Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 8,41 / Satış: 8,44
€ EURO → Alış: 10,00 / Satış: 10,04

SON DAKİKA

Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı

Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı
  • 20.07.2020
  • Hatay Veteriner Hekimler Odası 2020 yılı Kurban bildirisini yayınladı için yorumlar kapalı
  • 271 kez okundu

Hatay Veteriner Hekimler  Odası Başkanı  Yahya Hamurcu, Kurban Bayramında uyulması gereken hususlar hakkında bir bildiri yayınladı.

Yahya Hamurcu Kurban  kesiminde uyulması gereken hususlar hakkında şu bilgileri paylaştı:

Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak, mesleki sorumluluğumuz gereği, her Kurban Bayramı öncesinde, halkımızın sağlığının olumsuz etkilenmemesi için alınması gereken önlemlerle ilgili öngörü ve önerilerimizi halkımızla paylaşmak  ve kamuoyunun bu konudaki bilgilerini tazelemek adına, hazırladığımız “Basın Bildirisini” kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 Kurban bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgudur.

Kurban Bayramı, toplum sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan hakları ve refahı, gıda güvenliği, çevre, ekonomi ve tüketim boyutu olan oldukça kompleks bir yapı gösterir.

Bu nedenle içinde veteriner hekimlerin görev aldığı kurumlar başta olmak üzere, diğer Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin beraber oluşturacağı politikalarla sağlıklı bir şekilde yürütülebilir.

Covit – 19 salgını nedeniyle daha da büyük önem kazanan gıda güvenliği, kurbanın kesimi, kesim yerleri, kesecek kişilerin sağlığı, hayvan nakilleri, araçların dezenfeksiyonu çok daha fazla dikkatli ve kurallara tam uyumla yürütmemiz gereken süreç haline gelmiştir. Bu nedenlerle pandemi süresince yürütülecek kurban hizmetlerinde geçen yıllara göre  ilave önlemlerin alınması büyük önem kazanmıştır.

Kurban hizmetleri süresince kurbanlık hayvan tedarikinde, nakillerinde, satış ve kesim yerlerinde hayvan sağlığı, hayvan refahı, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı açısından herhangi bir risk ve aksaklık yaşanmaması için çalışmalar İl Pandemi Komisyonu ile Kurbanlık Hizmetleri Komisyonunun iş birliği içinde yürütülmelidir.

İller arasında hayvan nakli yapacak kişiler hem gidişlerinde hem de bayram sonrası dönüşlerinde sağlık kontrolünden geçirilmelidir.

Nakilde hayvan refahına dikkat edilerek, nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonları yapılmalı ve hayvan satış yerleriyle pazarlar sıkı kontrol altına alınmalıdır.

Hayvan pazarlarına mevcut kapasitelerinin azami yarısı kadar kullanım zorunluluğu tanınarak farklı sürüler arasında boş alanlar bırakılmalı ve kapalı padok sistemi kurulmalıdır.

Girişlerde tüm alıcı ve satıcıların ateşleri ölçülmeli, eldiven, maske, galoş gibi koruyucu malzemeler giydirilmeli, hijyen tedbirlerinin alınması sağlanmalı, pazarlık ve para alışverişi aşamalarında asgari iki metrelik fiziksel mesafenin korunmasına yönelik tedbirler alınarak geleneksel el sıkışarak pazarlık yapma yönteminden vazgeçilmelidir.

Ayrıca kesimhaneler, kurban kesim yerleri vardiyalı ve randevulu olarak kesim yapmalılar. Kesimler bayramın 1.2.3. gününe yayılmalıdır. Kesim yapacak kasaplar ve yardımcı personelin sağlık kontrolleri yapılmalı, önlük, çizme, bone, maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Kesimden sonra elde edilen etler ve tüketilebilir sakatatlar sahiplerine ayrı ve gıda ambalajına uygun şekilde teslim edilmelidir.

Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. 

Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 900 bin Büyük Baş ve 2.500.000 Küçük Baş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30 una tekabül etmektedir.

Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili önemli sorunları da beraberinde getirmektedir.

İnsanlarda görülen hastalıkların % 61i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir. 

Kurbanla ilgili faaliyetlerin bir kısmı, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği ile ilgili yasalarda kapsam dışı bırakılmıştır. Bu nedenle; kurban kesecek ve kurban eti tüketecek kişilerin; Kurbanlıkların seçimi, kesimi ve kesim sonrasında insan ve hayvan sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken hususlar, çevrenin kirletilmemesi ve hayvan refahı konusunda alınması gereken tedbirler ve etlerin muhafazası konularında bilgi sahibi olmaları gerekir.

Son yıllarda iyi bir kamuoyu oluşmasına ve olumlu gelişmeler yaşanmasına karşılık, kurban kesim şartları, hayvan refahı, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından hala önemli riskler yaşanmaktadır.

KURBANLIK HAYVANLARIN SATIN ALINACAĞI YERLER;

Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

ARANACAK BELGELER

Büyük baş hayvanlarda;

Hayvanın, Tarım ve Orman Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren, kulak küpelerinin olmasına, 

Veteriner hekim tarafından muayene edilerek sevk edildiğini gösteren, veteriner sağlık raporu ve hayvanların pasaportlarının olmasına,

Küçük baş hayvanlarda;

Kulak küpelerinin ve veteriner sağlık raporunun olmasına.

Dikkat etmeliyiz.

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİ

Hayvanın  besi durumu (kondüsyonu) iyi olmalı                                                                                                                      Gebe olmamalı.

Yeni doğum yapmış olmamalı                                                                                                                                 Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı                                                              

Hastalık belirtisi sayılan;

a-Yüksek ateşi olmamalı                              

b- Tüyleri karışık ve mat olmamalı                                                                                                          

 c- Bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı

d- Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı                                                                        

e- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı

 f- Vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.

KURBANLIKLARIN KESİMİ

Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya Hatay Büyükşehir Belediyesinin belirlediği geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi, mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır.

 Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

• Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır.

• Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır.

• Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.

• Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.

• Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.

• Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.

• İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.

• Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.

• Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir

• Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.

• Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

KURBAN ETLERİNİN MUHAFAZASI

Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir.

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.     

Atık ve Tüketilmeyen Yan Ürünler:

Çevreye atılmamalı,

Akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli,

Üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Sonuç:

Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir.  Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

Bu vesileyle Hatay Veteriner Hekimler Odası olarak bütün İslam âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız.

Aalen Belediye Başkanı Thilorentscler’den EXPO alanına ziyaret
Hatay’ın Almanya’daki kardeş şehriAalen’inBelediye Başkanı ThiloRentschler ve beraberindeki heyet 10 Aralık’ta dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay’ın Antakya-Defne bölgesindeki...
Kardeş Şehir Aalen Heyeti’nden Vali Rahmi Doğan’a Ziyaret
Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Kardeş Şehir” projesi kapsamında, Hatay  ile kardeş şehir olan Almanya Aalen şehrinin Belediye Başkanı Thilo Rentschler...
Hatay ADD Şube Başkanı Doç. Dr. Kezban Kuran: Düzensiz göçmen akını; ülkemizin ve Milletimizin geleceği için tehdittir!
Atatürkçü Düşünce Derneği  Hatay Şube Başkanı Doç. Dr. Kezban Kuran, düzensiz göçmen akınının Türkiye ve Türk Milletinin geleceği için tehdit...
Başkan Lütfü Savaş: EXPO güzel başlayacak, güzel devam edecek ve müthiş şekilde sonlanacak!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın Almanya’daki iki kardeş şehrinden biri olan ve EXPO 2021 Hatay organizasyonu...
KESK’li kadınlar: Taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür!
SES Hatay Şube Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Polat, “KESK’li kadınlar olarak taleplerimiz yaşamsal, birlikte mücadele gücümüzdür” vurgusu yaptı. KESK’li kadınlar...
Hatay Tabip Odası’ndan çağrı: Okulları açalım!
Hatay Tabip Odası, çocukların geleceği ile oynamanın bahanesi olamayacağını vurgulayarak, Okulların açılması çağrısında bulundu. Hatay Tabip Odası okulların açılmasıyla ilgili...
Antakya Polifonik Korolar Derneği “ACT MUSIC” projesini başlattı!
Antakya Polifonik  Korolar Derneği ile Avrupa Birliği Erasmus  programı kapsamında Gençlik Değişim projesinin startı  Sezgin Suna tarafından verildi. Harbiye’de bir...
Hatay Barosu her üye için TEMA’ya fidan bağışlayacak
Hatay Barosu, Türkiye ve Hatay’da meydana gelen yangınlardan dolayı, her üyesi için TEMA vakfına bir fidan edeceğini belirtti. Hatay Barosu,...
Atakaş Hatayspor  Yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor
Erzurum’dan sonra Düzce Topuk yaylasına geçen Atakaş Hatayspor, yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Atakaş Hatayspor Kulübünün inter sitesinden yapılan açıklamada, “Takımımız...
İskenderun’da bahçede gömülü 83 adet tabanca mermisi yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde bahçede gömülü vaziyette 81 adet tabanca mermisi yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, İskenderun NSM Grup Amirliği görevlilerince...
İskenderun’da uyuşturucu satıcılarına operasyon: 4 kişi çeşitli uyuşturucu madde ve 1 tüfekle yakalandı!
Hatay’ın İskenderun ilçesinde uyuşturucu satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda 4 kişi çeşitli uyuşturucu madde ile bir tüfekle yakalandılar. Hatay Valiliğinden yapılan...
İskenderun’da Şüphe üzerine durdurulan araçta 600 gram esrar yakalandı
Hatay’ın İskenderun ilçesinde şüphe üzerinde durdurulan araçta 2 kişiyle birlikte 600 gram esrar yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, İskenderun NSM...
Gümrük kaçağı 340 bin adet Makaron yakalandı
Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Şükrü Kanatlı mahallesinde bir araçta gümrük kaçağı 340 bin adet makron yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada,...
Kırıkhan ilçesinde bir evde 5 kök dişi hint keneviri yakalandı
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bir evde yapılan aramada 5 kök dişi hint keneviri yakalandığı belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Kırıkhan...
Yayladağında boş arazide hint keneviri eken iki kişi göz altına alındı
Hatay’ın Yayladağı ilçesinde boş arazide hint keneviri eken M.K ve M.K şahıslar göz altınaalındı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, Yayladağı İlçe...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ