Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 34,13 / Satış: 34,27
€ EURO → Alış: 37,32 / Satış: 37,47

CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bu kez İzmir’de buluştu

CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bu kez İzmir’de buluştu
  • 23.03.2021
  • CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bu kez İzmir’de buluştu için yorumlar kapalı
  • 818 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Muğla’dan sonra İzmir’de düzenlenen CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanının bir araya geldiği ‘Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ne katıldı.

Türkiye’nin su ile ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla bir araya gelen belediye başkanları, suyun verimli kullanılması, su yönetimi ile ilgili en iyi uygulamaları ve politikaları ele aldı. Buluşmada suyun insan yaşamındaki hayati önemi ile ilgili düşüncelerini paylaşan CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, suyun ortak akıl ve kolektif bilinç ile hareket edilerek yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

SAĞLIK VE BİLİM OLDUĞU ZAMAN SİYASETİN BİR TARAFTA OLMASI LAZIM

Zirvede konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü  Savaş, “Başka Bir Su Yönetimi”nin mümkün olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“ Herkes Türkiye’nin su konusunda fakir bir ülke olduğunu söylüyor. Biz de bunun şahitliğini yapıyoruz. Ve yıllardır kuraklığa doğru maalesef emin adımlarla gidiyoruz” dedi.  Dünyanın üçte ikisinin su ile kaplı olduğunu hatırlatan Savaş, “Ama bizim kullanacağımız sadece bu suyun yüzde ikisi. Yüzde ikilik suyumuzu hem kullanma hem de içme konusunda çok iyi muhafaza etme politikaları için buradayız. Dünyada iki önemli öğe var. Biri güvenilir gıda diğeri ise teknoloji. Teknoloji konusunda dünya beş sıfırı konuşurken biz ancak iki buçuklardayız. Güvenilir gıda konusunda ise dünyanın ilk beş ülkesinden biri olabiliriz. Ama bunu kullanabileceğimiz su ve kuraklaşmamış coğrafyamız ile ölçmemiz lazım. Bu nedenle bugünkü organizasyon çok önemli. Buradaki kararlar ortak hedefimizi belirleyecek. Bizler hep siyasetçiyiz ama sağlık ve bilim olduğu zaman siyasetin bir tarafta olması lazım. Bütün ilgili makamların bu konuyu çözmesi için el ele vermesi lazım. Bugün de belediye başkanları ve bilim adamları olarak bu konu için buradayız. Hep birlikte su konusunda birlikte karar verelim, birlikte emin adımlar atalım ve hedefe birlikte ulaşalım. Bu önemli organizasyonu düzenleyen Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ederim.”

Buluşmanın sonunda 11 büyükşehir belediye başkanının imzasıyla 10 maddelik manifesto imzalandı.

“Başka bir su yönetimi mümkün!” başlıklı manifesto şöyle:

“Su hepimize ve her şeye aittir. Koşuyor ve konuşuyor olmamızda, düşüncelerimizde ve ürettiklerimizde, gülüşümüz ve gözyaşımızda, bugün burada buluşmamızda ve dünyayı değiştirmek için kararlı duruşumuzda suyun izi vardır. Yaşam suda başlayıp serpilmiş, dünyadaki tüm varlıklar suyla birbirine bağlanmıştır. Su olmazsa yaşam da olmaz.
Türkiye’mizin çok büyük kısmı “kurak iklim coğrafyası” olarak sınıflandırılmaktadır. İklim krizinin en ağır sonucu susuzluk tehlikesidir. 2019 Devlet Su İşleri verilerine göre ülkemiz su kaynaklarının %77’si tarımsal sulamada kullanılmaktadır. En çok %10’u hanelerde, kalanı ise sanayide kullanılmaktadır. Bu veri kuraklıkla mücadelede temel eksenin, tarımsal sulama alanında olduğunu göstermektedir.
Bizler Türkiye’nin 11 büyükşehir belediyesinin ve 11 il belediyesinin başkanları, bu vicdani ve bilimsel sorumluluktan hareketle bugün, 22 Mart 2021’de, Dünya Su Günü’nde İzmir’de buluştuk. Amacımız, iklim krizinin ağırlaşan sonuçlarını da dikkate alarak Türkiye için başka bir su politikası önermek ve bu topraklarda geleceğimizi, çocuklarımız ve doğamız için güvence altına almaktır.
İklim krizinin su kaynakları üzerindeki etkilerini azaltarak kuraklıkla mücadelede başarılı olabilmek için, su yönetiminde 5 ilkesel değişikliğin yapılması şarttır:
1) Katılımcı bir su yönetim modeli oluşturmak. Su yönetimi, şehir, havza ve ülke ölçeğindeki su kullanıcısı tüm paydaşların; tarım örgütleri, sanayiciler, evsel su kullanıcıları, meslek örgütleri, doğa ve çevre örgütlerinin içinde yer alacağı yepyeni, katılımcı bir anlayışla gerçekleştirilmelidir.
2) Tüm kullanım alanlarında arzın değil talebin yönetilmesi. Plansız gelişen kullanım talepleri için sürekli daha fazla arz yaratma politikası yerine, başta tarımsal sulama ve sanayi olmak üzere düşük su kullanımıyla yüksek gelir elde edilen ekonomik modeller tasarlanmalı ve teşvik edilmelidir.
3) Su yatırımlarının havza ölçeğinde planlanması. Su kaynaklarının, yerüstü ve yeraltı sularının miktarının, su bütçesinin hangi kullanımlara tahsis edileceği havza ölçeğinde belirlenmelidir. Verilen tahsisler denetlenmeli, su kullanımlarının sektörel tahsis miktarlarını aşmasına izin verilmemelidir. Her bir havzada planlanan su yatırımlarının birbirini nasıl etkilediği kümülatif olarak ölçülmeli, yatırım kararları havza ölçeğinde bu stratejik değerlendirme yapıldıktan sonra alınmalıdır. Asgari harcama ile azami verim esas olmalıdır.
4) Doğanın su döngüsünün korunması. 1960’lardan bu yana suyun döngüsüne yapılan müdahaleler sonucunda birçok canlı türü tehlike altına girmiş; göller ve sulak alanlar kurumuş, nehir ekosistemleri zarar görmüştür. Ülkemizdeki su kullanım hedefleri, iklim krizi dikkate alınarak yeniden tarif edilmelidir. Yatırımlar planlanırken yer altındaki, sulak alanlar ve nehirlerdeki ekolojik su varlığının sürdürülebilirliği dikkate alınmalıdır. Canlıların ihtiyacı olan suyun, ekolojik dengeyi ve su döngüsünü bozacak biçimde kirletilmesine, azaltılmasına yol açan uygulama, yapılaşma ve madencilik gibi faaliyetlere izin verilmemelidir.
5) Suyun ekosistem ve sektörler arası döngüsel kullanımı. Tarımda, sanayide ve evlerde kullanılan atık suyun gerekli arıtma süreçlerinden geçtikten sonra farklı sektörler ve ekosistem arasında transferi sağlanmalıdır. Şehir içinde ve tarım alanlarında yağmur hasadına yönelik yöntemler yaygınlaştırılmalı; su ihtiyacının yerinde temini, kullanımı ve dönüştürülmesine yönelik döngüsel çözümler teşvik edilmelidir.

Bu ilkeler doğrultusunda, aşağıdaki 10 somut adım hemen atılmalıdır:
1 Su yönetimiyle ilgili koordinasyonsuzluk ortadan kaldırılmalı, kurumlar arasındaki yetki ve sorumluluk karmaşasına son verilmelidir.
1. Tüm paydaşların mutabakatı alınarak hazırlanan bir Su Kanunu yürürlüğe konmalı, su havzası planlama ve uygulamalarında yerel yönetimler güçlü ve yetkili yapılar haline getirilmedir.  
2. Su yatırımları havza ölçekli bütüncül planlarla uyumlu olarak su ve atık su master planlarına göre yapılmalı; kamu kaynakları ekonomik ve ekolojik fizibilitesi düşük yatırımlara aktarılmamalıdır. Yerel yönetimlerin çevresel altyapı projelerine yönelik kaynakları artırılmalıdır.
3. İklim krizi ile etkin mücadele için imzalanan Paris İklim Anlaşması ivedilikle onaylanmalı; iklim değişikliğinin yaratacağı olumsuz etkilerin önlenmesi amacına yönelik hazırlanan İklim Değişikliği Kanunu Tasarısı üzerinde çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır.
4. Kuruyan göllerin, Salda Gölü, Burdur Gölü, Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve diğer sulak alanların tahribatı sonlandırılarak restore edilmeli ve doğal su döngüleri korunmalıdır.
5. Su havzalarındaki tüm noktasal ve yaygın kirlilik kaynakları kontrol altına alınmalı; merkezi ve yerel idarelerce etkin bir şekilde denetlenmelidir.
6. Tarımda doğru ürün planlaması yapılarak ve tasarruflu sulama sistemlerine geçilerek su israfı önlenmeli, tarımsal sulama en az %50 oranında azaltılmalıdır. Bu amaçla, ekonomik değeri yüksek ve su talebi olmayan yerel tohum ve hayvan ırkları teşvik edilmelidir.
7. İstanbul’a yapılmak istenen “Beton Kanal” gibi suyun doğal döngüsüne zarar veren tüm israf projeleri iptal edilmelidir.
8. Güncelliğini yitiren su ve kanalizasyon idaresi mevzuatı yeniden düzenlenmeli; büyükşehir statüsünde olmayan diğer illerde de su ve kanalizasyon idareleri kurulmalıdır.
9. Yaşamın vazgeçilmez unsuru olan su, temel kamusal hak olarak kabul edilmeli, ekolojik ve toplumsal bir değer olarak tanımlanmalı, su hizmetlerinde kamu işletmeciliği esas alınmalıdır. 

Biz Türkiye’nin 22 belediye başkanı, yetki, görev ve sorumluluklarımız doğrultusunda kendi illerimizdeki su yönetimini yukarıdaki ilkeler doğrultusunda gerçekleştireceğimizi beyan ediyoruz. Bu belgede çerçevesi çizilen su politikası ülkemizde tesis edilene kadar, çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye ve hep birlikte haykırmaya devam edeceğiz: Başka bir su yönetimi mümkün!”

BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK: HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ESKİ YÖNETİMİNİN 6 YILDA YAPTIĞI YOLU, 6 AYDA YAPTIK !
Hatay Büyükşehir Belediye  Başkanı Mehmet Öntürk; Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın ve muhtarlarla bir araya geldi. İlçenin ihtiyaçlarıyla birlikte Muhtarların...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI YALDAĞI’NDA YAPILDI
Hatay Büyükşehir Belediyesi , 2024 Yılı Ekim Ayı Meclis Toplantısı, Yayladağı Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Hatay  Büyükşehir Belediye  Başkanı Mehmet...
Türkiye İşçi Partisi’nden 10 Ekim Basın açıklaması: Adalet arayışımız kesintisiz sürüyor  ve sürecek!
Türkiye İşçi Partisi Samandağ ilçe örgütü, Ankara Gar katliamının yıldönümünde yaptığı Basın açıklamasında, “Adalet arayışımız kesintisiz sürüyor  ve sürecek” vurgusu...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÖNTÜRK’TEN YAYLADAĞI’NA ULAŞIM MÜJDESİ
Hatay Büyükşehir Belediye  Başkanı Mehmet Öntürk’ün ilçe gezilerinin yeni adresi Yayladağı oldu. Her ay şehrin farklı ilçesine yoğun bir programla...
EĞİTİM-İŞ: 10 EKİM’İ UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ, 10 EKİM KATLİAMINDA YİTİRDİĞİMİZ CANLARI SAYGIYLA ANIYORUZ!
Eğitim-İş Ankara Gar’ında 10 Ekim’de canlı bombaların patlatılmasıyla yaşamlarını yitirenler için yaptığı Basın açıklamasında, “10 Ekim katliamında yitirdiğimiz canları saygıyla...
DEFNE ÇÖKEK’TE 12 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), altyapısı olmayan bölgelerde çalışmalarını sürdürüyor. Üstyapı öncesi altyapı eksikliklerini tamamlayan...
CHP’Lİ NERMİN YILDIRIM KARA: CANLI HAYVAN ARZI İÇİN SAĞLIĞI RİSKE ATMAK AKIL TUTULMASIDIR!
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’da Angus ithalatının yol açtığı sorunlar hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu....
HATAY MİLLETVEKİLİ NECÇMETTİN ÇALIŞKAN: DEPREMZEDELERİN ELEKTRİK ve ALTYAPI SORUNLARI DEVAM EDİYOR!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Hatay halkının depremden beri yaşadığı mağduriyetlere...
Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, Aşağıokçular Mahallesi’nde Emekçi Kadınlarla bir araya geldi
Hatay’ın Defne Belediye Başkanı Halil İbrahim Özgün, Aşağıokçular Mahallesi’nde emekçi kadınlarla bir araya geldi. Ziyarette, bölgedeki projeler ve mahalle sakinlerinin...
CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu: Depremzedelere Zorla Boş Senet İmzalatılması Kabul Edilemez!
CHP Hatay Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Av. Servet Mullaoğlu,  son dönemde, TOKİ’nin depremzedelere evlerini teslim ederken boş...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ’NDEN HAFRİYAT KAMYONLARINA YAKIN TAKİP
Hatay Büyükşehir Belediyesi il genelinde kent estetiğini korumak ve doğal yaşama zarar verilmesinin önüne geçmek hedefiyle hafriyat kamyonlarına yönelik denetimler...
BAŞKAN ÖNTÜRK’TEN YANGIN MAĞDURLARINA DESTEK ZİYARETİ:
CUMHURBAŞKANIMIZ, BİZE İTFAİYE EKİPMANI HEDİYE EDECEK! Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, geçtiğimiz hafta sonu Antakya ilçesi Yeni Sanayi Sitesi’nde...
HATAY’DA 6 YÖRESEL LEZZET DAHA TESCİLLENDİ
Hatay’ın yöresel lezzetlerinden Antakya Simidi, Belen Tava, Antakya Külçesi, Zahter Salatası, Tel Kadayıfı ve Tandır Kahkesi coğrafi işaret tescil belgesi...
BAŞKAN MEHMET ÖNTÜRK, BİR VAADİNİ DAHA HAYATA GEÇİRDİ:
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE İŞ ARAYANLA İŞVEREN BULUŞUYOR! Hatay Büyükşehir Belediyesi , işsizlik sorununa çözüm bulmak için hayata geçirdiği Hatay...
HATAYSPOR KULÜBÜ’NDEN ANLAMLI PAYLAŞIM:
KADIN VE COCUĞA DOKUNMA! Hatayspor Kulübü, son günlerde artan Kadın ve Çocuk cinayetlerine ilişkin anlamlı bir paylaşımda bulundu. Hatayspor Kulübü...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ