Hassa’da zeytin sahipleri yetkililere seslendi: Maki alanları var, Zeytin Bahçelerimizi kesmeyin!
Hatay’ın Hassa ilçesi Amanos Dağları eteğindeki Hassa’nın en büyük köylerinden Yuvalı Köyü zeytin ağaçlarının kesilerek TOKİ yapılmasına karşı mücadele sürdürmektedir.
Köyün yanındaki ve sulama göletinin yanında başlayan 400 dönümlük arazi TOKi konutları yapılması çalışması başlatılmıştır. 33 Bin zeytin ağacı kesilmiş ve 30 bin zeytin ağacı daha kesileceği belirtiliyor.
Yuvalı Köylülerinin zeytinleri kesilerek, yukarı dağdaki Güvenç Köylülerine konut alanı açıldığının söyleyen köylüler, “Bir köyün içine, başka köy yerleştiril mi?” diyorlar. “Zaten bu köy ile sorun yaşıyoruz, bizi buralarda barınmaz duruma getirecekler” diyorlar.
Güvenç Köyünün yüzde doksan oyu MHP’ye, Yuvalı Köyünün yüzde doksan ise AKP’ye çıktığını söyleyen köylüler: “Buraya konut yapılmasının arkasında ve Güvenç Köyünün gelmesine yardım eden MHP Milletvekili Lütfü Kaşıkçı’dır. AKP ise ortaklık bozulmasın diye sesini çıkarmıyor” iddiasında bulunuyorlar.
Köylülerin iddiasını MHP Hatay milletvekili Kaşıkçı’ya sordum. “Benim bunu yaptığım doğru değildir, ben oranın konutlara uygun olduğunu nasıl bilirim, oranın etüdünü ben mi yaptırdım” şeklinde karşı çıkmaktadır. Köylülerin yanında telefonla aradım, köylüler ise “O zaman gelsin bize doğrusunu anlatsın” diyerek köye çağırdılar.
Köylülerin talebi ise yerinde dönüşüm olsun, eski evlerinin yeri kendilerine yeteceğini, zeytin ağaçlarının kesilmesine karşı olduklarını ve tek geçim kaynaklarının ellerinden alınması ile zor durumda kalacaklarını belirtiyorlar. 400 Dönüm zeytin ağaçlarının bulunduğu alanın 200 dönümü hazine, diğer yerler ise köylünün tapulu arazisidir.
Köylülerle zeytin ağaçlarının kesildiği alana gittik, Amanos dağlarının eteğinde bütün dağ, taş zeytin ağacı ekilmiş, hazine arazilerine 20 yıl önce zeytin ekmişler. Devlet bir dönem köylüye zeytin ekmesi için fidan vermiş, bu gün ise kesmesini bir türlü anlamadıklarını açıklıyorlar.
Hava yağmurlu ve kar dağlara yağdığından ayaz ancak röportajlarımızı bir binanın yanında yapabiliyoruz. Röportajlarımızı tamamladıktan sonra köyden ayrılıyoruz.
Köyden sonra Hassa ilçe merkezinde Kaymakam Osman Acar ile görüşüyoruz. Köylüler sorunlarını anlatıyorlar. Kaymakam ise köylünün talebinin doğru ve yerinde olduğunu belirterek. “Sizin haklı olduğunuzu düşünüyor ve yanınızda olduğumu belirteyim. Sizinle birlikte zeytin ağaçlarının geri kalanını kestirmemek için yardımcı olacağım. Bizi aşan ve Ankara’nın kararı ama sizi bu alanda sonuna kadar destekleyeceğim . Ben ilk gün kesmemelerini söyledim. Ben izine ayrıldıktan sonra kesmişler” ifadesini kullandı. Hassa Belediye Başkanı Mehmet Karakaş ise yerinde yok ama telefonla arıyoruz, destekleyeceğini ifade ediyor. Başkan yardımcıları ve şehrin ileri gelenleri ile görüşmeler sürdürüleceğini belirtiyor.
Köylülerin çalışmalarını Köylüler adına Mustafa Şahin açıklıyor: “ Yuvalı Köyümüze, Güvençli Köyünü yerleştirmek için bir proje çizip, zeytin ağaçlarımızı yok ettiler. Zeytin ağaçlarımızın kesilmemesi için Kaymakam bey ile görüşüyoruz “yanınızdayız” diyor, belediye başkanı ile görüşüyoruz “yanınızdayız” diyor, iki gün iş makineleri duruyor, üçüncü gün çalışmaya başlıyor. Bizim köyümüzün içine Güvençli köylüsünün yerleşmesini istemiyoruz. İdari köy Yuvalı’nın. 33 Bin ağaç gitti ama hiç değilse geri kalan ağaç ve yerimizin bizde kalmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.
Ahmet Eroğlu (Zeytin Bahçesi Sahibi)
20 Yıllık Emeğimizi Toprağa Gömdüler.
Bizim 20 yıllık ağaçlarımızı Güvenç Köylülerine iskan yapmak için söktüler. 33 Bin Güvenç için ağaçlar söküldü. 30 binde Yuvalı Köyü için sökmek için hazırlıklarını yapıyorlar. Bizim ekmek teknemizi yok ettiler. Bizler bu işin durdurulması için yetkililere sesleniyoruz.
Mustafa Şahin (Zeytin Bahçe Sahibi)
Kaymakam Sökülmeyecek Demişti Ama 200 Jandarma İle Söktüler.
Bizim Yuvalı Köyünün 1946 yılından bu yana idari olarak bizim olan yer Güvenç Köyüne konut yapılmak isteniyor. Kaymakamımız buraya konut yaptırmayacağım demişti ama kendisi izine ayrılmış, gece yarısı 200 jandarma ile zeytin bahçelerine girdiler ve bu ağaçlarımızı katlettiler. Biz ilgili yerlere başvurduk, kimse bizim sesimizi duymak istemediler, zaten duymadılar da, 33 bin ağacı iki günde yok ettiler. Bizim Yuvalı olarak zeytin dışında bir gelirimiz yoktur, Hatay büyük bir deprem yaşadı biz ikinci bir deprem yaşıyoruz, ekmeğimizi elimizden alıyorlar.
Mesut Bazer (Zeytin Bahçe Sahibi)
İkinci Bir Deprem Yaşattılar.
Bende depremzedeyim, devletin yetkilileri geldi ve burada zemin etüdü yapıtlar. Muhtarımızda vardı buraya konut elverişli değil, zemin kayması var dediler. Muhtarımıza sağlam yer göster dediler, muhtar yer göstermesine rağmen ve zemin uygun olmamasına rağmen ağaçlarımızı siyaset nedeni ile söküyorlar. Bizim köye zemin bozuk denildi, sonra yanına yapılıyor, madem yapılacak bizim evlerin yerine yapılsın. Siyasi oyunlarla bizi perişan ettiler.
Osman Solak (Zeytin Bahçe Sahibi)
Zeytin Dışında Bir Gelirim Yoktur. Beş Çocuğa Nasıl Bakarım?
Ben inşaat işçisiyim ve zeytin ağaçlarım vardı, onu da söktüler, bu köy ile hiçbir bağım kalmadı. Ben inşaat işçisi olduğum için biliyorum, buralarda yine iskan evleri yaptılar ama hiçbir ağaç kesmeden yaptılar. Öyle yerlere konut yapıldı. Biz bu saatten sonra ne yapacağız? Hırsızlık yapamayız, başkasının malını gasp edemeyiz, benim 5 çocuğum var, onları nasıl besleyeceğim? Benim burada 160 ağacımı söktüler ve toprağa gömdüler.
İlyas Tomuk (Zeytin Bahçe Sahibi)
Yuvalı Köyüne ait 33 bin zeytin ağacını Güvençli Köyüne konut yapacağız diye bir çırpıda söküp attılar. Yine 30 bin zeytin ağaçlarını sökmek için hazırlıklar yapıldı, vatandaşlarımız çok zor durumdadır. Kadastro çalışmalarında bir hata oldu ama biz başvurduk, siyasi nedenlerden ötürü bu sınır düzeltilmedi ve geçim kaynağımız olan zeytinlerimiz parça, parça kesilmektedir. Gerekli mercilere baş vurduk, bu işin düzeltilmesini talep ediyoruz.
Halil Tomuk (Zeytin Bahçe Sahibi)
Kalan Ağaçlarımızı Kesmesinler, Biz Yine Kesilen Yerleri Yeşillendiririz.
Biz kesmeden önce kaymakamımıza idari sınırı gösterdik ve bu sınırın kaymakam (Osmanlı döneminde kaldı) dedi ve bu yer için Güvenç Köyüne konut yapacağı iddiasında bulundu. Bizim anlamadığımız bizim köyün idari sınırı kalmadı ise Güvenç’in nasıl idari sınırı bulunuyor? Bizim köyümüzün üzerine köy yapılmaktadır! Bizim köyümüze başka köy yerleşir mi? Tamam ağaçlarımızı kestiler ama bari kalanları kesmesinler ve kesilen yeri bize versinler yeniden yeşillendirir ve zeytin bahçesi yaparız.
Mahmut Şıklar(Zeytin Bahçe Sahibi)
Yerinde Dönüşüm Olmaz Diyerek, Zeytin Bahçelerini Söküyorlar.
Bu tarih depremin hemen ardından oldu. Biz MHP Hatay milletvekili Lütfü Kaşıkçı gelecek diye Ömer Aslan’ın evinde toplandık. Lütfü Kaşıkçı bizzat bize şöyle söyledi. “Bu köy size kalacak konut için başka yerden yer isteyin” dedi. Ben muhtara sordum. “Muhtarım biz yerinde dönüşüm yapalım” dedim. Muhtar ise “AFAT müdürü bana diyor ki, dedi. Yerinde dönüşüm için şahsına 130 metre kare yeri olması lazım, yoksa kabul edilmiyormuş, zaten tapusuz yerlere de yapılmıyor” dedi. Bize yerinde dönüşüm için hazırladığımız dilekçelerimizi iptal ettirdiler. Şimdi anladım ki, bu işin arkasında zeytin bahçelerimize ev yapmanın çalışması imiş. Yerinde dönüşüm için bizim evlerin yeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkileri evlerimizin yerini uygun gördüler. Yazık bizim yerimiz var ve zeytin ağaçlarımız kesilmesin.
HÜSEYİN GÜLER