Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,48 / Satış: 32,61
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

Başkan Lütfü Savaş: Ben tüm renkleriyle Hatay’ı geleceğe huzurla taşımak için görevdeyim

Başkan Lütfü Savaş: Ben tüm renkleriyle Hatay’ı geleceğe huzurla taşımak için görevdeyim
  • 20.06.2020
  • Başkan Lütfü Savaş: Ben tüm renkleriyle Hatay’ı geleceğe huzurla taşımak için görevdeyim için yorumlar kapalı
  • 675 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 19 Haziran Cuma günü gazetekritik.com üzerinden yayınlanan Deniz Olgun’un moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Kritik Sorular adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Savaş programda, Hatay’ın sahip olduğu zenginlikler dolayısıyla çok değerli bir il olduğunu belirterek, “Hatay’da birçok etnik unsur ve birçok mezhep yüzyıllardır bir arada yaşamaya devam etmiştir. Bizim insanlarımız iyi günlerimizde ve cenazelerimizde farklı din ve mezheplerden olduğunu algılarlar. Bunun dışında bu ayrımı farkına bile varmayız. Bizim ilimizde birçok bayram bir arada kutlanır. Bizim huzurumuzu bozmaya çalışanlara rağmen Hatay bu konuda hiç kimseye taviz vermemiştir. Ben tüm renkleriyle Hatay’ı geleceğe huzurla taşımak için görevdeyim. Bu şehirdeki tüm renklerimizden gurur duyuyoruz. Çünkü hepsinin ülkemize şehrimize katkısı büyük” ifadelerine yer verdi.

Hatay’da 500 bin Suriyeli olduğunu belirten Başkan Savaş, “8 buçuk yıldır bu gerçeklerle yaşıyoruz. Bizim gelirimiz 1 milyon 640 bin kişiye göre ama giderimiz 2 buçuk milyon kişilik. Biz her üç vatandaşımızın istihkakıyla bir Suriyeliye bakmakla yükümlüyüz 8 buçuk yıldır. Merkezi hükümetimizle bu yükü paylaşsaydık çok daha iyi olurdu. Entelektüel anlamda Türk vatandaşlarından biraz daha geri olduklarını söyleyebilirim. Bu nedenle daha fazla çöp üretiyorlar ve daha fazla su harcıyorlar” şeklinde konuştu.

Program sunucusunun yönelttiği, Suriyeli sığınmacıların giderleri hususunda Hatay Büyükşehir Belediyesinin yükünü hafifletmek için hükümetten bir destek alıp almadığı sorusuna Başkan Savaş şöyle yanıt verdi:

“Şu anda kendi nüfusuna oranla en fazla Suriyeli ağırlayan 2. il Hatay. Ve sığınmacılar bazı ilçelerimizde daha yoğun şekilde yerleşmiş durumda. Reyhanlı ilçemizde 250 bin nüfusumuz var. Bu nüfusun %60’a yakını Suriyeli. Bu nedenle altyapı, arıtma ve içme suyu konularında maddi olarak zorlanıyoruz. Ekonomik anlamda bu yükü bizimle paylaşacak paydaşlara ihtiyacımız var. Merkezi hükümetin bu konuda belediyelere destek vermesinde fayda var”

Program sunucusu Olgun, Başkan Savaş’a sığınmacı oranının yüksek olduğu ilçelerde ne gibi şikayetler aldıklarını sordu. Başkan Savaş en çok asayiş ve çevre kirliliği konusunda şikâyet aldıklarını belirterek, iki toplumun birbirine uyum sağlamakta zorlandığını ifade etti. Bu açıklamalara ek olarak Başkan Savaş, “Bir an önce Suriye’deki kardeş kavgasının son bulmasını diliyoruz. Umarım en yakın zamanda Suriye’de huzur ortamı sağlanır ve herkes kendi ülkesine geri döner” açıklamalarında bulundu.

Hatay’ın pandemi sürecinden nasıl etkilendiğine de değinen Başkan Savaş, “Biz 11 CHP’li belediyemizle sürekli istişare içerisindeydik. Biz yerel yönetimlerin üzerine düşen her şeyi şartlarımızı zorlayarak yaptık. Hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem de Türkiye Pandemi Kurulunun aldığı önlemleri en fazla uygulayan belediyeyiz. Bu süreçte ekonomik anlamda zorluklar yaşayan vatandaşlarımıza da destek olduk. 17 bin vatandaşımıza market alışverişlerini yapabilecekleri kartlar dağıttık. 40 bin kişiye erzak dağıttık. Sosyal doku ekibimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için Hatay’ın her köşesinde çalıştı. Evde bakım hizmetlerimize hız verdik. Sosyal Marketlerimiz ile binlerce vatandaşımızın kıyafet ihtiyaçlarını karşıladık. Şehrin her köşesinde düzenli olarak dezenfeksiyon çalışmaları gerçekleştirdik. Bu nedenle vaka sayımız oldukça azdı” şeklinde konuştu.

Başkan Savaş pandemi sürecinde evrensel kurallara herkesin uyması gerektiğini ifade etti.

Hatay’da yapılacak olan EXPO 2021 ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Savaş, “Biz Hatay’da yalnızca belediye başkanlığı yapmıyoruz aynı zamanda kanaat önderliği yapıyoruz. Hatay’ın müthiş bir doğası var, yeraltı zenginlikleri var, tarıma çok elverişli, demir-çelik ve filtre sektöründe en önemli illerden birisi. Ancak Suriye meselesi nedeniyle 14 ülkeye ihracatımız durma noktasına geldi. Ekonomik anlamda geriledik. Bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Suriye’deki 500 bin kişi Hatay’a geldi. Biz bir çıkış yolu aramak zorundayız. Belediye Başkanı olarak biz üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Görevimiz yalnızca altyapı ve üstyapı çalışmaları yapmak değil. Biz de kentimizin sahip olduğu değerleri ön plana çıkartmak durumundayız. EXPO ile Hatay’ın kalkınmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Hatay’ı bu bölgenin ticaret merkezi haline getirmeyi planlıyoruz” açıklamalarına yer verdi.

Hatay’ın ticaretine katkı sağlamak amacıyla Hatay Deniz Otobüsü Projesini de hayata geçirmek üzere adımlar attıklarını Belirten Başkan Savaş, EXPO 2021, UNESCO gastronomi şehri unvanının alınması gibi önemli projelerle şehrin ekonomisine can suyu sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Kırsal kalkınma projelerine büyük önem verdiğini ifade eden Başkan Savaş, köyden kente göçün önüne geçmek ve verimliliğin artması için geleneksel tarımı teknolojiyle buluşturmak amacıyla proje başlattıklarını belirtti.

Hatay’ın coğrafi öneminin farkındalığıyla çalışmalarına yön verdiklerinin altını çizen Başkan Savaş, “Hatay’ın jeolojik ve jeopolitik önemi çok fazla. Böyle bir şehirde dik durmamız gerekiyor. Biz sıradan bir belediye başkanlığı yapmıyoruz. Şehrimizde huzura katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hatay sıradan bir il değil. Hatay iki buçuk yıl sonra Türkiye’ye örnek bir il olacak. Bunun için az uyuyup çok çalışıyoruz” dedi.

Başkan Savaş tüm ideolojilere eşit mesafede durduğunu ve bu konuda çok hassas olduğunu belirterek, “Ben bu şehri 11 buçuk yıldır nasıl yönetilmesi gerekiyorsa öyle yönetmeye çalışıyorum. Benim bir ideolojim var. Ama şehrin de idealleri var. Bu şehri bir partiye göre yönetemeyiz. Ben ay yıldızlı bayrağımıza yakışır şekilde bu şehri yönetmeye çabalıyorum. Biz Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda çalışan herkesle iş birliği yaparız. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Atatürk’ün yolundan giden bir parti olduğuna inandığım için bu partideyim. Genel Başkanımızın da bize talimatı Atatürk’ün yolundan ayrılmamamız ve herkese eşit yaklaşmamız yönünde” ifadelerini kullandı. 

Başkan Savaş programda Hatayspor’un başarılarına da değinerek, “Hatayspor biz aldığımızda 3. Lig’e düşmek üzereydi. Çok borcu vardı. Şu an borcumuz yok. Süper Lig’e çıkmak üzereyiz. Belediye Başkanlığı sadece altyapı ve üstyapı yapmakla olmaz. Bu akşam İstanbul’da maçımız var. Oraya gidip vatandaşlarımızın desteğini takımımıza hissettireceğim. Memlekette spora da değer veren insanlarımız var. Biz de buna destek veriyoruz” dedi.

Başkan Savaş’ın açtığı Youtube kanalına değinen program sunucusu, kanalın detaylarını sordu. Başkan Savaş Youtube kanalı ile ilgili şu sözlere yer verdi:

“Gençlerimiz ve ev hanımlarımız politikadan uzaklar. Bizi suratsız, toplumla barışık olmayan insanlar olarak görüyorlar. Türkiye’de siyasi ortamı düşünürsek haksız da değiller. Ben istiyorum ki bizim de birer aile babası olduğumuzu bilsinler. Bizim de umutlarımızın heyecanlarımızın olduğunu bizim de gençlerle ortamımızın olduğunu görsünler istedik. Onlar bizlerden ne istiyor biz onların istekleri için neler yapabiliriz görmek istedik. Gençlerimizle videolarda buluşuyoruz. Gençlerin yorumlarına esprili bir dille cevap yazıyorum. Çünkü bizim de gülmeye ihtiyacımız var. Bizi bir belediye başkanı olarak görmelerini değil abileri babaları gibi görmelerini istiyoruz” 

BAŞKAN SAVAŞ: “MESALAR KAVGASIZ DA VERİLEBİLİR”

Youtube kanalında mesajların ya da cevapların kavgasız da verilebileceğini herkese göstermeyi amaçladığını ifade eden Başkan Savaş, tüm insanların kavga ve çatışmadan bıktığını bu nedenle gülümsemeye ihtiyacın her zamankinden fazla hissedildiğini belirtti.

<strong>Hatay SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz!</strong>
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, taliplerine acilen yanıt verilmesini istedi. Yaptığı basın açıklamasında, Mali Müşavirlerin iş...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Doğa için seferberlik talep edenler, ÇED raporu zorunluluğunu kaldırıyor!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde artan çevre sorunlarına ve Hatay’da ÇED raporu zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yazılı bir...
Hatay’da Mucbir Sebep’in uzatılması isteniyor
6 Şubat Depreminde yıkılan Hatay’da Mucbir Sebep durumunun uzatılması istendi. Hatay serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mucbir Sebep’in uzatılmasını talep...
Samandağ’da 23 Nisan Coşkusu
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik eve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk...
Hatay Diş Hekimleri Odası’nın Genel Kurulu Cumartesi günü
Hatay Dişhekimleri Odası’ nın 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yapılacak. Oda Başkanı Nebil Seyfettin  Hatay...
<strong>HATSU’dan yeni meskenler içme suyu hattı</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem nedeniyle zarar gören su iletim hatlarını onarmak ve yeni meskenlerin içme suyu ihtiyacını karşılamak adına altyapı...
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yıllık işletme cetveli duyurusu!
Hatay Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yıllık işletme duyurusunu yayınladı. Duyuruda sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2023 yılına ait işletme...
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan’dan Bakan Mehmet Özhaseki’ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin çevreyle ilgili açıklamalarına tepki...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Anadolu Basını için Meclis Araştırması istedi:  İktidardan olmaya Mama yok!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısı Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca,...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Çocukların Bayram sevincine ortak oldu!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Antakya Gençlik Kolları, Mavi Dayanışma Gönüllüleri ve Kardeş Platformu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik...
Jandarma, 23 Nisan’ı Çocuklarla kutladı
Hatay İl Jandarma Komutanlığı Ekipleri düzenledikleri etkinliklere 23 Nisan Bayramını çocuklarla kutladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama...
<strong>Hatay’da 23 Nisan Coşkusu</strong>
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hatay’da, yüzlerce çocuğun ve Devlet protokolünün katıldığı törenlerle kutlandı. Hatay Merkez Spor Salonu’nda...
Jandarma’dan 23 Nisan Ekinliği
Hatay İl Jandarma Komutanlığı Ekipleri, 23 Nisan dolayasıyla  öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler düzenledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...
Hatay Büyükşehir Belediyesi Çocuklara özel  23 Nisan eğlencesi düzenledi
Hatay Büyükşehir Belediyesi,  Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol çerçevesinde hizmet vermekte olan Hatay Büyükşehir Belediyesi Rotary Anaokulu öğrencileri...
<strong>Başkan Mehmet Öntürk koltuğunu Şükrü Eymen’e devretti</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda makamını küçük Eymen Kahan’a devretti. Hatay Büyükşehir...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ