Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Başkan  Lütfü Savaş Kentsel dönüşüm konusunda konuştu: Bakanlıktan Dönüş alamadık!

Başkan  Lütfü Savaş Kentsel dönüşüm konusunda konuştu: Bakanlıktan Dönüş alamadık!
  • 12.04.2023
  • Başkan  Lütfü Savaş Kentsel dönüşüm konusunda konuştu: Bakanlıktan Dönüş alamadık! için yorumlar kapalı
  • 192 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kentsel dönüşüm konusunda Bakanlıktan dönüş alamadıklarını söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş  depremin ardından yayına yeniden başlayan HRT Akdeniz TV’de soruları  yanıtlarken, , Hatay’ın imar planlarının yeniden hazırlandığını belirterek kentsel dönüşüm konusunda da gündemdeki iddialara belgelerle cevap  verdi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya’da riskli yapılarla ilgili olarak 6 Şubat’ta yaşanan deprem öncesinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaları anlatırken,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gönderdikleri yazılara 2019’a kadar cevap alamadıklarını dile getirerek süreci şöyle anlattı:

“Antakya’da deprem öncesinde  riskli alanlarda yaşayan 5000 aileyi sağlıklı koşullarda yaşatabileceğimiz bir proje hazırladık. 7 Mahallede toplam 32 hektarlık alan istedik. 2016’da Bakanlığa defalarca yazı gönderdik, hiç yanıt alamadık. Ancak 2019’da Bakanlıktan müjdeli bir haber geldi, Hatay için Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni oluşturun denildi. Bunun üzerine 46 Mahallede, en riskli olan bölgelerde çalıştık. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgemizi hazırladık. Burası toplamda 1440 hektarlık bir alandı.  Bugün yıkımın en çok olduğu bölge, Asi Nehri’nin iki yakası, tarihi dokunun olduğu yerde çalışmalarımızı tamamladık. İki büyük ilçemizde Antakya ve Defne’de eski mahallelerimizi çalışmaya dahil etik. Yapıların imar barışından yararlanıp yararlanmadığından ruhsat durumuna, yapının kalitesinden kullanım şekline kadar her yapı için detaylıca incelemeler yaptık.  Çalışmaların tümü raporlaştırıldı.13.420 adet acil müdahale edilmesi gereken yapıyı tespit ettik. 6 Şubat’taki depremde de aynı bölgelerde 13.786 adet yıkık, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken bina Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı raporunda yer aldı. Biz bunu deprem öncesinde raporlaştırmışız. Strateji Belgemizde 427 hektarlık alanın dönüşüme ihtiyacı olduğunu tespit ettik. Bunu 26 dönüşüm bölgesine ayırdık. Her bir bölgenin dönüşüm yöntemleri, uygulama modelleri, müdahale biçimleri, imar planları ve kentsel tasarım projelerinin nasıl olması gerektiğini tek tek hazırlayarak çalışmamızı tamamlamıştık. Bu çalışmayı üç dosya altı kitap halinde Bakanlığa gönderdik. Ancak bugüne kadar, 1,5 yıl hiç geri dönüş alamadık.”

Bu arada Başkan Lütfü Savaş konuşmasında, “Riskli İlan edilen yerlerdeki değerlerin korunmasını istiyoruz” vurgusunu da yaptı.

DOĞA İLE KAVGA ETMEDEN ŞEHRİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Başkan Lütfü Savaş, Kentsel dönüşüm yapılırken doğanın, tarihin ve kültürel mirasın dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, 2021 yılında hazırladıkları Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nde de bu konudaki önerilerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ilettiklerinin altını çizerken sözlerine şöyle devam etti:

 “Doğa ile kavga etmeyeceğiz. Toprakla barışık yaşayacağız. O toprağın bize vermiş olduğu nimetlerden faydalanacağız. Bize zarar verme ihtimali olan konulardan da kaçacağız. Nedir bu? Deprem gerçeğidir. Antakya geçmişte yedi defa batmış, yedi defa çıkmış. Kurtuluş Caddesi’ni biz jeoradar ile taradık. Baktık ki Doğu Antakya’nın altında kot farkı var, bu durum oranın altında geçmişten kalan yıkıntılar, binalar, tarihi eserler var demek. Bu kadar zengin kültürün ve tarihin olduğu bir yere  kentsel dönüşüm mantığıyla yaklaşamazsınız. Burayı bir defa özel tutmamız gerekiyor. 2021 yılında hazırladığımız Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nde 5366 Sayılı Yıpranan Tarihi Ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması Ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun’a istinaden sit alanı olan yerlerin ‘korunarak yenileme alanı’ ilan edilmesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na önermiştik. Ancak 5 Nisan 2023’te yayımlanan 7033 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu önerimizin dikkate alınmadığını gördük. Kararname ile Hatay’da 307 hektar alan riskli alan edildi. Bu karardan sonra aklımızda da soru işaretleri var.

HATAYLILARI YOK SAYAMAZSINIZ, MERKEZİ HÜKUMET SORULARIMIZA YANIT VERİLMELİDİR

 Birincisi, hangi bilimsel çalışmaları ve analizleri yaparak burayı riskli alan ilan ettiniz? İkincisi, Hatay yerleşik alanı yaklaşık olarak 60.000 hektar ve kentin yarısı depremden etkilenmişken, yalnızca 307 hektar alan Riskli Alan olarak ilan edilmiş. Kafanızdan geçen ve bilmediğimiz özel bir nedeni mi var? Tarihten ve medeniyetten izler taşıyan bu alanı koruyarak yenileme çalışması yapmak yerine neden Riskli Alan ilan ettiniz? Dünya mirası, gözbebeğimiz, 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya alanını, müteahhitlik anlayışıyla kentsel dönüşüme tabi tutarsanız bu son derece yanlış olur. Biz bu alanların yenilenmesine karşı değiliz. Ancak uygulanan yöntem doğru değildir. Gelin ortak akıl ile hareket edelim. Bakanlığa sunduğumuz dosyamızda hangi yöntem, kanun ve finansal araçlarla buraları yenilememiz gerektiğini belirtmiştik. Tarihi alanların korunarak yenilenmesini içeren yasayı neden uygulamıyorsunuz?”

5366 SAYILI KANUN ANTAKYA İÇİN NEDEN UYGULANMIYOR?

İstanbul Fatih İlçesi tarihi yarımadada uygulandığı gibi 1. Derece sit alanı olan tarihi Antakya’da da 5366 Sayılı Kanunun uygulanmasını talep eden Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü  Savaş, Antakya kent merkezi ve çevresinin tarihi, kültürel ve mimari birikimleriyle evrensel bir öneme sahip olduğunun da altını çizerek şunlara dikkat çekti:

 “Gözbebeğimiz olan Antakya tarihi alanında da aynı kanun ile yenileme yapabiliriz. Rant amaçlı proje ve uygulamalar ile riskli alan ve acele kamulaştırma kararlarıyla yaşam alanlarının o bölgede yaşayan yurttaşların elinden alınması sadece mülksüzleştirme değil, Antakya’nın geleneksel dokusu ve mimari mirasının yok olması anlamına gelmektedir. Her ne gerekçeyle olursa olsun; afetlerden rant sağlanması amacıyla yürürlüğe konan projeler ve uygulamaları ile acele kamulaştırma kararları çok dikkatli verilmelidir. Biz bu şehirde yaşıyoruz, yaşayacağız. Merkezi hükümetin; meslek odalarını, sendikaları, ilçe belediyelerini, bizleri ve hiçbir hemşehrimizi dışlamaya hakkı yoktur. Hatay hepimizin, ama özelde bizim de.“

HATAY, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN DOĞU AKDENİZ’DEKİ KALESİDİR

Başkan Lütfü Savaş, “Nereden geldiğini bilmediğimiz insanların çoğunluk olduğu Hatay istemiyoruz”  vurgusunu yaparken, Depremin ardından Hatay dışına gidenlerin yeniden Hatay’a dönmelerinin çok önemli olduğunu ve  Hatay’ın demografik, ekonomik ve jeopolitik konumuna da değinerek konuşmasına şöyle devam etti:

 “Deprem sonrası Hatay’dan ayrılmak durumda kalan insanımız bizim için çok önemli. Hatay hazır olduğunda hemşehrilerimiz gelsinler. Burada kalabilecek olanlar gelip kalsınlar. Hatay’ın aynı zamanda iş hayatının da devam etmesi gerekiyor. İş dünyasını, meslek erbabını davet ettik, onların beklentilerini ve ihtiyaçlarını öğrenmek istiyoruz. Çünkü Hatay’ın ekonomisinin de canlanması yeniden ayağa kalkmamız için çok önemli. Bu konuda da çalışıyoruz. Kimse umutsuz olmasın, her türlü hazırlığımızı yapıyoruz. İş dünyamızın da orada çalışacak insanlarımızın da kaygılarını gidermemiz gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz. Şehrimizin yalnızca altyapısının, tarihinin yeniden ayağa kalkması değil meselemiz, Hatay’ın demografisi de çok önemli. Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Doğu Akdeniz’deki kalesi olduğunu unutmayacağız. Hem Mavi Vatan ile o enerjinin taşınması için Hatay lazım, hem oradan ekonomik gelir sağlanması için Hatay lazım. Aynı zamanda Hazar’daki enerji kaynaklarının da dünya ile buluşması için Hatay lazım. Hatay hem stratejik hem de ekonomik olarak çok önemli. Ayrıca Güney’den gelebilecek bir terör koridorunun tıkalı olması ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne gelebilecek bir zararı önlemek için de Hatay lazım. Hatay’ın demografik yapısının eskisi gibi güçlü olması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne aşık, bayrağını seven, bayrağının altında huzur arayan, kurucu değerlerine saygı gösterip sahiplenen bir Hatay’a ihtiyacımız var. Ne olduğunu bilmediğimiz, nereden geldiğini bilmediğimiz insanların çoğunlukta olduğu bir Hatay istemiyoruz.”

Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti
Hatay’ın Samandağ Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Tahsin Demir hayatını kaybetti. Refik Eryılmaz başkanlığındaki Samandağ Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan aynı...
Hatay Valiliğinden Kuduz uyarısı: Defne ilçesinde sokak hayvanları toplatılacak!
Hatay Valiliği, Defne ilçesine bağlı Meydancık mahallesinde meydana gelen kuduz vakasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölgenin karantinaya alındığına dikkat...
Antakya Başkan Yapar’ın  çalışmalarıyla nefes aldı
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatıyla Antakyalıların nefes alabildikleri park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirildi....
Deprem Bölgesi Hatay’da Görevli İki Aile Hekiminin Eksik Yatan Üç Aylık Cari Ödemesini Hürriyet Sağlık-Sen Mahkemeye Taşıdı
Deprem bölgesi Hatay’da  görev yapan Hürriyet Sağlık-Sen üyesi iki Aile Hekiminin 2023 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2024 yılı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerini temizliyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi trafiğin yoğun olarak seyrettiği ana arterlerde temizlik çalışması başlattı. Vatandaşlardan gelen talepler ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali tekrar uzatılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Nisan 2024’e uzatılan mücbir sebep halinin...
Belen’de durdurulan 3 ayrı araçta 16 Suriye uyruklu göçmen yakalandı
Hatay’ın Belen ilçesinde durdurulan 3 ayrı araçta Suriye uyruklu 16 kişinin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İskenderun’da 10 DEAŞ’lı yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen operasyonlarında terör örgütü mensubu 10 DEAŞ’lının yakalandığı bildirildi.  Hata Valiliğinden yapılan açıklamada,   Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle...
Aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı
Hatay’da çeşitli suçlardan aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına...
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı: Haydi 1 Mayıs’a
1 Mayıs, Antakya’da  düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi yaptığı çağrıda, “Haydi 1 Mayıs’a” derken, Antakya Maksim alanında toplanılacağı...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Hataylı çiftçinin sesini duyun, köylüleri terörist yerine koymayın!
Saadet partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, sınır illerinde yaşayan çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı....
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Muhasebecilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı: İyi hesaplanmamış bir girişim mesleki sorunlar yaratmıştır!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu: Mali...
Basın Vakfı Genel Kurulunu yaptı, Yılmaz Karaca güven tazeledi!
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapılan Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Mütevelliler Kurulu yeni yönetim kurulunu seçti. Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde...
İskenderun Denizciler Mahallesi Cami imamı Hasan İnci, komşusu tarafından öldürüldü
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler Mahallesi cami İmamı Hasan İnci’nin (40) komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürüldüğü bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan...
İskenderun’daki uygulamada 1103 şahıs, 728 araç ve 185 motosiklet sorgulandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince 22.04.2024 tarihinde İskenderun genelinde yapılan uygulamalarda; 1103 şahıs, 728 araç ile 185 motosikletin sorgulandığı belirtildi. Hatay...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ