Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,94 / Satış: 33,07
€ EURO → Alış: 35,75 / Satış: 35,89

Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı

Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı
  • 20.07.2020
  • Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı için yorumlar kapalı
  • 745 kez okundu

Hatay Veteriner Hekimler  Odası Başkanı  Yahya Hamurcu, Kurban Bayramında uyulması gereken hususlar hakkında bir bildiri yayınladı.

Yahya Hamurcu Kurban  kesiminde uyulması gereken hususlar hakkında şu bilgileri paylaştı:

Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak, mesleki sorumluluğumuz gereği, her Kurban Bayramı öncesinde, halkımızın sağlığının olumsuz etkilenmemesi için alınması gereken önlemlerle ilgili öngörü ve önerilerimizi halkımızla paylaşmak  ve kamuoyunun bu konudaki bilgilerini tazelemek adına, hazırladığımız “Basın Bildirisini” kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 Kurban bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgudur.

Kurban Bayramı, toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ve refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan oldukça kompleks bir yapı gösterir.

Bu nedenle içinde veteriner hekimlerin görev aldığı kurumlar başta olmak üzere, diğer Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin beraber oluşturacağı politikalarla sağlıklı bir şekilde yürütülebilir.

Covit – 19 salgını nedeniyle daha da büyük önem kazanan gıda güvenliği, kurbanın kesimi, kesim yerleri, kesecek kişilerin sağlığı, hayvan nakilleri, araçların dezenfeksiyonu çok daha fazla dikkatli ve kurallara tam uyumla yürütmemiz gereken süreç haline gelmiştir. Bu nedenlerle pandemi süresince yürütülecek kurban hizmetlerinde geçen yıllara göre  ilave önlemlerin alınması büyük önem kazanmıştır.

Kurban hizmetleri süresince kurbanlık hayvan tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk ve aksaklık yaşanmaması için çalışmalar İl Pandemi Komisyonu ile Kurbanlık Hizmetleri Komisyonunun iş birliği içinde yürütülmelidir.

İller arasında hayvan nakli yapacak kişiler hem gidişlerinde hem de bayram sonrası dönüşlerinde sağlık kontrolünden geçirilmelidir.

Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı ve hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalıdır.

Hayvan pazarlarına mevcut kapasitelerinin azami yarısı kadar kullanım zorunluluğu tanınarak farklı sürüler arasında boş alanlar bırakılmalı ve kapalı padok sistemi kurulmalıdır.

Girişlerde tüm alıcı ve satıcıların ateşleri ölçülmeli, eldiven, maske, galoş gibi koruyucu malzemeler giydirilmeli, hijyen tedbirlerinin alınması sağlanmalı, pazarlık ve para alışverişi aşamalarında asgari iki metrelik fiziksel mesafenin korunmasına yönelik tedbirler alınarak geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmelidir.

Ayrıca kesimhaneler, kurban kesim yerleri vardiyalı ve randevulu olarak kesim yapmalılar. Kesimler bayramın 1.2.3. gününe yayılmalıdır. Kesim yapacak kasaplar ve yardımcı personelin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesimden sonra elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar sahiplerine ayrı ve gıda ambalajına uygun şekilde teslim edilmelidir.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. 

Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 900 bin Büyük Baş ve 2.500.000 Küçük Baş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30 una tekabül etmektedir.

Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir.

İnsanlarda görülen hastalıkların % 61i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir. 

Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; Kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Son yıllarda iyi bir kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşanmaktadır.

KURBANLIK HAYVANLARIN SATIN ALINACAĞI YERLER;

Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

ARANACAK BELGELER

Büyük baş hayvanlarda;

Hayvanın, Tarım ve Orman Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, 

Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına,

Küçük baş hayvanlarda;

Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına.

Dikkat etmeliyiz.

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİ

Hayvanın  besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı                                                                                                                      Gebe olmamalı.

Yeni doğum yapmış olmamalı                                                                                                                                 Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı                                                              

Hastalık belirtisi sayılan;

a-Yüksek ateşi olmamalı                              

b- Tüyleri karışık ve mat olmamalı                                                                                                          

 c- Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı

d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı                                                                        

e- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı

 f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

KURBANLIKLARIN KESİMİ

Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.

 Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

• Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır.

• Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.

• Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.

• Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.

• Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.

• Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.

• İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.

• Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.

• Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir

• Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.

• Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.     

Atık ve Tüketilmeyen Yan Ürünler:

Çevreye atılmamalı,

Akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli,

Üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Sonuç:

Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir.  Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

Bu vesileyle Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak bütün İslam âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Mücbir sebep konusunda adaletli bir yaklaşım bekliyoruz!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Mücbir sebep konusunda  adaletli bir yaklaşım beklediklerini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmasında,...
HATAY MİLLETVEKİLİ ÇALIŞKAN’DAN HÜKÜMETE DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÇAĞRI: DESTEK SÜRESİ UZATILMALI, VERGİ ve SGK PRİM AFFI GETİRİLMELİ!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada deprem bölgesine yönelik destekler hakkında önemli...
HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ASFALTLAMA ATAĞI REYHANLI’DA DEVAM EDİYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay genelinde başlattığı asfaltlama çalışmaları özverili bir şekilde devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın...
BAŞKAN EMRAH KARAÇAY TOKİ KONUTLARI İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Hatay’ın Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Mağaracık Mahallesi’ nde inşaatı devam eden TOKİ yapıları ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Hukuki...
<strong>Ücretsiz tercih danışmanlığının başlaması üzerine Başkan ÖNTÜRK Öğrencilere seslendi: HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ücretsiz tercih danışmanlığı ve rehberlik desteği sunmaya başladı. Hatay...
ATATÜRK CADDESİ’NDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAM GAZ DEVAM
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU), Hatay’ın altyapısını güçlü temeller üzerine kurarak geleceğe taşımak için projelerine...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk: HATAY HIZLA AYAĞA KALKACAK !
Hatay Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin üzerinden geçen yaklaşık 100 günlük süreçte Başkan Mehmet Öntürk öncülüğünde önemli hizmetlere imza...
Hatay Valisi Mustafa Masatlı: Temmuz’da kira yardım parasını alamayan ev sahipleri 2 Ağustos’ta alacaklar!
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Temmuz 2024’te kira yardım parasını alamayan ev sahiplerinin 2 Ağustos’ta paralarını alacaklarını söyledi. Hatay Valisi Mustafa...
Sezonun ilk maçında Hatayspor 9 Ağustos’ta Galatarasay ile karşı karşıya gelecek
Trendyol süper lig 2024-2025 sezonunun ilk açılış startı, 2023-2024 sezonunun lig şampiyonu Galatasaray ve aynı sezonda kümede kalma mücadelesi veren...
Hatayspor Kulübü Başkanı Levent Mıstıkoğlu ve Yönetim  kurulu yarın Basın’la kahvaltıda buluşuyor
Atakas Hatayspor yeni başkanı Levent Mıstıkoğlu  ve yönetimin ilk vaatlerinden, sözlerden biride, Basınımızla el ele, omuz omuza olup, Hataysporun menfaatleri,...
Türkiye İşçi Partisi TOKİ konutlarına ilişkin basın açıklamasına katıldı: TOKİ konutlarının depremzede Samandağ halkına ciddi zarar verecek!
Türkiye İşçi Partisi Hatay İl ve Samandağ ilçe yönetimi, TOKİ konutlarının depremzede Samandağ halkına ciddi zarar vereceği endişesinde olduklarına dile...
Hatay’da 70 bin Ailenin Mahkemeye başvurduğuna dikkat çeken Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan: Depremzedeye anahtar var, Ev yok!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Meclis’te yaptığı konuşmada deprem bölgesindeki sorunların devam ettiğini ve yetkililerin eksik bilgilendirmelerle...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Ucuz Et diye ithal edilen Et 500 Lira!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun Limak Port’ta yapılan canlı hayvan sevkiyatına ve Et ve Süt Kurumunun 2024-2028 Stratejik...
HATAY MİLLETVEKİLİ ÇALIŞKAN: DEPREMZEDELERE NEFES ALDIRACAK YENİ ÖNLEMLER GEREKLİ
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, deprem bölgesinde ilan edilen mücbir sebep...
HATAY MEDENİYETLER KOROSU 23 TEMMUZ RUHUNU YAŞATTI
Hatay Büyükşehir Belediyesi Hatay’ın anavatana katılışının 85. yıldönümünü Hatay Büyükşehir Belediyesi Kisecik Yerleşkesi Amfi Tiyatro’da Hatay Medeniyetler Korosu konseriyle kutladı....
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ