Kadının Eğitim ve Toplumun işleyişine katılmaması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin Muasır Medeniyetler seviyesine çıkması bir hayal olacaktır!
Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk, Kadının eğitim ve toplumun işleyişine katılmaması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyetler seviyesine çımasının bir hayal olacağını söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile düzenlenen ‘Çağlar İçinde Kadın’ adlı panel Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis salonunda düzenlendi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen panele Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon, Hatay Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin Yalın, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk, Doç. Dr. Nurgül Yıldırım, Doç. Dr. Bülent Arı, Dr. Öğretim Üyesi Kadriye Şahin, kent konseyi üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katılım gösterdi.
KADININ BİLGİLİ OLDUĞU ORANDA GELECEK NESİLLER DE DAHA İYİ DÜZEYDE OLACAKTIR
Moderatörlüğünü Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk’ün üstlendiği; tarih, halk bilimi, edebiyat ve antropoloji konu başlıkları altında gerçekleştirilen panelde açılış konuşmalarını gerçekleştiren Hatay Kent Konseyi Başkanı Dr. Nevide Kimyon şunları söyledi:
‘Bugün burada toplanış amacımız bildiğiniz üzere Birleşmiş Milletler’in uluslararası arenada kabul ettiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü. Cinsiyet ayrımından kaynaklı hak arayışı üzerine adil olmayan uygulamalar sonucunda kadın kayıpları ve kadın hakları için kazanılmış bir gün. Kazanılmış diyorum ama malesef hala arzulanan istenen hedeflere ulaşamamış durumdayız. Bu sadece bizim ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun halinde. İnsan neslinin devamında olmazsa olmaz olan kadının doğum, emzirme, bebek gelişimi ve okul çağı gelişimine yönelik gelecek nesilleri eğiten ilk öğretileri anneden alan bir türüz. Kadınlarımızın bilgili olduğu oranda gelecek nesiller de daha iyi düzeyde olacaktır. Kadınların, eğitimde, istihdamda, eşit ücret hususunda özellikle de kadına yönelik şiddet konusunda çok yol kat etmemiz gereken noktadayız. Kadının statüsünün toplumda hedeflenen noktaya ulaşmasını umutla bekliyor ve katılım gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.”
KADIN VE ERKEK BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN ANCAK FARAKLI ÖZELLİKLERE SAHİP İKİ CİNSTİR
Panelin moderatörü Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk, Kadın ve Erkek’in birbirini tamamlayan ancak farklı özelliklere sahip iki cins olduklarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Jale Öztürk konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
‘Kadın ve erkek birbirini tamamlayan ancak farklı özelliklere sahip iki cinstir. TÜİK’in 2020 verilerine göre Türkiye nüfusunun %49.8’i kadın, %50.2’si de erkektir. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadının toplumun geleneksel olarak kendine yüklediği ev hanımı, annelik gibi rollerinden başka roller üstlenmesi, eğitim ve toplumun işleyişine katılmaması durumunda Türkiye Cumhuriyeti’nin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkması bir hayal olacaktır. Bu nedenle kadın anne ve eş rollerinin dışında da toplumda eğitimci sanatçı, işçi işveren çiftçi polis asker avukat hakim ve bilim insanı vb olarak da daha çok yer almalıdır. Üretime ve sosyal hayata katkı sunmalıdır.”
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Nurgül Yıldırım ‘Eski Anadolu’nun En Kutsalı Kadın’, Doç. Dr. Bülent Arı ‘Türk Kültürü’nde Kadın ve Karacaoğlan’da Kadın Algısı’, Dr. Öğretim Üyesi Kadriye Şahin ise ‘ Kültür, Kadın ve Medya’ adlı sunumları gerçekleştirerek kadının geçmişten günümüze uzanan toplumdaki yerine değindiler.
Panelin sonunda Nevin Yalın ve Dr. Nevide Kimyon, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Jale Öztürk ile sunumu gerçekleştiren eğitimcilere çiçek ile çeşitli hediyeler takdim ettiler.