Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Başkan Savaş: Hatay’ı yıkmaya mı gelmişler, Bizim yıkılan binalarımızı temizlemeye mi gelmişler?

<strong>Başkan Savaş: Hatay’ı yıkmaya mı gelmişler, Bizim yıkılan binalarımızı temizlemeye mi gelmişler?</strong>
  • 26.08.2023
  • Başkan Savaş: Hatay’ı yıkmaya mı gelmişler, Bizim yıkılan binalarımızı temizlemeye mi gelmişler? için yorumlar kapalı
  • 160 kez okundu

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BU GİDİŞLER HATAY’DAKİ ALTYAPIYI BİTİRİP ÖYLE GİDECEKLER

Hatay’da gerçekleştirilen yıkım ve ayrıştırma çalışmalarının çok özensiz, gelişigüzel bir şekilde yapıldığını ve altyapıya zarar verdiğini söyleyen Başkan Lütfü Savaş sözlerine şöyle başladı:

 “ Hatay’da bundan sonra ne olursa olsun zihniyetiyle çalışıyorlar. Bu gidişle Hatay’daki altyapıyı bitirip öyle gidecekler. Antakya ve Defne’de altyapı sıkıntımız kalmamıştı. İçme suyundan kanalizasyona kadar birçok sorunumuzu halletmiştik. Dikkatsiz ve özensiz çalışma zihniyetiyle altyapımızı mahvediyorlar. İş makineleri her tarafta dikkatsizce kullanılıyor. Hatay’ı yıkmaya mı yıkılan binalarımızı mı temizlemeye gelmişler? Bunun sorumluluğu AFAD’a ait. Ben AFAD’ın denetlendiğini düşünmüyorum .“

HATAY’I DÜŞÜNEN BİLİM İNSANLARI İLE BİR BÜTÜN OLUŞTURUP ŞEHRİ ONA GÖRE ŞEKİL VERECEĞİZ

Depremin ilk zamanlarından şimdiye kadar yaşanan koordinasyon sorunları hakkında da düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Şu ana kadar devam eden bir koordinasyon sorunu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile diyalog halindeyiz. 6 tane sivil toplum kuruluşu ile görüşüyor ve çalıştay da gerçekleştirdik. Projelendirme ve planlama çalışmaları için beyin fırtınası yapıyoruz. İlerleyen zamanda herkesin görüşlerinin olacağı beyin fırtınası yapacağız. Hatay’ı düşünen bilim insanları ile bir bütün oluşturup Hatay’a ona göre şekil vereceğiz.”

HATAY’IN YENİDEN YAPILANMASI KONUSUNDA HIZLI DAVRANMAMAK GEREKİYOR

Hatay’ın demografik yapısının önemine değinen Başkan  Savaş şöyle konuştu:

  “Hatay sıradan bir şehir değil. Şehrimiz tarihi ve kültürel açıdan çok özel bir şehir. Bu mirasın geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınması gerekiyor. Hatay’ın yeniden yapılanması konusunda hızlı davranmamak gerekiyor. Mühim olan kısa süre içerisinde şehri yeniden inşa etmek değil daha sağlıklı bir şehir yaratmak.”

İKTİDAR TEMSİLCİLERİ ÜLKEYİ ONLAR YÖNETMİYORMUŞ GİBİ HEP BİZİ SUÇLUYORLAR

Depremde yaşanan birçok sorun ve aksaklıklar konusunda iktidar temsilcilerin üzerine düşen görevleri yerine getirmemesine rağmen Büyükşehir Belediyesine yapmış olduğu asılsız iddiaları yanıtlayan Başkan  Savaş sözlerini şöyle devam etti:

 “İktidar temsilcileri 21 yıldır ülkeyi onlar yönetmiyormuş gibi hep bizi suçluyorlar. Elektrik ve telekümasyon bizim işimiz değil. Depremin ilk günleri telefonlar hiçbir şekilde çekmedi. Bu benim suçum değil. Burada geçici vericiler kullanılabilirdi. Sayın Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın bilmediği bir şey var. 2022 yılında resmi gazetede yayınlanan afetle ilgili kanun var. Afette birinci sorumlu AFAD’tır ve Kızılay sorumludur. 8 Bakanlık afet bölgelerinde maksimum maddi ve manevi destek olmalıdır diyor. Bizim yetişemediğimize onların yapması lazım. İlgili Bakanlıkların devreye girmesi lazım. Bakanlıklar bunun için varlar. ”

Hatay’ın vermiş olduğu vergilere rağmen almış olduğu hizmetlerin yetersiz olduğunun da altını çizen Başkan Savaş “ Hatay’da son on yılda 131 milyar vergi vermişiz. Türkiye’de vergi vermede 7-8. Sırdayız. Ama vergiye tekamül etmesi, sadakat konusunda Türkiye’de dördüncüyüz. Bizlere ayırdıkları paralar fitre ve zekat gibi” ifadelerini kullandı.

HATAY’IN PARASI NEREYE GİTTİ?

Hatay’a deprem sonrası 13 Milyar aktarıldığını dair haberleri hatırlatan Başkan Savaş, Hatay’daki iktidar temsilcilerine seslenerek, “Sayın Yayman’a soruyorum kaç yıldır milletvekili burada ne yatırım yaptı? Hatay Büyükşehir Belediyesini kötülüyor buraya egemenlik kuran sizlersiniz bütçeyi başka yerlere veriyorsunuz. Hatay’ın parası nereye gitti? Biz herhangi bir para almadık. Müfettişler sadece bizi değil AFAD’ı denetlesin” açıklamalarında bulundu.

BİTİRDİK DEDİKLERİ BARAJLAR OLSAYDI İNSANLARIMIZA SU VEREBİLİRDİK

Seçim zamanlarında da barajlar yaptıklarını söyleyen iktidar temsilcilerine cevap veren Başkan Lütfü Savaş “ Seçimlerde nara atarak baraj yaptık diyorlar. Barajlar olsaydı biz insanlarımıza su verebilirdik. Reyhanlı barajı bitti diye kurdele kestiler. Ama hiçbir baraj tam olarak bitmiş değil. Biz kuyulardan su çekerek takviyeler yapıyoruz. Şu an Hatay’da sadece tek bir baraj işlevde” diyerek yaşanan su sorunlarının giderek arttığını ifade etti.

Deprem öncesi yapmış oldukları proje ve planlama çalışmaları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Lütfü Savaş, 2013 yılından beri 35 hektarlık alanda kentsel dönüşüm için  Antakya’da riskli alanları belirlediklerini, ama dikkate alınmadıklarını söyledi.

HATSU’NUN DEPREMDE 4 BUÇUK MİLYON ZARARI VAR

HATSU’nun zor durumda olmasına rağmen çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini de belirten Başkan Savaş, “ HATSU rutin işlerine hep devam etti. Depremden sonra 4 ay para almadık. Belediyemizin gelirleri de azaldı. Depremden bu yana su kaynakları oluşturmaya ve onarım çalışmaları gerçekleştirdik çalışmalarımız da devam ediyor. Dağlık ve yüksek bölgelerde de ekiplerimiz çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Bizim 4.5 milyar zararımız var” vurgusunu yaptı.

BELEDİYEYİ NASIL ALIRIZ DİYE YALAN VE İFTİRA ATMA PEŞİNDELER

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın ve onları temsil eden bazı kişilerin hizmet yerine sürekli haksız ve asılsız iddialar yaptıklarını da söyleyen Başkan Savaş, “ Buradaki yaptığımız işlere çamur atacaklarına el uzatsınlar. Bizim Hatay’a dair huzur ve hizmet planlarımız var. Bizim herhangi bir kaos planımız yok. İktidarın burada kuyruk acısı var. Belediyeyi nasıl alırız diye yalan ve iftira atma peşindeler” diyerek şehir için faydalı olmaları yerine aksine sadece tartışma odaklı hareket ettiklerini söyledi.

BATALIM DİYE BİZİMLE UĞRAŞIYORLAR

İktidar temsilcilerinin meclisteki yetkisini kullanarak Hatay’daki su fiyatlarını düşürdüğünü ve HATSU’yu zarar uğrattığını da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “ Bizim su birim fiyatımız 14 lira olması gerekirken suyumuzun tonunu 6 liraya satmak zorunda kaldık. Mecliste ve mahkemede gücümüz onlara yetmedi. Bir Devlet kurumu suyun maliyeti neyse ona göre satış yapmak zorunda. Ama onlar biz batalım diye bizimle uğraşıyorlar. Daha önceki iktidar partisi il başkanı da HATSU’yu batırmak için bizimle çok uğraştı. Zarar ettiğimize dair mahkemeye vermiş olsak da mahkememizi bitirmediler. Ve bu şekilde de HATSU zarar etmeye devam etti” diye konuşarak Hatay’a dair kaos planı varsa o da Ak Parti’nin eski il başkanının bu planı düşündüğünü belirtti.

DEPREM GÜNÜNDEN BERİ HALKA İHANET EDİYORLAR

Depremde siyasetin yapılmasına çok karşı olduğunu belirterek iktidar partisinin insanlara vermiş olduğu sözleri yerine getirmediğini de söyleyen Başkan Savaş, “ Enflasyonu düşüreceğiz diyen iktidar seçildikçe zulüm yapmaya devam ediyor. Başkalarını kötüleyerek kimse temize çıkamaz. Kaç yıldır Milletvekili ve Bakan yardımcılığı yapan Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman yalandan ve iftiradan başka ne yaptı? Kendi partisine bile ihanet ediyor. Cumhurbaşkanımız deprem üzerinden siyaset yapmak büyük ayıp dedi. Deprem gününden beri halka ihanet ediyorlar. Seçimden seçime fitneden başka bir şey yapmadıklarını hatırlatırız” diyerek Hatay’a yapmış olduğu ve yapacağı projeleri her zaman engellediklerini söyledi.

ÇÖP SAHASINI BİLE HATAY HALKINA ÇOK GÖRDÜLER

İktidar temsilcilerinin Hatay Büyükşehir Belediyesine ait Çöp Döküm Sahasının genişletilmesine da karşı çıktığını ve vatandaşları zor duruma düşürdüğünü açıklayan Başkan  Lütfü Savaş şunları dile getirdi:

 “ Depremden sonra Valimiz çöp dökecek yer bulamadı. Sahamızı ona gösterdik ve bizlere izin vermediklerini de söyledik. Çöp sahamız dolmuştu genişletme yapmamıza ret verdiler. Mahkemeye vermiş olmamıza rağmen iki yıl geçti ama mahkememiz sonuçlanmadı. Suriyelileri ülkemize ve şehrimize getiren kendileri olmasına rağmen bunun izin verilmemesi Hüseyin Yayman’ın planıdır. Çöp sahasını Hatay halkına çok gördüler.”

ÇİFTÇİLER ÇOK ZOR DURUMDA

Geçtiğimiz günlerde ovadaki mahallerde ziyaretler gerçekleştirdiğini ve çiftçilerin de çok zor durumda olduğunu belirten Başkan Savaş, “ Geçen seneki ürünlerle şimdiki alım fiyatları aynı. Girdi masrafları ne olacak? Mazot fiyatları ve elektik fiyatları uçmuş durumda. 3 günde bir ÖTV’ye, KDV’ye zam yapıyorlar. Çiftçiye hiçbir şey vermiyorlar. Bu 13 Milyar’ı Hatay’a harcayacaktınız” diyerek halkın mağdur olduğunu söyledi.

13 MİLYARI NEREYE HARCADIN, BU PARAYI HANGİ MÜTEAHHİTLERE VERDİN?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş konuşmasının devamında şöyle dedi:

“ Önce Hatay’a yol, baraj, isale hattı desteğinde bulunacaktınız ve çiftçi de ikinci ürünü de ekebilecekti. Hatay halkı da susuz kalmayacaktı. 22 yıldır iktidardasınız, öyle halka tepeden bakıp ahkâm kesmekle bu işler olmuyor. Sen ne yaptın onu söyle bana, 13 milyarı nereye harcadın, hangi müteahhitlere bu paraları verdin?”

Hiçbir siyasi kaygı düşünmeden depremden bu yana çalıştıklarını söyleyen Başkan Savaş, seçimlerde kim aday olursa olsun Hatay için hizmet etmeye hazır olduğunu belirtti.

OVADA YAPILAN HAVAALANI, HASTANE VE STAD TAMAMEN İKTİDAR PARTİSİNİN YANLIŞ POLİTİKASI

Hatay’da yapılan havaalanı ve hastane gibi birçok yerin uygun olmayan bölgelerde yapıldığını söyleyerek izinler verildiğini belirten Başkan Savaş konuşmasına şöyle devam etti:

 “ Nerede fay hattı var veya toprak zeminin yapısını bilebiliyorsunuz. Bu şartlarda ovaya Hastane, Havaalanı veya Stad yapmak çok yanlıştı. Tamamen iktidarın yanlış politikası. Hastaneye 101 milyon para harcandı. Ve depremde burada çoğu bebek, sağlık çalışanı ve doktor 80 vatandaşımızı kaybettik. Aynı zamanda diğer devlet hastanesinde de 79 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yapan iktidar partisi, izin veren Tarım Bakanlığı, projeyi yapan TOKİ. Şimdi burada Sayın Yayman’a sormak lazım, hayatını kaybeden 80 kişinin ölümünden kendini sorumlu tutuyor mu acaba? Buna sebep olan müteahhitlere hesap sormuşlar mı ?”

HATAY HAVAALANININ YERİNİN DEĞİŞMESİ LAZIM

Başkan Lütfü Savaş Hatay Havaalanı konusunda şöyle konuştu:

 “ Havaalanının yerinin kesinlikle değişmesi lazım ama Sayın Ulaştırma Bakanımıza şunu sormak isterim. Oraya keyfi uçaklar iniyor ama tarifeli uçaklar inemiyor. Altı buçuk ay oldu, oradaki bir asfalt düzeltilemez mi, siz 22 yıldır hükümetsiniz, bunu sizin bir haftada bitirmeniz lazım. Altınözü veya İskenderun tarafında bir yer belirlenerek havaalanı taşınabilir. Ya da denize de yapılabilir. Karadeniz de denizler de kullanılmış. Denizler de kullanılmış havaalanı için bizim paramız çok diye. Hatay’da hem denizimiz var hem karamız var. Sayın Yayman bulsun bir yer.”

HANGİ PARTİ OLURSA OLSUN HEPİMİZ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN RESMİ KURULARIYIZ

Hatay’da gerçekleştirilen yol çalışmalarının yapımı ile ilgili yanlış bir algı oluşturulduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Büyükşehir’in yollarını biz yapıyoruz, ilçelerinkini AFAD ile ilçe belediyeleri birlikte yapıyor. İlçelerde bizim de yollarımız var. Hepsini karayolları yapmıyor. Buralarda hepsini kendileri yapıyormuş gibi bir algı yaratmak ayıp bir şey. Sayın Valimize arz ediyorum bunu düzelttirsin lütfen. Yani karayolları ayrı devletin, Büyükşehir, Defne ilçesi ayrı devletin mi? Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi kurumlarıyız. Türkiye Cumhuriyeti bir bütündür” diyerek hangi belediye olursa olsun siyasi ayırım yapılmaması gerektiğini söyledi.

BİZ SADECE HATAY’I GÜZELLEŞTİRMEK VE İNSANLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Şehrin yapılanmasının meşakkatli bir süreç olduğunu belirten Lütfü Savaş şunları dile getirdi:

“ Yeniden yapılanma konusunda bütüncül yaklaşmamız lazım. Uzun vadede ulaşımı, yeşil alanları, ticareti, turizmi, tarihi dokuyu,  zemine göre sağlıklı ve sağlam yapıyı, estetiği düşünerek hareket etmemiz lazım. Biz bu güzergâhı en sağlıklı nasıl planlarız onu düşünüyoruz. Biz onuncu günden beri çalışıyoruz bunu zaten, özellikle Mehmet Özhaseki’nin gelişinden sonra Bakanlık da çok özverili bir şekilde çalışıyor. Biz sadece daha iyisi için rekabet halindeyiz. Yanlışa yanlış, doğruya doğru konuşuyoruz. Biz sadece Hatay’ı güzelleştirmek ve insanların hayatını kolaylaştırmak için belediye başkanıyız. ”

Başkan Lütfü Savaş, depremin yaralarını hükümet, belediye ve STK’lar ile hep birlikte sarılacağını da söyleyerek herkesten destek beklediklerini ve siyaset yapılmadan hizmet yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hatayspor’un performansı konusuna da değinen Başkan Savaş, 2 maçta alınan 4 puanın başarı olduğunu, önümüzdeki hafta ve daha sonra oynanacak Alanya ve Adana Demirspor maçlarının Hatayspor’un gelecekteki yerini belirleyeceğini söyledi.

Atakaş Hatayspor’un Süper Lig’deki en genç ve yerli takımlardan biri olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, takımın iskeletinin iyi olduğunu ve gelecek açısından da çok iyi bir şablon kurduklarını ifade etti.

Hatay Valiliğinden Kuduz uyarısı: Defne ilçesinde sokak hayvanları toplatılacak!
Hatay Valiliği, Defne ilçesine bağlı Meydancık mahallesinde meydana gelen kuduz vakasıyla ilgili olarak bir açıklama yaptı. Bölgenin karantinaya alındığına dikkat...
Antakya Başkan Yapar’ın  çalışmalarıyla nefes aldı
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ın talimatıyla Antakyalıların nefes alabildikleri park ve yeşil alanlarda bakım onarım ve temizlik çalışması gerçekleştirildi....
Deprem Bölgesi Hatay’da Görevli İki Aile Hekiminin Eksik Yatan Üç Aylık Cari Ödemesini Hürriyet Sağlık-Sen Mahkemeye Taşıdı
Deprem bölgesi Hatay’da  görev yapan Hürriyet Sağlık-Sen üyesi iki Aile Hekiminin 2023 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2024 yılı...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi, şehrin ana arterlerini temizliyor</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi trafiğin yoğun olarak seyrettiği ana arterlerde temizlik çalışması başlattı. Vatandaşlardan gelen talepler ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı...
CHP’li Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep hali tekrar uzatılsın!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Nisan 2024’e uzatılan mücbir sebep halinin...
Belen’de durdurulan 3 ayrı araçta 16 Suriye uyruklu göçmen yakalandı
Hatay’ın Belen ilçesinde durdurulan 3 ayrı araçta Suriye uyruklu 16 kişinin yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
İskenderun’da 10 DEAŞ’lı yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde düzenlenen operasyonlarında terör örgütü mensubu 10 DEAŞ’lının yakalandığı bildirildi.  Hata Valiliğinden yapılan açıklamada,   Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle...
Aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı
Hatay’da çeşitli suçlardan aranan 3 kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına...
1 Mayıs Tertip Komitesi’nden çağrı: Haydi 1 Mayıs’a
1 Mayıs, Antakya’da  düzenlenecek etkinlikle kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi yaptığı çağrıda, “Haydi 1 Mayıs’a” derken, Antakya Maksim alanında toplanılacağı...
Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Hataylı çiftçinin sesini duyun, köylüleri terörist yerine koymayın!
Saadet partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, sınır illerinde yaşayan çiftçilerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı....
CHP’li Nermin Yıldırım Kara Muhasebecilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı: İyi hesaplanmamış bir girişim mesleki sorunlar yaratmıştır!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, mali müşavirlerin ve muhasebecilerin talepleri hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu: Mali...
Basın Vakfı Genel Kurulunu yaptı, Yılmaz Karaca güven tazeledi!
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapılan Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Mütevelliler Kurulu yeni yönetim kurulunu seçti. Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde...
İskenderun Denizciler Mahallesi Cami imamı Hasan İnci, komşusu tarafından öldürüldü
Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Denizciler Mahallesi cami İmamı Hasan İnci’nin (40) komşusu tarafından pompalı tüfekle öldürüldüğü bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan...
İskenderun’daki uygulamada 1103 şahıs, 728 araç ve 185 motosiklet sorgulandı
Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince 22.04.2024 tarihinde İskenderun genelinde yapılan uygulamalarda; 1103 şahıs, 728 araç ile 185 motosikletin sorgulandığı belirtildi. Hatay...
Hatay Büyükşehir Belediyesi İncesu  Parkını revize ediyor!
Hatay Büyükşehir Belediyesi; park, bahçe ve mesire alanı gibi yeni yeşil alanlar kazandırmak için proje çalışmalarına devam ederken bir yandan...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ