Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Bereketli Hasatlar ve Sürdürülebilir Hayvancılığımız İçin Hiç Durmadan Çalışıyoruz!
6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında üreticileri teşvik edebilmek ve tarımsal üretimde devamlılığı sağlayabilmek amacıyla “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının koordinatörlüğünde yürütülen “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk İle Sarıyor” ve “Hatay İli Soya Üretimin Kapasitesinin Arttırılması” Projeleri dahilinde, üreticilerin en önemli gider kaynaklarından olan sertifikalı pamuk ve soya tohumunun çiftçilere dağıtımı 24 Nisan 2024 tarihinde Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla gerçekleştirildi.
İl ve İlçe Protokolü, ilgili Kurum Yetkilileri ve üreticilerin katıldığı törende konuşma yapan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Asırların afeti 6 Şubat ve devamındaki depremlerin ardından her alanda oluşan yaraların sarılmaya, insanımıza umut olunmaya devam edildiğini vurgulayarak , “Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki Güçlü Devletimiz, tüm Bakanlıklarımız ve kurumlarımızla ilimizi hem psikolojik, sosyal, kültürel hem de tarımdan sanayiye tüm bileşenleriyle ekonomik bakımdan ayağa kaldırma azmi ve kararlılığı içerisinde çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir” dedi.
Bu çalışmaların bir ayağının da Hatay ve Türkiye ekonomisine alın teri, sabır ve gayretleriyle büyük katkılar sağlayan tarım üreticilerine Tarım ve Orman Bakanlığının desteklerinden biri olan sertifikalı pamuk ve soya tohumu dağıtımı olduğunu söyleyen Vali Mustafa Masatlı , Amik Ovası gibi bereketli tarım havzasına sahip kadim şehir Hatay’ın, coğrafî konum ve iklim şartlarının da elverişli olması hasebiyle binlerce yıllık zengin tarım geleneğine sahip olduğunu; bu nedenle, Hatay’ın tarımdaki yeri ve öneminin, sadece bölge için değil, Türkiye geneli açısından da büyük bir önem arz ettiğini hatırlattı.
Hatay’ın tarımsal üretimdeki çeşitliliği ve verimliliğine dikkat çeken Vali Mustafa Masatlı, bu yönüyle tarımsal üretimin bölgedeki ekonomik faaliyetlerin de temelini oluşturduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Aynı zamanda, bölgemizdeki tarım sektörünün istihdam sağlayıcı bir güç olması da son derece dikkate değerdir. Binlerce çiftçi ve tarım işçisi, Hatay’ımızın verimli topraklarında çalışarak geçimlerini sağlamaktadır. Bununla da kalmayıp tarım sektörümüzün, tarımın yan sanayi ve destekleyici sektörler üzerinde de olumlu etkileri bulunduğu asla göz ardı edilmemelidir.
Böylesine önemli ve hayatiyet taşıyan tarımsal faaliyetler ve üreticilerimiz, Devletimizin her zaman, her durum ve şartta önceliği olmuştur.” Diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Asırların afeti 6 Şubat ve devamındaki depremlerin sonucunda maddî ve manevî bakımdan zarara uğrayan üreticilerimize, ilk günlerden itibaren vermeye başladığımız desteklerimizi artırarak devam ettirmekteyiz.
Bilindiği üzere 6 Şubat 2023’ten bugüne 1.1 milyar TL hibe ve yatırım desteği sağlanarak üreticilerimize büyükbaş, küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, yumurtacı hayvan, ana arı ile yem ve ayçiçeği tohumu dağıtımını gerçekleştirdik.”
Bununla birlikte bitkisel üretim, kırsal kalkınma, hayvansal üretim, su ürünleri desteklemeleri ile sebze fidesi dağıtımlarının da gerçekleştirildiğini hatırlatan Vali Mustafa Masatlı ayrıca, Altınözü Enek Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesinin sektör grubunun değiştirilerek Sayın Cumhurbaşkanına alt yapı yapım grubuna dahil edildiğini belirtti.
Yine, Hatay’ın tarımı ve üreticileri için önem arz eden kurumlarından Hatay, Hassa ve Yayladağı Tarım ve Orman Müdürlüklerinin hafif çelik prefabrik hizmet binalarının yapım çalışmalarına da başlanarak bir kısmının hizmete alındığını söyleyen Vali Mustafa Masatlı sözlerine şöyle devam etti:
“6 Şubat Asrın Deprem Felaketi sonrasında, üreticilerimizi teşvik edebilmek ve üretimde devamlılığı sağlamak amacıyla ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Bakanlığımız koordinatörlüğünde “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” ve “Hatay İli Soya Üretimi Kapasitesinin Arttırılması” projelerini hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, üreticilerimizin en önemli gider kaynaklarından olan sertifikalı pamuk ve soya tohumu dağıtımını gerçekleştirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.”
“Hatay Depremin Yaralarını Pamuk İle Sarıyor” projesi kapsamında 76.000 dekar alanda 190 ton sertifikalı delinte pamuk tohumunun; Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen ve Altınözü ilçelerimizdeki yaklaşık 3000 üreticiye; “Hatay İli Soya Üretim Kapasitesinin Artırılması Projesi” kapsamında ise Kırıkhan, Kumlu ve Antakya ilçeleri genelinde 3.000 dekar alanda 30.000 KG sertifikalı soya tohumunun dağıtımının da 60 üreticiye yapılacağını bildiren Vali Mustafa masatlı, üreticilere, Hatay’ı ve Tüirkiye’ye hayırlı uğurlu olmasını dileyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunun gibi devam edecek desteklerle tarımsal üretimimizin sürdürülebilir olmasını sağlamak kararlılığındayız. Hem verimliliği artırmakta hem de çevreye duyarlı bir tarımın benimsenmesine imkân tanıyan her faaliyette, Devlet olarak üreticilerimizin yanında olduğumuz iyi bilinmelidir. Hep birlikte tarımsal kalkınmamızda da ayağa kalkacağımıza inancımız tamdır.”
Vali Mustafa Masatlı konuşmalarının ardından üreticilere sertifikalı pamuk ve soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Daha sonra Kırıkhan’a geçen Vali Mustafa Masatlı, Kırıkhan ilçesine bağlı Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun Açılış Törenine katıldı.
Hatay’daki hayvancılık sektörünün daha da güçlenmesine ve gelişmesine katkı sağlayacak ve bölgedeki üreticilerin ve yerel yönetimlerin arasındaki iş birliğini ve dayanışmayı daha da artıracak olan Kırıkhan ilçesine bağlı Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun açılışı; Vali Mustafa Masatlı ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürleri, Mera Birlik Başkanı ve çiftçilerin de katılımıyla gerçekleştirildi.
Törende konuşma yapan Vali Mustafa Masatlı , 6 Şubat ve devamındaki depremlerin Hatay’daki i yıkıcı etkilerinin boyutunu hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığındaki Hükûmetimiz, Bakanlarımız, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Milletimizin gönlü büyük insanları ilimiz başta olmak üzere şehirlerimizi, yeniden ayağa kaldırmak için el birliği ve gönül birliği yaptılar. Bu birlikteliğimizin sonuçlarını hayatın her alanında görüyor ve buna şahit oluyoruz” dedi.
Depremle beraber; tarımsal üretimini arttıran, onu destekleyen başta hayvancılık olmak üzere bitkisel üretimin de yara aldığını ifade eden Vali Mustafa Masatlı, Devletin ivedilikle attığı adımlarla Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda sadece depremden dolayı zarar gören çiftçilere, 1.1 milyar TL’den fazla destek sağlanıldığını; bu çerçevede çiftçilere 1.967 adet büyükbaş hayvan, 8.700 adetten fazla küçükbaş hayvan, kanatlı hayvan, ana arı ve kovan dağıtımının yanında çeşitli sebze fidelerinin dağıtımının da gerçekleştirildiğini vurgulayarak Hatay’daki i tarım ve hayvancılığın devamı için Devletin her türlü destek ve teşvikte bulunduğunu ifade etti.
Tarihinde yedi defa yıkılıp şehrimizin Atalarımızca sekizinci defa kurulmasına atıfta bulunan Vali Mustafa Masatlı, “Bundan sonra bize de büyük bir afetle ciddi yara alan şehrimizi, yeniden ihya ve inşa ederek üretimimizi de eskisinden daha üst seviyelere çıkarmak görevi düşüyor” diyerek bu görevin sadece kamu kurumlarının görevi olmadığını; özel teşebbüsün ve insanımızın da bu konuda gayret sarf etmesi gerektiğini belirtti.
“ Devletimiz, teşvik ve hibe programları uygulayarak insanımızın önüne açar, onu destekler. Verilen imkânlarla verimli bu topraklarımızda ilanihaye çalışıp üretecek olan çiftçilerimizdir. Bu bakımdan meralarımız altın değerindedir. Kıymeti bilinip iyi korunmalı ve sürdürülebilir bir anlayışla yönetilerek devamlılığı sağlanmalıdır” Diyerek Kodallı Mahallesi Merasının da iyi korunarak bugünlere kadar getirilmesinde gayret ortaya koyan Mera Birlik Başkanı ve çiftçilerin çalışmalarının takdire şayan olduğunu söyleyen Vali Mustafa Masatlı, meraların mülkiyetinin Devlete ait olduğunu ama buraları vatandaşların kullandığına işaret ederek Kodallı Mahallesi Merasının, bundan sonra da doğal çevresiyle birlikte daha iyi korunarak gelecek nesillere emanet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Devlet olarak bizler, çiftçilerimiz için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Son yıllarda hayata geçirdiği projelerle dünya tarımına da önemli destek ve katkılar sunan Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinesinde, bölgemizdeki tarım ve hayvancılığımızın daha da ileri boyuta taşınacağından kimsenin şüphesi olmasın” diyen Vali Mustafa Masatlı, Kodallı Mahallesi Merası Otlatma Sezonu’nun çiftçilere ve Hatay’a hayırlı uğurlu olmasını dileyerek hazırunla birlikte açılış kurdelesini keserek mera otlatma sezonunu başlattı