Atayurt Gazetesi -
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,68 / Satış: 34,82

Son On Yıldır Avukatlar Gününü Kutlamayı Unuttuk!

Son On Yıldır Avukatlar Gününü Kutlamayı Unuttuk!
  • 05.04.2020
  • Son On Yıldır Avukatlar Gününü Kutlamayı Unuttuk! için yorumlar kapalı
  • 671 kez okundu

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Atatürk Anıtına çelenk sunumundan sonra şu ifadeler yer verdi.

Bu yıl 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlamıyoruz. Hukuk devletine, laik Cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine olan bağlılığımızla; kutsal mesleğimiz uğruna canını veren meslek şehitlerimizin anısı önünde ve savunma tarihi boyunca mesleğimizi ayakta tutmaya çalışan tüm meslektaşlarımız önünde saygı ile eğiliyoruz. Tedbirler sebebiyle Atatürk Anıtına temsili olarak çelenk sunulmuş ve ekteki basın duyurusu kamuoyu ile paylaşılmıştır.

5 NİSAN “AVUKATLAR GÜNÜ”NÜ KUTLAMIYORUZ!

5 Nisan 2020, Avukatlar Gününde, dünyamız küresel bir salgının yarattığı yeni bir sosyal ve ekonomik sarsıntının içerisinde yol alıyor.

Coronavirüsün yarattığı küresel salgın sebebiyle yeniden karılan dengeler; toplanan vergilerden, devlet yönetim sistemlerine, devletlerin bütçelerine, sağlık, eğitim ve adalet yatırımlarına kadar birçok şeyin sorgulanmasına yol açıyor.

Dünya, Nazım Hikmet’in dizelerindeki gibi; yüzünü bile görmediği, hiç kimse zorlamamışken, en güzel şeyin yaşamak olduğunu bildiği halde, yaşamak ağır bastığı için insanlar için ölebilenleri konuşuyor. Canını hiçe sayarak yurttaşlarımızın sağlığı ve salgının önlenmesi için uğraşan tüm çalışanlara teşekkürlerimizi sunuyor, canını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Onlar hep hayatımızın kahramanları olmaya devam edecekler.

Dileriz ki, içinde bulunduğumuz küresel salgın, yurttaşlarımızın tamamının ve devletlerin işbirliğiyle ve en az hasarla ülkemizden ve dünyadan tamamen geçer gider ve devletler dersler çıkararak sistemlerini, bütçelerini buna göre düzenlerler.

Bu salgın bittiğinde dünya için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Eve kapanmış vaziyette Avukatlar Günü kutlanmaz elbette. Ancak sadece bu yıl değil, neredeyse son on yıldır Avukatlar Gününü kutlamayı unuttuk. 

Bu yıl da, Coronavirüs etkisiyle yargıda ve ortak yaşamda hayatın her türlü faaliyetin durma noktasına geldiği bir süreçten geçiyoruz.

Salgın süresince; çalışma hayatımız durma noktasına gelirken, bu fırsattan istifade işten çıkarmaların olmaması için önlem alınmalı, yurttaşların sağlık hizmetleri ücretsiz olmalı, sağlık çalışanları korunmalı ve bu dönemde dezavantajlı kesimler yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler elbette korunmalıdır. 

Ancak, sağlık sorunları ve Coronavirüs önlemleri adı altında yurttaşlarımızın haklarını geriye götürecek ve savunma mesleğini fiilen yapılmaz hale getiren önlemlerin kalıcılaşmasına yol açabilecek, geçici ve tedbir mahiyetindeki her türlü düzenlemenin sonradan idari ve yargısal olumsuz pratiklere dönüşmesine izin vermeyeceğiz.

İdarenin her türlü eylem ve işlemlerinin denetimsiz bırakıldığı yargısal bir pratiği de kabul etmiyoruz, yargının şeklen bile bağımsız ve tarafsız görüntü vermeye bile çalışmamasını da kabul etmeyeceğiz.

Yargıya duyulan güvenin tarihin en dip seviyesini gördüğü ve yurttaşlarımızın da böyle zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğu ve tek güvencesi olan savunmanın sesini kısmaya yönelik girişimleri kabul etmiyoruz, savunmasız bir yargı hayaline de izin vermeyeceğiz.

Saygıdeğer Kamuoyu;

Tüm hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini, hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını sağlamaya çalışan Avukatlar, şimdi de Coronavirüs etkisinden en çok etkilenenler arasında yer alıyorlar. Küresel salgın öncesi zaten ekonomik ve sosyal bir yok oluş sarmalının içine sürüklenen meslektaşlarımızın mevcut şartlarda ne zor durumda olduklarını görüyor ve biliyoruz.

Coronavirüs salgınından önce de, zaten yatıramadıkları primlerinin, zaten ödeyemedikleri faturalarının, vermek zorunda kaldıkları KDV/Stopaj/Gelir Vergisi beyannamelerinden doğan ödeyemedikleri tahakkukların, ödeyemedikleri kiralarının etkisinde ve bunların hiç birini yansıtmadan, onurla mesleklerini sürdürmeye, angarya haline dönüşen CMK hizmetlerini vermeye devam ediyorlar. 

Yıllar önce verdikleri hizmet karşılığı alamadıkları beraat vekalet ücretlerine, adli yardım alacaklarına yıllar sonra coronavirüs etkisiyle Adalet Bakanlığının ödeme yapmasını ve alacaklarına kavuşabilmeyi bekliyorlar. Bu ödemeler için engel olan neydi soruyoruz.

Yargı reformları peş peşe gelirken, bu reformların hiç birinde avukatlar yararına hiçbir ekonomik ve sosyal tedbirin olmayışını görebiliyoruz. Yeşil pasaport ambalajının, 2006 yılında kaldırılan mesleki sınavın 2020 yılında konulmasındaki tutarsızlığı da not ederek, tarihin en ağır mesleki sorunları ile boğuşan avukatlar için son on yıldır hiçbir kazanım sağlanmamasının, ağır sosyal ve ekonomik sorunlar karşısında hiçbir kalıcı tedbirin bilerek ve isteyerek alınmamasının, var olan kazanımların da, farklı sistem ve isimler altında tek tek avukatların elinden almasının önüne geçmesine de izin vermeyeceğiz. Mesleğimize böyle bir kötülüğü kim yaparsa, kim olursa; biz de o anlayışın tam karşısındayız.

Bu zor günler geçer de, avukatlar ne bu zamanda ne de geçmiş zamanda mesleklerini yapamaz hale getirenleri unutmazlar. Avukatları açlıkla terbiye etmeye çalışan, mesleğin yok oluşunu izleyen, hiçbir tedbir almayan, almak istemeyen anlayışa karşın avukatlar onurlu tarihlerinden bir zerre bile ödün vermezler. 

Avukatlar tüm olumsuzluklara karşın, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmeye ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmaya devam edeceklerdir.

Biz avukatız, savunmanın sesi kısılırsa yurttaşlarımızın nefesi kesilir. Kesilmek istenen de avukatların sesi değil, tam da yurttaşlarımızın sesidir, nefesidir. 

Bu gerçekler karşısında yıl da 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlamıyoruz!

Bu zor zamanlarda avukatlık hizmeti vermeye devam eden tüm meslektaşlarımızla birlikte yan yana yürüyen büro emekçilerimize, zorunlu hizmetleri eksiksiz yürüten ve avukatlara hizmet eden baro emekçilerimize teşekkür ediyoruz.

Hukuk devletine, laik Cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine olan bağlılığımızla; kutsal mesleğimiz uğruna canını veren meslek şehitlerimizin anısı önünde ve savunma tarihi boyunca mesleğimizi ayakta tutmaya çalışan tüm meslektaşlarımız önünde saygı ile eğiliyoruz.

Savunma hiçbir zaman susmadı, susmayacak! Diyerek sözlerine son verdi.

Jandarma Altınözü’nde çeşitli elektronik eşya satan bir kişiyi yakaladı
Hatay’ın Altınözü ilçesinde, çeşitli elektronik eşya satan bir kişi Jandarma tarafından yakalandı. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamada, 24.04.2024 günü Altınözü ilçesi...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden Et ve Et ürünlerine denetim!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve Antakya İlçe Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle et ve et ürünleri satan işletmelere yönelik kapsamlı...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar 23 Nisan’da hasta çocukları unutmadı!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören...
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar Belediye personeli ile bir araya geldi:  Antakya’mızı sizlerle ayağa  kaldıracağız!
Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, belediye personellerinin ile yaptığı motivasyon toplantısında “Antakya’yı sizlerle birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.  Başkan İbrahim...
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’e hayırlı olsun  ziyaretinde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:  Hatay için hazırız!
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ağırladı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin...
<strong>Hatay SMMM Odası Başkanı Jale Marufoğlu: Taleplerimize acilen yanıt bekliyoruz!</strong>
Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Jale Marufoğlu, taliplerine acilen yanıt verilmesini istedi. Yaptığı basın açıklamasında, Mali Müşavirlerin iş...
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara: Doğa için seferberlik talep edenler, ÇED raporu zorunluluğunu kaldırıyor!
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesinde artan çevre sorunlarına ve Hatay’da ÇED raporu zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik yazılı bir...
Hatay’da Mucbir Sebep’in uzatılması isteniyor
6 Şubat Depreminde yıkılan Hatay’da Mucbir Sebep durumunun uzatılması istendi. Hatay serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Mucbir Sebep’in uzatılmasını talep...
Samandağ’da 23 Nisan Coşkusu
Hatay’ın Samandağ ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik eve Çocuk Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk...
Hatay Diş Hekimleri Odası’nın Genel Kurulu Cumartesi günü
Hatay Dişhekimleri Odası’ nın 20. Olağan Genel Kurulu Toplantısı 27 Nisan 2024 Cumartesi günü yapılacak. Oda Başkanı Nebil Seyfettin  Hatay...
<strong>HATSU’dan yeni meskenler içme suyu hattı</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem nedeniyle zarar gören su iletim hatlarını onarmak ve yeni meskenlerin içme suyu ihtiyacını karşılamak adına altyapı...
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nden yıllık işletme cetveli duyurusu!
Hatay Valiliği, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yıllık işletme duyurusunu yayınladı. Duyuruda sanayi siciline kayıtlı işletmelerin 2023 yılına ait işletme...
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan’dan Bakan Mehmet Özhaseki’ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!
Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin çevreyle ilgili açıklamalarına tepki...
Türkiye Gazeteciler Federasyonu  Anadolu Basını için Meclis Araştırması istedi:  İktidardan olmaya Mama yok!
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 69. Başkanlar Konseyi toplantısı Gebze Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca,...
<strong>Hatay Büyükşehir Belediyesi Çocukların Bayram sevincine ortak oldu!</strong>
Hatay Büyükşehir Belediyesi, AK Parti Antakya Gençlik Kolları, Mavi Dayanışma Gönüllüleri ve Kardeş Platformu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik...
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ