Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat’tan Dünya Görme günü mesajı: Yeterki Kalpler engelli olmasın
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, Dünya Görme günü dolayısıyla mesaj yayınladı.
Mesajında, “Yeterki Kalpler engelli olmasın” vurgusu yapan Dr. Mustafa Hambolat düşüncelerini şöyle aktardı:
Dünya Görme Günü, tüm dünyanın dikkatini “Görme Azlığı” ve “Körlük” üzerine çekmek için her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü düzenlenmektedir. Dünya Görme Günü önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel dikkat çekmek için 2020 yılına kadar her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü düzenlenen farkındalık günüdür.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 vizyonu ”Görme Hakkı” girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre: Dünya’da 284 milyon kişi görme engelli ve bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır. Mevcut körlüğün %80’i tedavi edilebilir önlenebilir. Görme kusurlularının %90’ı gelişmekte olan ülkelerdedir. Görme kusurluların yaklaşık %65’i 50 yaş üzerindedir ve 19 milyon çocuk görme kusurludur.
Çocukların görme engeli kusurlarında erken teşhis önemlidir. Erken tanı ve uygun bir tedavi yöntemi ile çocuklarda oluşabilecek görme engeli önlenebilmektedir. Çocuklarımızın bu sorunları genellikle 3 yaşına kadar düzeltilmelidir, yoksa bu sorunlar kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. 3 yaş altındaki çocukların göz taramasının zamanında yapılması gereklidir. Bu konuda aileler eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir. Yetişkinde körlüğe yol açabilecek sebeplerden birisi şeker hastalığıdır ve önlenebilir körlük nedenlerindendir. Diyabetin kontrol altına alınması göz sağlığı açısından önemlidir. Bu sebeple diyabet hastalarının 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolü yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Glokom (göz tansiyonu), sinsi başlayan ve yavaş gelişen bir hastalıktır. Genellikle belirti vermez ve hastanın kendisi tarafından hissedilmez. Tedavi uygulanmadığı durumlarda, görme siniri bozulmaya ve sonuç olarak görme alanı daralmaya başlar. Görme siniri tamamen harap olduğunda ise körlük oluşur ve geriye dönüşü yoktur. Bu nedenle şikâyet olmasa da yılda bir rutin göz kontrolü gerekir. Katarakt, göz merceğinin kesifleşmesidir. Önlenebilir körlüklerin en başında gelir. Tedavisi cerrahidir. Kataraktı da ameliyat sürecinin rahat ve çok uzun olmaması adına yıllarca bekletip geciktirmemek gerekir. Sarı Nokta Hastalığı (Yaşa bağlı makula dejenerasyonu) ise, 50 yaş ve üzeri insanlarda geri dönüşümsüz görme kaybının en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. İlerleyen yaşla birlikte, görme noktasında olan hücre kaybı nedeniyle gerçekleşir. Erken dönemde belirlenebilir ve tedavi edilirse, mevcut görme düzeyleri korunabilir ve görme kayıplarının ilerlemesi durdurulabilir. Katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi açısında sigara içilmemesi ve UV ışınlarına maruz kalınmaması önemlidir.
Dünyayı Daha Güzel Görmek Elimizde…