlerini temsil eden arkeolojik eserler olacak. Bu medeniyetleri temsil eden medeniyet bahçeleri olacak. Uğur Mumcu’da çıkarttığımız dünyanın beş harikasından bir olan Şapel ve onunla birlikteki mozaik eserler 10 dönüm içerisinde yapacağımız Arkeopark’ta sergilenecek. Tiyatro, konser ve söyleşi yapılabilecek, 5 bin kişinin rahatlıkla ağırlanabileceği açık hava amfisi olacak. Fuar yapılabilecek bir alan olacak. 315 dönümlük kısmı 24 saat kullanabileceğimiz bir alan olacak. Bu alanları 6 aylık zaman zarfından sonra da kullanabileceğiz. Buna EXPO kurulu karar verecek ama pandemi uzamazsa biz ilk büyük organizasyon olmayı istiyoruz. O nedenle de zamanında bitirmek istiyoruz ki inşallah da bitireceğiz. Ardından da pandemiye göre yol alacağız” ifadelerine yer verdi.

EXPO Antakya Alanı’nda yapımına başlanan dönel katlı kavşak ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “EXPO’ya 100 Milyon Dolar para harcayacağız. Ama bunun % 41’i zaten yapmamız gereken işler için harcanıyor. Yani % 59’unu EXPO’ya harcıyoruz. EXPO için Adliye’nin önündeki kazaları önlemek için dönel kavşak Hatay’da bir ilk olacak. İnşaatımızı başlattık belki önümüzdeki hafta önlemler çerçevesinde mütevazı bir temel atma töreni yaparız. İnşallah 3,5 ay sonra tamamlamış ve şehrimize kazandırmış olacağız” dedi.

Samandağ – Arsuz yolunun son kilometrelerinin bozuk olması ile ilgili yöneltilen soruya yanıt veren Başkan Savaş, “Onu karayollarından bekliyoruz. Birçok ilde karayolları yapmış, Hatay’ın suçu ne? Birçok yerin karayolları tarafından yapılması lazım. Bunun da dile getirilmesi gerek Hatay’daki iktidar partisinin temsilcileri. Kalan 8-10 kilometrelik yolu da karayollarından bekliyoruz bizden bu hizmeti esirgemesinler” dedi.

“HATAY MUTFAĞINI DAHA İLERİYE TAŞIYACAK ÇALIŞMAMIZ VAR”

Gastronomi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “ Antakya’da belli formatın üstünde çok az lokantamız var. Biz her ilçede belli bir formatın üzerinde Hatay yemeklerini temsil eden restoranlar olsun istiyoruz. Hatay mutfağını tanınır hale getirmek için, Hatay’daki yemek kültürünü insanlara sunarken kalite konusunda daha yukarda olması için, sunum tekniklerinin ve mekan kalitesinin dünyaya entegre olabilmesi için, bir çalışma başlatacağız. Bu da Hatay’ın mutfağını daha ileriye taşıyacak. Bunun için ben bu işte varım diyen bütün yatırımcılarımıza yön verecek bir çalışmamız var. Mutfağı şekillendirmek, Hatay’ın yemeklerini tanıtmak ve yapma tekniklerini öğretmek için üniversite ile ortak yapacağımız bir çalışmamız var. Ama ayrıca dünya çapında bu işi yapanlarla da modern bilimden de faydalanacağız.  Onun mutfağını çalışıyoruz, iş olduktan sonra hem yetkili kurum ve kuruluşlarımızla, hem de bu işi yapan tüm esnafımız ile bunu paylaşacağız toplantılar yapacağız. Biraz daha zamana ihtiyacımız var.

“ÇİFTE STANDARTLARIN OLMASI BU İŞE GÖLGE DÜŞÜRÜR”

Son olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili HBB’nin programını paylaşan Başkan Savaş, “30 Ağustos ülkemiz için bir dönüm noktası, bizim için çok önemli bir zafer. Bu zafer gününü kutlamak istiyoruz. Başımızda da adını koyamadığımız bir bela var. Ona rağmen bizim eski binaya yansıtarak bir gösteri yapmak istiyoruz, bunu da çekip sosyal medyadan paylaşmak istiyoruz. Buna Sayın Valimiz bir şey demez. Çünkü bu coşkuyu biz yeni nesillere yaşatmak zorundayız. Çünkü tarihini bilmeyen toplumlar gelecekle ilgili projeksiyon yapamazlar, geçmişten de ders almazlar. Tüm milli bayramlarımızı çocuklara öğretmek zorundayız. Ben olaya bilimsel bakarım. Yasak varsa 15 Temmuz’a da, ibadet yaparken Ayasofya’ya da uygulamanız gerekir. Bunlara yasak yansımıyorsa, ulusu ilgilendiren bir konuya da yasağın yansımaması lazım. 350 bin kişinin aynı anda ibadet yaptığı yerde birçok vaka çıktı. Bir sürü insan birbirine virüs bulaştırdı. 15 Temmuz’da da aynı şekilde toplanıldı. Pandemi geçeklerini hiçe sayıyorsanız bırakın insanlar 30 Ağustos’u kutlasın. Çifte standartların olması bu işe gölge düşürür. Ülkede insanlar arasında bu şekilde nahoş düşünce ayrılıkları oluyor. Biz insanları birleştirmekten yanayız” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN HATAY’A ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLERİ GETİRECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM”

Hafta içinde Süper Lig fikstürünün çekileceği hatırlatılması üzerine görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Madem büyük denizde yüzüyoruz karşımıza balina da çıkabilir, başka balıklar da çıkabilir hiç fark etmez. Hepsine göre önlem almamız, hazırlanmamız lazım. Ben şampiyon adayı kimse onla oynamak isterim, çünkü daha hazır değillerdir. Bizim takımın korkacak bir şeyi yok. Hatay’ın önü açık yeter ki biz yeni hedefler koyalım yeni yollar açalım. Hatay bundan 10 sene önceki Hatay değil. Hatay birlik beraberlik ve dayanışma ruhuyla bugünlere geldi. Önümüzdeki sürecin Hatay’a çok daha güzel günleri getireceğini ümit ediyorum. Yeter ki biz birbirimize kenetlenip Hatay’a sahip çıkalım” dedi.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Deprem bölgesinde Aşıların saklanması konusunda büyük bir endişe hakim!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesindeki Aile Sağlığı Merkezlerinin durumuna ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle soru...
Sahil Güvenlik’ten 18 Mart Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma günü etkinlikleri
Sahil Güvenlik Doğu Akdeniz Grup Komutanlığı, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümü dolayısıyla İskenderun ve Samandağ ilçelerinde çeşitli etkinliklerde bulundu....
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk: Hatay’da 1 Nisan’da yeni sayfa açacağız!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, Orkun Yazgan’ın sunduğu TGRT Haber kanalında katıldığı canlı yayında Hatay’ı ayağa...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Çanakkale Zaferi, Türk Askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Çanakkale Zaferinin, Türk Askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misali olduğunu dile getirdi....
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk: Çanakkale Ruhu Davamızın Meşalesidir!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj...
Cumhur İttifakı Antakya Belediye Başkan Adayı İbrahim Naci Yapar: Gerçek Belediyecilik için son 12 gün!
Cumhur İttifakı Antakya Belediye Başkan Adayı İbrahim Naci Yapar, Antakya’nın kalkınması yolunda gerçek belediyecilik için son 12 gün kaldığını söyledi....
<strong>Başkan Savaş 18 Mart Çanakkale Zaferinin 109. yıldönümü Törenlerine katıldı: Vatan için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, Minnet ve saygıyla yad ediyorum!</strong>
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla Hatay’da tören düzenlendi.  Antakya Şehitliğinde gerçekleştirilen törene Hatay...
18Mart  Çanakkale Zaferinin 109. Yıldönümünde Vali Masatlı anıt şeref defterini imzaladı: Canımızdan aziz bildiğimiz bu topraklar, siz Şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş, kutsal bir emanettir!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Canımızdan aziz bildiğimiz vatan topraklarının şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş kutsal bir emanet olduğunu söyledi. Hatay Valisi Mustafa...
Şok gelişme: TİP Genel Merkezi Gökhan Zan’ın adaylığını çekti
Türkiye İşçi Partisi Genel Merkezi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ın adaylığını çektiği öne sürüldü. Sosyal medyada dolaşan haberler...
Aranan şahıs konteyner kentinde uyuşturucu madde ile yakalandı
Antakya’da yaralama suçundan aranan bir kişi konteyner kentinde uyuşturucu madde ile ruhsatsız tabancayla yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
İskenderunlulara Otogar’ın hayırlı olmasını dileyen Başkan Savaş: Emekli ve yaşlılarımız toplu taşımadan ücretsiz yaralanmaya devam edecek!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Belen, İskenderun ve Arsuz ilçe ziyaretlerinde yoğun ilgi ile karşılandı. Belen’de ev...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk: Hatay’ımızı ve vatandaşlarımızı kalkındıracağız!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Öntürk, Haber Global TV canlı yayınında Serhan Başbahçıvan’ın sorularını yanıtladı. Depremle yıkılan...
Vatan Partisi İskenderun Belediye Başkan adayı Mustafa Bebek: Sizi çamurdan   biz kurtarırız!
Vatan Partisi İskenderun Belediye Başkan Adayı Mustafa Bebek seçim yarışında; Sanayici esnafını,  Pazar esnafını, ayakkabı esnafını, giyim satan esnafları gezerek,...
Başkan Savaş Hükümet’in Hatay’da TAMP’ın gereğini yapmadığını söyledi ve ekledi: Deprem’de Hükümet yokken hep biz vardık!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Lütfü Savaş, Altınözü ve Antakya ilçelerindeki mahalle ziyaretlerinde yoğun ilgi ile karşılandı. Altınözü ilçesinin Tepehan,...
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk: Hatay’ı kalkındırmak boynumuzun borcu!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, yakın dostlarının da yaşadığı Hassa’da Hatay’ı kalkındıracaklarına dair sözünü yineledi. AK...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ