DOĞU AKDENİZ KALKINMA AJANSI 116. YÖNETİM KURULU TOPLANTISI HATAY VALİSİ MUTAFA MASALI’NIN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 116. Yönetim Kurulu toplantısı Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın başkanlığında Antakya’da toplandı.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Yönetim Kurulu’nu oluşturan Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye Valileri ile bölge illerinin Belediye, Büyükşehir Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanlarının katılımıyla Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın av sahipliğinde gerçekleştirildi.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı başkanlık ettiği Yönetim Kurulu toplantısının açılış konuşmasında, Ajansın faaliyetleri konusunda açıklamalarda bulunurken, şu bilgileri aktardı:
“Ajansımız faaliyetlerine 2024 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. Bu faaliyetler, 6 ve 20 Şubat 2023 tarihlerinde yaşanan depremlerden bu yana, bir taraftan yeniden inşa ve ihya sürecine destek vermek amacıyla yürütülen projelerden, bir taraftan da afet etkisinin az ya da hiç olmadığı yerlerde yerel ekonomik kalkınma odağındaki proje ve faaliyetlerden oluşmaktadır.
Bu kapsamda, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda uygulanan Bölgesel Kalkınma Odaklı Afet Eylem Programı ile genel bütçe ve uluslararası fon kaynaklarından temin edilen bütçelerle çeşitli projeler hayata geçirilmiştir. Ayrıca, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerinin Destekleme Programı, Üreten Şehirler Programı, Kurumsal Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Destek Programı kapsamında da onaylanan projelerin uygulamalarına devam edilmiştir. Bu programların yanı sıra 2025 yılında uygulanması planlanan yeni projeler için de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde çalışmalara devam edilmektedir.
Diğer taraftan, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası başta olmak üzere uluslararası fon kuruluşları ile yapılan çalışmalarla depremde zarar gören sanayi altyapısının iyileştirilmesi, sosyal altyapı imkanlarının genişletilmesi ve kadın ve gençler başta olmak üzere yeni istihdam olanaklarının oluşturulması hedeflenmiştir. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Dünya Bankası işbirliği ile yürütülen Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum Projesi ile Ajansımız 9,6 Milyon Euro kaynak kullandırmaktadır. Bu proje kapsamında, özel sektör işletmelerimizin yararlanabileceği ve toplam bütçesi 5 Milyon Euro olan bir destek programı geçtiğimiz aylarda başlatılmıştır. Bu programda, Hatay ilinden 304 adet işletmeye 2 Milyon 427 Bin Euro, Kahramanmaraş ilinden 218 işletmeye 1 Milyon 835 Bin Euro, Osmaniye ilinden 113 adet işletmeye 875 Bin Euro hibe desteği sağlanmıştır. Üç ildeki toplam 635 adet projeden 452 adedi tamamlanmış ve hibe ödemeleri yapılmıştır.
Aynı programın kamu kurumlarına yönelik olan çağrısında ise Hatay ilinden 8 adet projeye 1 Milyon 459 Bin Euro, Kahramanmaraş ilinden 8 adet projeye 1 Milyon 301 Bin Euro ve Osmaniye ilinden 6 adet projeye 1 Milyon 456 Bin Euro hibe desteği sağlanmıştır. Program kapsamında hem özel sektör hem de kamu kurumları tarafından yürütülen projelerde yatırımlara devam edilmektedir.
Bununla beraber Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan bir başvuru ile Avrupa Birliğinden destek almaya hak kazanan Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yer alan Hatay ilimizdeki kadın kooperatiflerine hibe desteği sağlanmaktadır. 11 ilimizde uygulanan bu proje için yeni bir sözleşme imzalanmış ve yararlanan il sayısı 25 olmuştur. 2025 yılından itibaren toplam 70 Milyon Euro bütçe ile uygulanacak yeni sözleşme kapsamında Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimiz de yer alacaktır.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Dünya Gıda Programı, İslami Dayanışma Fonu, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ve Katar Fonu ile yapılan görüşmelerde, Ajansımız tarafından uygulanacak yeni projelerde mutabakat sağlanmıştır. Bu projelerin başlatılması için uygulama projelerinin hazırlanmasına ve kaynak aktarımına devam edilmektedir.
Devam eden bu çalışmalarla birlikte 2025 Yılı Çalışma Programı döneminde de bölgemizin yeniden inşa ve ihya sürecine yönelik proje ve faaliyetlere devam edilecektir. Bunların yanı sıra sanayide verimlilik ve yeşil dönüşüm çalışmalarına, inşaat atığı ayrıştırma ve geri kazanım çalışmalarına, kırsalda ekonomik çeşitliliğin artırılması ve turizm altyapısının iyileştirilmesine yönelik projelere devam edilecektir.”