Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

Hata, 20 saniye kuralına uymamak

Hata, 20 saniye kuralına uymamak
  • 19.03.2020
  • Hata, 20 saniye kuralına uymamak için yorumlar kapalı
  • 1.119 kez okundu

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu, Korona virüs yanlış alışkanlıklardan ve 20 saniye kuralına uyulmamaktan yayıldığını öne sürdü.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu, korona virüsün bulaşmasına adeta davetiye çıkaran 12 hatalı alışkanlığı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

DİKKAT! BU HATAYI GÜNDE EN AZ 90 KEZ YAPIYORUZ!

Son aylarda dünyanın en korkulan hastalığı; korona virüs, Uzmanlar her fırsatta ‘Paniğe kapılmayın, ancak önlem almayı da ihmal etmeyin’ uyarısında bulunuyor. El yıkama ve kişisel hijyen önlemleri COVID-19’dan korunmada en etkili önlemler olarak sıralanırken,  ancak önemsenilmeyen bazı alışkanlıklarda ve korunma yöntemlerinde yapılan basit hatalar var ki bu virüsün kolayca bulaşmasına yol açabildiğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu, korona virüsün bulaşmasına adeta davetiye çıkaran 12 hatalı alışkanlığı hakkında şu öneriler ve uyarılarda bulundu:

20 SANİYE KURALINA UYMAK ÇOK ÖNEMLİ

Doğrusu: “Ellerinizi rastgele değil, en az 20 saniye boyunca, doğru teknikle ovalayarak yıkamanız çok önemli” uyarısında bulunan Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu, ellerin nasıl yıkanılması gerektiğini şöyle anlattı:

 “Takı ve saatinizi çıkardıktan sonra ellerinizi suyla ıslatın. Ardından bol miktarda sabunu, dairesel hareketlerle ellerinizin her bölgesine yayın. Tırnakların kenar ve uç kısımlarını temizleyin. Parmak ve parmak aralarını ovalayın. Sol elinizle sağ elinizin, sağ elinizle de sol elinizin sırtını ovalayın. Her 2 elinizin başparmağını diğer elinizle ovaladıktan sonra bileklerinizi yıkayın. Ardından bileklerinizden başlayarak, ellerinizi akan suyla iyice durulayın. Mikroorganizmalar nemli ortamlarda kolayca çoğalabildikleri için bileklerden başlayarak tek kullanımlık kağıt havluyla ellerinizi iyice kurulayın. Musluğu dirseğinizle veya elinizi kuruladığınız tek kullanımlık havluyu kapatın.”

HATA, ELLERİ SIK SIK TEMİZLEMEMEK

Doğrusu: Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu, temiz gibi görünseler bile ellerin gözle görülmeyen pek çok virüs ve bakteri taşıdıklarına dikkat çekerek uyarılarını şöyle sürdürdü:

 “Korona virüs de tokalaşma, ellerin ağız veya gözlerle temas etmesi gibi yollarla kolaylıkla bulaşabiliyorlar” diyor. Bu nedenle öksürük veya hapşırıktan sonra, hasta insanla veya çevresiyle temasın ardından, toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra, ortak kullanılan malzemelerle temasın ardından, dışarıdan eve veya işyerine girdiğinizde, tuvalete girerken ve çıktıktan sonra, yemek hazırlamadan önce ve sonrasında, çöplere veya bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra ellerinizi yıkamayı asla ihmal etmeyin.

HATA, 3-4 ADIM MESAFESİNİ KORUMAMAK

Doğrusu: Korona virüs hasta kişilerin öksürmeleri ve hapşırmalarıyla ortama yayılan damlacıkların solunması sonucu bulaşıyor. Ayrıca solunum parçacıklarıyla kirlenmiş ellere ve çeşitli yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, burun veya ağıza götürülmesiyle de virüs alınabiliyor. Bu nedenle kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durun, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmayın. Yakın temasta bulunmaktan da kaçının; selamlaşmak amacıyla tokalaşmayın, sarılmayın ve öpüşmeyin. Soğuk algınlığı olan kişilerle aranıza en az 1.5 metre mesafe koymaya da dikkat edin.”

HATA: BU EŞYALARI ORTAK KULLANMAK

“Doğrusu: Havlu, çatal, bıçak ve bardak gibi hiçbir kişisel eşyanızı ortak kullanmamanız da dikkat etmeniz gereken önlemler arasında ilk sıralarda yer alıyor” diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu,  işyerinde de kalem, telefon, zımba ve klavye gibi ofis malzemelerini ortak kullanmamaya dikkat edilmesi  gerektiğini belirterek, “Ayrıca günlük olarak klavye masa dezenfeksiyonu yapın. Ortak kullanmak zorunda olduğunuz malzemeleri ise dokunmadan önce antiseptik ürün veya mendillerle silerek virüsün bulaşma riskini azaltabilirsiniz” hatırlatmasında bulundu.

HATA, KİRLİ ELLERLE YÜZE DOKUNMAK

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Kuşoğlu uyarılarına şöyle devam etti:

“Doğrusu: Gün boyunca farkında olmadan defalarca yüzümüze dokunuyoruz. Araştırmalar yüzümüze günde en az 90 kez dokunduğumuzu ortaya koydu. Virüsler yüzde bir hafta boyunca yaşayabiliyorlar. Dolayısıyla kirli ellerinizle ağzınıza, gözlerinize ve burnunuza dokunmayın.

HATA, UYKU DÜZENİNE DİKKAT ETMEMEK

Doğrusu: Kaliteli ve yeterli uyku, sağlıklı bir bağışıklık sisteminde anahtar rol üstleniyor. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki bakteri ve toksinlerle savaşan, uyku hormonu olarak bilinen melatoninin sadece gece ve karanlık ortamda salgılanması. Tüm bunların etkisiyle bağışıklık sistemimiz uyku sırasında kendini yeniliyor. Dolayısıyla her gün erken yatıp erken kalkmaya ve kesintisiz 6-8 saat uyumaya özen gösterin. Melatonin hormonundan daha fazla yararlanmak için yatak odasının karanlık olmasına da dikkat edin.

HATA, EVDE, İŞYERİNDE HİJYENİ AKSATMAK

Doğrusu: Evde kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi sık sık kullandığınız yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla yıkamayı ihmal etmeyin. İşyerinde yüzey temizliğini de ıslak mendil yerine, alkol oranı yüksek olan maddelerle yapmanız da çok önemli.

HATA RENKLİ BESLENMEMEK

Doğrusu: Dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin beslenmek, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için çok önemli. Bağışıklık sistemimizi koruyan antioksidanlar olan A, C, E ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve demir gibi vitamin ile mineralleri içeren besinleri düzenli ve yeterli düzeyde almamız gerekiyor. Her çeşit besin grubundan yeterli ve dengeli, dolayısıyla rengarenk beslenmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

HATA, SU İÇMEYİ UNUTMAK

Doğrusu: Yaptığımız önemli hatalardan biri de, yeterince su içmemek. Oysa su vücudumuzdaki toksinlerin atılmasına katkıda bulunarak sağlığımızın korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Vücut direncinizi artırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.

HATA, ORTAMI HAVALANDIRMAMAK

Doğrusu: Bulunulan ortamdaki havanın kuru olması da virüslerin çoğalmalarına yol açıyor. Bu nedenle soluduğunuz havayı, her gün, saat başı 10-15 dakika boyunca havalandırın veya açık havaya çıkın.

HATA, 5’ER DAKİKALIK MOLALAR VERMEMEK

Doğrusu: İşyerinde çok yoğun bir tempoda çalışıyorsanız, gün içinde kendinize ara ara 5’er dakikalık dinlenme molaları vermeyi ihmal etmeyin, çünkü beyin ve vücut aşırı yorulduğunda bağışıklık sistemi zarar görüyor.

HATA, ÖKSÜRÜRKEN AĞZI KAPATMAMAK

Doğrusu: Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanarak damlacıkların çevreye yayılmasını önleyin. Tek kullanımlık mendili hemen çöpe atın ve elinizi yıkayın.”

Jandarma Altınözü’nde çeşitli elektronik eşya satan bir kişiyi yakaladı
Hatay’ın Altınözü ilçesinde, çeşitli elektronik eşya satan bir kişi Jandarma tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 24.04.2024 günü Altınözü ilçesi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Et ve Et ürünlerine denetim!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Antakya İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle et ve et ürünleri satan işletmelere yönelik kapsamlı...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar 23 Nisan’da hasta çocukları unutmadı!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar Belediye personeli ile bir araya geldi:  Antakya’mızı sizlerle ayağa  kaldıracağız!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, belediye personellerinin ile yaptığı motivasyon toplantısında “Antakya’yı sizlerle birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.  Başkan İbrahim...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’e hayırlı olsun  ziyaretinde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:  Hatay için hazırız!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ağırladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin...
<strong>Hatay SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz!</strong>
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, taliplerine acilen yanıt verilmesini istedi. Yaptığı basın açıklamasında, Mali Müşavirlerin iş...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Doğa için seferberlik talep edenler, ÇED raporu zorunluluğunu kaldırıyor!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde artan çevre sorunlarına ve Hatay’da ÇED raporu zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yazılı bir...
Hatay’da Mucbir Sebep’in uzatılması isteniyor
6 Şubat Depreminde yıkılan Hatay’da Mucbir Sebep durumunun uzatılması istendi. Hatay serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mucbir Sebep’in uzatılmasını talep...
Samandağ’da 23 Nisan Coşkusu
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik eve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk...
Hatay Diş Hekimleri Odası’nın Genel Kurulu Cumartesi günü
Hatay Dişhekimleri Odası’ nın 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yapılacak. Oda Başkanı Nebil Seyfettin  Hatay...
<strong>HATSU’dan yeni meskenler içme suyu hattı</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem nedeniyle zarar gören su iletim hatlarını onarmak ve yeni meskenlerin içme suyu ihtiyacını karşılamak adına altyapı...
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yıllık işletme cetveli duyurusu!
Hatay Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yıllık işletme duyurusunu yayınladı. Duyuruda sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2023 yılına ait işletme...
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan’dan Bakan Mehmet Özhaseki’ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin çevreyle ilgili açıklamalarına tepki...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Anadolu Basını için Meclis Araştırması istedi:  İktidardan olmaya Mama yok!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısı Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca,...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Çocukların Bayram sevincine ortak oldu!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Antakya Gençlik Kolları, Mavi Dayanışma Gönüllüleri ve Kardeş Platformu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ