Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

Deist Manifestosu

Mehmet Çardak
Mehmet Çardak
  • 28.04.2022
  • Deist Manifestosu için yorumlar kapalı
  • 438 kez okundu

Dünya’da oldukça popüler inanç biçimlerinden biri olan DEİZM herkes tarafından merak edilen bir inanç biçimidir.

Deizm inancı, Dünya’da çoğu insan tarafından benimsenen bir inanç biçimidir.

Deizm veya Yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl ve gözlem yoluyla Tanrı’ya olan inancını esas alan bir felsefi görüştür.

Diğer bir adı Yaradancılık olan Deizm.  temelde tüm dinleri reddeder ve tek tanrıya inanır. Dinsel bilgiye akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunur. Vahiy gibi konuları reddeder. Tanrı dünya hayatına ve evrene müdahale etmez.

Deizm inancını savunan kişilere DEİST denilmektedir. Dünya’da pek çok tanınmış ünlü deistler bulunmaktadır. Deist kişiler herhangi bir dine inanmaz ve bütün dinleri reddeder.

Deistlere göre Tanrı kavramı yalnızca akıl yolu ile açıklanabilir. Bunun için herhangi bir dine gerek duyulmaz.

Deist kişiler ayrıca kutsal kitapları da reddederler. Bu kitapların insanlar tarafından yazıldığını savunurlar.

Deist Manifestosunun  özeti şudur:

  1. Tanrı vardır ve asla insanlara din göndermemiştir. Dinler ve benzeri inançlar insanoğlunu Tanrı’dan uzaklaştırmak için uydurulmuştur. Dinler Tanrı’yı yanlış anlamakta ve anlatmaktadır. Tanrı sevgidir, barıştır, bilimdir, mutluluktur.
  • Dinlerin Tanrı anlayışı Tanrı’ya hakarettir. Dinler insanları ayrıştırmak, ötekileştirmek ve birbirlerinden nefret etmelerini sağlamak içindir. Dininizin size kurduğu tuzaklardan uzak durun.
  • Tanrı insanı kendisine tapsın diye yaratmamıştır. Tanrı insanı kendine ilham versin diye yaratmıştır. Bu hayatta güzel şeyler yapmayan Tanrı’nın rızasını alamaz, cennete gidemez.
  • Yaşamı düzenlemek için dine değil, aklımız ve vicdanımızla geliştireceğimiz etik kurallara ve hukuka ihtiyacımız vardır. Dinlerin ilkeleri ve kitapları insanı günaha sokacak söylemlerle doludur.
  • Kader diye bir şey yoktur. İnsanlar hayatını kendisi yönlendirir. Kazalar, hastalıklar, ölümler, fakirlik ve benzeri kötü şeyler Tanrı’nın kurgusu değildir. Mutluluk, başarı, zenginlik, sağlık, şans ve benzeri güzel şeyler de Tanrı’nın kurgusu değildir.
  • İnsanların başına gelenler hayatın doğal akışında etkileşimler sonucunda olagelen şeylerdir. Tanrı kimsenin hayatını önceden belirlemez. Tanrı dilediği zaman dilediği insanın hayatına müdahale edebilir ama bu bir insanın hayatında nadiren olur,  ya da hiç olmaz.
  • Tanrı insanlara ibadet biçimi önermemiştir. Tanrı’nın övülmeye ihtiyacı yoktur. Her kim ki Tanrı’ya yalakalık yapıyorsa, Tanrı ondan tiksinir. Kimse Tanrı adına ahkâm kesemez. Tanrı adına ahkâm kesenler cehennemliktir. Onları arkadaş, örnek veya önder edinemezsiniz.
  • İyi bir dindar Tanrı’nın cennetine gidebilir ama Tanrı’nın sevgisini kazanamaz. Tanrı’nın sevgisini kazanmak için iyi olmanız yetmez, dinlerin size kurduğu tuzaklardan da kurtulmanız gerekir.

Mehmet Çardak

Araştırmacı Yazar

m-cardak@windowslive.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ