Hassa Esnafı: Devletimizi ve Halkımızı yanımızda görmek istiyoruz!
Hatay’ın Hassa ilçesinde esnaf odası, ziraat odası ve esnaflarla depremden sonraki durumlarını yerinde gördük.
Oda başkanlarına Hassa ilçesinin 7 aylık deprem sonrası yaralarının sarılıp, sarılmadığını, önlerindeki sorunların hangileri olduğunu sorduk.
Hassa ilçesi sınır ilçelerimizden biridir, bir taraftan Suriye ile sınırdır, diğer taraftan Gaziantep ilimizle sınırdır. Hassa ilçemiz bir tarafı Amik ovasında, diğer tarafı ise Amanos dağlarına yaslanmıştır.
Hassa ilçesinin en önemli üretimi üzüm ve zeytin halkın geçim kaynağıdır. Tabu bunların yanında buğday, pamuk, mısır gibi üretim yapmaktadır.
Hassa ilçesi Hatay’ın depremde zarar gören yedi ilçesinden bir tanesidir. Hassa ilçe merkezi hemen, hemen bütün binaları yıkılmıştır. Birkaç bina ayakta kalmıştır. Bu anlamda ilçe merkezinin yeniden inşası gerekmektedir.
Yozgat Valiliğini desteği ile esnaflara Yozgat-Giresun çarşısında dükkanlar yapılarak esnaflara teslim edilmiştir. Esnafların halen 56 dükkana ihtiyaçları vardır, bunlarda yapımları yapılacağı söylenmiştir.
Esnaflar bu çarşının sıcağa, soğuk ve yağmura karşı üstünün çatı yapılmasını istemektedir. Yoksa yağmur ve sıcaklarda zor durumda kalacaklarını ifade etmektedirler. Yine esnaflar Çarşının hemen yanından geçen çaya bir köprü yapılmasını ve taşmasının önlenmesi için tedbirler alınmasını istemektedir.
Çarşı merkezde birkaç esnaf bulunmaktadır. Esnaflara yerinde dönüşün için yıkılan yerlerine dükkan ve ev yapılması kararı çıkmış ama halen şehrin imar çapı çıkmadığı için yapımı başlamamış, çarşı merkez esnafının isteği ‘Hassa belediyesi tarafından çıkarılacak imar çapı hızla yapılmasını belediyeden rica ediyorlar. İş yerimize başka türlü kavuşmamız mümkün değil’ diyorlar.
Hassa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şahiner ise “Bu sene üzümlerimiz sıcaktan yandı, yine zeytinler susuzluktan küçük kaldılar. Devlet bize bu konuda yardımcı olursa, depremde zarar gören üreticilerimiz biraz olsun, nefes alırlar” diyor.
Adnan Uzun (Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı)
Dükkanlarına Kavuşamayan Esnafımızın Dükkanlarına Kavuşmasını İstiyoruz.
Bizim ortalama 110-130 arasında dükkanlarımız yıkıldı, bunların dışında ağır hasarlı olan dükkanlarımız bulunmaktadır. Yine Yozgat-Giresun adı altında yapılan dükkanlarımız bizlere teslim edildi, bizim bu çarşıda 46 adet dükkanı bize teslim edildi. Karşı taraftan yine bir çarşı yapıldı, bu yerde de bizim 50-55 dükkanımız bulunmaktadır. Buradan Yozgat-Giresun valimize, ilçe kaymakamımıza ve ilçe belediye başkanımıza ayrı, ayrı teşekkür ederiz. Bizim 20-50 arasında açıkta kalan yani dükkana kavuşamayan esnafımız bulunmaktadır, onlar için gerekli çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Acil olarak bizim çözülmesi gereken yanı başımızdaki teyik dere yatağına bir köprü, yaya köprüsü istiyoruz. Aynı zamanda Yozgat – Giresun adı altında yapılan çarşımızın üzerine kışın şartlarında rahat geçmesi için çatı yaparlarsa esnafımız sıcak, soğuk ve yağmurdan bir nebze korunmuş olurlar. Devletimiz bizim yanımızda oldu, bundan sonra da olacağına inanıyorum, Allah bir daha milletimize böyle bir afat yaşatmışın.
Mehmet Şahiner (Hassa Ziraat Odası Başkanı)
Bu Sene Üzüm Sıcaktan Yandı, Devleti Yanımızda Görmek İstiyoruz.
Bölgemizde ve ilçemizde asrın felaketi denilen bir deprem yaşadık, depremde çok insanımızı, çok evlerimizi kayıp ettik, her şeye rağmen hayat devam ediyor, ölenlerimize Allah rahmet eylesin, kalanlarımıza şifa diliyorum. Biz üreticiyiz, üretmeye devam edeceğiz, çiftçiliği bırakmayacağız. İlçemiz de özellikle bağcılık birinci sırada yer almaktadır, şu anda da üzüm hasadı devam etmektedir. Üzüm verimi biraz düşük ama kalitesi güzel oldu. Ağustos ayındaki sıcaklar çiftçilerimize büyük darbe vurdu. Sulama imkanı olmayan bağlarımızda büyük hasarlar oluştu. Üzümler yandı, kurudu, bende üzümleri söktüm yerine kayısı diktim. İster para kazanalım, ister kazanmayalım biz bu işi yapmak zorundayız. Devleti her zaman yanımızda görmek istiyoruz. Çiftçilerimizin sulama yapanların verimi güzel, bunların ortalamaz %50 civarındadır. Çiftçilerimize özel bir deprem yardımı yapılmadı. Tüm zarar gören halka yapıldı. Devlet deprem bölgesine ilişkin yardımlar yapabilir, örnek, tohum, gübre, mazot gibi çiftçinin önemli girdilerini karşılama noktasında yardım ederse, deprem bölgesindeki çiftçi biraz rahat eder.
Mehmet Kurt (Çarşı Esnafı)
Halen Sıkıntılarımızı Aşmış Değiliz.
Kahramanmaraş merkezli depremde Hassa ilçemizde büyük bir deprem felaketi yaşadık. Biz esnaflar olarak zor bir süreçten geçiyoruz ama iyi olacağına inanıyoruz. Kaymakamımız, Valimiz bize yardımcı oluyorlar, bizim yanımızda olmaları sorunlarımızın çözümünde kolaylık sağlıyor. Biz esnaf ve halk olarak sıkıntılarımızı aşmış değiliz, başta devletimiz ve halkımızdan yardım ellerini uzatmalarını ve yaralarımızın sarılmasında katkılarını esirgemesinler.
Hamit Bulan (Çarşı Esnafı)
Elektrik Cezaları Esnafı Usandırdı!
Benim ve bizim sorunlarımızın en önemlisi elektrik kesintilerinden usandık. Bana kaçak elektrik kullandın diyerek ceza kestiler. Hassa TEDAŞ aynı zamanda elektrik bağlatırken sürekli bize “projeniz çizilmedi, evrak eksik” diyerek elektrik bağlanmasını geciktirmektedir. Üç esnafımıza kaçak elektrik kullanmaktan cezalar yazdılar. Şayet onlar elektriği zamanında bağlasalar bu sorunları esnafımız yaşamaz. Bu konuda Valimiz, Kaymakam ve devletin diğer kurumları yardımcı olursa esnaf bir sorunu daha sırtından atmış olur. Siz basında bu konuda duyurumuzu yayınlarsanız, bize yardım etmiş olursunuz.
HÜSEYİN GÜLER