İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Selman Altınöz, Roboski katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız!
İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Selman Altınöz, Roboski katliamının 11. Yılında Adalet arayışlarının devam ettiğini söyledi.
Yaptığı basın açıklamasında, Roboski katliamını unutmadıklarını ve untturmayacaklarını dile getiren Selman Altınöz, Basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“ Aralık ayında yaşanan katliamlar insanlığın vicdanını kanatmaya devam ediyor. 19 Aralık Cezaevi Katliamı, Maraş Katliamı, Roboski Katliamı bu ay içerisinde yaşanan katliamlardır. Yine en son Paris’te Ahmet Kaya Kültür Merkezi’nde üç kişinin öldürüldüğü saldırıda daha büyük bir katliamın planlandığı söylenmektedir. Yine aralık ayında hak ve adalet arayışında olan kişiler ve gruplar hedef alınmaya, kolluk ve yargı baskısı ile mücadeleleri engellenmeye devam edilmiştir. 18 Aralık 2022 günü İstanbul’da, Adalet Nöbeti tutan ailelerin yapmak istedikleri basın açıklamasına polisin müdahalesi sırasında işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden davranışlar gerçekleştirilmiştir. Demokrasiyi savunan tüm çevrelerin Türkiye’nin 3.büyük partisinin siyaset yapma hakkını savunması gerektiğini, HDP’nin Eş Genel Başkanlarından üyelerine kadar maruz kaldığı her türlü hukuksuz ve haksızlığın karşısında durmak gerektiğini belirtmek isteriz. Siyasi iktidar özellikle HDP’ye yönelik olarak tutumunu giderek sertleştirmekte ve tüm yasaları açık bir şekilde ihlal etmektedir. Ferhat Encü’ye yönelik şiddet eylemini, ailelerin ve gazetecilerin darp edilerek gözaltına alınmasını ve HDP Eş Genel Başkanlarının engellenmesini kınıyoruz.
28 Aralık 2011 günü Şırnak İli Uludere İlçesi Roboski Köyü sınır hattında Türkiye’ye ait F-16’lar tarafından yapılan bombalama sonucunda çoğu çocuk 34 sivil katledildi. Katliam duyulur duyulmaz insan hakları savunucuları olay yerine gitti ve kitle örgütleri ile birlikte araştırma ve inceleme yaparak Roboski Katliamı raporunu hazırladı. Bu rapor 3 Ocak 2012 günü Ankara’da kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuldu.
Katliamın üzerinden 11 yıl geçti. Uludere Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve Diyarbakır Savcılığına nakledilen soruşturma dosyası görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderildi ve 2014 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek dosya kapatıldı. Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliamda yaralananlar tarafından bu karara yapılan itiraz da reddedilince dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Ancak bu adalet taleplerine Anayasa Mahkemesi de 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verdi. 22 Ağustos 2016 tarihinde 281 bireysel başvuru ile katliam bu kere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruların yaşam hakkı ihlaline, dahası bir katliama ilişkin olduğunu göz ardı ederek, Anayasa Mahkemesine kimi belgelerin geç sunulmuş olmasını gerekçe yaparak başvurular hakkında 2018 Mayıs’ında kabul edilemezlik kararı verdi. Böylece, bir katliamın üzeri hem de el birliği yapılarak, cezasızlık zırhıyla örtüldü. Ancak aileler ve insan hakları savunucularının yeni başvurularla adalet arayışı devam etmektedir.
Roboski katliamı ile ilgili söylenecek çok şey vardır. Ancak tartışılmayacak konular da vardır. Roboski de yapılan bir katliamdır. Dolayısıyla insanlığa karşı suç işlenmiştir. Cezasızlık politikasına rağmen sorumlular er ya da geç ortaya çıkarılacak ve yargı önünde hesap vereceklerdir.
Hakikat ve Adalet isteğimiz, Roboski ve tüm insanlığa karşı işlenen suçlar için ortak talebimizdir.
Bugün 28 Aralık 2022 Roboski katliamının üzerinden tam 11 yıl geçti.
Devlet yetkililerine sesleniyoruz!
Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboski’ nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin.
Roboski’ ye ve tüm katliamlara adalet
Roboski’ yi unutma, unutturma!”