Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,18 / Satış: 32,31
€ EURO → Alış: 34,65 / Satış: 34,79

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Okullardaki Yemekhane ve Öğün sorunu büyük sorunlar doğuruyor!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Okullardaki Yemekhane ve Öğün sorunu büyük sorunlar doğuruyor!
  • 23.09.2022
  • CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Okullardaki Yemekhane ve Öğün sorunu büyük sorunlar doğuruyor! için yorumlar kapalı
  • 238 kez okundu

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, taşımalı eğitime geçildikten sonra yapılan okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrencileri koridorlarda ve yerde yemek yemek zorunda kaldığını belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı ve yerinde eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından son yıllarda inşa edilen yüzlerce okul projesinde yemekhanenin olmamasının, özellikle taşımalı öğrenci sayısının yüksek illerdeki hem öğrencileri hem de velileri mağdur ettiğini belirten Milletvekili Suzan Şahin şunları dile getirdi:

 “Taşımalı eğitim sistemi nedeniyle başka köylerden gelen çok sayıda öğrenci öğle yemeğini eğitim gördüğü okulda yiyor. AKP milli eğitime ayrılan bütçenin büyüklüğü ile övünüyor ancak öğrencilere bir yemekhaneye yapamayıp uygun ortamı sağlayamıyor. Okullarda öğrenciler yeterli beslenemiyor. Okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrenciler, koridorlarda ve yerde yemek yemek zorunda kalmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle; yeni açılacak okullarda yemekhane, kütüphane ve mescit gibi yerler zorunlu hale getirse de daha önce yapılan okulların durumunun düzeltilmediğini, 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasıyla basın ve sosyal medyaya yansıyan okul bahçesinde, yerlerde yemek yiyen öğrenci fotoğraflarından görerek kahrolduk. Devletin görevi; öğrencilere en yakın, en ulaşılabilir, en nitelikli eğitimi ve eğitim ortamını sunmaktır. Ancak bugün görüyoruz ki çocuklar yerlerde okul bahçesinde, koridorlarda beslenme çantasını açıp, evden getirdikleri örtülerin üzerinde yemek yeme zulmü çekiyor. AKP hükümetlerinin ayıbıdır.”

EKONOMİK KRİZ VELİLERİ VURDU

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Okullarda yemekhane olmadığı için velilerin öğrencilerin yanlarına beslenme çantaları koyduğunu ancak artan fiyatlar ve yoksulluk nedeniyle ailelerin çocuklarına yeterli miktarda gıda imkanı sunamadığının altını çizerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

AKP’nin üretimden uzak, dışa ve dövize bağımlı hayalci ekonomi politikaları sonucu yaşanan ekonomik buhranda aileler çocuklarının yanına koyacak tostun peynirini dahi alamaz hale geldi. Piyasada en ucuz kaşar peynirinin kilosu 100-150 TL arası değişiyor. Domates salatalık pazarda olmuş 15-20 lira. Aileler çocuklarını her gün poğaça, simit, içi boş sigara böreği gibi zararlı gıdalar yedirmek zorunda kalıyor. Çocuklar da veliler de bıktı. AKP nasıl yandaş müteahhitlerine para bulabiliyorsa öğrencilerin eğitim ve beslenme hakkına da para bulmalı, okullarda bir öğün ücretsiz yemeği çocuklarımıza verebilmelidir. Velilerin yükü hafifletilmelidir. Veliler ne yapsın? Nereden tutsalar ellerinde kalıyor! Bulup buluşturup çocuklarının çantasına koyduklarını da öğrenciler yerlerde, koridorlarda tuvaletlerin önünde yiyor. Yeni yapılacak tüm okullarda yemekhane yapılmalı, yemekhanesi olmayan okullarda da derhal bir düzenlemeye giderek hijyenik bir yemek ortamı koşulları hiçbir maliyet hesabı yapılmadan hayata geçirilmelidir.”  


SERVİSÇİLER DE MAĞDUR, KAMU ZARARI İSE ÇOK BÜYÜK

Türkiye genelinde taşımalı eğitim için açılan ihalelerin iptal edildiği de belirten Milletvekili Suzan Şahin, sürekli artan akaryakıt fiyatları nedeniyle servisçilerin de mağdur olduğunu, önlerini göremediğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

 “Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yer alan bilgilere göre il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması için açılan ihaleler, “ihaleye teklif veren istekli çıkmaması” veya “bütün tekliflerin ayrılan ödeneğin çok üzerinde olması” sebebiyle iptal edildiği görülüyor. Sürekli artan akaryakıt fiyatları nedeniyle önünü göremeyen, 2 ay sonra ne kadar mazot masrafı olacağını hesaplayamayan servisçiler devletin açtığı ihalelere girmeye çekiniyor. Hatta 100’lerce ihale sırf kimse girmediği için iptal edilmek zorunda kaldı. Geçen yıl yüzlerce servisçi zarar etti. İptal edilen ihalelerden dolayı binlerce öğrenci mağdur olmuş ayrıca ihalelere kimse girmeyince ilçe milli eğitim müdürlüğü veya kaymakamlıklar tarafından servisçiler ihalesiz, mücbir sebeplerle anlaşma yoluna gidilmesi kamu zararı meydana getirmiştir. AKP vururken birkaç kişiye değil herkese vuruyor; tek mağdur öğrenciler ve veliler değil, servisçisinden kantincisine kadar herkes mağdur. Taşımalı eğitim denen bu garabet sistemden derhal vazgeçip, yerinde eğitime geçilmeli ve şimdiye kadar tespit edilen tüm eksikler derhal giderilmelidir.”

AKP’NİN GİZLİ PLAN ÜLKEYİ DİNAMİTLİYOR!

AKP hükümetlerinin taşımalı eğitim sisteminde ısrar ettiğini ve gizli bir plan dahilinde faaliyetler yaptığını iddia eden CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, eğitim sisteminin çökertilmesi ile hem tarım hem de sosyal politika alanında ülkenin temellerine dinamit konulduğuna vurgu yaparak sözlerine şöyle sürdürdü:


 “Taşımalı eğitim 90’ların başında sisteme dahil edildi. Bu garabet sistem nedeniyle başka köylerden ve mahallelerden gelen çok sayıda öğrenci kilometrelerce yol gidip geliyor. Ayrıca bu süre zarfında binlerce kaza yaşandı ve yaralanan, vefat eden çocuklar oldu. Çocuklar eğitime rahat ulaşamıyor ve her gün kilometrelerce mesafe kat ettikleri için yorgun, uykusuz bir şekilde derslere girip yine yorgun bir şekilde eve dönüyorlar. Öğle yemeğini eğitim gördüğü okulda yemek mecburiyetinde kalıyorlar. Okullarda yemekhanenin bulunmamasından dolayı öğrenciler, koridorlarda ve yerlerde oturarak beslenmek zorunda kalıyor. Öğrenciler de veliler de mağdur oluyor. Devletin görevi; öğrencilere en yakın, en ulaşılabilir ve en nitelikli eğitimi sunmaktır. Ancak AKP bu görevini yapmayıp mağduriyetleri gidermeyince taşımalı eğitim sistemiyle beraber köyde yaşayan nüfus şehre taşındı ve üretimden koptu.

SİNCİCE HEM YERLİ TARIMA HEM CUMHURİYETİN TEMELLERİNE DARBE VURULUYOR

Taşımalı eğitiminin getirdiği sorunlarla baş edemeyen köyde yaşayan nüfus şehre taşındı ve üretimden koptu. Tarım alanları ekilemez oldu, tarımda dışa bağımlılık ve ithalat artarken üretemez duruma geldik. Hayvancılıkta el alemin koyununa, angusuna muhtaç hale geldik. AKP hükümetleri Cumhuriyet kazanımlarını ve aydınlanma devrimin temelini oluşturan eğitim sistemini oyuncağa çevirmekten hiç geri durmadı. AKP’nin Milli Eğitim Bakanları ve genel başkanı köy okullarını boşaltarak köyde bulunan öğrencileri merkezlere yönlendirip öğrencilerin nitelikli eğitim haklarını ellerinden alınmakla kalmadı, görevi sadece okulda ders vermek değil, aynı zamanda bulundukları yerlerde aydınlanmayı sağlayarak toplumsal hayata katkı koyan öğretmenleri de by-pass etti. AKP taşımalı eğitim sistemiyle öğretmenlik mesleğinin toplumsal işlevini de sona erdirdi. Eskiden bir köydeki öğretmen tüm köy halkının saygı duyup fikrine danıştığı biri iken, bugün gelinen noktada köyler okulsuz ve öğretmensiz kaldı. Devlet bir köyle 2 memur yollardı. Biri öğretmen diğeri imam. Tamamen imamların köylere yerleştirildiği bir toplum modeli gelinen noktada eğitime darbe vurdu ve AKP’nin “dindar ve kindar nesil” projesine can damarı oldu. Eğitimde maliyet hesabı yapan bu zihniyet, esas maliyetin eğitimsiz bir toplum olduğunu düşünmüyor. Dolayısıyla öğrencilerin taşınmasına sebebiyet veren ve yerli tarımı da sosyal politikaları da olumsuz etkileyen bu çağdışı uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Taşımalı eğitim yerine “yerinde eğitim” koşulları hiçbir maliyet hesabı yapılmadan hayata geçirilmelidir. CHP olarak iktidara geldiğimizde yerinde eğitime geçecek, her köyde, mahallede okulların yeniden açılmasını ve her köye öğretmen atanmasını sağlayacağız. Böylece tama bekleyen on binlerce genç öğretmenimiz de aydınlıklarıyla tüm Anadolu’ya yeniden ışık saçacaklar.”

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin verdiği önergede Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den şu sorulara yanıt istedi;

  1. Taşımalı eğitime geçilen 1991 yılından itibaren kaç okul inşa edilmiştir? Bu okullardan kaçında yemekhane yoktur?
  2. Son 5 yılda kaç okul inşa edilmiştir? Bu okullardan kaçında yemekhane yoktur?
  3. Taşımalı eğitim kapsamına alınan öğrenci sayısı kaçtır?
  4. Son 5 yılda yıllara göre Türkiye’deki taşımalı öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yüzde kaçını oluşturmaktadır?
  5. Yemekhanesi olmayan okullardaki öğrenciler sağlıklı bir ortamda yemek yiyememe mağduriyeti için ne gibi tasarruflarınız olacaktır? Olacak ise nedir?
  6. Son 5 yılda il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması kaç ihale ilamı yayınlanmıştır? Bu ihalelerden kaçı yapılamamıştır? Yapılamama sebepleri nelerdir?
  7. 2021-2022 eğitim öğretim yılındaki toplam taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı nedir?
  8. 2021-2022 eğitim öğretim yılında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması için yapılan ihalelerde kaç toplam araçlık bir hizmet alımı yapılmıştır?
  9. 2022-2023 eğitim öğretim yılındaki toplam taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı nedir?
  10. 2022-2023 eğitim öğretim yılında il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından öğrencilerin taşınması için yapılan ihalelerde kaç toplam araçlık bir hizmet alımı yapılmıştır?
  11. 2021-2022 yılında bakanlığınızın öngördüğü ve ilama çıktığı tüm taşıma ihaleleri yapılsaydı ödeyeceğiniz bütçe ne olacaktı?
  12. 2021-2022 yılında bakanlığınızın taşıma hizmetine ödenen bütçe ne kadardır?
Hatay Büyükşehir Belediyesi 158 Kilometrelik Sahil şeridinde temizlik yaptı
Hatay Büyükşehir Belediyesi, daha temiz bir çevre için deniz ve sahillerde temizlik çalışmaları gerçekleştirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi  Çevre Koruma ve...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı’dan Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’a ziyaret
        Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar’ı makamında ziyaret etti.         Ziyarette Hatay Valisi Mustafua Masatlı,...
Defne Uğur Mumcu Alt Geçitte Kaza
Hatay’ın Defne Uğur Mumcu Alt Geçidinde direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza geçirdi. Akşam saatlerinde Uğur Mumcu Alt geçidinde meydana gelen...
Restarasyonu tamamlanan Antakya Sarımiye Camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımıyla yeniden ibadete açıldı
6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak kullanılmaz hale gelen tarihi Antakya’nın eski eski camilerinden Sarımiye Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından...
Restarasyonu tamamlanan Antakya Sarımiye Camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı
6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak kullanılmaz hale gelen tarihi Antakya’nın eski eski camilerinden Sarımiye Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından...
Hatay Büyükşehir Belediyesi Deprem şehitliğinde bakım çalışması gerçekleştirdi
Hatay Büyükşehir Belediyesi il genelinde yapmış olduğu mezarlık bakım – onarım ve temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Nisan Ay’ında 72 bin 108 noktada ilaçlama yaptı</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde vatandaşların sağlığını korumak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla 2024 Nisan ayında yoğun bir ilaçlama programı...
 Başkan İbrahim Naci Yapar: Tüm Personellerimizin haklarını korumak ve hayat şartlarını iyileştirmek için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen ile memur personelini kapsayan sosyal denge tazminatı için tavan ücretten sözleşme...
İskenderun’daki uygulamada 3 tabanca iye çeşitli uyuşturucu madde yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki Asayiş uygulamasında, 3 tabanca ile çeşitli uyuşturucu maddeler yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince...
İskenderun’da hırsızlık şüphelisi bir kişi 600 Dolar Bankamatik kartlarıyla birlikte yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde hırsızlık şüphelisi bir kişi 600 Dolar ile Bankamatik kartlarıyla birlikte yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,  Hatay Emniyet...
Antakya ve Dörtyol’da 3010  paket gümrük kaçağı sigara yakalandı
Hatay’ın Antakya ve Dörtyol ilçelerinde gümrük kaçağı 3010 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Kaçakçılık...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Hatay’da uzman Doktor, ekipman ve yoğun bakım altyapısı hala eksik!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki sağlık hizmetlerine ilişkin yazılı bir basın açıklamasında bulundu. 6 Şubat depremlerinin üzerinden yaklaşık...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı 29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günlerinde konuştu: Şehre geldiğimde gördüğüm ilk tablo tarihin en büyük yıkımına uğramış bir şehrin fotoğrafıydı!
29. Avrupa Bölge Temsilcileri Günleri  “Doğal Afetlerin Yönetiminde Mülki İdare Amirleri Sempozyumu” İzmir’ de gerçekleştirildi.  Ulusal ve uluslararası birçok heyetin...
6-12 Mayıs’ta kutlanacak vakıf haftası dolayısıyla Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren mesaj yayınladı: Vakıf kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarından biri!
Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, 6-12 Mayıs’ta Vakıflar Haftasının kutlanacağını belirtti. Vakıflar Haftası dolayısıyla kutlama mesajı yayınlayan Bölge Müdürü...
Antakya Sarımiye Camisi yarın yeniden ibadet açılıyor!
Deprem’de ağır hasar gören Antakya’nın en eski camilerinden Sarımiye Camisi yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yeniden ibadet açılacak....
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ