Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,30 / Satış: 32,43
€ EURO → Alış: 34,58 / Satış: 34,72

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Susmak Vatana İhanettir!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Susmak Vatana İhanettir!
  • 23.03.2022
  • Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: Susmak Vatana İhanettir! için yorumlar kapalı
  • 282 kez okundu

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gazeteci Fatih Altaylı’nın “Teke Tek” televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

Programda Suriye konusu hakkında önemli açıklamalar yapan Başkan Savaş, Hatay’da gerçekleştirdikleri projeleri de anlattı.

SAVAŞ: FERYADIMI DUYMALARINI İSTEDİM

Geçtiğimiz günlerde Suriyeliler ilgili yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Başkan Savaş, Hatay’ın 11 yıldır Suriyelileri misafir eden bir şehir olduğunu belirtti.

“Suriyeliler şehrimize gelmeden önce huzur bozulmasın diye belediye başkanları, kanaat önderleri ve muhtarlarımızla binlerce toplantı yaptım” diyen Başkan Savaş, Hatay’ın Fransızlara karşı yıllarca kurtuluş mücadelesi veren önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün müthiş diplomasi örneği ile Hatay’ın bağımsızlığını kazandığını kaydeden Başkan Savaş, “Atatürk’ün son emanetinin Ankara tarafından iyi takip edilmesi ve Suriye komusunun bundan sonraki süreçte planlanmanın iyi yapılması için Ankara’ya seslendim. Benim bu feryadımı duymalarını istedim” dedi.

Hatay’ın demografik yapısının değiştiğini, bunun çeşitli sorun ve risklere sebep olduğunu anlatan Başkan Lütfü Savaş,  Suriyeli sığınmacılara Hatay’da vatandaşlık verilmesinin seçmen oranını da etkilediğini ifade ederek Suriyeli kadınların doğum oranlarının Türk kadınlarına göre oldukça fazla olduğunu kaydetti.

Başkan Lütfü Savaş, Suriyeliler arasında çok eşliliğin de yaygın olduğunu ve bu sorunun ilerleyen zamanlarda büyük sıkıntılar yaratacağına dikkat çekti.

BUNLARI GÖRÜP SUSMAK VATANA İHANETTİR

Hatay’ın Almanya’daki iki kardeş şehri ile birlikte Suriyeli sığınmacılar için okul yaptıklarını da açıklayan Başkan Lütfü Savaş, “Okulda Suriyeli çocuklara resim yarışması yapacağımızı söyledik. Çocukların  bir tanesi bile normal resim yapmadı. Çocuklar top, silah, askeri helikopter ve savaş uçağı yaptı. Bu çocuklar hayallerindeki resimleri çiziyor. Tüm bunları görüp de susmak  vatana ihanetir” şeklinde konuştu.

Küreselleşme ve iklim değişikliği ile insanların göç etmelerine neden olduğunu da belirten Başkan Lütfü Savaş, bu konuda önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.

TARIMLA UĞRAŞAN ÇİFTÇİLERİMİZ GİRDİ MASRAFLARINI ÇIKARTAMAMAYA BAŞLADI

Suriyelilerin ucuza çalışmaları ile birçok sektörde oldukça sıkıntılar yaşandığını da ifade eden Başkan Lütfü Savaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Suriyeliler ucuza çalıştığı için sadece tarımda değil lojistik, inşaat ve ticaret sektöründe olduğu gibi esnafı da zor duruma soktu. Son on bir yılda tarımda çalışan insan sayımız 36 binlerden 9 binlere düştü. Yüzde 74 bir daralma var. İnsanlarımız tarımı bırakarak şehre göç etmeye başladı. Tarımla uğraşan çiftçilerimiz girdi masraflarını çıkartamamaya başladı.”

HATAY’DA PSİKOLOJİK, SOSYOLOJİK VE EKONOMİK SORUNLAR GİTTİKÇE ARTIYOR

Komşu ülke Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Hatay ekonomisinde ciddi bir bozulma meydana geldiğini de açıklayan Başkan Savaş,  “Hatay’da psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sorunlar gittikçe artıyor. Suriye’den günde 250 TIR’la ihracat yapardık. Şu anda 25 günde bir, sadece Basra Körfezi’ne 100 konteyner gönderebiliyoruz” diye konuştu.

HÜKÜMETİN BARIŞ İÇİN ÇABA SARF ETMESİ LAZIM

Suriyeli misafirler ile alakalı Hükümete de önemli görevler düştüğünü belirten Başkan Savaş şunları söyledi:

“Suriyeliler bizim din kardeşimiz hem de yüzyıllarca beraber yaşamışız. Barışı istemek, geelecekle ilgili milli konularda fikir beyan etmek suçsa biz de çekeriz. Suriyelilere yaşayabilecekleri bir altyapı oluşturulursa insanlara çalışabilecekleri ve oturabilecekleri  mekan yapılırsa onlar da gitmek ister. Ve orada insanlarımız ölüyor. Hükümetin barış için çaba sarfetmesi lazım. Her iki taraf da eziyet çekiyor. Gelecek konusunda durum meçhul. İnsanlarımız hayal kuramıyor, plan ve program yapamıyor.”

YAŞANILAN SIKINTILARIN BERTARAF EDİMESİ LAZIM

Suriyelilerin vatandaşlık almaları ve oy kullanmaları ile ilgili de açıklama yapan Başkan Başkan Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son seçimimizde 13 bin Suriyeli oy kullandı. 2020 verilerine baktığınız zaman  oy kullanabileceklerin sayısı artmış. Muhtarlarımızla görüştüğümüz zaman Suriyelilerin muhtarlığı kazanabileceğini söylüyorlar. Reyhanlı’da seçime girseler rahatça ve fazlasıyla kazanırlar. Mesele bundan sonra insanların gelecek adına plan ve program yapabilmesi için önünü görmesi lazım. Yaşanılan sıkıntıların bertaraf edilmesi lazım. Bunu büyükşehir belediye başkanları yapamaz. Bunu genel iktidarın yapması lazım. Biz de sinerji oluşturarak destek olalım.”

Suriyeliler ile herhangi bir düşmanlığın söz konusu olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, iki komşu ülke arasında entelektüel bir farkın olduğunu ve dünya görüşleri ile ilgili fikir farklılığı yaşandığını belirtti.

Eğitim politikaları hakkında da  konuşan Başkan Savaş, milli eğitim politikalarının yeniden değiştirilmesi veya geliştirilmesi gerektiğini ve 50 yıllık plan ve program yapılması gerektiğini söyledi.

9 BİN 700 İNSANIMIZ İLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPIYORUZ

Başkan Lütfü Savaş, Hatay’da gerçekleştirdiği kırsal kalkınma projesi hakkında da  şu bilgileri paylaştı:

“İnsanlarımızın şehre göç etmesini önlemek amacıyla çalışmalar yapıoruz. Çiftçilerimize fide ve tohum desteğinde bulunduk. Topraklarını terk etmemeleri için kırsal kalkınma projesi başlattık. 27 kadın kooperatifi ile iletişim  halindeyiz. 70 kooperatife destek veriyoruz. Ve ortaklı olarak şirket kurduk. 9 bin 700 insanımız ile sözleşmeli tarım yapıyoruz. Çiftçilerimiz mal ettiğimiz fiyattan gübre desteğinde bulunacağız. Çiftçilerimizin ürettiklerini satıyoruz.”

DİĞER ŞEHİRLER VE ÜLKELER NE KADAR GÜVENLİYSE HATAY DA O KADAR GÜVENLİ

Suriye’de yaşanan kaostan dolayı Hatay’ın farklı lanse edildiğini de sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Şimdiye kadar majör bir problemimiz olmadı. Bizim insanımızın empati, sempati ve sevgi konusunda bir sıkıntısı yok. Diğer şehirler ve ülkeler ne kadar güvenliyse, Paris ne kadar güvenliyse Hatay da o kadar güvenli” şeklinde açklamalarında bulundu.

HATAY’I TİCARET MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ

Programın sonunda 1 Nisan’da tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay hakkında bilgi veren Başkan Lütfü Savaş yine herkesi gerçekleşecek organizasyona davet ederken konuşmasını şöyle tamamladı: “İnsanlarımızın mutlu olması, gelecek adına umutlu olması ve ekonomik kaygılarını gidermek için çalışıyoruz. Hatay’ı Gastronomi Şehri yaptık. EXPO ve HADO’yu yapıyoruz. EXPO ile Hatay’ın marka değerini yükseltmek istiyoruz. Amacımız şehrimizin tarım, ticaret ve turizm gelirini yükseltmektir. Hatay’ı ticaret merkezi yapmak istiyoruz. EXPO ile Hatay festivaler ve fuarlar şehri olacak.”

Suriyeli 11 göçmen yakalandı, göçmen kaçakçısı 2 kişi tutuklandı
Hatay’ın Belen Antakya Karayolunda durdurulan 01 plakalı araçta 11 Suriyeli göçmen yakalanırken, göçmen kaçakçısı iki kişi tutuklandı. Hatay Valiliğinden yapılan...
Antakya Kanatlı Mahallesi sakinlerinden Rezerv isyanı: Evlerimizin yıkılmasını istemiyoruz!
Antakya’nın Kanatlı Mahallesi sakinleri, Rezerv alanda kalan binalarının yıkılmak istenmesine adeta isyan ettiler. Kanatlı Mahallesi 2007 nolu parselde az hasarlı...
Orman Benim Kampanyası yarın eş zamanlı olarak 81 İl’de düzenlenecek
3 Mayıs 2024 Cuma günü saat 10:00’da bütün il ve ilçelerde eş zamanlı olarak “Orman Benim ” “kampanyası düzenleneceği bildirildi....
          Başkan İbrahim Naci Yapar  1 Mayıs’ta İşçi Personelleriyle omuz omuza verdi
Antakya Belediye Başkanı olarak ilk icraatı işçi personellerin emeklerinin karşılığının derhal ödenmesi olan İbrahim Naci Yapar, 1 Mayıs Emek ve...
Antakya Belediyesi  ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden işyerlerine ortak hijyen denetimi
Antakya Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Ruhsat Denetim Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gıda üretim ve satışı yapan iş yerlerinde hijyen...
Hataylı Jandarma Başçavuş Aileler arasında yaşanan kavgada başına isabet eden taşla şehit oldu
Erzurum Pasinlerde İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde 22’nci Jandarma Trafik Tim Komutanı  olarak görevli Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş  Mustafa Yaşar, aileler...
Samandağ’da Başkan Emrah Karaçay,  1 Mayıs’ta işçilerle beraber yürüdü
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 1 Mayıs yürüyüşüne Belediye Başkanı Emrah Karaçay’da katıldı. 1 Mayıs yürüyüşüne katılan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve...
İskenderun’daki asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde  yapılan asayiş uygulamasında aranan 5 kişi ile bir tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Antakya’da durumundan şüphelenilen bir kişi üzerinde pompalı tüfek ile tabanca bulundu
Hatay’ın Merkez ilçesi  Antakya’da  durumundan şüphelenilen bir kişinin üzerinde pompalı tüfek ile tabanca yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
Hırsızlıktan aranan iki kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde hırsızlıktan aranan iki kişi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü görevlilerince aranan şahısların yakalanmasına yönelik...
Sahtecilik suçundan aranan bir kişi Polis tarafından yakalandı
Resmi belgede sahtecilik ile dolandırıcılık suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet Müdürlüğü...
Silah bulundurma suçundan aranan bir kişi Dörtyol’da yakalandı
Hatay’ın Dörtyol ilçesinden silah bulundurma suçundan hakkında hapis cezası bulunan bir kişi Polis tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay...
Aranan iki kişi Küçükdalyan ve Haraparası’nda yakalandı
Hatay’ın Merkez ilçesi Antakya’da çeşitli suçlardan aranan iki kişi Küçükdalyan ile Haraparası Mahallerinde yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Hatay Emniyet...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesinden Konteyner Kentlerde ve Öğrenci yurtlarında yangın tatbikatı!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yangın tehlikelerine karşı halkı bilinçlendirmek amacıyla harekete geçti. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  69. Kocaeli/Gebze Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi: Yerel Basının sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisinde araştırılmalı!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun  69. Başkanlar Konseyi toplantısı Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Gebze Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde 22-24 Nisan tarihleri arasında, sanayi...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ