Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Suriyeliler meselesi Milli Güvenlik sorunu haline geldi!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Suriyeliler meselesi Milli Güvenlik sorunu haline geldi!
  • 21.03.2022
  • CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin: Suriyeliler meselesi Milli Güvenlik sorunu haline geldi! için yorumlar kapalı
  • 446 kez okundu

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı ve bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı’nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ın önceki günlerde yaptığı “Suriyeli sayısı” açıklamalarını yalanlayarak, suç duyurusunda bulunulacağını duyurması üzerine yaptığı açıklamada, Suriyeli meselesinin milli güvenlik ve bekaa sorunu haline geldiğini belirterek hükümeti somut adımlar atmaya davet etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

‘‘İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ın önceki günlerde yaptığı “Suriyeli sayısı” açıklamalarını yalanlayarak, suç duyurusunda bulunulacağını duyurmuştur.

Yıllardır Hatay’da misafir etmek zorunda olduğumuz Suriyelilerle ilgili gerçekçi analizler yaparak açıklamalarda bulunan dolayı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Lütfü Savaş’ı İçişleri Bakan Yardımcısı halkı kışkırtmakla suçluyor.

Sayın Lütfü Savaş Hatay halkının sesini yansıtmıştır.

Hatay halkı; 500 binin üzerinde Suriyeliyi misafir ederek ekmeğini bölüşen Hatay bu yükün sırtından alınmasını istiyor.

Hatay halkı; toplam nüfusunun yaklaşık %30’unu oluşturan Suriyeliler için Hatay’a ek ödenek istiyor. Ek ödeneği geçtik vaad edilen ve başlanan projelerin tamamlanmasını istiyor.

Hatay’da bulunan kayıtlı Suriyeli sayısı 436 bin 290. Kayıtsızlarla beraber 800 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Suriyelilerin sayısı toplam il nüfusunun en az %30’u. Hatay, en fazla Suriyeli mültecinin olduğu üçüncü il konumunda.

Hatay halkı; Suriye’deki çatışmaların tam kıyısında yaşıyor ve dünyada en fazla yabancı teröristin bulunduğu yer olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin onayladığı İdlib, Hatay’ın 130 kilometrelik sınır komşusu durumunda. İdlib’deki terörist sayısının 30 bin ile 50 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Hatay halkı güvende olmak istiyor.

Hatay halkı, kendi iflas ederken, dükkanlarında iş yapamazken, AKP’nin batırdığı ekonominin yükünü taşımaya çalışırken artan Suriyeli firma sayısı karşısında devletinden destek bekliyor.

Hatay halkı; medeniyetler kenti Hatay’ın turizminin baltalanmasını istemiyor. Suriye iç savaşının etkisiyle, Hatay’ın 11 yıldır savaşın gölgesinde kalmasıyla Hatay’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı azaldı. 2010 yılında, yani Suriye iç savaşı başlamadan önce, Hatay’a gelen sadece yabancı turist sayısı 654 bin civarındaydı. 2020 yılında Hatay’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin toplam sayısı ise 108 bin civarındaydı. Covid-19 pandemisinin olmadığı 2018 yılında bile Hatay’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 303 bindi. Hatay’ın turizmi için Hatay halkı devletten teşvik bekliyor.

Hatay halkı; Hatay’a yapılan yatırımlar düşerken, Hatay’da çiftçi sayısı %72 azalırken, Hatay öğretmen, hastane, yol ihtiyacı bakımından da zor durumdayken bir de Suriyelilerle ekmeğini de hizmetlerini de paylaşmak istemiyor

Hatay halkı; kamu yatırımlarından artık hak ettiği payı almak istiyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Haziran’da Hatay’da yaptığı konuşmada, “19 yılda 35 milyar lira yatırım yaptık” demişti. Hatay, 17,5 yılda 82,5 milyar vergi verirken, 19 yılda sadece 35 milyar yatırım yapılmış. Hatay’lılar 2020 yılında 12 milyar 518 milyon lira vergi verdi, ancak sadece 549 milyon lira yatırım aldı. Yani Hataylıların verdiği verginin sadece %4,39’u Hatay’a yatırım olarak reva görüldü. 7. sırada vergi verirken 78. sırada yatırım alan bir il durumuna sokulan Hatay bunu hak etmiyor! Hataylılar artık vergilerinin karşılığını almak istiyor. AKP’nin kıt kanaat verdiği olanaklarını Suriyelilerle paylaşmak istemiyor.

İşte Sayın Lütfü Savaş da tam olarak Hatay halkının bu talepleri doğrultusunda, bekaa ve milli güvenlik meselesi olmaya başlayan Suriyeliler konusunda doğru ve gerçekçi tespitler yapmıştır.

SAĞLIK BAKANI DA MI YALAN SÖYLÜYOR ?!

Ne demiştir Lütfü Savaş; ‘‘Hatay’ın nüfusu 1 milyon 670 bin. Resmi verilere göre 500 bin civarında Suriyeli var. Ama gayri resmi sayı 800 binin üzerinde. Yaklaşık her 3 kişiden biri Suriyeli. Hatay’daki doğumların yüzde 75’ini Suriyeli kadınlar yapıyor. Yeni doğan her 4 çocuktan 3’ü Suriyeli. Savaş psikolojisi hormonları bozmuş. 11 ayda doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeli kadınlar var. Çoğunun 3-4 eşi var ve hepsi de çok çocuk yapıyor. Demografik yapı bizim aleyhimize gelişiyor. 12 yıl sonra belediye başkanının Suriyeli olması hiçbirimizin hoşuna gitmez. Böyle giderse şu anda belli ilçelerimizde belediye başkanlığına aday olsalar rahatça kazanırlar.’’ demiştir.

Sağlık Bakanı geçen hafta Avrupa Bölgesi Göç ve Sağlık Yüksek Düzeyli Toplantısı’nda bugüne kadar 754 bin Suriyeli çocuğun hastanelerde doğduğunu söyledi.


Eylül 2019 açıklama: 450 bin Suriyeli bebek doğdu

Mart 2022 açıklama: 754 bin Suriyeli bebek doğdu

8 yılda 450 bin doğum

2,5 yılda 300 bin doğum

Lütfü Savaş’ın bu sözler mi suç? Sayın Savaş’ı doğrular nitelikte bir açıklama yapan AKP’nin Sağlık Bakanı da mı suç işliyor?

HATAY’IN DEMOGRAFİK YAPISI HIZLA DEĞİŞİYOR !

Hatay yoksullaştı, Hatay işsizleşti, Hatay’ın demografik yapısı değişti.

Her zaman söyledik yine söylüyoruz; Mülteci, göçmen ve koruma statüsündeki sığınmacılar konusunda net bir politikası olmayan AKP Suriyeli ve Afganlarla ilgili çalışma başlatmalıdır.

Her iki tarafı mutsuz iki toplumun huzuru için, Suriyelilerin barış içerisinde ülkelerine dönüşü için AKP’nin çaba harcamasını, çözümler üretmesini istiyoruz. Hatay’ın en büyük en önemli ve öncelikli sorunu Suriyeliler meselesi olmuştur. Vatandaşlarımızın haklı tepkilerine kulak asmayan AKP, Hatay ve Hataylıların sorunları göz önünde dururken bu konuya dikkat çeken, sorumluluk üstlenip dertlenen, çözüm önerilerinde bulunan Sayın Lütfi Savaş hakkında soruşturma çağrısı yapmak, bu sorunu görmezden gelmek, üstünü kapatmak çabasıdır Milletimiz, Suriyeliler konusunda giderek derinleşen tehlikeye göz yuman bu sorumsuzluğu asla affetmeyecektir.

HATAY HALKI LÜTFÜ SAVAŞ’IN YANINDADIR

Lütfü Savaş Hatay’a sıkı sıkı sarılmıştır, vatandaşının hak ve hukuku için sorumluluk üstlenerek gelecek nesillerimiz ve bekamızın için, kendi öz topraklarında yabancılaşmasınlar diye tedbir çağrısı yapmıştır.

Hatay halkının lütuflarıyla iki dönemdir büyükşehir belediye başkanı seçilen ve Sayın Lütfü Savaş Hatay halkının Suriyeliler konusunda sesi olmuştur.

Suriyeliler konusunda hiçbir adım atmayan, Hatay’ın yatırımlarını öteleyerek Hatay’a üvey evlat muamelesi yapanlar sandıkta Hatay’lılardan en güzel cevabı alacak. Az kaldı.”

Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk Baba Ocağında moral depoladı: 31 Mart’ta evimden rekor oy bekliyorum!
Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, baba ocağı Kırıkhan’da hemşehrilerine seslenerek 31 Mart’ta fire vermeden evlatlarının yanında...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden 20 farklı Konteyner kente çocuk oyun alanları</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, il genelinde kurulan konteyner kentlerde çocuklar için oyun parkları kurdu. Depremden en çok etkilenen çocukların moral ve...
<strong>CHP Grupbaşkanvekili Ali Mahir Başarır’dan Başkan Lütfü Savaş’a destek</strong>
Yaklaşan 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır...
Cumhur ittifakı Antakya Belediye Başkanı adayı İbrahim Naci Yapar Avsuyu’nda konuştu: Destekleriniz hizmet olarak dönecektir!
AK Parti Hatay Milletvekili Av. Adem Yeşildal, Cumhur İttifakı Antakya Belediye Başkan Adayı İbrahim Naci Yapar ile ziyaret ettiği Avsuyu...
Motorsiklet hırsızı tutuklandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde, motorsiklet hırsızı şüphelisi bir kişi tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince hırsızlık olaylarına yönelik...
Altınözü’nde kaçak kazı yapan 4 kişi suçüstü yakalandı
Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Fatikli Mahallesinde kaçak kazı yapan 4 kişi Polis tarafından suçüstü yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
İskenderun’da bir araçta 3995 adet Captagon hap yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bir araçta 3995 adet Captagon hapı yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Uyuşturucu...
Dörtyol’da şüphe üzerine durdurulan araçta 20 adet cep telefonu yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, şüphe üzerinde durdurula bir araçta gümrük kaçağı 20 adet cep telefonu yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Dörtyol’da 740 paket gümrük kaçağı sigara yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, gümrük kaçağı 740 paket sigara yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince Kaçakçılık suçlarına yönelik...
İskenderun’da kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası
Hatay’ın İskenderun ilçesinde kumar oynayan 22 kişiye 141.350 lira idari para cezası yazıldığı bildirildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
İskenderun’daki uygulamada 3 tabanca yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde yapılan uygulamada 3 tabanca ile çeşitli uyuşturucu madde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince...
<strong>Başkan Savaş Erzin ve Dörtyol’da konuştu: Hizmetlerde işbirliğine önem veriyoruz!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi Hatay’ı karış karış dolaşarak gönülleri fethetmeye...
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hatay’da Basın Merkezini kurdu
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi ile Habitat Derneği işbirliğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Hatay Basın Merkezinin...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Su altı ve Su üstü arama Kurtarma ekibi ekipmanlarını yeniledi!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 6 Şubat depremlerinde enkaz altında kalarak zarar gören su altı ve su üstü ekipmanlarını...
<strong>Başkan Savaş’tan ATSO, HESOB ve Defne ilçesine ziyaret</strong>
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Defne’nin Turunçlu, Harbiye, Döver, Aknehir ve Çekmece Mahallelerinde gerçekleştirdiği halk toplantılarında yoğun...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ