DEVA Parti’li Sadullah Ergin, Depremzedelere imzalatılan Afet Borçlandırma senetlerine dikkat çekti: Bedel yazmayan bir sözleşme imzalatılmasının gerekçesi nedir?
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Sadullah Ergin; 6 Şubat Depremi Sonrasında Depremzedelere imzalatılan Afet Borçlandırma senetlerinde bedel yazılmamasına rağmen imzalatılmasının sebebini Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a cevaplanmak üzere soru önergesi veren Hatay eski Milletvekili DEVAP Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin önergesinde, “Söz konusu açık borçlandırma işlemlerinin maliyetlerinin belirsizliği nedeniyle yapıldığı ilgili kurumlar tarafından ifade edilmektedir. Ancak mevcut senetler yapımı tamamlanmış ve teslim edilecek konutlar için imzalatılmaktadır. Bu durumda bitmiş ve maliyeti belli olan konutlar için bedel yazmayan bir sözleşme imzalatılmasının gerekçesi nedir?” dedi.
Adalet Eski Bakani Sadullah Ergin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a cevaplanmak üzere verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:
“Söz konusu açık borçlandırma işlemlerinin maliyetlerinin belirsizliği nedeniyle yapıldığı ilgili kurumlar tarafından ifade edilmektedir.
Ancak mevcut senetler yapımı tamamlanmış ve teslim edilecek konutlar için imzalatılmaktadır. Bu durumda bitmiş ve maliyeti belli olan konutlar için bedel yazmayan bu sözleşme imzalatılmasının gerekçesi nedir?
Afetzedeler ileride oluşacak fiyatlandırmanın bütçelerine uygun olup olmayacağı konusunda endişe duymaktadır. Bir an için konut maliyetlerinin belirlenemeyeceği varsayılsa dahi en azından bu maliyetin ne şekilde hesaplanacağına dair yöntemin hem hak sahipleri ile hem de kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Böyle bir paylaşım yapmayı düşünüyor musunuz?
Her ne kadar AFAD tarafından bu uygulamanın kanuni dayanağı olarak 7269 sayalı kanunun 40. Maddesi gösterilmişse de, ilgili kanun maddesinde konut, konut inşası ve sair yardımlar için yapılacak borçlandırılmaların faizsiz olacağı belirtilmiştir.
Ancak hak sahiplerine imzalatılan senetlerde bedel bölümü boş bırakılmış bununla birlikte faiz bölümü de yer almış ve boş bırakılmıştır.
Kanun, borçlandırılmaların faizsiz olacağını belirtirken, sözleşmeye faiz şartı konulmasının dayanağı nedir?”